Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα καρφωμένο στην επόμενη μέρα για το κεφάλαιο

Δεσμεύσεις Τσίπρα πως θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Στην επόμενη μέρα για το κεφάλαιο επικεντρώνει την προσοχή και την προπαγάνδα της η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βελτιώσει τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Εναν τέτοιο απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της κυβέρνησης επιχείρησε να κάνει χτες ο Αλ. Τσίπρας, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, για το χρέος, όπως και για την τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, για το ίδιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το ταξίδι στην Κίνα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει να επενδύσουν ένα τρισ. δολάρια σε όλο το "δρόμο του μεταξιού"» και η Ελλάδα είναι «σημαντικός προορισμός» ως κόμβος, σημειώνοντας το κινεζικό ενδιαφέρον για μια σειρά από κερδοφόρους τομείς, όπως ΑΔΜΗΕ, σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά - Βελιγραδίου, ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, Καστέλι κ.ά.

Ανέφερε επίσης την αίσθησή του ότι «δεν είναι μόνο οι Κινέζοι. Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ιδίως αν έχουμε λευκό καπνό στις 22 του μηνός (σ.σ. στο Γιούρογκρουπ), δηλαδή προχωρήσουμε στην ολική συμφωνία με την απομείωση του χρέους θα έχουμε ένα τσουνάμι επενδυτικό».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση διαφημίζει την ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης και τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο, που υπηρετεί και το 4ο μνημόνιο, ως τους παράγοντες εκείνους που καθιστούν τη χώρα ελκυστική σε ξένα κεφάλαια, σε συνδυασμό με μια πιθανή διευθέτηση του χρέους που θα απελευθερώσει περισσότερους κρατικούς πόρους για την άμεση και έμμεση στήριξη των επενδύσεων.

Ειδικά για το χρέος, ανέφερε ότι τα νέα «είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά» και ότι «με αυτά που ακούγονται ίσως αναγκαστώ να βάλω και γραβάτα». Απέδωσε μάλιστα αυτή του την εκτίμηση στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αγκελα Μέρκελ, η οποία του είπε ότι «το ζήτημα του χρέους δεν το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Σόιμπλε, αλλά είναι κοινή απόφαση. Μου είπε ότι είμαστε "on board». «Η συνομιλία μου μαζί της - συμπλήρωσε - μου έδωσε να καταλάβω ότι θα έχουμε συμφωνία στις 22 Μαΐου».

Μιλώντας για το ΔΝΤ μετέφερε την εκτίμησή του ότι «το ΔΝΤ εννοεί αυτά που λέει (σ.σ. για το χρέος), άρα το παιχνίδι δεν είναι στημένο» και ότι αυτό ενέχει την πιθανότητα «να είναι δύσκολη βραδιά η 22α του μηνός και να μην είναι εύκολο να έχουμε τη συμφωνία».

Χαρακτήρισε ωστόσο θετικό ότι το ΔΝΤ «στηρίζει κάτι το οποίο εμείς το επιδιώκουμε εδώ και 7 χρόνια. Δηλαδή την ουσιαστική απομείωση του χρέους ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανοιχτός για την αναχρηματοδότησή του τουλάχιστον για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, που θα δώσει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από τα μνημόνια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ