Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο

Στη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από το νομοσχέδιο, σε βάρος των εργαζομένων σε ΔΕΗ αλλά και ΔΕΠΑ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Οπως σημείωσε, το νομοσχέδιο προβλέπει απολύσεις που χαρακτηρίζονται εθελούσιες αποχωρήσεις, κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους, νομιμοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα με εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, καθεστώς που διατήρησε ως κόρη οφθαλμού και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εφερε ως παράδειγμα την κατάργηση του όρου στη ΣΣΕ που αφορά το ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο στην τιμή του ρεύματος για εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, το οποίο είχε συμφωνηθεί αντί για την αύξηση του μισθού και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να το εμφανίσει ως παροχή.

Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, η ανατροπή αυτή στη ΣΣΕ των εργαζομένων «αποτελεί συνέχεια των ανατροπών που ψηφίσατε και με τον αναπτυξιακό νόμο για τις ΣΣΕ, προκειμένου να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης». Προειδοποίησε για μεγαλύτερη επιδείνωση των ήδη επικίνδυνων συνθηκών εργασίας στον κλάδο, τονίζοντας ότι «το 2018 καταγράφηκαν στο όνομα του κέρδους 100 εργατικά ατυχήματα και ένα θανατηφόρο στη ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ».

Πρακτικά «στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολύσει περί τους 5.000, ώστε να μειώσει το κόστος της», ανέφερε.

Ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ο Χρ. Κατσώτης παρουσίασε το απόσπασμα του νομοσχεδίου που αναφέρει πως η πρόσληψή τους θα είναι «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση, επιχειρησιακή ΣΣΕ ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων»...

Για τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ ανέφερε ότι είναι «στον αέρα» και απαίτησε με τη σειρά του την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την προστασία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτη Σύμβαση με κριτήριο «το καλό της επιχείρησης» (2021-01-06 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ (2020-12-03 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα βάρβαρα μέτρα (2011-01-21 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση καταργεί τις συμβάσεις Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια (2010-12-09 00:00:00.0)
Στον Καιάδα οι νεοπροσλαμβανόμενοι (2006-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ