Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανακοίνωση για την επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ

Για ισχυρισμούς «νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους», που «παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή», έκανε λόγο σε χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε επιστολή που έστειλε στις 13 Νοέμβρη στον ΟΗΕ ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία και επαναφέρει τις μόνιμες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατ. Μεσόγειο.

Το υπουργείο τονίζει πως οι ισχυρισμοί αυτοί «έχουν κατ' επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ», σημειώνοντας πως «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής».

Σημειώνει ακόμη πως «η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, "το οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη", συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη», λέγοντας πως «η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως» όπως και ότι η επιστολή «δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια».

Καλεί δε την Τουρκία «να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

  • Στο μεταξύ, χτες, στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν σε υπερπτήσεις πάνω από τη νησίδα Μακρονήσι και τη νησίδα Ανθρωποφάγοι, πραγματοποίησαν 8 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, ενώ κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων σημειώθηκε και μία εμπλοκή μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών μαχητικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ