Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Για τις «Χαμένες Αγάπες» βρίσκεται στο στούντιο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, συντροφιά με τον Χριστόφορο Κροκίδη που έγραψε τη μουσική και τον Βασίλη Γιαννόπουλο, που υπογράφει τους δίσκους. Η συνεργασία τους παίρνει σάρκα και οστά στο δίσκο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του Δεκέμβρη. Απ' ό,τι πληροφορούμαστε θα περιλαμβάνει 13 τραγούδια βιωματικά, κοινωνικά, ερωτικά.

Ζητούνται χρηματοδότες!

Αναλλοίωτη στο χρόνο παραμένει η αξία της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, διακόσια πενήντα χρόνια μετά το θάνατό του. Οι παρτιτούρες όμως του μεγάλου συνθέτη, αν και φυλάσσονται στα αρχεία Μπαχ στη Λειψία, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της καταστροφής. Το βασισμένο σε σίδηρο ή χαλκό μελάνι που χρησιμοποιούσε και το ύφασμα πάνω στο οποίο έγραφε, δημιούργησαν ή περιείχαν θειικό οξύ, με αποτέλεσμα η οξείδωση να κατατρώει τις νότες του Μπαχ, οι οποίες ουσιαστικά αυτοκαταστρέφονται. Πάντως, σε εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας της Λειψίας γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση και αποκατάσταση των μουσικών αυτών μνημείων, με μια περίπλοκη τεχνική. Το υλικό πάνω στο οποίο είναι γραμμένες οι νότες διαχωρίζεται σε δύο φύλλα και στη συνέχεια οι συντηρητές γεμίζουν τα κενά και προσθέτουν λεπτό φύλλο κυτταρίνης για ενίσχυση. Τότε τα δύο μέρη ξαναενώνονται σε μια πιο ανθεκτική μορφή. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη στη διαδικασία», λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου Βόλφγκανγκ Βέχτερ. «Νιώθουμε σαν χειρούργοι που πρόκειται να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς». Αποκατάσταση χρειάζονται οι δύο χιλιάδες από τις εννέα χιλιάδες συνολικά σωζόμενες σελίδες του Μπαχ, ενώ το κόστος κάθε μιας ανέρχεται μέχρι και τα 500 δολάρια. Αν και είναι μια υπόθεση που αφορά στη διάσωση της γερμανικής και παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το αρχείο Μπαχ αναζητά χρηματοδότες που θα καλύψουν οικονομικά αυτή την εργασία, η οποία έχει ξεκινήσει και βρίσκεται στη μέση. Φαίνεται πως το οικονομικά κραταιό γερμανικό κράτος έχει άλλες προτεραιότητες...

Μελωδικό αφιέρωμα

Ενα αφιέρωμα στα 250 χρόνια από το θάνατο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ θα παρουσιάσει η Ορχήστρα Δωματίου της ΕΛΣ (ΟΔΕΛΣ), αύριο, στις 8.30μμ, στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρόγραμμα που θα ερμηνεύσει περιλαμβάνει: το «Κοντσέρτο για δυο βιολιά σε ρε ελάσσονα BWV 1043», με σολίστ τους βιολονίστες Νίκο Καραγιάννη και Μιχάλη Βοριά, το «Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα BWV 1041», με σολίστ τον Γιάννο Μαργαζιώτη, το «Κοντσέρτο για βιολί και όμποε σε ρε ελάσσονα BWV 1060» με σολίστ τον Κώστα Τηλιακό (όμποε) και τον Αλέξη Θεοφυλάκτου (βιολί) και το «Κοντσέρτο για βιολί σε μι μείζονα για βιολί, έγχορδα και μπάσο κοντίνουο BWV 1042», με σολίστ τον εξάρχοντα της ορχήστρας Χάρη Χατζηγεωργίου.

Χορωδιακό Φεστιβάλ

Με την παρουσίαση της «Ενατης Συμφωνίας» του Μπετόβεν από την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα, τη Χορωδία Φιλιππούπολης και ξένους σολίστ, ανοίγει σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής η αυλαία του «8ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών» . Στο πλαίσιό του Φεστιβάλ, που από αύριο θα διεξάγεται στο Παλλάς, θα συμμετάσχουν 1.300 χορωδοί από 19 κράτη. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν χορωδιακά σχήματα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα. Τη διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούν προσωπικότητες του μουσικού χώρου και καθηγητές μουσικών πανεπιστημίων από τη Βενεζουέλα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Εσθονία και τη Βουλγαρία. Οι απονομές των βραβείων θα γίνουν στις 12 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ο τελικός για την ανάδειξη της Καλύτερης Ελληνικής Χορωδίας 2000.

Αρχαιρεσίες στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του προσκαλεί τα μέλη του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Οι εκλογές, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, θα γίνουν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, από τις 10π.μ. - 6μμ, στα γραφεία του ΠΜΣ (Σαπφούς 10). Θα προηγηθεί, στις 28 Νοεμβρίου (1μ.μ.), στο «Γκρην Παρκ» (Πεδίο Αρεως), η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Σε περίπτωση μη απαρτίας, με βάση το καταστατικό, η ΓΣ επαναλαμβάνεται στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα μια εβδομάδα μετά (5/12/2000). Δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση αλλά και στις εκλογές έχουν όλα τα μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (τακτικά και δόκιμα) που έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους, τουλάχιστον για το 2000. Για τις εκλογές απαραίτητα έγγραφα είναι το βιβλιάριο Υγείας (όχι ενσήμων) του ΙΚΑ ή για τους παλαιότερους το συνδικαλιστικό βιβλιάριο και η ταυτότητα του συλλόγου. Οπως σημειώνεται στην πρόσκληση του συλλόγου «οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν τη σπουδαιότερη ίσως στιγμή για τη ζωή ενός Σωματείου, ιδίως στις μέρες μας που ο κλάδος πλήττεται από σοβαρά προβλήματα με κύριο την ανεργία. Καλούμαστε ν' αναδείξουμε την ικανότερη Διοίκηση, που θα τα εντοπίσει και θα οργανώσει τον αγώνα μας για τη δικαιότερη προς εμάς αντιμετώπιση αυτών των ζωτικών προβλημάτων».

«Διαδρομές» τραγουδιών

Κώστας Μάντζιος, Μόρφω Τσαϊρέλη, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αλέξης Παρχαρίδης, στις «Γραμμές»
Κώστας Μάντζιος, Μόρφω Τσαϊρέλη, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αλέξης Παρχαρίδης, στις «Γραμμές»
Οι προετοιμασίες, τα σχέδια και οι πρόβες έχουν πια ολοκληρωθεί και οι «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός) είναι έτοιμες να παρουσιάσουν το χειμερινό τους πρόγραμμα. Από μεθαύριο (Παρασκευή), τέσσερις νέοι καλλιτέχνες, οι Κώστας Μάντζιος, Μόρφω Τσαϊρέλη, Γεωργία Γρηγοριάδου και Αλέξης Παρχαρίδης, με μεράκι και διάθεση παρουσιάζουν τραγούδια σύγχρονα, λαϊκά και παραδοσιακά. Το πρόγραμμα - ταξίδι στα μουσικά χρώματα της Ελλάδας, επιμελήθηκε ο Κώστας Καλδάρας. Η τετραμελής μελωδική συντροφιά θα εμφανίζεται στη γνωστή μουσική σκηνή κάθε βδομάδα, από Πέμπτη έως Κυριακή. Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα, στη διάρκεια της χρονιάς, στις «Γραμμές» θα πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις.

  • Συναντήθηκαν δισκογραφικά στο τραγούδι «Γυναίκα της ερήμου», για να συνεχίσουν σ' ένα μελωδικό ταξίδι το καλοκαίρι που μας πέρασε. Τώρα, ο Ορφέας Περίδης και η Μελίνα Κανά ξεκινούν άλλον ένα κύκλο κοινών εμφανίσεων, στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας). Οι δύο καλλιτέχνες, χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, θα παρουσιάζουν από την Παρασκευή ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο, γνήσιο και τρυφερό. Με στιγμές από την προσωπική τους δισκογραφία, «στάσεις» σε σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς, αλλά και καινούρια τους τραγούδια, σε πρώτη παρουσίαση. Μαζί τους ο Δημήτρης Υφαντής. Παραστάσεις: Πέμπτη - Σάββατο (10.30μμ) και Κυριακή (8.30μμ).
  • Τραγούδια, με το μεράκι του χειροποίητου, κάθε Κυριακή μεσημέρι, στις «Μουσικές Σκιές» (Ευτυχίδου και Αθανασίας 4, Παγκράτι) από τους Παντελή Αμπαζή (κιθάρα, μπαγλαμά, τραγούδι), Κοσμά Κοκόλη (μπουζούκι, τραγούδι), Αντώνη Βεκρή (πιάνο, ακορντεόν), Δημήτρη Βλαχομήτρο (μπουζούκι, τζουρά), Αποστόλη Καρποντίνη (κιθάρα, λαούτο). Συμμετέχει ο Νίκος Κονιτόπουλος με το βιολί του.
Διπλή εμφάνιση στη Μόσχα

Η Ρωσία είναι ο επόμενος σταθμός του συναυλιακού προγράμματος του Γιώργου Νταλάρα. Ο ερμηνευτής θα δώσει δύο συναυλίες στα μέσα Νοέμβρη στη Μόσχα. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 16/11, στο περίφημο Θέατρο Τσαϊκόφσκι, στην οποία ο καλλιτέχνης θα τραγουδήσει με τη συνοδεία της Ρωσικής Λαϊκής Ορχήστρας της Κρατικής Ακαδημίας του Νικολάι Οσίποφ. Μια μέρα μετά (17/11) θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του με την Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα του Κρεμλίνου, στην αίθουσα «Αγ. Γεώργιος», στο Κρεμλίνο. Καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο Πάβελ Οβσιάνικοφ. Το πρόγραμμα των δύο συναυλιών περιλαμβάνει γνωστά ελληνικά τραγούδια και μπαλάντες της Μεσογείου. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Κώστα Γανωσέλη, ενώ με την ορχήστρα του Κρεμλίνου θα παίξουν οι Ελληνες σολίστες: Γιώργος Κοντογιάννης (μπουζούκι) και Στέλιος Γκόλγκαρης (κιθάρα).

«Πολιτιστικές συνεργασίες»

Οι πολιτιστικές συνεργασίες μεταξύ χωρών είναι αναγκαίες και χρήσιμες, γιατί φέρνουν κοντά ανθρώπους, τέχνες και κουλτούρες.

Η επιτυχία μιας πολιτιστικής συνεργασίας εξαρτάται από το επίπεδο των συμμετεχόντων και από την υποστήριξη της πολιτείας ή κάποιων άλλων φορέων που αναλαμβάνουν να στηρίξουν μια τέτοια κίνηση.

Μετά την περίοδο των μεγάλων σεισμών είδαμε τις κρατικές εξουσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας να προσεγγίζουν η μία την άλλη και πολιτιστικά.

Ολα αυτά κάτω από τα άγρυπνα εποπτικά ΕΟΚικά και αμερικανικά βλέμματα.

Μέσα σ' αυτές τις συνεργασίες η λόγια μουσική συμμετείχε καθυστερημένα σαν «ο φτωχός συγγενής» του πολιτισμού. Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η κοινή συναυλία των Κρατικών Ορχηστρών Αθήνας και Κωνσταντινούπολης που έγινε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Οι περισσότερες κρατικές εξουσίες ενδιαφέρονται κυρίως για εμπορικά θεάματα, τη λόγια μουσική τη χρησιμοποιούν κυρίως για πένθιμες εκδηλώσεις και πολιτικοπολιτιστικά άλλοθι.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ