Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φτιαγμένη από τα ίδια αντιδραστικά «υλικά» της ΕΕ η νέα Κομισιόν

Eurokinissi

Τα μέλη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το αντιλαϊκό πρόγραμμά της παρουσίασε χτες η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο και ενέκρινε την τοποθέτησή της στη θέση της προέδρου της Κομισιόν.

Η φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι η Επιτροπή συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης, της οποίας τις κατευθύνσεις πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να υλοποιήσει σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση, το εμπόριο, η λεγόμενη καινοτομία, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι της ΕΕ να μη χάσουν έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ξεκαθαρίζοντας εξάλλου πως για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων της η ΕΕ θα διεκδικήσει «να γίνουμε διαμορφωτές μιας καλύτερης παγκόσμιας τάξης».

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε για βιομηχανική στρατηγική που θα ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, μίλησε για ευρωπαϊκό «πράσινο new deal» σαν τη «νέα μας στρατηγική για την ανάπτυξη», προαναγγέλλοντας χρήμα για τις «πράσινες» μπίζνες, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση της «ευελιξίας» για τους εργαζόμενους, παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των υπόλοιπων εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που θα μεγαλώνει μαζί με την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλες τις χώρες.

Δεν έκρυψε τις ανησυχίες για «τα σύννεφα που σχηματίζονται στον ορίζοντα» της καπιταλιστικής οικονομίας, ζητώντας προετοιμασία για το μέλλον, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «ολοκλήρωση» της ΟΝΕ. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να δοθούν χρόνος και χώρος στις οικονομίες μας να αναπτυχθούν. Και ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξουμε τα κράτη - μέλη με στοχοθετημένες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, δείχνοντας το δρόμο για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις οποίες θα πληρώσουν οι λαοί.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, μίλησε για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, δηλαδή της καταστολής στα σύνορα, αλλά και για ενίσχυση των επιστροφών μεταναστών, προαναγγέλλοντας την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ.

Τα διαπιστευτήρια θα ήταν ελλιπή αν απουσίαζε ο αντικομμουνισμός, με τον οποίο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν άνοιξε και έκλεισε την ομιλία της, προτρέποντας να «εμπνευστούμε από το αισιόδοξο και αποφασισμένο πνεύμα που πριν από 30 χρόνια ανέτρεψε το σιδηρούν παραπέτασμα».

Αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα Δυτικά Βαλκάνια, η φον ντερ Λάιεν είπε πως σε Αλβανία και Β. Μακεδονία «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας» και πως «είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια», εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή της για το ότι «μπήκε στο τραπέζι» η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη νέα Επιτροπή, ενώ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση τόνισε:

«Η νέα Επιτροπή διακρίνεται από τα ίδια αντιδραστικά "υλικά" που είναι φτιαγμένη και η ΕΕ: Αφοσίωση στην αντιλαϊκή πολιτική για "ευέλικτη" εργατική δύναμη, ακόμα πιο φθηνή, στα ελάχιστα, κατεδάφιση Κοινωνικής Ασφάλισης, ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, μαζικό φακέλωμα, γενικευμένες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών.

Σε περίοδο αναιμικής ανάκαμψης και με σημάδια στον ορίζοντα μιας νέας πιθανής συγχρονισμένης κρίσης, προωθούνται τα "πράσινα ταμεία" και οι αδρές επιδοτήσεις για τα ψηφιακά, μεγάλα πεδία κερδοφορίας των ομίλων. Κι αυτά εν μέσω "εμπορικών πολέμων", αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία, για την έκβαση του Brexit, για την ένταση της στρατιωτικοποίησης. Συμβολικό και ουσιαστικό ότι επικεφαλής της Επιτροπής επιλέχθηκε η πρώην υπουργός Πολέμου της Γερμανίας...

Ανοίξατε και κλείσατε την ομιλία σας με αντικομμουνισμό, δείχνοντας τον αντίπαλό σας, φανερώνοντας αδυναμία και φόβο για την ιστορική αλήθεια και την πάλη των λαών, που θα δυναμώσει ενάντια σε ΕΕ, κεφάλαιο, κυβερνήσεις για τις σύγχρονες ανάγκες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ