Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μη διανοηθείτε να μπλέξετε την προβοκάτσια με το κίνημα

Με μια σύντομη αναφορά στην προχτεσινή δολοφονική επίθεση ξεκίνησε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό:

«Είναι αμοιβαία και αυτονόητη και η δική μας αγανάκτηση, οργή και θλίψη γι' αυτό που έγινε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους χρειάζεται και τους αξίζει. Ομως, μη διανοηθείτε να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις όποιες λαϊκές κινητοποιήσεις γίνονται, απ' όπου και αν γίνονται, είτε καταλαβαίνετε μερικές, είτε δεν καταλαβαίνετε καμία, όπως φάνηκε και από την ομιλία σας».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Σ' ένα παραλήρημα ενάντια στο ΚΚΕ και σε όποιον διαφωνεί και αντιπαλεύει την πολιτική της κυβέρνησης και τα αντιδραστικά της μέτρα, κατέφυγε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Μνημόνιο και τις βάρβαρες συνέπειες που έχει η εφαρμογή του για το λαό. Τόσο η πρωτολογία, όσο και η δευτερολογία του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε ότι η λάσπη, η συκοφαντία και το ψέμα που αναπαράγεται τρομοκρατικά κλιμακούμενα σε βάρος του λαϊκού κινήματος, εκπορεύεται κατ' ευθείαν από την κυβέρνηση. Κάθε σημείο της ομιλίας του έκανε φανερή την αγωνία του πρωθυπουργού να αποτρέψει με ψέματα και τρομοκρατία τη μαζικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών αγώνων, ξέροντας από πρώτο χέρι ότι σ' αυτές συμμετέχουν με εντεινόμενους ρυθμούς χιλιάδες από τους ανθρώπους του μόχθου που παγιδεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. Στο διά ταύτα της Ερώτησης, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την ανάπτυξη που επιδιώκει να κάνει τους εργάτες φτηνότερους για το κεφάλαιο και το λαό φτωχότερο, βαφτίζοντας «πρόοδο» τα μέτρα της κοινωνικής οπισθοδρόμησης που συναποφάσισε με την τρόικα και προωθεί σε συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Καθόλου τυχαία, μετά την ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου απέσπασε τα εύσημα από τον πολιτικό του συνέταιρο Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος με ικανοποίηση που ξεχείλιζε υποδέχθηκε την αντιΚΚΕ επίθεση του πρωθυπουργού, για τον οποίο είπε ότι είδε «το φως το αληθινό».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μίσος για τους εργαζόμενους και το δίκιο τους

Τα εύσημα του ΛΑ.Ο.Σ. απέσπασε ο πρωθυπουργός για τα όσα είπε χτες στη Βουλή ενάντια στο εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του

Οι κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική, το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ μαζικοποιούνται από νέες δυνάμεις, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί

MotionTeam

Οι κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική, το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ μαζικοποιούνται από νέες δυνάμεις, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετεί
Με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να καλλιεργήσει κλίμα καταστολής, ο Γ. Παπανδρέου είπε στην πρωτολογία του ότι το ΚΚΕ έχει ευθύνη «όταν δικά σας στελέχη δημοσίως αρνούνται την τήρηση του ελληνικού Συντάγματος και όταν δικά σας στελέχη μιλούν για το δικαίωμά τους να μην τηρήσουν αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων. Δηλαδή, μας λέτε ότι παίρνετε εσείς το νόμο στα χέρια σας. Μας λέτε ότι ο καθένας μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του, ο καθένας μπορεί να σηκώσει μπαϊράκι να κάνει ό,τι θέλει».

Το δίκιο των εργαζομένων που κινητοποιούνται ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την «τρόικα» είναι κατά τον Γ. Παπανδρέου «το δίκαιο της αυθαιρεσίας, το δίκαιο του ισχυρού» και έτσι «δεν προστατεύουμε τους αδύναμους», αλλά εκθέτουμε τον κάθε πολίτη «στην αυθαιρεσία, στη βία και την ανομία». Συνεχίζοντας το αντιΚΚΕ παραλήρημα αναρωτήθηκε υποκριτικά: «Αυτήν την κοινωνία οραματιζόσαστε; Θεωρείτε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και άρα δημοκρατικοί κανόνες, ευνομία, Σύνταγμα τα πετάμε από το παράθυρο»;

Ανήμερα της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, αντί να απολογηθεί για τα βάρβαρα μέτρα στράφηκε κατά όσων αγωνίζονται να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, λέγοντας στην Αλ. Παπαρήγα τα εξής εξοργιστικά και συκοφαντικά:

«Οι πράξεις οι δικές σας, των συνδικαλιστών σας ή των φοιτητών που υποδύονται συνδικαλιστές, θεωρείτε ότι προστατεύουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού; Θεωρείτε ότι οι ενέργειες των συνδικαλιστών σας βοηθούν στη μείωση της ανεργίας, νομίζετε ότι συμβάλλουν στην ευρωστία των Ταμείων; Νομίζετε ότι οι πράξεις σας προβάλλουν την πατρίδα και την οικονομική ανάπτυξη; Νομίζετε ότι το να παρέχετε πολιτική κάλυψη σε όλους όσοι συμπεριφέρονται βίαια, αντιδημοκρατικά, καταχρηστικά και παράνομα βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο; `Η μήπως αφαιρείτε με τη συμπεριφορά σας εθνικό εισόδημα από τη χώρα»;

Αγωνία για να κάνει το άσπρο - μαύρο

Ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που με την πολιτική της αυξάνει καθημερινά την ανεργία είχε το θράσος να πει, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ: «Θέτετε σε κίνδυνο υπάρχουσες θέσεις εργασίας και φυσικά στερείτε τη δυνατότητα δημιουργίας και νέων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο αγώνας σας για την εργατική τάξη; Ετσι την εκπροσωπείτε, κυρία Παπαρήγα; Ποιους κοροϊδεύετε, επιτέλους»;

Συνεχίζοντας τη συκοφαντική επίθεση κατά των εργαζομένων ανέφερε: «Ποιος υποθάλπει το κλείσιμο των λιμανιών εν μέσω τουριστικής περιόδου; Ποιος αποτρέπει τον τουρισμό και τους τουρίστες να έρθουν στην πατρίδα μας σε μια δύσκολη, κρίσιμη για την οικονομία στιγμή; Ποιος δε θέλει να αναπτυχθεί ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας, αυτός της κρουαζιέρας, που θα φέρει τεράστια έσοδα, δουλειές στα νησιά, συνάλλαγμα και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία με τη δημιουργία πολλών και νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων; Εσείς, κυρία Παπαρήγα».

Την επέλαση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, ο πρωθυπουργός τη βάφτισε «εργώδη προσπάθεια για να σώσουμε την οικονομία» και επιτέθηκε εκ νέου στο ΚΚΕ και τις λαϊκές κινητοποιήσεις, δείχνοντας έτσι το φόβο του από σταθερή αγωνιστική στάση του Κόμματος: «Και εσείς αυτά τα καταστρέφετε με τον πιο ανεύθυνο τρόπο. Περιφρονείτε με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Δε σεβόσαστε το βιος του ελληνικού λαού, δεν σεβόσαστε και τις θυσίες, τη μείωση ακόμα και των συντάξεων και των μισθών για να σώσουμε τη χώρα»!

Σε άλλο σημείο, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, είπε: «Θέλετε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, για να μειωθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις; Αυτό θέλετε; Δεν σεβόσαστε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού να ξεφύγουμε από την επιτήρηση. Αυτό δεν το σέβεστε και αυτό το βαφτίζετε προοδευτικό, αριστερό, κομμουνιστικό; Σκεφθείτε καλά τι κάνετε».

Απειλές στο λαό

Ταυτιζόμενος με τα εφοπλιστικά συμφέροντα και τα διάφορα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια απέδωσε την κάμψη στον τουρισμό στις κινητοποιήσεις που γίνονται τα λιμάνια, λέγοντας ότι εταιρείες κρουαζιέρας σκέφτονται εξαιτίας αυτών να αποκλείσουν την Ελλάδα από τον προγραμματισμό τους, ενώ στις κινητοποιήσεις απέδωσε και τις ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Προσέφυγε ακόμα και στο διαδίκτυο, για το οποίο είπε πως έχει κατακλυστεί από αρνητικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα, ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ το ενδιαφέρει περισσότερο η «επικοινωνιακή προβολή της δήθεν επαναστατικότητάς του παρά το συμφέρον του τόπου και των εργαζομένων που χτυπιούνται από τις πράξεις αυτές».

Εκεί όπως που ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις οδηγούν τη χώρα στο ΔΝΤ! Οι εικόνες στα λιμάνια κάνουν το γύρο του κόσμου είπε και ανέφερε: «Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά; Τώρα αυτοί από πού θα βρουν μισθούς και δουλειές; Θα περιμένουν ελεημοσύνη από το ΔΝΤ και την ΕΕ; Διότι εκεί μας κατευθύνετε. Αντί να αξιοποιήσουμε τις δικές μας δυνάμεις, λέτε όχι, είστε αντίθετοι σε κάθε αλλαγή που δημιουργεί εισόδημα, ευκαιρίες και δουλειές, για να μείνουμε εξαρτημένοι και εξουθενωμένοι».

Υπερακοντίζοντας ακόμα και τον Γ. Καρατζαφέρη σε αντικομμουνισμό είπε ότι «ο συντηρητικός δογματισμός σας βάζει σε ομηρία ανέργους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αυξάνονται εκείνοι που κινδυνεύουν και χάνονται δουλειές με τα επεισόδια που συνειδητά προκαλείτε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ανάπτυξη για το κεφάλαιο γυρνάει χρόνια πίσω το λαό

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Παίρνοντας το λόγο μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Δεν πρόκειται να κάνω καμία θεωρητική ανάλυση, θα απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι βιομήχανοι, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και, εν πάση περιπτώσει, όλοι εκείνοι που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα - είτε εγχώριοι είτε ξένοι - θα θελήσουν να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, εάν οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα ολοκληρωθούν και γίνουν εργασιακές σχέσεις Κίνας, Ινδίας και ενδεχομένως και Αφρικής.

Πραγματικά, η Ελλάδα ήδη αποτελεί, και θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο, χώρο προσέλκυσης επενδύσεων και, μάλιστα, με μια εργατική δύναμη πάμφθηνη, τσακισμένη, φοβισμένη, χειραγωγημένη και ταυτόχρονα πολύ έμπειρη, αρκετά μορφωμένη - πολύ περισσότερο απ' ό,τι ήταν πριν από 20 και 30 χρόνια - με σημαντική τεχνογνωσία στους περισσότερους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.

Μία τέτοια ανάπτυξη στην Ελλάδα εμείς την απορρίπτουμε. Εμείς θέλουμε ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, σε συνδυασμό με την πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού, με βάση τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες που δημιουργεί ο 21ος αιώνας και πάντα παίρνοντας υπόψη το εξής: Δεν υπάρχει εργατική κατάκτηση ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά, που δεν αναπτύχθηκε κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική και σε πάρα πολλές περιπτώσεις και κόντρα στο νόμο της κυρίαρχης πολιτικής.

Από το 1886 και μετά, όταν πάλευαν οι εργάτες στο Σικάγο και αλλού για το οχτάωρο, πάλευαν κόντρα στο νόμο που ίσχυε μέχρι τότε. Ακόμη και όταν πάλευαν για το δεκάωρο. Οταν πάλευαν οι γυναίκες και οι άνδρες για ίση αμοιβή για ίση δουλειά, πάλευαν κόντρα στους νόμους που καθιέρωναν διαφορετική αμοιβή στις γυναίκες, διαφορετική αμοιβή στους ενήλικους, κλπ. Οταν πάλευαν οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, των χωρών της Ευρώπης και, βεβαίως, χωρών της Ασίας και της Αφρικής για την κατάργηση της εργασίας των ανηλίκων, πάλευαν κόντρα στους νόμους που επέτρεπαν την εργασία των ανηλίκων.

Σήμερα, με την πολιτική σας, μας γυρνάτε πολλά χρόνια πίσω, να παλεύουμε για ίση αμοιβή για ίση δουλειά, για κατάργηση της εργασίας των δεκαπεντάχρονων, γιατί τώρα θα καθορίζετε την εργασία των δεκαπεντάχρονων όχι μόνο για τα παιδιά που βγαίνουν στην επαγγελματική κατάρτιση, αλλά ακόμη και για τα παιδιά που πηγαίνουν στο Γενικό Λύκειο, κλπ.

Επενδύσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου

Να προσθέσω, λοιπόν, και εμμέσως τη δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη και γιατί είμαστε εναντίον των συμφωνιών ανάπτυξης που κάνετε. Γιατί κάνετε και συμφωνίες ανάπτυξης, δε σας κατηγορούμε ότι δεν κάνετε. Κάποια άλλα δημοσιογραφικά "παπαγαλάκια" κρύβουν το γεγονός ότι δεν παίρνετε μόνο αντεργατικά μέτρα, αλλά ότι ταυτόχρονα παίρνετε μέτρα για την ανάπτυξη, προσφέροντας φθηνό εργατικό δυναμικό.

Κλείσατε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον Ερντογάν. Αν διαβάσει κανείς τα σημεία της συμφωνίας βλέπει το εξής: Ανοίξατε το δρόμο, ώστε ελληνικές εταιρείες, ακόμη και μεταλλευτικές που έχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα - αυτές που έχουν και με τις συνθήκες που έχουν - να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στη γειτονική Τουρκία και άρα να μειώνουν είτε τις νέες προσλήψεις είτε τις θέσεις εργασίας.

Και ποιο είναι το αντάλλαγμα της Τουρκίας; Να έρθουν εδώ, στο χώρο της εστίασης, τούρκικα φαστφουντάδικα. Και μιλάμε για επιχειρήσεις σε παραγωγικούς, βιομηχανικούς τομείς, που φεύγουν.

Κλείσατε συμφωνία με την Κίνα για χώρους παραγωγικούς, που έχουν σχέση με τη ναυπήγηση και την επισκευή πλοίων σε μια χώρα που είναι πρώτη, δεύτερη ή τρίτη - επειδή αυτή τη στιγμή γίνονται πολλές ανακατατάξεις κάπου μπορεί να πέφτουμε έξω - και που έχει ένα μεγάλο εφοπλιστικό, εμπορικό και επιβατικό στόλο. Κλείσατε συμφωνία να κατασκευάζονται ελληνικά πλοία στα ναυπηγεία της Κίνας.

Αυτό είναι συμφωνία ανάπτυξης και θέλετε να συμφωνήσουμε; Να μετατραπούν δηλαδή χώροι επισκευής ή κατασκευής πλοίων σε συσκευαστήρια εμπορευμάτων, που όχι μόνο θα δημιουργήσουν προβλήματα στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αλλά θα κλείσουν και μικρές βιοτεχνίες που κάνουν σήμερα τη συσκευασία εμπορευμάτων, ακόμα και την παραγωγή υλικών συσκευασίας.

Πριν απ' όλα, βεβαίως, είμαστε με το μέρος της μισθωτής εργασίας. Αλλά παίρνουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μικροί εμπορευματοπαραγωγοί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανθίστανται ή προσπαθούν να πετύχουν την επιβίωσή τους. Σε τέτοιες συμφωνίες ανάπτυξης είμαστε ριζικά αντίθετοι. Και είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κεφαλαίων με συνθήκες εργασίας Κίνας και Ινδίας.

Η λαϊκή οικογένεια στενάζει

Βεβαίως και μας ενδιαφέρει ο τουρισμός. Και δεν ξεχνάμε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα είχε ισχυρό μέρος στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και στην εισαγωγή συναλλάγματος. Υπήρχαν 120.000 ναυτεργάτες στην Ελλάδα. Το συνάλλαγμα το έπαιρνε η ναυτεργατική οικογένεια και "κινιόντουσαν" έτσι και τα εμπορικά μαγαζιά και τα μπακάλικα και τα μανάβικα και τα ραφτάδικα. Πώς δεν το παίρνουμε υπόψη το ναυτιλιακό εργατικό συνάλλαγμα; Πόσο έχει μείνει αυτό στην Ελλάδα; Ηταν 120.000 ναυτεργάτες, τώρα είναι 20.000. Ο εκσυγχρονισμός τους μείωσε, αλλά ο στόλος μεγαλώνει και το παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

Η τουριστική κίνηση μειώθηκε. Και απ' αυτήν τη μείωση χτυπιούνται αυτοί που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, για τα οποία μάλιστα έχουν κάνει επενδύσεις και έχουν πάρει δάνεια για να τα φτιάξουν. Χτυπιούνται τα μικρά ξενοδοχεία, τα μικρά εστιατόρια, οι οικογενειακές ταβέρνες. Πριν απ' όλα χτυπιέται ο τουρισμός, γιατί δεν μπορεί να κάνει διακοπές ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Εσείς ενδιαφέρεστε για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι κρουαζιέρες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο με τα πλοία και τα κότερα και τα γιοτ θα γίνουν.

Εμάς όμως μας ενδιαφέρει η ελληνική οικογένεια, η εργατική, λαϊκή οικογένεια. Αυτή έχει τη δυνατότητα να κάνει τουρισμό; Αυτή η οικογένεια άφηνε λεφτά από τα φαγητά στις ταβέρνες, και το μεσημέρι και το βράδυ. Ακόμα και όταν μαγείρευαν μέσα στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο, αγόραζαν από την ντόπια λαϊκή αγορά και από τα ντόπια μαγαζιά, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι οι τιμές στα προϊόντα σε όλα τα νησιά είναι πέντε φορές πάνω απ' ό,τι είναι την υπόλοιπη εποχή.

Θα μετρήσουμε τι απώλειες έχει αυτός ο τουρισμός και για τους μικρούς επιχειρηματίες; Κόψατε το δελτίο κοινωνικού τουρισμού πάνω από το 50% σε αυτούς που το έπαιρναν, αυτά τα 500.000 - πόσα ήταν τα περασμένα χρόνια - όπου πήγαιναν ζευγάρια με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι και έκαναν μια βδομάδα διακοπές. Και αυτοί πήγαιναν να πιουν το ουζάκι τους στο μικρό μαγαζί του νησιού.

Λοιπόν, να το πούμε καθαρά: Εάν είναι να διαλέξουμε αν θα υπερισχύσουν οι μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγάλα συγκροτήματα, εμείς λέμε ότι θέλουμε να υπερισχύσει το δίκαιο του εργαζόμενου, του μισθωτού και του μικροεμπορευματοπαραγωγού του μικρομάγαζου. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Περήφανοι για τους αγώνες του λαού

Και θέλω να σας πω καθαρά: Πολιτική παρανομία είναι το ίδιο το μνημόνιο - μνημόσυνο για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού - όπου με τη μέθοδο της σταγόνας μας έχετε κυριολεκτικά τρελάνει. Ξυπνάμε το πρωί για να δούμε τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας, να δούμε αν θα δουλεύουμε 55 ή 60 χρόνια. Τώρα κόβεται ο 13ος και ο 14ος μισθός στους συνταξιούχους. Αυτό για εμάς είναι πολιτική παρανομία, νομιμοποιημένη βεβαίως στη Βουλή και νομιμοποιημένη σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ιταλία γίνεται γενική απεργία. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν τώρα στη Γαλλία και γέμισαν οι δρόμοι. Παντού γίνονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα αεροδρόμια στο Λονδίνο ήταν μέρες κλειστά από την απεργία των πιλότων και του προσωπικού, λόγω της ιδιωτικοποίησης της "British Airways".

Χρόνια στην Ευρώπη γίνονται απεργίες. Στην Ελλάδα μόνο γίνονται απεργίες; Και σε αυτές μάλιστα τις χώρες, δυστυχώς, δεν υπάρχει και Κομμουνιστικό Κόμμα. Και για ποιους εταίρους μιλάμε; Δηλαδή, μας νοιάζει τι θα πει η κα Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί ή όλοι αυτοί οι κύριοι με τι μάτι θα δουν την Ελλάδα; Τις ζουν στις χώρες τους τις απεργίες και το λαϊκό σιχτίρισμα - με συγχωρείτε για την έκφραση.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός εμπόδισε να παρθούν μέτρα, που στις άλλες χώρες πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια. Και γι' αυτό κάνει αυτοκριτική η ΝΔ και εσείς, γιατί καθυστερήσατε να πάρετε μέτρα και τώρα τα παίρνετε όλα μαζί σε ένα πακέτο».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη

Στις 10.30 το πρωί στην Αθήνα

Πανελλαδική σύσκεψη ανασυγκρότησης διοργανώνει, σήμερα Σάββατο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στις 10.30 π.μ., στην Αθήνα, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας). Στην πανελλαδική σύσκεψη θα συζητηθεί η Διακήρυξη, που επεξεργάστηκε η Συντονιστική Επιτροπή, όπου τονίζεται ότι χρειάζεται αντεπίθεση, συμπόρευση με το εργατικό λαϊκό κίνημα, διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δράση για κατάργηση των εγχώριων νόμων, μηχανισμών και πρακτικών παρακολούθησης, ποινικοποίησης και καταστολής των εργατικών λαϊκών αγώνων, απειθαρχία στο ευρωενωσιακό αντιδημοκρατικό πλαίσιο, κατάργηση τρομονόμων και τρομοσυμφωνιών με τις ΗΠΑ, απόκρουση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, κατάργηση της αντιμεταναστευτικής - αντιπροσφυγικής νομοθεσίας, απόκρουση του εντεινόμενου αντικομμουνισμού και της «νομιμότητας» της βαρβαρότητας.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Σήμερα Σάββατο

-- Στην Πελασγία Φθιώτιδας, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη», με ομιλητή τον Κ. Μπασδέκη.

-- Στον Αγιο Κωνσταντίνο, συγκέντρωση για τον «Καλλικράτη», με ομιλητή τον Ν. Χαλιώτη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

  • Αύριο Κυριακή

Η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν, στις 11 π.μ., στην Αράχωβα Αχαΐας, συγκέντρωση τιμής στους μαχητές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και προβολή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Θα μιλήσει ο Χρ. Λαϊνάς, μέλος της ΑΕ.

  • Τη Δευτέρα 28/6

-- Σε συγκέντρωση, στην πλατεία Μετεώρων της Πολίχνης, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει, στις 8 μ.μ., η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη - συζήτηση για τον «Καλλικράτη» διοργανώνει η ΚΟ Σταυρούπολης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της (1ης Μαΐου και Λεχόβου).

-- Περιοδείες στα νοσοκομεία «Παναγία» και «Αγιος Παύλος» διοργανώνει, στις 10.30 π.μ., η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

  • Την Τετάρτη 30/6

Η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, η πρόταση του ΚΚΕ και η οργάνωση δράσης», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αντιγράφει ο ένας τον άλλο...

Σαν να προέκυψε από προσυνεννόηση ήταν ο άτυπος διάλογος που είχαν χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, επιβεβαιώνοντας την κοινή τους πρεμούρα να χτυπηθεί το κίνημα, να σκύψει ο λαός το κεφάλι και να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο.

Σχολιάζοντας το αντιΚΚΕ παραλήρημα του Γ. Παπανδρέου, ο Καρατζαφέρης είπε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα αισθάνθηκα σαν να ήταν Πάσχα. "Είδομεν το φως το αληθινό", κύριε πρωθυπουργέ - ισχύει για εσάς αυτό - πράγματι, οι διαπιστώσεις οι οποίες κάνατε πριν από λίγο, είναι οι διαπιστώσεις του συνόλου του ελληνικού λαού. Οσο τις έλεγε ο ΛΑ.Ο.Σ., εμείς παίρναμε "ετικέτες" - δεν ξέρω βέβαια ποια ετικέτα θα έχετε εσείς αύριο από τον "Ριζοσπάστη", αλλά είναι μία πραγματικότητα».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε ευθέως να χτυπηθούν οι εργατικοί αγώνες: «Γιατί η Πολιτεία δεν εφαρμόζει το νόμο όσες φορές χρειάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά; Εφόσον γνωρίζετε το σωστό, γιατί δεν πράξατε το σωστό προς αποκατάσταση της νομιμότητας; Είναι ένα ερώτημα, το οποίο νομίζω πρέπει να απαντηθεί προς όλους εκείνους για τους οποίους σήμερα κάνατε μνεία, και πολύ σωστά».

ΠΑΜΕ
Πληρωμένη απάντηση στην πρόκληση

Σχόλιο για την επίθεση του πρωθυπουργού στο εργατικό κίνημα

Απάντηση στην άθλια επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στους εργατικούς αγώνες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει το σταμάτημά τους, δίνει το ΠΑΜΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου.

Αφού ξεσάλωσε σε βάρος του δίκιου της εργατικής τάξης και των κινητοποιήσεών της, ο Γ. Παπανδρέου έκλεισε την πρωτολογία του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σας ζητώ να σταματήσετε άμεσα όλα όσα διασύρουν τη χώρα και υπονομεύουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τον εργαζόμενο Ελληνα και την Ελληνίδα».

Στο σχόλιό του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ο πρωθυπουργός της χώρας, που με την πολιτική του κόμματός του κάνει τη ζωή των εργαζομένων κόλαση, δε δικαιούται να μας καλεί να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσουμε την πάλη και τις κινητοποιήσεις μας όχι μόνο για να ακυρωθούν τα τερατουργήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, αλλά και για να ανατραπεί η τάξη, τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζει «πρόοδο» τη σφαγή δικαιωμάτων

Να παρουσιάσει τη βαρβαρότητα σαν παράδεισο για τα εργατικά συμφέροντα, προσπάθησε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Οι ταξικοί αγώνες με προμετωπίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ανοίγουν το δρόμο για το μέλλον. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της εκφράζουν τη σκουριά ενός συστήματος σάπιου

MotionTeam

Οι ταξικοί αγώνες με προμετωπίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ανοίγουν το δρόμο για το μέλλον. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της εκφράζουν τη σκουριά ενός συστήματος σάπιου
Την κακοδιαχείριση του κράτους, το σκάνδαλο των ομολόγων και τη γήρανση του πληθυσμού (!), ό,τι, δηλαδή, αναμασούν οι αστικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες στην Ελλάδα και στοχευμένα προβάλλουν οι τεχνοκράτες της ΕΕ, επικαλέστηκε ο Γ. Παπανδρέου για να δικαιολογήσει τις βάρβαρες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία.

Απείλησε ότι αν δεν προχωρήσουν τα αντιδραστικά μέτρα, «δε θα πληρώσουμε τις συντάξεις σήμερα, αλλά και στην επόμενη γενιά», ενώ απέδωσε τις εργασιακές ανατροπές στο «τεράστιο, αντιπαραγωγικό και, βεβαίως, σπάταλο» Δημόσιο και «αυτά είναι που αλλάζουμε». Κουβέντα δεν είπε, βέβαια, για το γεγονός ότι το κεφάλαιο είναι αυτό που άρμεξε τα Ταμεία, με τη συνενοχή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που τώρα έρχονται να φορτώσουν τη «λυπητερή» σ' εκείνους που δεν έχουν καμιά ευθύνη.

Με τη φράση «φτιάχνουμε ένα σύστημα πρόνοιας, το οποίο να αντιμετωπίζει πραγματικά τα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, για τους αδύναμους», ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι στόχος των μέτρων είναι να στήσει ένα δίχτυ προστασίας από την απόλυτη εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, η οποία, κατά τα άλλα, θα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για τις αυτονόητες υπηρεσίες στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ασφάλισης.

Ομοίως, ομολόγησε ότι η επιδότηση των εργοδοτών είναι κανόνας για την κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν φτηνότερους εργάτες. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «είμαστε αποφασισμένοι, και προχωράμε ήδη σε επιδότηση και του μισθού και των εισφορών, για να μπουν οι νέοι στην αγορά εργασίας».

Ο Γ. Παπανδρέου βάφτισε «πρόοδο» για τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις άλλες ανατροπές, χαρακτηρίζοντας «μειοψηφία» και «συντεχνία» όσους αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου.

Υπέδειξε σαν διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση «να μπει τάξη και ευνομία απέναντι στην αδιαφάνεια και την κερδοσκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος (...) Να φορολογηθούν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, για να επενδυθούν αυτά τα έσοδα στην ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, στην πράσινη τεχνολογία, στις υποδομές, που θα μας κάνουν όλους πιο ανταγωνιστικούς».

Αυτό που έκρυψε ξανά ο Γ. Παπανδρέου είναι τις σχέσεις του κράτους με τα μονοπώλια «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει», αφού τόσο στη σφαίρα της παραγωγής, όσο και στο χρηματιστηριακό τζόγο, πρωτόλεια ύλη του κέρδους είναι η εργασιακή εκμετάλλευση, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει αν η κλεμμένη υπεραξία μεταφερθεί από τη μια τσέπη του κεφαλαίου στην άλλη.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μόνο σαν φαιδρή μπορεί να εκληφθεί και η άποψη που διατύπωσε ο πρωθυπουργός ότι «το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι και λόγω σπατάλης, και λόγω πελατειακών σχέσεων, και λόγω διαφθοράς» και όχι, βέβαια, ζήτημα άμεσα εξαρτημένο με την τιμή, στην οποία οι εργοδότες αγοράζουν την εργατική δύναμη και την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει με τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που παίρνει.

Κλήτευση Γ. Αγγέλου

Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και «αγγίζει» το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κληθεί σε απολογία ο Γ. Αγγέλου από την ανακρίτρια Ειρ. Καλού που χειρίζεται την υπόθεση με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο Γ. Αγγέλου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ