Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη

«Το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να κλιμακωθούν, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές», ήταν το πρώτο που επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαιρετίζοντας τις χιλιάδες λαού που βγήκαν χτες στους δρόμους, δίνοντας την «καλύτερη απάντηση στην πρόκληση του πρωθυπουργού να ισχυρίζεται ότι ο λαός αποδέχεται τα μέτρα και την κυβερνητική πολιτική».

Οπως τόνισε, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, «θα δράσουν σωρρευτικά στα ήδη χτυπημένα και χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά», από τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων τριών μνημονίων που νομιμοποιεί και ενισχύει τώρα η κυβέρνηση και γι' αυτό «το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί το θανατηφόρο μείγμα για το λαό».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέπτυξε τα μέτρα που προβλέπονται παραθέτοντας στοιχεία για το παραπέρα δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων, τη νέα επέλαση σε βάρος ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση ακόμα και κατάργηση επιδομάτων, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα «αντίμετρα», επισήμανε ότι και αυτά είναι για την ενίσχυση του κεφαλαίου και σημείωσε ενδεικτικά ως παράδειγμα τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα από 29% σε 26%, τα προγράμματα απασχόλησης, όπου θα παρέχετε ακόμη περισσότερο φθηνούς εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους, χρηματοδοτώντας από το κόψιμο των συντάξεων, από τη μείωση του αφορολόγητου», την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων «για να στηριχθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων».

Πρόσθεσε πως επιπλέον, με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα, η κυβέρνηση αναδιανέμει κι άλλο τη φτώχεια, καθώς «κόβετε τις συντάξεις από τους συνταξιούχους, από τους φτωχούς, δηλαδή, για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους», καλλιεργώντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό αυτοματισμό, ώστε «ο εξαθλιωμένος να βλέπει ότι φταίει ο συνταξιούχος» και όχι το καπιταλιστικό σύστημα. «Τι υπόσχεστε», σημείωσε, «στο λαό; Οτι και τα χρόνια της ανάπτυξης θα βολεύεται με τα συσσίτια... Θέλετε να μειώσετε τις απαιτήσεις του και να βολεύεται με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι των πλουσίων».

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση φοβάται το λαό και γι' αυτό, όπως είπε, «θέλετε να θωρακίσετε το σύστημα, μέσα από τη μείωση των λαϊκών απαιτήσεων, να μην κινητοποιούνται, να αποδέχονται τη μοίρα τους, βάζοντας εμπόδιο στην οργάνωση της λαϊκής πάλης μέσα από τα νέα μέτρα που θα πάρετε ενάντια στην απεργία, ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα». Ακόμη, σημείωσε πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αντιδραστική αναθεώρηση του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, που αποτελεί, όπως ανέφερε, «παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων για να θωρακίσετε την αστική εξουσία και να διαμορφώσετε κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου». Στο σημείο αυτό, έκανε σαφές ότι έλεγχος στα οικονομικά του Κόμματος «μπορεί να γίνεται και γίνεται», αλλά «δεν θα σας παραδώσουμε ποτέ καταλόγους μελών και εργαζομένων που παίρνουν ένα κουπόνι με μικρό ποσό».

Απάντηση έδωσε και στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα μέτρα αυτά «είναι οδικός χάρτης για το τέλος των μνημονίων» και την «επιτροπεία»: «Ποιον κοροϊδεύετε; Τα μέτρα αυτά είναι σε μόνιμη βάση. Υπάρχει η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο που ελέγχει το σύνολο των προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών, ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης, το ταμείο για 99 χρόνια που έχετε δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία προς όφελος της εξυπηρέτησης του χρέους, του κρατικού χρέους, και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

Κατέληξε λέγοντας: «Τα μέτρα αυτά είναι αναπόφευκτα για το κεφάλαιο, για το καπιταλιστικό σύστημα, όχι όμως για τον λαό. Δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Πρέπει να διεκδικήσει το σύνολο των απωλειών, αλλά και να βάλει στην προμετωπίδα της πάλης του την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Υπάρχουν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Γι' αυτό απαιτείται σήμερα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί για τη λαϊκή πάλη, την Κοινωνική Συμμαχία, τη ρήξη και την ανατροπή, τη λαϊκή αντεπίθεση. Το φόβο του λαού να έχετε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι αγώνες έχουν μεγαλύτερη αξία όταν στρέφονται κατά του ίδιου του συστήματος

Με τη σημασία που έχει «να μην υπάρχει μέτρο αντιλαϊκό που να μην συναντάει τη λαϊκή αντίσταση, που να μην υποδηλώνει ότι με κάθε μορφή πάλης, εφικτή και δυνατή, ένα μεγάλο μέρος του λαού, η πλειοψηφία δεν συναινεί, δεν το νομιμοποιεί και ας έχει ψηφίσει τη κυβέρνηση», ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν φτάνουν αυτοί οι αγώνες καταγγελίας, μη νομιμοποίησης πολιτικά μιας απόφασης, αλλά κάθε αγώνας έχει τη σημασία του, γιατί μπορεί να προετοιμάσει ένα μεγάλο κίνημα, που βεβαίως δεν μπορεί να είναι απλά αντικυβερνητικό, πρέπει να στρέφεται κατά όλων των κομμάτων που στηρίζουν το σύστημα, κατά του ίδιου του συστήματος στην πορεία. Επομένως, κάθε αγώνας, ακόμα κι όταν δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικός, αρκεί οι εργαζόμενοι μέσα και από την ίδια τους την πείρα - και εδώ το ΚΚΕ παίζει πάρα πολύ σοβαρό ρόλο για να ανεβαίνει η πείρα του λαού, δεν μπορεί να την επιβάλει, αλλά μπορεί να βοηθήσει να ανέβει- να ξέρουν πού πρέπει να φτάσει το κίνημα. Το κίνημα δεν είναι αυτοσκοπός. Κάπου πρέπει να φτάσει».

Αναφερόμενη στη κυβερνητική προπαγάνδα σημείωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε «πρωτεργάτη της λαϊκής εξαπάτησης», σημειώνοντας παράλληλα ότι όσο και αν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξαπάτηση, «δεν υπάρχει κυβέρνηση, είτε μονοκομματική είτε συνεργασίας, που ακολουθεί ενεργητικά, που στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που ακολουθεί αντιλαϊκή πολιτική» και θεωρεί μονόδρομο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που να «μην χρησιμοποιεί το στοιχείο της εξαπάτησης».

Σημείωσε ακόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει ως ατού σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ότι «η γκαρνταρόμπα του έχει πολλές στολές παραλλαγής»: «Μπορεί να φορέσει και τη στολή του Φιντέλ Κάστρο, του Τσε, του Μπελογιάννη, του Μαρξ. Μπορεί τον Οκτώβρη να φορέσει και του Λένιν λόγω της Οχτωβριανής Επανάστασης», όμως «κάτω από τις στολές παραλλαγής, υπάρχει ένας μονόδρομος και τον ζούμε μέσα από τα μέτρα που πήρε, τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα και από τα μέτρα που θα πάρει αύριο».

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στην κοινή στρατηγική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, η οποία, όπως σημείωσε, αποτυπώνεται και στο γεγονός πως όλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των «επενδυτών», δημιουργώντας κατάλληλο, «φιλικό» περιβάλλον, όπως και στον κοινό τους στόχο για «έξοδο της χώρας στις αγορές».

Οπως σημείωσε, το περί «φιλικού περιβάλλοντος» για τους επενδυτές «σημαίνει πάμφθηνη εργατική δύναμη, ζούγκλα εργασιακών σχέσεων, εργασιακές σχέσεις σμπαράλια. Και όχι μόνο φτηνή εργατική δύναμη, αλλά χειραγωγημένη, τσακισμένη, με συνείδηση ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά».

«Σημαίνει ακόμα», σημείωσε, «πως η Ελλάδα να παίζει το ρόλο που επιδίωξαν και τα άλλα κόμματα και που ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ που τα λέμε, το προωθεί με τα μπούνια, η Ελλάδα να παίξει το γεωστρατηγικό της ρόλο στη διαπάλη που δεν είναι μόνο οικονομική πολιτική, είναι και στρατιωτική, στη διανομή των δρόμων του πετρελαίου κτλ. κτλ., στους "τρεις κύκλους", Ουκρανία - Μεσόγειος - Β. Αφρική».

Οσο για τα περί εξόδου στις αγορές, σημείωσε ότι αυτό έρχεται να ενισχύσει την εξαπάτηση, καθώς η Ελλάδα είναι ήδη στις αγορές, αφού αυτές είναι τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές.

Χαρακτήρισε τα «αντίμετρα» «τραγωδία», γιατί «είναι πιστοποίηση της μονιμοποίησης, όσο ο λαός δεν παίρνει την υπόθεση στα χέρια του και δεν ανατρέπει αυτή την κατάσταση, της ανεργίας, της φτωχοποίησης κ.λπ.». Επιπρόσθετα, δείχνουν «τα μέσα που έχει η εξουσία του κεφαλαίου, το πολιτικό της προσωπικό, που είναι τα κυβερνητικά κόμματα, να εξαπατά τον λαό». Μάλιστα έδωσε και ένα παράδειγμα σχετικά με τα «αντίμετρα» «για ολοήμερα σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Φαίνεται ωραίο μέτρο, εκσυγχρονιστικό. Μα, με την ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, με τα κυλιόμενα ωράρια, με τη γενίκευση της κυριακάτικης εργασίας, δεν έχετε άλλη επιλογή» και βέβαια τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, θα δουλεύουν παραπάνω, όπως σημείωσε, αλλά «με το ίδιο προσωπικό και με λιγότερα λεφτά».

«Εχει» σημείωσε «το καπιταλιστικό σύστημα τρόπους να χειραγωγεί τον λαό, πάρα πολλούς. Από αυτήν την άποψη, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα εργατικό κίνημα, υπάρχει ένα κίνημα αυτοαπασχολουμένων, υπάρχει ένα αγροτικό κίνημα - δεν είναι μαζικό όσο χρειάζεται - και υπάρχει και ένα ΚΚΕ που πάει, όχι γενικά κόντρα στο ρεύμα, γιατί δεν έχει αξία να πας κόντρα στο ρεύμα, σημασία έχει να πεις αυτό που λένε τα συνθήματα στους δρόμους και που τα στηρίζουμε και εμείς, "εργάτη, μπορείς χωρίς αφεντικά"».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Καπιταλιστική ανάκαμψη σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Χαιρετώντας τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία ξεκίνησε την ομιλία του ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι και η σημερινή μέρα θα είναι επίσης μέρα μαζικής αντίδρασης της εργατικής τάξης, εναντίωσης στο 4ο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί η απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη, για μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία. Οπως είπε, «οι λέξεις "ανάπτυξη", "μεταρρύθμιση", "βέλτιστες πρακτικές", σημαίνουν ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αύξηση της εκμετάλλευσης του εργάσιμου βίου, του ημερήσιου χρόνου δουλειάς, χωρίς κανένα συλλογικό εργατικό δικαίωμα όπως αυτό της απεργίας ή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας...»

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθούνται, σημειώνοντας ειδικά για τις Συλλογικές Συμβάσεις ότι η κυβέρνηση υπογράφει τη συνέχιση της κατάργησής τους, αφού «πάνε στις ελληνικές καλένδες» όσα έλεγε για την επαναφορά τους. «Προέχει η φτηνή εργατική δύναμη, που είναι βασικός όρος του λεγόμενου "φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος"», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, υπογράμμισε ότι έχει την ίδια στρατηγική με την κυβέρνηση, την καπιταλιστική ανάπτυξη. Οπως είπε, «συγκλίνουν και οι δύο στο ότι τα μέτρα είναι αναγκαίο κακό, ότι έπρεπε να τα έχουν πάρει πιο γρήγορα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη». Συμπλήρωσε πως υπηρετούν και οι δύο, όπως και τα άλλα κόμματα, τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια και οι ανάγκες τους.

«Η μόνη αντιπολίτευση είναι το ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσώτης, συμπληρώνοντας ότι η λύση είναι η πολιτική του Κόμματος, η συμπόρευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην πάλη για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Βαθιά ταξικά τα μέτρα

Ως «βαθιά ταξικά, που συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε τα μέτρα ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Οπως είπε, είναι μέτρα μόνιμα, που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα, οδηγώντας στη φτωχοποίηση χιλιάδων ακόμα λαϊκών νοικοκυριών, και συμπλήρωσε: «Επιβεβαιώνεται ότι κανείς δεν εξαιρείται από τη νέα επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους υπόσχεται νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις».

Ο βουλευτής του Κόμματος στάθηκε αναλυτικά στις νέες περικοπές στην Υγεία, την Πρόνοια και το Φάρμακο, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι σε συνδυασμό με το κυβερνητικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υπηρετείται ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι τα μέτρα φέρνουν βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης, ξεκλήρισμα χιλιάδων ακόμα αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και μικρομεσαίων αγροτών, προκειμένου το κεφάλαιο να κατακτήσει νέα πεδία κερδοφόρας δράσης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανάφερε ότι «σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, που η εκτόξευση της παραγωγικότητας και ο συγκεντρωμένος πλούτος επιτρέπουν μείωση του εργάσιμου χρόνου, σταθερή δουλειά για όλους, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία υψηλών προδιαγραφών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και δωρεάν, η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται για το πόσα λιγότερα ή περισσότερα θα χάνει ο λαός στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάκτησης μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά για το ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τι καθήκοντα προκύπτουν για τους εργαζόμενους, για το ίδιο το κίνημα. Κι αυτό μένει ο λαός να το σκεφτεί και να το αποφασίσει».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο, τη θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου

«Το ρεσιτάλ αλληλοκατηγοριών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για το ποιος πέρασε τα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, ποιος φτώχυνε περισσότερες λαϊκές μάζες, συρρικνώνοντας δικαιώματα που κερδήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα με αγώνες και αίμα, πάει σύννεφο», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας πως «το κύριο είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με τις αγωνίες, τα βάσανα, τις ανάγκες του λαού. Κοροϊδεύετε, προσπαθείτε να κρύψετε ότι είστε στην ίδια όχθη, "στυλοβάτες", εξυπηρετείτε τον ίδιο στρατηγικό στόχο: Τη θωράκιση και ισχυροποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε πως «παριστάνετε ότι αντιπολιτεύεστε τη ΝΔ και την ίδια στιγμή ενσωματώνετε, παγιώνετε ό,τι πιο αντιδραστικό πέρασαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», «προσθέτετε και νέα σκληρότερα, αντιδραστικότερα μέτρα, ό,τι ζητάει το κεφάλαιο για να γίνει πιο φτηνή, πιο εξευτελιστική η αμοιβή της εργασίας. Εξαθλιώνοντας νέες εργατικές λαϊκές μάζες, στραγγαλίζοντας το δικαίωμα στην απεργία».

«Και βέβαια ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, «υπόσχονται επαναφορά στα προ του 2009 επίπεδα. Γιατί; Γιατί την ίδια στρατηγική έχετε, αυτή της ΕΕ, αφού τα ίδια μέτρα προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν μνημόνια, ούτε κουαρτέτο. Γιατί είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.»

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στο παράδειγμα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έβαλε χτες μέρα απεργίας μπροστά «στους εργασιακούς χώρους γκέτο, με τους εμπόρους των σκλαβοπάζαρων, με εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά, με ατυχήματα που δε δηλώνονται».

«Αυτές είναι οι "επενδύσεις" και η "δίκαιη ανάπτυξή" σας, αυτό θεωρείτε "βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος", τέτοιες επενδύσεις υπόσχεστε. Μόνο που όλο το σχέδιο ανάπτυξης που επαγγέλλεστε δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Και γι' αυτό πρέπει να το απορρίψουν, να αρνηθούν τη φτωχοποίηση και δυστυχία τους», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, που κάλεσε σε λαϊκό ξεσηκωμό, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. «Αυτή την προοπτική προσπαθείτε να κρύψετε με τις κοκορομαχίες σας», σημείωσε, κλείνοντας την παρέμβασή της.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα - φωτιά σε βάρος του λαού που συμφώνησε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο το οποίο αποτελείται από πάνω από 900 σελίδες, κατατέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη διαδικασία του επείγοντος, υπερψηφίστηκε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ η ψήφισή του αναμένεται σήμερα το βράδυ. Σήμερα επίσης προγραμματίζεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης, αυτό που κυριάρχησε αφενός ήταν η προσπάθεια των υπουργών και των βουλευτών της κυβέρνησης να τεκμηριώσουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν τον «οδικό χάρτη» του εγχώριου κεφαλαίου «για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» και παράλληλα να αμπαλάρουν την αντιλαϊκή συμφωνία με το απατηλό «περιτύλιγμα» των λεγόμενων «φιλολαϊκών αντίμετρων» και της «ισορροπημένης» συμφωνίας. Αφετέρου οι διαγκωνισμοί της κυβέρνησης με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για το αν τα μέτρα υπηρετούν τον «εθνικό» στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στον οποίο ομονοούν, κι ακόμα για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στην προώθηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου και στην ικανοποίηση των αναγκών του.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις τους αποκάλυψαν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων και τις συνέπειές τους για το λαό, ανέδειξαν ότι οι θυσίες του λαού για την κερδοφορία του κεφαλαίου και η ένταση της εκμετάλλευσης αποτελούν «προαπαιτούμενα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης και δεν θα έχουν τελειωμό στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, και κάλεσαν σε οργάνωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, αγωνιστικό ξεσηκωμό και αντεπίθεση με στόχο την «καρδιά» του προβλήματος, την εξουσία και την οικονομία του κεφαλαίου.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων Δ. Καρράς κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του πολυνομοσχεδίου, με αφορμή ζητήματα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων που εντοπίζει σε έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων, όπως του εκπροσώπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Την ένσταση απέρριψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Από το ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης σχολιάζοντας τα περί αντισυνταγματικότητας σημείωσε πως είναι μια ιστορία που έχει «καταντήσει ανιαρή». «Οταν κόβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις συντάξεις τότε είναι αντισυνταγματικές κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, και όταν της κόβει ο ίδιος τις θεωρεί συνταγματικές και βγαίνουν στα κεραμίδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει στην ένσταση επικαλέστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υπενθύμισε ότι «την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την είχαν κάνει οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα ωρύονταν κυριολεκτικά μέσα στη Βουλή ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα επιτρέψει την περικοπή των συντάξεων. Αυτά δεν λέγατε; Ερχεται τώρα η κυβέρνηση και τι επικαλείται; Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που λέει ότι η περικοπή των συντάξεων - δηλαδή το "γδάρσιμο" του κόσμου - που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι σύννομη. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις, αλλά τελικά εκείνος που αποφασίζει είναι η εκάστοτε πλειοψηφία που λέει ότι «πετάει ο γάιδαρος και έχει και έλικες και απογειώνεται». Σημείωσε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπηρετούν ταξικά συμφέροντα, γι' αυτό ποτέ δεν έφεραν νόμους κατά όσων «έφαγαν» 50 δισ. ευρώ, από το Ασφαλιστικό, αλλά συνέχεια τσακίζουν τους εργαζόμενους για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

  • Από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Ολομέλεια, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, έχει αποκλειστεί η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή μετά την τραμπούκικη ενέργεια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ηλ. Κασιδιάρη εναντίον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συμφωνούν στη στρατηγική, διαφωνούν στον διαχειριστή

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, αφού κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για «καθυστέρηση» και «ανικανότητα», προσπάθησε να παρουσιάσει την «πρόταση» της ΝΔ, «εντός του υφιστάμενου πλαισίου», ως πιο συμφέρουσα για το κεφάλαιο. Ως «βήματα της άλλης πορείας» που πρέπει να πάρει η χώρα παρουσίασε την «εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων. Διατηρήσιμη δημοσιονομική ισορροπία, με μείωση φόρων» για τις επιχειρήσεις και «δαπανών» προφανώς κοινωνικών, «με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), ο ειδικός αγορητής Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κρατά δεμένη τη χώρα στη λιτότητα και στα αδιέξοδα και αντιπρότεινε να εφαρμοστούν «τα συσσίτια από τώρα» (!), ενώ επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν υπερασπιστή των εργασιακών δικαιωμάτων, που επέβαλε τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας έναντι των κλαδικών. Αποτυπώνοντας τη στρατηγική συμφωνία των αστικών κομμάτων, πρότεινε «εθνική συνεννόηση για διαπραγμάτευση με σταθερό πλαίσιο, για προσέλκυση επενδύσεων».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Τα μέτρα - φωτιά, προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπερασπιστεί μαχητικά τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και το πολυνομοσχέδιο - φωτιά ως τη μόνη δυνατή διέξοδο για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, μαζί με την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών κατά τις προηγούμενες μέρες, όπως και κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, εμφάνισε για μια ακόμα φορά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ως δήθεν τα «τελευταία» για το λαό, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως έβαλαν τη χώρα σε «επιτροπεία». Την ίδια ώρα, βέβαια, επιβεβαίωνε και εκείνος με τη σειρά του πως τα αντιλαϊκά μέτρα, η ένταση της εκμετάλλευσης και τα «μνημόνια διαρκείας» βρίσκονται στην «καρδιά» της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς πως και χωρίς επιτροπεία θα υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα, όπως συμβαίνει σε Πορτογαλία και Κύπρο.

Ο ταξικός χαρακτήρας των μέτρων, για τις ανάγκες της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αποκαλύφτηκε και στην τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, που περιγράφοντας το πλαίσιο της αντιλαϊκής συμφωνίας, είπε ανάμεσα στα άλλα πως «επιδίωξη της συμφωνίας με τους πιστωτές είναι να δημιουργηθούν γερά θεμέλια, μέσα από μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν οι αναγκαίες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης». Ταυτόχρονα, επιχειρώντας να κρύψει ότι η «δημιουργία απασχόλησης» θα γίνει με δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση με τη συμφωνία επισφραγίζει και επεκτείνει περαιτέρω και απογειώνοντας τον εμπαιγμό, είπε για στους εμποροϋπαλλήλους όσον αφορά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ότι «κατανοώ τις αντιδράσεις τους» και πως «η επέκταση της λειτουργίας» των καταστημάτων τις Κυριακές «έχει οδηγήσει σε αυξημένα κρούσματα παραβίασης των δικαιωμάτων τους», τα οποία όμως από την κυβέρνηση ...«δεν θα γίνουν ανεκτά»!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, το πήγε παραπέρα στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, λέγοντας ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση «δεν ήταν μια αλλαγή στο εσωτερικό του συστήματος εξουσίας, αλλά η αρχή της υπέρβασής του. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της αρχής. Οι βαθιές αλλαγές, οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλοι μετασχηματισμοί στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία είναι μπροστά μας. Γι' αυτό τα αιτήματα για εκλογές πέφτουν στο κενό» και «γι' αυτό αντέχει αυτή η κυβέρνηση» είπε, επιδιώκοντας να βαφτίσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» και τις προσδοκίες του κεφαλαίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που του κάνει τη «βρώμικη δουλειά», ως τάχα λαϊκή στήριξη. Ταυτόχρονα, αξίωσε από το λαό να σκύψει το κεφάλι στα άγρια μέτρα, λέγοντας πως στο θέμα του χρέους είναι κρίσιμη η στήριξη της κοινωνίας και η «συνεύθυνη» των άλλων δυνάμεων. Επίσης, σημείωσε πως η συμφωνία μπορεί «υπό προϋποθέσεις» να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, όταν τα μέτρα που νομοθετούνται, αφορούν την περίοδο και μετά την τυπική λήξη του προγράμματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα καρφωμένο στην επόμενη μέρα για το κεφάλαιο

Δεσμεύσεις Τσίπρα πως θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Στην επόμενη μέρα για το κεφάλαιο επικεντρώνει την προσοχή και την προπαγάνδα της η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βελτιώσει τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Εναν τέτοιο απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της κυβέρνησης επιχείρησε να κάνει χτες ο Αλ. Τσίπρας, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, για το χρέος, όπως και για την τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, για το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι στην Κίνα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει να επενδύσουν ένα τρισ. δολάρια σε όλο το "δρόμο του μεταξιού"» και η Ελλάδα είναι «σημαντικός προορισμός» ως κόμβος, σημειώνοντας το κινεζικό ενδιαφέρον για μια σειρά από κερδοφόρους τομείς, όπως ΑΔΜΗΕ, σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά - Βελιγραδίου, ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, Καστέλι κ.ά.

Ανέφερε επίσης την αίσθησή του ότι «δεν είναι μόνο οι Κινέζοι. Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ιδίως αν έχουμε λευκό καπνό στις 22 του μηνός (σ.σ. στο Γιούρογκρουπ), δηλαδή προχωρήσουμε στην ολική συμφωνία με την απομείωση του χρέους θα έχουμε ένα τσουνάμι επενδυτικό».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση διαφημίζει την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης και τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο, που υπηρετεί και το 4ο μνημόνιο, ως τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν τη χώρα ελκυστική σε ξένα κεφάλαια, σε συνδυασμό με μια πιθανή διευθέτηση του χρέους που θα απελευθερώσει περισσότερους κρατικούς πόρους για την άμεση και έμμεση στήριξη των επενδύσεων.

Ειδικά για το χρέος, ανέφερε ότι τα νέα «είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά» και ότι «με αυτά που ακούγονται ίσως αναγκαστώ να βάλω και γραβάτα». Απέδωσε μάλιστα αυτή του την εκτίμηση στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αγκελα Μέρκελ, η οποία του είπε ότι «το ζήτημα του χρέους δεν το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Σόιμπλε, αλλά είναι κοινή απόφαση. Μου είπε ότι είμαστε "on board». «Η συνομιλία μου μαζί της - συμπλήρωσε - μου έδωσε να καταλάβω ότι θα έχουμε συμφωνία στις 22 Μαΐου».

Μιλώντας για το ΔΝΤ μετέφερε την εκτίμησή του ότι «το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει (σ.σ. για το χρέος), άρα το παιχνίδι δεν είναι στημένο» και ότι αυτό ενέχει την πιθανότητα «να είναι δύσκολη βραδιά η 22α του μηνός και να μην είναι εύκολο να έχουμε τη συμφωνία».

Χαρακτήρισε ωστόσο θετικό ότι το ΔΝΤ «στηρίζει κάτι το οποίο εμείς το επιδιώκουμε εδώ και 7 χρόνια. Δηλαδή την ουσιαστική απομείωση του χρέους ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανοιχτός για την αναχρηματοδότησή του τουλάχιστον για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, που θα δώσει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από τα μνημόνια»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ