Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να οξυνθεί ο αγώνας με όλες τις μορφές και η ταξική πάλη

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πριν τη χτεσινή ψηφοφορία για το «μεσοπρόθεσμο»

Για τα πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη, οι βουλευτές του δικομματισμού και των άλλων κομμάτων έβγαλαν «μπιμπίκια». Δεν ανησυχούν όμως για την κρεμάλα που έχει στηθεί στο Σύνταγμα ή με την απειλή ότι «όποιος δεν καταψηφίζει, πάει στο Γουδή», γιατί ψαρεύουν στα θολά νερά

Eurokinissi

Για τα πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη, οι βουλευτές του δικομματισμού και των άλλων κομμάτων έβγαλαν «μπιμπίκια». Δεν ανησυχούν όμως για την κρεμάλα που έχει στηθεί στο Σύνταγμα ή με την απειλή ότι «όποιος δεν καταψηφίζει, πάει στο Γουδή», γιατί ψαρεύουν στα θολά νερά
Στην ομιλία της στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:

«Αρκετές φορές έχουμε κατηγορηθεί ότι αποδίδουμε στην κυβέρνηση πρόθεση - επιλογή εκβιασμού, είτε αφορά στο μνημόνιο ή το "μεσοπρόθεσμο" και αυτόν τον λεγόμενο εφαρμοστικό. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί λέμε ότι κάνει εκβιασμό. Το πρόβλημα που συζητάμε είναι υπαρκτό. Βεβαίως, ο τρόπος που πάει να πείσει η κυβέρνηση όχι εδώ τη Βουλή, αλλά τον ελληνικό λαό, είναι καθαρά εκβιαστικός και δεν πατάει πλήρως στην περιγραφή της πραγματικότητας που κάνει.

Και δε νομίζω ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει άγνοια των πραγμάτων, δεν καταλαβαίνει ή πνευματικά υπολείπεται του μετρίου. Και θα εξηγήσω γιατί. Η Ελλάδα σε χρεοκοπία είναι. Τώρα θέλετε να το πείτε κρίση, πείτε το όπως θέλετε, πάντως σε χρεοκοπία είναι. Βεβαίως, δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει αποτυπωθεί ο βαθμός της χρεοκοπίας. Και δεν αναφέρομαι στο λαό. Του λαού είναι "ανοιχτή ατζέντα". Δεν έχει ολοκληρωθεί τι θα χάσουν, αν θα χάσουν οι πιστωτές, είτε σε χρόνο, είτε σχετικά, είτε απόλυτα.

Μέχρι στιγμής, με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, είτε είναι ελεγχόμενη η χρεοκοπία είτε φθάσουμε σε μία φάση στην ανεξέλεγκτη, νομίζω ότι καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά - τουλάχιστον εμείς αυτό το καταλαβαίνουμε - πως δεν θα εξαρτηθεί από το "150+1" της Βουλής. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη, γιατί η ευρωζώνη έχει τεράστια διεθνή προβλήματα, γιατί η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή αγορά, γιατί το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την επίδραση που μπορεί να έχει η Ελλάδα. Ε, δεν θα εξαρτηθεί από το "150+1". Βεβαίως, είναι και θέμα γοήτρου και μιας σειράς άλλων πραγμάτων.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της Βουλής

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της Βουλής
Ο εκβιασμός απευθύνεται κυρίως στον ελληνικό λαό. Στο κάτω-κάτω κι αν δεν ψηφιστεί το "μεσοπρόθεσμο", θα γίνουν εκλογές και συναινετικά θα τα βρείτε. Αλλωστε, το έδαφος έχει στρωθεί. Η ευρωζώνη - κι αυτό δεν είναι εφησυχασμός για μας - δεν θα τιμωρήσει την Ελλάδα παραδείγματος χάρη για το "149" και μόνο γι' αυτό. Θα έρθει βεβαίως η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσει να έχει τα πρώτα σημάδια της διάλυσης και τότε, είτε διακόσιοι βουλευτές ψηφίσουν τα ευρωπαϊκά ντοκουμέντα είτε όχι, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι μια πραγματικότητα.

Ο εκβιασμός, λοιπόν, έγκειται στο εξής πράγμα: Υπερβάλλετε μια πραγματικότητα ακριβώς για να τιθασεύσετε τον ελληνικό λαό, για να τον φοβίσετε και να τσακίσετε το κίνημα. Και θέλετε να τσακίσετε το κίνημα όχι μόνο τώρα, σε περίοδο κρίσης. Και σε περίοδο κρίσης υπάρχει ο τρόμος της απόλυσης, υπάρχει η εργοδοτική τρομοκρατία, υπάρχουν πολλά, τα οποία εδώ μέσα στη Βουλή κυρίως το ΚΚΕ θέτει. Υπάρχουν τρόποι να τσακιστεί το κίνημα σε συνθήκες κρίσης. Σας ενδιαφέρει να έχετε τσακισμένο και ηττημένο το κίνημα σε συνθήκες ανάκαμψης.

Και εδώ φαίνεται το μέγεθος της αδυναμίας που νιώθετε, όχι εσείς μόνο ως κυβέρνηση, αλλά και ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός. Διότι οι εκβιασμοί απευθύνονται κυρίως στους λαούς της Ευρώπης. Η αγωνία αυτή τη στιγμή του ευρωπαϊκού καπιταλισμού δεν είναι ο κύριος "χ", "ψ" βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Η αγωνία είναι η εξής: Οι Ηνωμένες Πολιτείες - μεγάλος φίλος και ανταγωνιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - έχουν τα δικά τους προβλήματα. Γίνεται διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία. Η Κίνα αγοράζει ομόλογα και θέλει να βάλει γερό πόδι στην Ευρώπη. Η Βραζιλία και η Ινδία καπιταλιστικά αναπτύσσονται και είναι κι αυτές μεγάλοι παίκτες και ανταγωνιστές. Μην προσπαθείτε, λοιπόν, την αγωνία του συστήματος σε εθνικό και κυρίως σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να τη μετατρέψετε σε θέμα ευθύνης, αγωνίας και τρομοκρατίας του λαού. Και εδώ βέβαια συνήγοροι υπάρχουν πολλοί σ' αυτή τη Βουλή.

Ακούμε κατά κόρον το εξής πράγμα: Φτωχοί θεωρούνται αυτοί που έχουν 6.000 εισόδημα, άντε 8.000 εισόδημα το χρόνο. Αυτοί είναι εξαθλιωμένοι. Δεν θα πω λεπτομέρειες πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Δεύτερον: Ο μέσος Ελληνας. Ποιος είναι αυτός ο μέσος Ελληνας, ποια είναι η άποψη του μέσου Ελληνα; Τι είναι ο μέσος Ελληνας; Δεν θα μιλήσω με τη δική μας ορολογία, πώς βλέπουμε τη διαστρωμάτωση. Είναι στα κατώτατα κοινωνικά κλιμάκια, είναι στα μέσα ή είναι στα ανώτερα και ανώτατα. Τι μέσος Ελληνας; Με συγχωρείτε. Για να χρησιμοποιήσω δική σας έκφραση, αυτή δεν είναι ολιστική άποψη, δογματική και ισοπεδωτική;

Εδώ λοιπόν βλέπετε ότι πίσω από ορολογίες, παλιές ή νέες, γίνεται μια προσπάθεια ο ελληνικός λαός να τυφλώνεται, να του κάνετε το κεφάλι "κουρκούτι". Ξέρετε, είναι άλλο πράγμα ο ελληνικός λαός να μην πείθεται για κάτι, να θέλει χρόνο για να πεισθεί, να έχει μία δυσκολία να καταλάβει ένα πράγμα κι άλλο πράγμα να του μετατρέψεις το μυαλό σε "κουρκούτι". Αυτό γίνεται.

Επικίνδυνοι «φύλακες» στο Σύνταγμα

Ενα δεύτερο ζήτημα: Θα βάλω ανοιχτά το ερώτημα στην κυβέρνηση. Αν θέλει ας απαντήσει, αν δεν θέλει, ας μην απαντήσει. Εχουμε σαράντα μέρες τώρα αυτό το κίνημα, το πολυαγαπημένο και η διαπάλη γίνεται μέσα στην αίθουσα για το ποιος εκφράζει το "κίνημα των αγανακτισμένων". Εχουμε λοιπόν αυτό το "κίνημα των αγανακτισμένων" στις πλατείες, το οποίο όλοι εκθειάζετε ως ειρηνικό και πραγματικά όλες τις μέρες δεν έγινε κανένα επεισόδιο. Πώς είναι δυνατό στη διάρκεια δύο πανελλαδικών απεργιών να γίνεται αυτό που γίνεται;

Μ' έχουν ενημερώσει ότι έξω πάλι γίνονται επεισόδια. Γιατί δηλαδή στην απεργία; Είναι τυχαίο ότι βγαίνουν τα "παπαγαλάκια" - και ξέρετε ποια εννοούμε "παπαγαλάκια" - και λένε "αυτή είναι μορφή πάλης, έτσι πετυχαίνεις, με το να περικυκλώνεις τη Βουλή και να μουντζώνεις"; Λες και μόλις μουντζώνεις, αμέσως οι βουλευτές θα αποφασίσουν διαφορετικά. "Οχι απεργίες", λένε. Χολή έπεσε χτες για το λιμάνι του Πειραιά, για τη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου. Βεβαίως, εκεί κρίνεται ο συσχετισμός δύναμης.

Αναμφισβήτητα, ο αγώνας, το κίνημα πρέπει να αναδεικνύει και καινούριες μορφές πάλης και ο λαός έχει πρωτοβουλία. Αυτές δεν κατασκευάζονται ούτε στα γραφεία του Περισσού, ούτε πουθενά αλλού. Επομένως εμάς δεν μας ενοχλούν καθόλου ούτε οι πλατείες, ούτε η έννοια του αγανακτισμένου. Γιατί, αν θέλετε, ο αγανακτισμένος σταθμίζει ακριβώς μέχρι πού έχει φτάσει ο θυμός. Είναι αγανακτισμένος, αλλά ακόμα όχι εναλλακτικός. Μπορεί μέσα σ' αυτές τις πλατείες να υπάρχουν και δυνάμεις που να έχουν και άλλη πολιτική πρόταση. Υπάρχουν.

Μπορεί εμείς να μη συμφωνούμε, δεν έχει σημασία, αλλά ο όρος "αγανακτισμένος" τι θα πει δηλαδή; Αγανακτισμένος μπορεί να είναι και ο εθνικιστής και ο ρατσιστής, αγανακτισμένος μπορεί να είναι και ο κομμουνιστής, αγανακτισμένος μπορεί να είναι και ο νεωτεριστής, αγανακτισμένος μπορεί να είναι και ο μεγαλοεπιχειρηματίας και ο μεσαίος επιχειρηματίας. Τι θα πει "αγανακτισμένοι"; Θέλετε να συσκοτίσετε τον ταξικό χαρακτήρα της κρίσης και τον ταξικό χαρακτήρα της διεξόδου. Αυτό είναι. Δεν είναι θέμα φιλολογίας.

Εμείς βεβαίως εκτιμούμε αυτό το κίνημα των λεγόμενων "αγανακτισμένων", ως μία μορφή όπου εκδηλώνονται διεργασίες εν μέρει θετικές, σε άλλα τμήματα πιο θετικές μέσα στο λαό, αλλά πάντως εικόνισμα δεν το κάνουμε και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βγαίνει σε αντιπαράθεση - άλλο παραλληλία και διασύνδεση και διαπλοκή με την καλή έννοια - με το οργανωμένο κίνημα, με την ίδια την ταξική πάλη, με τις απεργίες και άλλες μορφές πάλης.

Δεν μου λέτε: Ακούμε τώρα "οι αγανακτισμένοι, το νέο, πρωτοπόρο κίνημα των αγανακτισμένων" κλπ. Καλά, εσείς οι οποίοι ορκίζεστε σ' αυτό το κίνημα και το πρωί έχετε τις κομματικές ταμπέλες και το απόγευμα τις βγάζετε και κάνετε τους ακομμάτιστους, δεν βλέπετε ότι εκεί μέσα - όχι με ευθύνη όλων όσοι βγαίνουν στην πλατεία, σε καμία περίπτωση - υπάρχουν και ορισμένοι φύλακες άκρως επικίνδυνοι, οι οποίοι δεν είναι αγανακτισμένοι; Είτε από την αρχή συνέλαβαν μια τέτοια μορφή πάλης - δεν έχουμε αποδείξεις σε καμία περίπτωση - είτε μπήκαν στην πορεία.

Θα ξαναπώ, το πανό με την αγχόνη για τους τριακόσιους βουλευτές βγάζει "μπιμπίκια". Για τα πανό στην Ακρόπολη έβγαλαν "μπιμπίκια". Ενας βουλευτής έλεγε ότι δεν αντέχει το σφυροδρέπανο στην Ακρόπολη, αντέχει, όμως, την κρεμάλα στο βόρειο μέρος του Συντάγματος. Αυτό δεν τον πειράζει ή το ότι "όποιος δεν καταψηφίζει πάει στο Γουδή". Αυτό το αντέχει, το σφυροδρέπανο δεν αντέχει. Το σφυροδρέπανο είναι σύμβολο, για άλλους ξεπερασμένο, για εμάς πολύ σημαντικό. Τι σημασία έχει; Δεν σας ανησυχούν αυτά τα συνθήματα; Δεν ανησυχούν ούτε και τους τριακόσιους;

Δεν ανησυχούν, γιατί ψαρεύουν στα θολά νερά. Δεν σας ανησυχεί ότι μέσα εκεί, μέσα στον απλό κόσμο, που δίκαια βρίσκεται εκεί και δεν θα του βάλουμε πιστοποιητικό ούτε κομμουνιστοσύνης ή κομμουνιστόμετρο που είπε κάποιος, ούτε εθνικοφροσύνης με οποιαδήποτε έννοια, αλλά δεν σας ανησυχεί ότι είναι μέσα γνωστοί εθνικιστές, άνθρωποι σε ειδικές ομάδες φιλάθλων που το Σαββατοκύριακο πάνε στα γήπεδα και τις άλλες μέρες κάνουν τους μπράβους στα νυκτερινά κέντρα; Μπράβοι, δεν λέω "face control" κ.λπ., μπορεί να είναι ορισμένοι απλοί εργαζόμενοι. Αυτά δεν τα βλέπετε; Δεν βλέπετε ότι μέσα εκεί υπάρχουν φύλακες συγκεκριμένοι ή ότι μέσα εκεί διεισδύουν οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι ή δεν ξέρω και τι άλλο;

Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε, δεν θα μαζευόμαστε στο Σύνταγμα; Θα αφήσουμε το Σύνταγμα ιδιοκτησία των Ελληναράδων που είναι ένας με δυο σημαίες; Οταν δέκα έχουν εκατό σημαίες, όχι μία σημαία. Βεβαίως και εμείς έχουμε στον Περισσό ένα σφυροδρέπανο και δίπλα την ελληνική σημαία. Οταν θάβουμε τους νεκρούς μας, βάζουμε και το σφυροδρέπανο και την ελληνική σημαία. Λέω εγώ τώρα ότι κάτι συμβαίνει. Οταν ένας έχει δυο σημαίες, όταν είναι πεντακόσιοι και έχουν τρεις χιλιάδες σημαίες και μιλάνε εθνικιστικά, βρίζουν τους μετανάστες και λένε "οι βουλευτές στο Γουδή", "φύγετε οι τριακόσιοι", αυτό κάτι σημαίνει.

Την προβοκάτσια ξέρουμε να την αντιμετωπίζουμε

Επομένως, θα το πούμε καθαρά. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τα επεισόδια, άμεση και έμμεση. Εχει και συμφέρον από τα επεισόδια, διότι εδώ θα φτάσουμε στο σημείο να έχεις ένα ζήτημα. Δηλαδή, ή θα πρέπει να μπεις στην πλατεία Συντάγματος και να παίξεις ξύλο για να μπεις και ας είναι η μισή άδεια, ή θα πρέπει να μείνεις απ' έξω. Κάθε φορά μετράς την ευθύνη σου. Αυτά δεν τα βλέπετε όλες οι πτέρυγες της Βουλής; Δεν μπορεί δηλαδή να σου λένε ότι εάν έρθει το τάδε κόμμα ή η τάδε μαζική οργάνωση, να της επιτεθούμε. Εξω, λέει, "φύγετε εσείς" ή "έξω τα κόμματα", "έξω τα σωματεία".

Αυτά δεν είναι του απλού αγανακτισμένου κόσμου. Εμείς τον συναντάμε τον απλό κόσμο. Υπάρχει κόσμος που σκέφτεται "όλοι φταίτε", άνθρωποι που δεν παρακολουθούν τα πράγματα και λένε "φταίτε και οι τριακόσιοι". Διακρίνει κανείς τον απλό άνθρωπο, που αηδιασμένος μπορεί να στο πει κι αυτό - και το έχουμε ακούσει - από αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα. Εμείς δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συνέχεια μπροστά σε διλήμματα. Εμάς μας ενδιαφέρει να οξυνθεί ο αγώνας με όλες τις μορφές και η ταξική πάλη. Από την άλλη μεριά, όμως, θέλει και περιφρούρηση.

Οι φωνές που ακούστηκαν σε αυτή τη Βουλή δείχνουν ότι είναι επικίνδυνο ο καθένας να βάλει μία ομπρέλα - και δεν πρέπει να το κάνουμε ούτε κι εμείς σαν ΚΚΕ - και να εκφράζει το κίνημα. Μη νομίζετε ότι δεν ξέρουμε πολλά και δεν μαθαίνουμε. Εχουμε κάνει καταγγελία - σας τη θυμίζω - μετά τη δολοφονία στη "MARFIN" των τριών συνανθρώπων μας. Δώσαμε συνέντευξη Τύπου κι έκανα συγκεκριμένη καταγγελία για μπράβους με νυχτερινά κέντρα κλπ. Και ονομάτισα και πώς γίνεται. Βλέπετε, όμως, τα Μέσα Ενημέρωσης τότε δεν τα προέβαλαν. Και μας έκανε κι εντύπωση, διότι κατά κάποιο τρόπο ήταν και είδηση. Αναφερθήκαμε σε ομάδες που συγκροτήθηκαν να μπουν μέσα στο ΠΑΜΕ, να πετάξουν εκρηκτικά για να πουν ότι το ΠΑΜΕ δεν ξέρει να περιφρουρεί.

Εμείς κάναμε και επώνυμες καταγγελίες. Τα δημοσιεύει ο "Ριζοσπάστης" και ουδείς άλλος. Μιλάμε για τέτοια ζητήματα. Μάλιστα, δεν αντέδρασαν κι εκείνοι προς τους οποίους υπήρχαν και ερωτηματικά. Ακουσα, μάλιστα, σήμερα το πρωί - ή χτες, δεν θυμάμαι τώρα - την κατηγορία ότι "μας πήραν τις σημαίες". Δεν μας πήραν τις σημαίες. Σημαίες μπορεί να φτιάξει οι καθένας. Και τα τραμπούκικα πρωτοπαλίκαρα, Χρυσαυγίτες και μη, μπορούν να κατασκευάσουν σημαίες. Κι εμείς μπορούμε να κατασκευάσουμε του ΠΑΣΟΚ κι εσείς του ΚΚΕ. Ποιοι είναι, όμως, οι προβοκάτορες, ξέρουμε.

Ακούστε να δείτε, εμείς την προβοκάτσια ξέρουμε να την αντιμετωπίζουμε. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ο απλός κόσμος που κατεβαίνει στις διαδηλώσεις με τα παιδιά του. Ξέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους προβοκάτορες. Μας ενδιαφέρει, όμως, πολύ ο απλός κόσμος. Δεν θα περάσουν αυτά που γίνονται τελευταία. Και όποιοι διαμαρτύρονται όταν λέγονται τέτοια, δεν ξέρω, μπορεί να έχουν και τη φωλιά τους λερωμένη».

Χάβρα από τους «εραστές» του Κοινοβουλίου

Για μια ακόμη φορά, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, στην αίθουσα επικράτησε χάβρα από βουλευτές που επιδεικτικά συζητούσαν μεταξύ τους. Στην παρέμβαση της προεδρεύουσας, Ροδούλας Ζήση, να σταματήσει ο θόρυβος, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Δεν πειράζει. Σας έχω πει ότι δεν με ενοχλεί να μιλάνε. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν απευθύνομαι σε ανθρώπους που έχουν καταλήξει τι θα κάνουν. Με ενοχλεί η βοή στα αυτιά μου, αλλά έχουμε στη ζωή μας πολλά να αντιμετωπίσουμε. Δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με τους κυρίους βουλευτές». Στη συνέχεια, απευθυνόμενη στην αίθουσα, επισήμανε: «Μάλιστα, εσείς όλοι είστε εραστές του Κοινοβουλίου. Εμείς δεν είμαστε εραστές του αστικού Κοινοβουλίου. Εσείς ορκίζεστε στη δημοκρατία, στις εκλογές όπως γίνονται, εραστές και δεν είστε σε θέση να ακούτε μία άλλη φωνή. Αμα βαριέστε, βγείτε έξω. Είναι ωραία,

έχει και το καφενείο, καπνίζοντες, μη καπνίζοντες. Βγείτε, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό δείχνει γιατί εσάς σας αρέσει το Κοινοβούλιο. Για να επιβάλλετε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Διάλογος δεν γίνεται εδώ. Μη λέμε ότι γίνεται διάλογος στο Κοινοβούλιο, διάλογος εις ώτα μη ακουόντων».

«Μυγιάστηκαν» οι εθνικιστές του ΛΑ.Ο.Σ.

«Μυγιάστηκαν» οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., από την αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στους διάφορους επικίνδυνους «φύλακες» της πλατείας Συντάγματος, που κυκλοφορούν ο καθένας με δυο και τρεις ελληνικές σημαίες, αναμειγνύονται με τους άλλους διαδηλωτές και επιδιώκουν να περάσουν εθνικιστικά συνθήματα, αντικομμουνισμό και ρατσιστικές πρακτικές. Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. επιτέθηκαν φραστικά στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με εκφράσεις όπως «δεν ντρέπεστε λίγο», αναγορεύοντας τον εαυτό τους σε θεματοφύλακες της ελληνικής σημαίας, βγάζοντας όλο τους το μένος για το ΚΚΕ.

Απαντώντας στη σπέκουλα που επιχείρησε να στήσει ο ΛΑ.Ο.Σ., κάνοντας απαράδεκτους και ανυπόστατους διαχωρισμούς ανάμεσα σε υπερασπιστές και μη της ελληνικής σημαίας, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής: «Με την ελληνική σημαία, κανένα πρόβλημα. Δίπλα στο σφυροδρέπανο. Και εμείς έχουμε στον Περισσό ένα σφυροδρέπανο και δίπλα την ελληνική σημαία. Οταν θάβουμε τους νεκρούς μας, βάζουμε και το σφυροδρέπανο και την ελληνική σημαία. Οταν όμως ένας έχει δυο σημαίες, όταν είναι πεντακόσιοι και έχουν τρεις χιλιάδες σημαίες και μιλάνε εθνικιστικά, βρίζουν τους μετανάστες και λένε "οι βουλευτές στο Γουδή", "φύγετε οι τριακόσιοι", αυτό κάτι σημαίνει».

Σ' αυτό το σημείο, επιβεβαιώνοντας τις στενές σχέσεις που διατηρεί το κόμμα του με τέτοιες εθνικιστικές ομάδες, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Ηλίας Πολατίδης, αναφώνησε «καλά κάνουν». Αλλοι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. ωρύονταν από τα έδρανα, γεγονός που προκάλεσε το εξής σχόλιο από την Αλέκα Παπαρήγα: «Εν πάση περιπτώσει, γιατί παρεξηγηθήκατε εσείς; Τόσες πτέρυγες είναι εδώ. Εσείς σηκώνετε την ελληνική σημαία;».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»

Υπερψηφίστηκε χτες στη Βουλή το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», που θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» της επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων του στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων για τα επόμενα χρόνια. Στην ονομαστική ψηφοφορία - που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ - σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών, 155 υπερψήφισαν το «μεσοπρόθεσμο», 138 καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν και 5 «παρών». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλής, ο οποίος τέθηκε μισή ώρα αργότερα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το «μεσοπρόθεσμο» υπερψήφισε η βουλευτής Ελσα Παπαδημητρίου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την ανεξαρτητοποίησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Τα 5 «παρών» ψηφοδέλτια ανήκουν στους βουλευτές που πρόσκεινται στη «Δημοκρατική Συμμαχία». Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει παρακάτω την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα κατά τη χτεσινή συζήτηση πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Επίσης, στις σελίδες 16 και 17, παρουσιάζει τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών και ρεπορτάζ από τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, που ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σήμερα με την ψηφοφορία για την έγκρισή του.

Καθ' έξιν διαστρεβλωτές

Κινδυνολογώντας για τις συνέπειες από τη μη καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου από την τρόικα, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε και χτες να σπεκουλάρει σε βάρος του ΚΚΕ, με αιχμή την καθαρή θέση του Κόμματος για την ΕΕ και το ευρώ. Είπε ο υπουργός Οικονομικών: «Θα βρεθούμε προ διλημμάτων που θέλουμε να αποφύγουμε με δεδομένο ότι εμείς, με ευρύτατη πλειοψηφία - και επαναλαμβάνω τη θαρραλέα δήλωση που είχε κάνει η κυρία Παπαρήγα πριν από λίγες μέρες - πιστεύουμε ότι η θέση της χώρας είναι μονίμως και ανεπιστρεπτί μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Αμεση ήταν η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία τον εγκάλεσε ότι αλλοιώνει τη θέση του ΚΚΕ, για να επιμείνει προκλητικά ο Ε. Βενιζέλος ότι «δεν αλλοιώνω, τη λέω όπως εσείς (...) Κρατώ από τη θέση σας την ουσία της που είναι και εξαιρετικά σημαντική εθνικά. Και σας ευχαριστώ γι' αυτή τη δήλωση που κάνατε. Ηταν πολύ υπεύθυνη». Τόσο η Αλ. Παπαρήγα, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής επέμειναν ότι ο υπουργός αλλοιώνει τη θέση του ΚΚΕ για την ΕΕ και το ευρώ, με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να λέει συγκεκριμένα: «Την έχω εξηγήσει εκατό φορές. Οποιος θέλει ακούει και όποιος δεν θέλει την αλλοιώνει».

Στο διά ταύτα, ο Βενιζέλος και η κυβέρνησή του ξέρουν καλά πως η θέση του ΚΚΕ είναι αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ με λαϊκή εξουσία. Επιμένουν, όμως, στη διαστρέβλωση, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αδίσταχτη στα μέσα που χρησιμοποιεί για να πολεμήσει το ΚΚΕ και να καλλιεργήσει συγχύσεις στο λαό.


Π.

Αθλιότητα σε βάρος της Λ. Κανέλλη

Απρόκλητη επίθεση από άγνωστο άτομο που συμμετείχε στο μπλόκο που είχαν στήσει διαδηλωτές επί της Β. Σοφίας, στο ύψος του Ευαγγελισμού, δέχτηκε χτες το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Κατευθυνόμενη με το αυτοκίνητό της προς τη Βουλή, σταμάτησε για να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους. Μεμονωμένα άτομα από αυτούς επιχείρησαν να την εμποδίσουν να περάσει, προκαλώντας την αντίδραση των υπολοίπων. Μέσα από το πλήθος, ένας με καλυμμένο πρόσωπο πέταξε ένα γιαούρτι και απομακρύνθηκε τρέχοντας από το σημείο. Φτάνοντας στη Βουλή, η Λιάνα Κανέλλη ενημέρωσε η ίδια τους δημοσιογράφους για το περιστατικό.

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Πλατύ άνοιγμα στο λαό πραγματοποιεί το ΚΚΕ, συζητώντας την πρόταση διεξόδου
Πλατύ άνοιγμα στο λαό πραγματοποιεί το ΚΚΕ, συζητώντας την πρόταση διεξόδου
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη τη χώρα για την προβολή της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται και οι εξής δραστηριότητες:

  • Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιούνη

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προγραμματίζει συγκέντρωση και ομιλία στον Καταχά Πιερίας.

-- Στις 8 μ.μ., οι Κομματικές Οργανώσεις Ηλιούπολης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Σικελιανού στην Ηλιούπολη, με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή.

  • Την Παρασκευή 1 Ιούλη

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση και συζήτηση στην Ορμύλια Χαλκιδικής με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., περιοδεία στο Π. Αγιονέρι Κιλκίς.

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο Κορδελιό.

-- Περιοδεία στην Αίγινα θα πραγματοποιήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Πειραιά. Στις 9 π.μ. θα επισκεφτεί το Δήμο Αίγινας, στις 10 π.μ. το Κέντρο Υγείας, στις 11 π.μ. τον Παιδικό Σταθμό, στις 12 το μεσημέρι την Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη 1.30 μ.μ. την Εφορία. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα καταστήματα της πόλης και στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ, στην παλιά προβλήτα.

-- Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στο ΤΕΙ Πειραιά (Π. Ράλλη και Θηβών, είσοδος από Θηβών, απέναντι από JUMBO).

Μπουρλότο σε ΝΑΤ και δημόσιο

Με αλλαγές που έκανε αργά χτες το βράδυ στον «Εφαρμοστικό νόμο», ο Ε. Βενιζέλος, αναστέλλονται οι ωριμάνσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου 2011, μέχρι να ψηφιστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται το χτύπημα στους μισθούς χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων του δημοσίου.

Επίσης, προβλέπεται ότι η χρημοτοδότηση του ήδη ελλειμματικού ΝΑΤ, μειώνεται για το 2011 σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2010 κατά 50 εκατ. ευρώ και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. για κάθε έτος σε σχέση με τη χρηματοδότηση του 2010. Με κοινή υπουργική απόφαση οι συντάξεις του ΝΑΤ αναπροσαρμόζονται από 1η Ιουλίου 2011 και εφεξής ώστε να προκύπτει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Με άλλα λόγια, στο εξής, οι συντάξεις των ναυτεργατών θα διαμορφώνονται με βάση τα λεφτά που έχει στο Ταμείο του ΝΑΤ, με δεδομένη την υποχρηματοδότησή του από την κυβέρνησης και τη χρόνια καταλήστευσή του από τους εφοπλιστές.

Κατά τα άλλα, ανακοινώθηκε ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, κατά 4.000 για δύο παιδιά, κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία και κατά 2.500 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία. Επίσης, εξαιρούνται από την παρακράτηση «κοινωνικής αλληλεγγύης» τα εισοδήματα των αναπήρων ενώ η παρακράτηση 5% για πολιτικούς και δημάρχους επεκτείνετε και στους διοικητές οργανισμών που συμμετέχει το δημόσιο.

Σειρά παίρνει ο εφαρμοστικός - έκτρωμα

Σήμερα και αύριο η συζήτησή του στην Ολομέλεια. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ και αποχώρησε

Mε τη διαδικασία του κατεπείγοντος - με την οποία συμφώνησε και η ΝΔ - ψηφίζεται σήμερα το μεσημέρι ο λεγόμενος «εφαρμοστικός νόμος», με τον οποίο οργανώνεται νομοτεχνικά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και χτυπιούνται περαιτέρω τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου και μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της, Ν. Καραθανασόπουλου, αποχώρησε από τη συζήτηση και θα επανέλθει στη σημερινή ψηφοφορία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε έκτρωμα τον «εφαρμοστικό νόμο», τονίζοντας ότι με αυτόν κλιμακώνεται η πιο βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση και θυσιάζεται η λαϊκή οικογένεια στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πρόκειται, είπε, για μια πολιτική την οποία με συνέπεια ακολουθεί η κυβέρνηση, με μισθούς πείνας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών, με την κατάργηση του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ, αντίθετα, δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για την άνθηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, υπακούει πρόθυμα στην απελευθέρωση των αγορών στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες προκειμένου το κεφάλαιο να επεκτείνει την κερδοφορία του και σε νέους τομείς. Ταυτόχρονα, διευρύνει την εμπορευματοποίηση σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια, στους οποίους το κεφάλαιο έχει πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας, ενώ γενικεύει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, καταργώντας μάλιστα και τους ελάχιστους θεσμούς περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις διατάξεις για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας ότι η ΝΔ καλεί από το 2009 τη σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως το νομοσχέδιο δείχνει ότι το μνημόνιο απέτυχε.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανίσχυρος ο λαός όταν παλεύει για τη δική του εξουσία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου»

Για την ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή επιβεβαιώνει την αντιδραστική συμφωνία κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ κατά του λαού και πρέπει να γίνει αφορμή να ξεμπερδεύουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι με τις αυταπάτες, τα διλήμματα και τα ιδεολογήματα του "ευρωμονόδρομου". Με τα βάρβαρα, ταξικά μέτρα του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και του "μνημονίου 2", επί της ουσίας συμφωνούν και τα στηρίζουν η ΝΔ, το κόμμα του Καρατζαφέρη, της Μπακογιάννη και άλλοι.

Αυτός ο αντιδραστικός, αντιλαϊκός συσχετισμός δυνάμεων, που υπάρχει στη Βουλή, προέκυψε και με την ψήφο ή την ανοχή λαϊκών δυνάμεων και δεν αλλάζει, ούτε ανατρέπεται μόνο από το φούντωμα της λαϊκής αγανάκτησης και οργής. Τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ, ούτε φοβούνται, ούτε κινδυνεύουν από τις μούντζες και τις κραυγές "κλέφτες". Αντίθετα, τα αξιοποιούν για να συγκαλύψουν και να προωθήσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Αξιοποιούν δυνάμεις που έχουν στόχο να διορθώσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, που διεκδικούν αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος με "ικανούς" και "τίμιους".

Για να κερδίσει τον πόλεμο ο λαός πρέπει από μάχη σε μάχη να γίνεται πιο ισχυρός και ικανός. Να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα και να προχωρά πιο συνειδητά, οργανωμένα προς την αποφασιστική μάχη. Αυτό μπορεί να γίνει τώρα, κάνοντας αποφασιστικά βήματα μπροστά. Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία του, πρέπει να εγκαταλείψει αποφασιστικά και οριστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τον "ευρωμονόδρομο". Ορμητικά να συμμετάσχει στην οργάνωση του εργατικού - λαϊκού αγώνα και της λαϊκής συμμαχίας, με έδρα τους χώρους δουλειάς, που θα επεκτείνεται στις συνοικίες και στα χωριά. Να ανατρέψει το συσχετισμό δυνάμεων στα εργατικά σωματεία και συνδικάτα, στους φορείς των μικρομεσαίων και της αγροτιάς.

Η αντιπαράθεση του λαού με την εξουσία των μονοπωλίων μέρα τη μέρα θα γίνεται πιο σκληρή. Οι εκβιασμοί, η προβοκάτσια από τα όργανα του συστήματος, οι απειλές και η τρομοκρατία θα κλιμακωθούν. Τώρα απαιτείται συμπόρευση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος στους αγώνες και στις εκλογές. Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, δεν έχει αξιοποιήσει τη δύναμή του. Μπορεί να γίνει πανίσχυρος, μόνο στο δρόμο της πάλης για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ, για το δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ομάδα κρούσης στο τσάκισμα των λαϊκών στρωμάτων

Ανεξάρτητα από την ψήφο τους στο «μεσοπρόθεσμο», αναγορεύουν όλοι σε «πατριωτικό καθήκον» την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας

Το ΠΑΜΕ άφησε τη σφραγίδα του στη 48ωρη απεργία που ολοκληρώθηκε χτες. Η λαϊκή συμμαχία είναι αυτή που θα σπρώξει τα πράγματα μπροστά, για το συμφέρον του λαού, θα σαρώσει τους αστούς και τα κόμματά τους
Το ΠΑΜΕ άφησε τη σφραγίδα του στη 48ωρη απεργία που ολοκληρώθηκε χτες. Η λαϊκή συμμαχία είναι αυτή που θα σπρώξει τα πράγματα μπροστά, για το συμφέρον του λαού, θα σαρώσει τους αστούς και τα κόμματά τους
Να υπηρετήσουν ενιαία την επίθεση και τον εκβιασμό σε βάρος του λαού, ζήτησε χτες από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τα άλλα αστικά κόμματα ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και η υλοποίησή του είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να προωθήσουμε επιτέλους τις μεγάλες αλλαγές που ξεκινήσαμε».

Με το βλέμμα στραμμένο στις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις και με δοσμένες τις δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη γραμμή που επιτάσσει το συμφέρον του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι «είμαι έτοιμος και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

Κεντρικό ρόλο στην παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε η κινδυνολογία σε περίπτωση μη υπερψήφισης του μνημονίου και η καλλιέργεια εκβιαστικών διλημμάτων. Οπως είπε, «πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε την κατάρρευση της χώρας. Να διατηρήσουμε αυτή τη δυνατότητα, τη δυνατότητά μας να συζητάμε για το σήμερα και το αύριο της χώρας».

Πρόσθεσε ψευδέστατα και προκλητικά ότι «η στάση πληρωμών θα σήμαινε παραδείγματος χάρη την ανάγκη να αναστείλουμε τη λειτουργία όλων των νοσοκομείων, όλου του ΕΣΥ, για να μειώσουμε ακαριαία και βίαια τις δαπάνες μας, αφού κανείς δεν θα μας δάνειζε. Να κλείσουμε τα σχολεία των Ελληνόπουλων. Να μειώσουμε τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων κατά 70%-80% ή να σταματήσουμε να καταβάλλουμε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων».

«Πατριωτισμός» για τις τράπεζες

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν αποκαλυπτικός για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, για το μοίρασμα των συνεπειών της κρίσης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «"σχέδιο Β" για την Ελλάδα δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει προς όφελος της Ελλάδας. Το μόνο που θα σκεφτούν οι εταίροι μας, αν εμείς αποφασίσουμε να καταρρεύσουμε, είναι το πώς θα σωθούν οι ίδιοι - σε πλειστηριασμό θα μπει η Ελλάδα - όχι πώς θα σώσουν εμάς».

Τέλος, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη ΝΔ για συναίνεση, αναφέροντας πως «σας κάλεσα να μπούμε στο στίβο, στη μάχη, μαζί. Το αρνηθήκατε. Φοράτε εθνική φανέλα, αλλά δεν αντιλαμβάνεστε την εθνική ευθύνη που αναλογεί σ' αυτήν», προσθέτοντας πάντως ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

«Πατριωτικό καθήκον» αποκάλεσε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας Ευ. Βενιζέλος την υπεράσπιση του τραπεζικού συστήματος, αναφέροντας ότι αποτελεί «τον πλούτο του ελληνικού λαού, τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα οι επιχειρήσεις, την απόδοση των καταθέσεων».

Παράλληλα, κινδυνολόγησε πως σε περίπτωση μη ψήφισης του «μεσοπρόθεσμου», τότε «η 5η δόση θα μας καταβάλλεται σταδιακά για να μην στεγνώσει το Δημόσιο Ταμείο και ταυτοχρόνως η Ελλάδα θα μπει σε μια απόλυτη επιτήρηση, θα μπει σε μια καραντίνα γιατί το νόσημά της είναι δημοσιονομικά λοιμώδες, και θα διασφαλιστούν πολύ γρήγορα μέσα από ένα "σχέδιο Β", που αυτό το "σχέδιο Β" υπάρχει, αλλά όχι υπέρ της Ελλάδας, να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση που θα είναι όλη δική μας. Δηλαδή όλα τα κακά δικά μας χωρίς καμία προοπτική».

Συναίνεση σε όλες τις πτώσεις

Κριτική περί αναποτελεσματικότητας του «μεσοπρόθεσμου» άσκησε σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, έχοντας ξεκαθαρίσει τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στους στόχους του προγράμματος όσο και στα «εργαλεία» για τους στόχους αυτούς. Οπως είπε, είναι παράδοξο «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός επί της Εθνικής Οικονομίας να μην αναφέρονται, πλέον, σε στοιχεία (...) Εσείς μιλάτε χωρίς αριθμούς. Γιατί οι αριθμοί, δυστυχώς, δείχνουν τη δική τους ευθύνη (...) Εμείς έχουμε κοστολογημένες, πλήρεις προτάσεις και τις έχουμε εκφράσει και με αποδεδειγμένα στοιχεία».

Ανέφερε, επίσης, πως «απέδειξα ότι το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Και όχι μόνο απέδειξα ότι δεν βγαίνει, αλλά πρότεινα και εκείνα τα οποία πρέπει να γίνουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή είναι η αλήθεια, την οποία θα συνεχίζω να λέω και προς τους εταίρους μας και προς τον ελληνικό λαό».

Πλήρως εναρμονισμένος με τους στόχους του «μεσοπρόθεσμου» δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, εξηγώντας ότι «δεν το ψηφίζουμε επειδή δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση που απέτυχε πέρυσι στο απλό και καλείται τώρα να κάνει το σύνθετο». Παράλληλα, έκανε μια ακόμη έκκληση για «εθνική συναίνεση», λέγοντας «να κλείσουμε τον πρωθυπουργό με τον Σαμαρά σε ένα δωμάτιο μέχρι να βρουν τρόπο συλλειτουργίας». Τέλος, κατέθεσε πρόταση για την ανάληψη από τον πρώην υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο της θέσης του προέδρου του Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας, που θα αναλάβει την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Σπέρνοντας αυταπάτες για μια «κοινωνικά αλληλέγγυα» ΕΕ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Δίνοντας μάλιστα συμβουλές στην κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε πώς μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία; Οχι ψηφίζοντας αυτό (σ.σ. το "μεσοπρόθεσμο"), αλλά πηγαίνοντας στην ΕΕ και ζητώντας ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, ζητώντας ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων». Υποστήριξε ακόμα ότι «έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να αντιγυρίσουμε τον εκβιασμό, μέσα από τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η οποία διαδικασία και εξέλιξη θα άνοιγε τη δυνατότητα για άλλους δρόμους σε όλη την Ευρώπη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της κοινωνικής κόλασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ