Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαν σήμερα

1904 O Θίοντορ Ρούσβελτ αναδεικνύεται νικητής των εκλογών και γίνεται Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1917 Συνέρχεται το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ, που κήρυξε το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ. Ψήφισε το διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εξέλεξε την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού με πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από το σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

1986 Σε κλοιό απομόνωσης η Συρία μετά τη σύμπλευση ΕΟΚ - ΗΠΑ. Τα κράτη - μέλη της Κοινότητας αποφασίζουν την επιβολή κυρώσεων, τη διακοπή των πωλήσεων όπλων και τη συρρίκνωση των διπλωματικών επαφών.

Eurokinissi

Σπάνια μια δήλωση πολιτικού ηγέτη επιβεβαιώνεται τόσο σύντομα και με τόσο απόλυτο τρόπο.

Ο κ. Σαμαράς το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ομιλία Παπανδρέου κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφώνησε εκείνο το μεγαλειώδες:

«Οι μάσκες έπεσαν».

Αλλά ήταν από εκείνη ακριβώς τη στιγμή που στα παρασκήνια ξεκινούσε και η τελική φάση των κομπρεμί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ηταν από εκείνη ακριβώς τη στιγμή που άρχιζαν και οι τελικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Σαμαρά και Παπανδρέου για το πώς θα κάνουν τη δουλειά «από κοινού».

Τώρα, μετά τη γνωστή σε όλους κατάληξη, τώρα που οι «δυνάμεις του σκότους» ενώθηκαν με «τις δυνάμεις της καταστροφής», τώρα που «η επάρατος δεξιά» ενώθηκε εις κυβερνητικήν σάρκαν με το «κόμμα του Τιτανικού», τώρα που ο κ. Σαμαράς ο οποίος «δεν θα συναινούσε ποτέ στο λάθος» συναίνεσε σε όλα τα προηγούμενα και σε όλα τα επόμενα Μνημόνια,

ναι, είναι γεγονός:

«Οι μάσκες έπεσαν»!

1917

Ηταν Τετάρτη 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη) του 1917.

Χτες, συμπληρώθηκαν 94 χρόνια.

*

Οι Μπολσεβίκοι, με την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, δεν περιορίστηκαν να εξασφαλίσουν για το λαό τους φαΐ, στέγη, εργασία, Παιδεία, Υγεία, ελεύθερο χρόνο, αξιοπρεπή γηρατειά κι άλλα πολλά που δεν είναι της ώρας.

Εκαναν και τούτο:

*

«Ενα άλλο οικονομικό μέτρο της σοβιετικής εξουσίας ήταν η μη αναγνώριση του εξωτερικού δημοσιονομικού χρέους και των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις της προεπαναστατικής Ρωσίας (...). Το Γενάρη του 1918, η σοβιετική κυβέρνηση ακύρωσε τα εσωτερικά και εξωτερικά δάνεια που είχε συνάψει η τσαρική και η Προσωρινή κυβέρνηση».

*

Ετσι αντιμετώπισαν οι Μπολσεβίκοι τα χρέη, με τα οποία ο τσάρος και οι αστοί είχαν φορτώσει τις πλάτες του ρωσικού λαού.

***

Ομως, οι Μπολσεβίκοι, επειδή ακριβώς ήταν κομμουνιστές, δηλαδή και πατριώτες και διεθνιστές, την ώρα που οι πολιτικοί προπάτορες του Παπανδρέου, του Σαμαρά, του Καρατζαφέρη και των υπολοίπων, έστελναν στρατό εναντίον τους, εκείνοι, όσον αφορά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, να επίσης τι έκαναν:

*

«Ενα άλλο οικονομικό μέτρο της σοβιετικής κυβέρνησης στον εξωτερικό τομέα ήταν η παραίτησή της από το Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο (ΔΟΕ), που επέβαλαν το 1897, μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο, οι Μεγάλες Δυνάμεις στην Ελλάδα (...) από την Οκτωβριανή Επανάσταση η Ελλάδα απεκόμισε οικονομικά οφέλη. Η νεαρή Σοβιετική Δημοκρατία, με απόφαση του Δεύτερου Συνεδρίου των Σοβιέτ, απάλλαξε την Ελλάδα από το χρέος που όφειλε στη Ρωσία και ανερχόταν στα 100 εκατομμύρια χρυσά γαλλικά φράγκα. Ακόμα, η σοβιετική κυβέρνηση παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στο Αγιο Ορος, καθώς και από τις ιδιοκτησίες του τσαρικού κράτους σε διάφορα ευαγή ιδρύματα στην Ελλάδα (ρώσικο νοσοκομείο στον Πειραιά, το σημερινό Τζάνειο) κ.λπ.».

(Κώστας Αυγητίδης, «Η στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα (1918-1920)», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

*

Ετσι αντιμετωπίζουν οι Μπολσεβίκοι τα θέματα του χρέους, των ΔΝΤ και των ΔΟΕ.

Μέσα κι έξω από τη χώρα τους.

Διδάγματα

Ηθικά διδάγματα:

*

1) Αυτοί που επί 40 χρόνια μας «σώζουν» ένας - ένας, τώρα θα μας «σώζουνε» παρέα!

*

2) Στη δημοκρατία τους οι εκλογές είναι «επικίνδυνες» και τα δημοψηφίσματα «κόλπο» επικοινωνιακό.

Υπάρχει ένας τομέας, όμως, όπου το δικαίωμα του λαού να ψηφίζει και να αποφασίζει δεν πρόκειται να του το στερήσει κανείς: Στη Γιουροβίζιον!

*

3) Στη δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των φίλων τους, στη δημοκρατία των πλουτοκρατών και των μονοπωλίων, ο λαός μπορεί να επιλέγει ελεύθερα ό,τι θέλει, όποιο κόμμα θέλει, όποιον πρωθυπουργό θέλει.

Και αφού ο λαός «αποφανθεί» (σσ: «ελεύθερα», φυσικά...) μετά έρχονται αυτοί, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι φίλοι τους, παζαρεύουν μεταξύ τους και - «δημοκρατικότατα» - καταλήγουν στον «κατάλληλο» (τραπεζίτη, «τεχνοκράτη», πολιτικό) για να μας κυβερνήσει!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Οσοι γενούν πρωθυπουργοί

όλοι τους θα πεθάνουν,

τους κυνηγάει ο λαός

για τα καλά που κάνουν»

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» τα λέει όλα.

Αλλά είναι τόσο μεγάλη η χαρά των εκδοτικών συγκροτημάτων, είναι τόση η ικανοποίησή τους από τη μετεξέλιξη του δικομματισμού σε «μονοκομματισμό», που μάλλον θα πρέπει να προβληματιστούμε:

Αφού, όπως βλέπουμε, ο ΔΟΛ αδημονούσε για το πότε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα συγκυβερνήσουν αυτόν τον τόπο,

τότε,

μήπως όλα αυτά τα χρόνια, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, εκείνα τα περί «μάχης», «διαπάλης», «διαφορών» και «αγεφύρωτων αντιθέσεων» μεταξύ του «φωτός (ΠΑΣΟΚ) και του σκότους (ΝΔ)»

ήταν παραμύθια;...

Eurokinissi

Ο εξ αριστερών στη φωτογραφία είναι ο κ. Παπανδρέου.

Ο άνθρωπος που όλη την περασμένη βδομάδα έλεγε ότι «τον πολεμούν τα συμφέροντα» και κυρίως οι... τραπεζίτες.

Οτι ο κ. Παπανδρέου έχει τεθεί στο στόχαστρο των... τραπεζιτών ειπώθηκε - από τον ίδιο - στο υπουργικό συμβούλιο, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, μέχρι στο... «Τουίτερ» του το έγραψε ο κ. Παπανδρέου.

*

Ο εκ δεξιών στη φωτογραφία είναι ο κ. Παπαδήμος.

Ενας εξ εκείνων που εμφανίζονται ως οι νέοι «σωτήρες» της Ελλάδας, υπέρ των οποίων «παραμερίζει» ο κ. Παπανδρέου.

Φυσικά, ο κ. Παπαδήμος είναι... τραπεζίτης. Πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ανεξάρτητα από την κατάληξη του θέματος της πρωθυπουργοποίησης του κ. Παπαδήμου, τα προηγούμενα γεννούν ορισμένες απορίες.

Τι να υποθέσουμε λοιπόν;

Οτι τελικά οι τραπεζίτες δεν «πολεμούσαν» και τόσο πολύ τον κ. Παπανδρέου και ότι ο κ. Παπανδρέου παρεξήγησε;...

Οτι όντως τον «πολεμούσαν» και ότι τελικά ο κ. Παπανδρέου ενέδωσε;...

'Η μήπως ότι ο κ. Παπανδρέου δεν είχε και δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους τραπεζίτες, με συνέπεια το παπατζηλίκι να μην έχει διάρκεια ζωής ούτε για λίγα 24ωρα πλέον;...

Ο μεν ένας - Παπαδήμος - της ΕΚΤ. Ο άλλος - Ρουμελιώτης - του ΔΝΤ. Η τρόικα πρέπει να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη με τις υποψηφιότητες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ