Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης», με χαμένους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επείγοντα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στάθηκε στην αρχή της χτεσινής του ομιλίας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας (βλέπε αναλυτικά σελ. 20 - 21), ο οποίος σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ σημείωσε:

***

Κυρίες και κύριοι,

Το νομοσχέδιο που φέρνετε, με πρόσχημα την τάχα «σωτηρία» της ΔΕΗ, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο λαός γνωρίζει ποιοι ήταν και είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι, όλα αυτά τα χρόνια, με δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ενέργεια, και πως χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πολιτική σας κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση: Περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, διαμόρφωση ακόμα καλύτερων όρων για τη λειτουργία της «αγοράς Ενέργειας», διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας» για όλους τους επενδυτές στην Ενέργεια.

Ο στόχος σας να ανοίξετε νέα πεδία για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια

Ποιο είναι το νέο στοιχείο; Η προώθηση του στόχου της «πράσινης Ενέργειας», της λεγόμενης μεταλιγνιτικής εποχής.

Το λέτε πια χωρίς καμιά περιστροφή. Μέχρι το 2028 κατάργηση του λιγνίτη ως καυσίμου.

Στην πραγματικότητα σχεδιάζετε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πολύ νωρίτερα απ' τις σχετικές διακηρύξεις σας.

Και πρέπει εδώ να ακουστούν επιτέλους αλήθειες.

Ποιος είναι ο στόχος; Γιατί έχετε «φαγωθεί» με τον λιγνίτη, τη βαριά βιομηχανία της χώρας;

Προωθείτε την «πράσινη ανάπτυξη», με στόχο να διαμορφώσετε νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων. Προωθείτε τη στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, απ' τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία, ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου υποστηρίζει τη λύση αυτή, που θέλετε και εσείς: Το περιβόητο «Green New Deal», το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες, πράσινες υποδομές. Αλλά οι καινούργιες υποδομές κοστίζουν.

Και οι πράσινες υποδομές κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Οι νέες πράσινες υποδομές μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνουν λιγότερη θέρμανση, ακριβές νέες εγκαταστάσεις.

Θυμίζουμε εδώ πως η ηλεκτροπαραγωγή του λιγνίτη κοστίζει 5 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ οι ΑΠΕ 3 με 4 φορές παραπάνω το ελάχιστο, φυσικά η αναλογία αλλάζει τεχνητά με τα πράσινα τέλη και την πολιτική εμπορίου ρύπων που επιβάλλει η ΕΕ.

Θυμίζουμε πως μόνο για το σταθμό της «Πτολεμαΐδας-5», των 660 μεγαβάτ, που θυσιάζεται στο δρόμο της «πράσινης ανάπτυξης», χρειάζονται να εγκατασταθούν περίπου δυο χιλιάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες των 80 μέτρων, όσες περίπου υπάρχουν στα σχέδια των ομίλων και αναμένουν να αδειοδοτηθούν.

Και φυσικά, η «πράσινη ανάπτυξη» έχει κερδισμένους και χαμένους.

Κερδισμένοι είναι οι «επενδυτές» στην ηλεκτροπαραγωγή και στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου που γνωρίζουν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και η λαϊκή οικογένεια βέβαια, που θα πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαμένο είναι και εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που έχει επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες, που οι «πράσινες λύσεις» το καταστρέφουν.

Εδώ είναι κατά βάση η ΔΕΗ που έχει αυτές τις υποδομές.

Και δεν έχετε ιδιαίτερο θέμα να «πετάξετε» 1,5 δισ. ευρώ μόνο απ' την «Πτολεμαΐδα-5».

Ο λαός τα πλήρωσε. ΟΧΙ οι όμιλοι που ενισχύονται ξανά και ξανά συνεχώς. Αλλωστε, κάτι θα σκεφτείτε να την κάνετε. Αλλά κάπως πρέπει να «πειστούν» οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αυτές τις «πράσινες τεχνολογίες».

Δεν είναι «προοδευτικό» να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να ενταθεί η ενεργειακή φτώχεια

Και φέρνετε τον «μπαμπούλα» της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ η επιστημονική κοινότητα ακόμα δεν έχει καταλήξει για το εύρος, την εξέλιξη, τις επιπτώσεις του φαινομένου, εσείς εδώ το έχετε κάνει κυριολεκτικά «καραμέλα».

Ενώ υπάρχει διαπάλη μεταξύ των μελών της ΕΕ που διαθέτουν απόθεμα στερεών καυσίμων και της Κομισιόν, διαπάλη των ομίλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εσείς προβάλλετε ότι η πολιτική σας αποτελεί διεθνώς τον σύγχρονο μονόδρομο.

Μας λέτε πως πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για να «σωθεί ο πλανήτης».

Πως πρέπει να πληρώνουμε το ρεύμα 4 και 5 φορές πάνω, γιατί κινδυνεύουμε.

Πως η Κοζάνη και η Μεγαλόπολη πρέπει να γίνουν έρημες πόλεις, να ζήσουμε ένα νέο Μαντούδι.

Μας λέτε ότι «είναι προοδευτικό»:

Να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Να ενταθεί η «ενεργειακή φτώχεια» του λαού. Να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πως είναι προοδευτικό να δημιουργηθούν προβλήματα με την τηλεθέρμανση σε ολόκληρες περιοχές.

Αλλά κι εδώ το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Αν θέλατε πραγματικά να μειωθούν οι εκπομπές, τα τελευταία 20 χρόνια, θα μπορούσατε να το πετύχετε με νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με μεγάλους καινούργιους σταθμούς καύσης λιγνίτη, που αντικαθιστούν τους παλαιούς και παράγουν το μισό περίπου διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν το κάνετε. Γιατί οι επενδυτές θέλουν μεγάλα κέρδη, γρήγορη απόσβεση, πολλές επενδύσεις για να διευκολύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

Δεν το κάνετε γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ο καπιταλισμός, το σύστημα που υπηρετείτε, απαιτεί τεράστια καταστροφή κεφαλαίου για να ξαναβρεί κέρδη.

Και τι κάνατε αντ' αυτού;

Φορολογήσατε την παραγωγή CO2 με τα περιβόητα τέλη, που μάλιστα αυξάνονται κατά το δοκούν, ώστε να «βγαίνουν» ασύμφορες οι λιγνιτικές μονάδες και να αυξάνεται τεχνητά η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να εμφανίζονται οι ΑΠΕ ως «ανταγωνιστικές».

Αλήθεια, ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

Γι' αυτό και η λύση των NOME, της νέας οργάνωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των δημοπρασιών της λιγνιτικής παραγωγής, σε τιμή κάτω του κόστους, σε ιδιωτικούς ομίλους και η απαίτηση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%, που ψηφίσατε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση το έφερε, δεν αρκούν πια.

Η ανάγκη του καπιταλισμού για νέες επενδύσεις είναι ακόμα μεγαλύτερη και καλείτε το λαό να αποδεχτεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είστε εξίσου υπεύθυνοι, ταγμένοι στην ίδια πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα είναι πάλι στα κάγκελα, γιατί εσείς τώρα ξεπουλάτε τη ΔΕΗ, ενώ αυτός τάχα είναι αθώος του εγκλήματος, τελικά είναι ταγμένος κι αυτός στην ίδια πολιτική.

Προωθεί την ίδια «πράσινη» πολιτική με εσάς.

Μιλούσε ευθαρσώς για την ανάγκη επιπλέον 2 γιγαβάτ ανεμογεννητριών, έμμεσα έλεγε δηλαδή πως δεν θέλει τη λιγνιτική παραγωγή.

Κυρίως όμως, με τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, που αποτελεί για εσάς το βολικότερο σχήμα για να «εξηγήσετε» στον κόσμο πως πρέπει να συμμαζευτεί η ΔΕΗ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είστε εξίσου υπεύθυνοι.

Οι δημοπρασίες Ενέργειας οδήγησαν απλά σε μια τεράστια μετακίνηση κεφαλαίου από τη ΔΕΗ, που τώρα έχει χρέη, στις ιδιωτικές εταιρείες, που καταγράφουν τεράστια κέρδη.

Τα χρέη στη ΔΕΗ υπάρχουν, απλά, γιατί η δική σας πολιτική, η πολιτική της «απελευθέρωσης», έχει αυξήσει τόσο το κόστος της Ενέργειας, που έχει καταδικάσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια και σε χρέη προς τη ΔΕΗ.

Τώρα έρχεστε και λέτε πως η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική.

Και ποια είναι η λύση σας; Μήπως να σταματήσει να πουλάει φθηνά το ρεύμα και να το μεταπουλάνε πανάκριβα οι «επενδυτές»; Μήπως να σταματήσει την παραγωγή με πανάκριβα εισαγόμενα καύσιμα; Μήπως να μη δεχτεί την καταστροφή πολλών δισ. ευρώ με τη μορφή λιγνιτικών σταθμών; Μήπως να σταματήσει να πληρώνει τα πανάκριβα «πράσινα τέλη»;

Οχι φυσικά...

Η λύση που προτείνετε είναι άλλη. Η γνωστή δοκιμασμένη λύση της φθηνής εργατικής δύναμης.

Και τι κάνετε; Εργολαβικοί που θα αντικαταστήσουν τους μόνιμους εργαζόμενους και μια εκ των υστέρων μείωση του μισθού των εργαζομένων, με τη μείωση της έκπτωσης στο ρεύμα, που αφορά και τους συνταξιούχους.

Και αποδεικνύεται και έτσι ότι το αστικό κράτος δεν «έχει καμία μπέσα». Και γι' αυτό και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ξέρουν πως οι εθελούσιες σήμερα και οι συντάξεις, που θα τους υποσχεθείτε, θα μείνουν υποσχέσεις.

Το σχέδιο νόμου σας φέρνει νέα προκλητική στήριξη για τις λεγόμενες ΑΠΕ και τις ονομάζω λεγόμενες, γιατί προσπαθείτε να κρύψετε πως ακόμα και αν δεχτούμε τη δική σας λογική για την ανάγκη «προστασίας του περιβάλλοντος», οι δυο χιλιάδες ανεμογεννήτριες του 1 MW, για να μην πούμε 2,5 χιλιάδες, μόνο για την «Πτολεμαΐδα-5», μεταφράζονται σε πραγματική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων στις κορυφές των βουνών.

Και για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, το αστικό κράτος - πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα εσείς - αλλάζετε τις χρήσεις γης, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τους όρους σύνδεσης στο δίκτυο, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να διασφαλίζουν τα τεράστια κέρδη τους.

Τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και οι αλλαγές που φέρνετε στο φυσικό αέριο. Ποιος είναι ο στόχος σας; Να πουληθούν τα δίκτυα διανομής, ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός και δίπλα σ' αυτό να πουλήσετε και τη ΔΕΠΑ, αφού την κομματιάσετε.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, τεράστια διασφαλισμένα κέρδη για επενδυτές στο φυσικό αέριο.

Δεν πρωτοτυπείτε.

Η πολιτική σας στην Ενέργεια, η πολιτική της «απελευθέρωσης» είναι ίδια και απαράλλακτη με την πολιτική που στηρίζει η βολική για σας αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπόσχεται τεράστια κέρδη στους επενδυτές και στους ομίλους και τεράστιες θυσίες για τους εργαζόμενους και το λαό μας. Είναι ατελέσφορη.

Η λύση βρίσκεται στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Επιβεβαιώνεται και έτσι πως το σύστημά σας «έφαγε τα ψωμιά του»...

Μας λέτε για πρόοδο, πως το σύστημα αυτό και η αγορά σας μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο. Αλλά τελικά δεν μπορεί.

Τα κέρδη των ομίλων, που είστε ταγμένοι να στηρίζετε, απαιτούν καταστροφή κεφαλαίων, φθηνή εργατική δύναμη, μείωση του εισοδήματος του μισθού του εργαζόμενου, εξαθλίωση των εργαζομένων, του λαού.

Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και οι ΑΠΕ δεν έφεραν τον παράδεισο της φθηνής καθαρής Ενέργειας που υποσχόσασταν.

Φέρνουν τεράστια κέρδη για τους ομίλους στην Ενέργεια και τους ευρωπαϊκούς ομίλους που παράγουν τις ανεμογεννήτριες, πάνω στην ενεργειακή φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς σε όλο τον κλάδο της Ενέργειας, τα κατεστραμμένα βουνά.

Ισχυριζόμαστε, και αυτό θα αποδειχτεί από την ίδια τη ζωή, ότι - ακόμα και αν καταφέρετε να προχωρήσετε αυτόν τον σχεδιασμό - τελικά θα είναι ατελέσφορος.

Ακόμα και το περιβόητο «Green New Deal» θα δώσει, το πολύ - πολύ, μερικά χρόνια ακόμα υπαρξιακής ανάσας, προτού η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου εμφανιστεί και πάλι.

Το σύστημα έχει σαπίσει, δεν διορθώνεται, δεν αλλάζει.

Τα κέρδη των ομίλων και η ανάγκη διασφάλισής τους πνίγουν την κοινωνία.

Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα. Στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μιας άλλης εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών όλων των εργαζομένων.

Αυτό το πλαίσιο μπορεί να εγγυηθεί:

-- Την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών του λαού μας.

-- Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας.

-- Σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

-- Να δώσει ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας.

Καλούμε, λοιπόν, και απ' αυτό το βήμα τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό:

-- Να αντισταθούν στους σχεδιασμούς σας για τη ΔΕΗ και συνολικότερα την Ενέργεια.

-- Να αντιπαλέψουν συνολικά την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της περαιτέρω εμπορευματοποίησής της, των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και στην Ενέργεια συνολικά.

-- Να παλέψουν για φθηνότερο ρεύμα για το λαό μας, έχοντας πια ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πισωγύρισμα, πως ο σημερινός αγώνας δεν μπορεί να γίνει με τις σημαίες του χτες, αλλά για να έχει αποτελέσματα πρέπει να γίνει με τις σημαίες του αύριο.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, όπως:

-- Στην αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΗΕ και ΔΕΗ και στην πολιτική «απελευθέρωσης».

-- Καμία πώληση, παράδοση μονάδων ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους.

-- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

-- Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού.

-- Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

-- Φθηνό ρεύμα για το λαό και καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στο ίδιο αίτημα το ΚΚΕ ζητά να τεθούν στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που αφορά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, και το άρθρο 24, που προβλέπει την αλλαγή της χρήσης γης υψηλής παραγωγικότητας σε βιομηχανική για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, με σημαία τη στρατηγική της ΕΕ, έρχεται να παραλάβει τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να επιταχύνει τη διαδικασία «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, προκειμένου τα μονοπώλια να επενδύουν ανεμπόδιστα τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους και σε αυτόν τον χρυσοφόρο τομέα, με το λογαριασμό να πληρώνουν πανάκριβα οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες με τις διαδοχικές αυξήσεις στους λογαριασμούς - φωτιά και την ενεργειακή φτώχεια, αλλά και οι εργαζόμενοι στον κλάδο με το σάρωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο καταργεί τη μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και τους εξαιρεί από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Επίσης, μειώνει τους μισθούς των «μόνιμων», καταργώντας το εκπτωτικό τιμολόγιο ρεύματος για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, το οποίο είχε δοθεί αντί αυξήσεων, ενώ προβλέπει χιλιάδες «εθελούσιες» απολύσεις.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προσφέρει νέα προκλητικά κίνητρα στα «αρπακτικά» που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ η ΔΕΠΑ τριχοτομείται προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτη η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΠΑ Υποδομών. Υπό κρατικό έλεγχο θα παραμείνει προς το παρόν η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση των διεθνών αγωγών.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν και χτες κουρνιαχτό αντιπαράθεσης για το «μοντέλο» της «απελευθέρωσης» και τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο τρόπος της ιδιωτικοποίησης που προκρίνει είναι «η δημιουργία μονοπωλίων εις βάρος των επιχειρηματιών» και ότι «γίνεται και αλλιώς» καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, και τη ΝΔ να απαντάει: «Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς προχωρούμε από τα λόγια στην πράξη», για τον κοινό τους στόχο, που «είναι υγιής και γρήγορη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» κ.ο.κ. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας την κριτική τους σε δευτερεύοντα και κάνοντας σαφή την πλήρη συμφωνία τους στην πολιτική της «απελευθέρωσης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι ο καβγάς τους είναι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όπως και το τι έχει στοιχίσει μέχρι τώρα στο λαό η πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ. Απηύθυναν κάλεσμα στο λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων στον κλάδο, να οργανώσει την πάλη του συνολικά κατά της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της στρατηγικής του κεφαλαίου. Εκαναν σαφές ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συνεχώς θα χειροτερεύει η θέση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στην Ενέργεια και ότι η λύση βρίσκεται στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη των πραγματικών σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζομένων και του λαού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο

Στη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από το νομοσχέδιο, σε βάρος των εργαζομένων σε ΔΕΗ αλλά και ΔΕΠΑ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Οπως σημείωσε, το νομοσχέδιο προβλέπει απολύσεις που χαρακτηρίζονται εθελούσιες αποχωρήσεις, κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους, νομιμοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα με εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, καθεστώς που διατήρησε ως κόρη οφθαλμού και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εφερε ως παράδειγμα την κατάργηση του όρου στη ΣΣΕ που αφορά το ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο στην τιμή του ρεύματος για εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, το οποίο είχε συμφωνηθεί αντί για την αύξηση του μισθού και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να το εμφανίσει ως παροχή.

Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, η ανατροπή αυτή στη ΣΣΕ των εργαζομένων «αποτελεί συνέχεια των ανατροπών που ψηφίσατε και με τον αναπτυξιακό νόμο για τις ΣΣΕ, προκειμένου να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης». Προειδοποίησε για μεγαλύτερη επιδείνωση των ήδη επικίνδυνων συνθηκών εργασίας στον κλάδο, τονίζοντας ότι «το 2018 καταγράφηκαν στο όνομα του κέρδους 100 εργατικά ατυχήματα και ένα θανατηφόρο στη ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ».

Πρακτικά «στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολύσει περί τους 5.000, ώστε να μειώσει το κόστος της», ανέφερε.

Ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ο Χρ. Κατσώτης παρουσίασε το απόσπασμα του νομοσχεδίου που αναφέρει πως η πρόσληψή τους θα είναι «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση, επιχειρησιακή ΣΣΕ ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων»...

Για τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ ανέφερε ότι είναι «στον αέρα» και απαίτησε με τη σειρά του την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την προστασία τους.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Προωθείτε ακόμη πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ

Eurokinissi

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, την οποία με προσήλωση έχουν υπηρετήσει εξίσου όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι πίσω από τους 5 άξονες του νομοσχεδίου: «Διάσωση» της ΔΕΗ, «εκσυγχρονισμός» της, απολιγνιτοποίηση, άνοιγμα στην αγορά των ΑΠΕ και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, βρίσκεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει πανάκριβη Ενέργεια για το λαό, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις ιδιωτικοποιούν τμηματικά τη ΔΕΗ, ακολουθώντας όλες την ίδια συνταγή, της υπονόμευσης και χρεοκοπίας, όπως έκαναν με κάθε κρατική επιχείρηση, «Ολυμπιακή», ΟΛΠ κ.λπ., ενώ από πάνω την παραδίδουν «καθαρή» από εργαζόμενους με δικαιώματα, εμφανίζοντας ως μία από τις αιτίες της χρεοκοπίας των κρατικών επιχειρήσεων το ...κόστος εργασίας.

Ξεκαθάρισε ότι βέβαια «δεν υποστηρίζουμε ούτε την κρατική καπιταλιστική επιχείρηση, γιατί και αυτή λειτουργεί με κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων», όπως η ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι «εκσυγχρονισμός για εμάς είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και χρήση φτηνών εγχώριων πρώτων υλών που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα, δηλαδή χρησιμοποίηση υδροηλεκτρικών έργων και φυσικά λιγνιτικών πεδίων με τη χρήση νέας τεχνολογίας που μειώνει δραστικά τους ρύπους».

Μιλώντας για τις ΑΠΕ, αναφέρθηκε στα απίστευτα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές που περιέχονται στα σχετικά άρθρα, για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμα και σε περιοχές απίστευτου φυσικού κάλλους, ενώ κατήγγειλε την αλλαγή που προβλέπεται στη χρήση γης από αγροτική υψηλής παραγωγικότητας και αξίας, σε βιομηχανική για να επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ με ακόμα χαμηλότερο κόστος, αφού σε αυτές τις αγροτικές περιοχές υπάρχουν δρόμοι, αρδευτικά δίκτυα κ.ά., δηλαδή έτοιμη υποδομή.

Αναφέρθηκε τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που προωθείται στο φόντο των ευρύτερων ανταγωνισμών στο φυσικό αέριο ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το καπιταλιστικό κέρδος εμπόδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην Ενέργεια

«Γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ και με αυτό το νομοσχέδιο, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι προωθεί περαιτέρω την πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ, πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και από αυτήν την άποψη η αντιπαράθεση ανάμεσά τους είναι άσφαιρη και αποπροσανατολιστική.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, όλες οι κυβερνήσεις έκαναν ιδιωτικοποιήσεις, ενώ όσον αφορά τον καβγά τους επί ποιας κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, η ΔΕΗ έχασε τους περισσότερους πελάτες, τους πρότεινε να κοιτάξουν το τρίτο μνημόνιο που όλοι μαζί ψήφισαν, το οποίο προβλέπει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά «θα μειωθεί κατά 50%».

Ανέδειξε ακόμα την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε να τον παίρνει τώρα ο πόνος για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όμως 5 χρόνια ως κυβέρνηση «επέτρεψε πάνω από το 30% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο να είναι εργολαβικοί, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς δικαιώματα, φτηνοί και αναλώσιμοι και πολλές φορές να τους οφείλονται και δεδουλευμένα από τον εργολάβο».

«Συμπλέετε - τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - σε μία στρατηγική επιλογή που είναι η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί από την ΕΕ με συγκεκριμένους στόχους», που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ανοίγοντας «τους ασκούς του Αιόλου για τα εργασιακά δικαιώματα, τις λαϊκές ανάγκες, που οδηγεί στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας» και καταστρέφει το περιβάλλον. Ακόμα και «ορεινοί όγκοι παραδίδονται στα αιολικά πάρκα, με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων», σημείωσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία «μυλόπετρες που αλέθουν εργασιακά δικαιώματα» και λαϊκές ανάγκες, με εκτεταμένα τμήματα του λαού, πάνω από το 30%, να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Αλλωστε, όπως επισήμανε, «η ίδια η κυβέρνηση λέει αποκαλυπτικά ότι για να προσαρμοστεί η ΔΕΗ στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, πρέπει να τσακιστούν εργασιακά δικαιώματα, μονιμότητα, ΣΣΕ».

Οπως τόνισε, οι μόνοι που έχουν ευνοηθεί από την πολιτική της «απελευθέρωσης» είναι οι κεφαλαιοκράτες, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, «τα αρπακτικά που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ».

Χαρακτήρισε και πάλι έγκλημα «σε βάρος της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», σε «βάρος των λαϊκών αναγκών» την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ακόμα ότι σε μία περίοδο που η αστάθεια και οι ανταγωνισμοί εντείνονται, «δεν μπορεί να είναι μεταβατικό καύσιμο ένα εισαγόμενο καύσιμο, το φυσικό αέριο. Εχουμε δει πώς κλείνουν κάνουλες αυτών που έχουν το φυσικό αέριο», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν υπάρχει πιθανότητα «για αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών όπου αυτή να οδηγεί στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σε ένα σταθερό σύστημα επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας, στη διαρκή αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία, με υψηλές αποδοχές και φτηνό ρεύμα για το λαό». Πρόσθεσε ότι «τεχνικά τα εργαλεία υπάρχουν, όμως αυτά έρχονται σε αντίθεση με το καπιταλιστικό κέρδος και με αυτό πρέπει να ξεμπερδεύουμε».

Στρατηγική σύγκλιση πίσω από τις κοκορομαχίες

Η συζήτηση του νομοσχεδίου χαρακτηρίστηκε από τις κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση και πως όλοι πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής απελευθέρωσης της ΕΕ, αλλά και από κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το αίτημα για την αντισυνταγματικότητα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αίτημα που απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, στη διάρκεια της συζήτησης για την αντισυνταγματικότητα, πως η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για την κατάργηση της μονιμότητας γιατί βοηθάει τη ΔΕΗ «να στυλωθεί στα πόδια της, στον ανταγωνισμό». Υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανάλογη διάταξη είχε υπογράψει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές. «Αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε το κάνατε πράξη εσείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην παρέμβασή του για το θέμα ανέδειξε τη βαρβαρότητα του άρθρου 3 αλλά και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση συνέβαλε ώστε πάνω από το 30% των εργαζομένων στο Δημόσιο να είναι εργολαβικοί και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου αντισυνταγματικότητας αλλά από αλληλεγγύη και στήριξη με κάθε τρόπο των αγώνων τους. Αλλωστε, το Σύνταγμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι από "λάστιχο", ενώ αντίθετα είναι από "χάλυβα", είναι γραμμένο σε πέτρα όταν αφορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των κεφαλαιοκρατών».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε τροπολογία για την προστασία των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΠΑ

Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, χτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων του ομίλου ΔΕΠΑ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η πρόβλεψη της τροπολογίας είναι να προστεθεί στο νομοσχέδιο άρθρο το οποίο να προβλέπει ότι:

Α) Ο όμιλος ΔΕΠΑ και θυγατρικές «εντός 15 ημερών από την ψήφιση του παρόντος ολοκληρώνουν αυτοδικαίως και υπερισχύουσας κάθε άλλης διάταξης νόμου, όλες τις διαδικασίες για την ένταξη των εργαζομένων, που παρέχουν σήμερα τις υπηρεσίες τους στη ΔΕΠΑ ΑΕ και στις θυγατρικές εταιρείες, μέσω εργολάβων (με κάθε μορφή σύμβασης εργασίας με αυτούς), όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της ΔΕΠΑ ΑΕ, Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Λειτουργικής Υποστήριξης της ΔΕΠΑ ΑΕ, Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης των ΣΑΛΦΑ, Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης της ΔΕΠΑ ΑΕ, Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας της ΔΕΠΑ ΑΕ και εν γένει συμβάσεις Παροχής Υπηρεσιών Οικονομικής, Διοικητικής, Λειτουργικής Υποστήριξης, Φύλαξης και Καθαριότητας, μέσω υπογραφής συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου απευθείας με την εργοδότρια - ΔΕΠΑ ΑΕ.

Στους εργαζόμενους της ανωτέρω παραγράφου αναγνωρίζεται όλη η πραγματική δεδουλευμένη προϋπηρεσία τους στον όμιλο ΔΕΠΑ, ακόμα και αν ασχολούνταν εμμέσως μέσω εργολάβου ή θυγατρικής, κατά την ένταξη στην εφαρμοζόμενη ΣΣΕ χωρίς να επέρχεται βλαπτική μεταβολή, δηλαδή χωρίς να θίγονται οι τρέχουσες υποδομές, παροχές μισθολογικές και μη, αμοιβές και γενικά όλες οι απολαβές και κάθε άλλη απολαβή βάσει επιχειρησιακού εθίμου και πρακτικής.

Β) Το προσωπικό του ομίλου ΔΕΠΑ, που απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή έμμισθης εντολής ή σύμβασης έργου, καθώς και το προσωπικό που θα ενταχθεί στη ΔΕΠΑ ΑΕ, σύμφωνα με την ως άνω παράγραφο, δεν δύναται να απολυθεί κατά τη χρονική περίοδο από την ψήφιση του παρόντος μέχρι τον μετασχηματισμό του ομίλου για οικονομοτεχνικούς λόγους ή λόγω μεταβίβασης, ισχυουσών των διατάξεων των ΠΔ 572/1998, ΠΔ 178/2002 και Ν. 2112/1920.

Επιπλέον ισχύουν για το προσωπικό αυτό κατ' αναλογική εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 3528/2007 περί μονιμότητας, καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης.

Ολοι οι όροι εργασίας που ισχύουν δυνάμει ατομικών συμβάσεων εργασίας, ή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ) ή επιχειρησιακού εθίμου, μεταξύ του προσωπικού και των εργοδοτριών τους ισχύουν και έναντι της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ, ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕ, ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΕ και θυγατρικών τους και μεταβιβάζονται αυτοδίκαια.

Γ) Για το προσωπικό ομίλου ΔΕΠΑ προβλέπεται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου ή αποχώρησης για οποιαδήποτε αιτία, ύψους 30 μηνιαίων μεικτών αποδοχών πλέον και επιπρόσθετα όσων προβλέπονται από την ισχύουσα εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και ΣΣΕ. Η υποχρέωση αυτή της ΔΕΠΑ ΑΕ και θυγατρικών ή διαδόχων αυτών ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό ακόμη και σε περίπτωση λήξης ή λύσης σύμβασης εργασίας ή αποχώρησης ή λύσης ή αλλαγής ελέγχου της Εταιρείας ή εταιρικού μετασχηματισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ