Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Διπολικό σκηνικό παγίδευσης σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς

Eurokinissi

Αρχισε χτες το μεσημέρι η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα στους βουλευτές των κομμάτων διαχείρισης του αστικού πολιτικού συστήματος να είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Από όλες τις τοποθετήσεις τους αποτυπώθηκε ανάγλυφα ότι συμπίπτουν στο κύριο, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, καθώς και στην επιδίωξη για τον αποπροσανατολισμό του λαού, τον εγκλωβισμό του σε διλήμματα ξένα με τα συμφέροντά του.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, θα διεξαχθεί ψηφοφορία. Για να «περάσει» η πρόταση πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, δηλαδή από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Η συζήτηση άνοιξε, όπως προβλέπει ο κανονισμός, με τις τοποθετήσεις 2 βουλευτών του κόμματος που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα του Γ. Δραγασάκη και του Ν. Βούτση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνει «ιστορική μετάβαση»... από Μπους σε Ομπάμα

Αναπτύσσοντας την πρόταση δυσπιστίας ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η «πρωτοβουλία» του ΣΥΡΙΖΑ «συνιστά μια πράξη δημοκρατικής ευθύνης», όπου θα αναδειχθεί το «πώς θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια», «πώς θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», «πώς θα θέσουμε τις βάσεις για μια ιστορικού χαρακτήρα, ιστορικών διαστάσεων μετάβαση από τα μνημόνια και τη λιτότητα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, στους ριζικούς μετασχηματισμούς τους οποίους είχε ανάγκη η κοινωνία ακόμα και πριν από τα μνημόνια». Και δίνοντας μια γεύση τι εννοεί όταν κάνει λόγο για «ιστορική μετάβαση» πρόσθεσε: «Εμείς δεχόμαστε τη συνέχεια του ελληνικού κράτους, αλλά όχι τη συνέχεια της πολιτικής. Ολα τα κράτη αλλάζουν πολιτική. Η πολιτική Ομπάμα είναι διαφορετική από την πολιτική Μπους»!

Ο Ν. Βούτσης, συνεχίζοντας στην ίδια τακτική, της καλύτερης διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος και του αποπροσανατολισμού, έκλινε σε όλες τις πτώσεις το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο». Ταυτόχρονα, στη βάση της ανιστόρητης λογικής «ειρηνικής συνύπαρξης» εργατικής τάξης και κεφαλαίου πρόσθεσε: «Το ζητούμενο για τη δημοκρατία ήταν και είναι πάντα η σύνθεση, η συνύπαρξη, η συλλειτουργία, μέσα στα όρια που το Σύνταγμα προσδιορίζει, τόσο για τα δικαιώματα όλων των πολιτών και βεβαίως των βουλευτών όσο και για την εφαρμογή της πολιτικής εντός του κράτους δικαίου, που διασφαλίζει το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και ισοπολιτείας και ισονομίας για τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο». Και για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στους εργαζόμενους για το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος διαχείρισης, δεν παρέλειψε να επιδοθεί και σε κορόνες τού ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «μεροληπτική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου στο σύγχρονο ταξικό πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα μας».

Συγκυβέρνηση: «Εθνική προτεραιότητα» η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, σημείωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας θα βγάλει πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική της, δηλαδή την αντιλαϊκή βαρβαρότητα, ενώ συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό και τα εκβιαστικά διλήμματα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρότασή του αποτελεί «πισώπλατο χτύπημα στην κυβέρνηση» καθώς έγινε την περίοδο της «σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα», που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Αναδεικνύοντας τις εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τον εμφάνισε ως δύναμη ανεύθυνη, που τη διακρίνει η πολυγλωσσία και δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της οικονομίας και της χώρας. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα λεγόμενά της επικαλέστηκε τα όσα έχουν αναφερθεί από τους Λαφαζάνη, Γλέζο και Αλαβάνο. Προβάλλοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, είπε ότι είναι απαράδεκτο να εγκαλείται η κυβέρνηση επειδή «εφάρμοσε το νόμο», αναφερόμενη στην επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Παράλληλα, κάλεσε σε συστράτευση όσους βουλευτές «επιθυμούν πολιτική σταθερότητα», στέλνοντας προφανώς το μήνυμα σε βουλευτές εκτός ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού», που όμως «δίνει την ευκαιρία» στο ΠΑΣΟΚ να αναδείξει «την αναγκαιότητα της συμμετοχής μας σε αυτή την κυβέρνηση και την αναγκαιότητα των προσπαθειών που καταβάλλουμε συμμετέχοντας σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «μομφή στις δυνάμεις που θέλουν να κρατηθεί η χώρα όρθια». Ωστόσο, στο πλαίσιο και των ευρύτερων διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού συστήματος που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση «δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί οι διαφορές μας με τη ΝΔ» και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε παραμερίσει τις ιδεολογικές διαφωνίες γιατί δεν είναι αυτό προτεραιότητα, προτεραιότητά μας είναι να βγούμε από την κρίση και τότε θα αναδείξουμε τη διαφορετικότητά μας».

Παρέμβαση στη διάρκεια της συζήτησης έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση «αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας» και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «δημοκοπία και αερολογία» και ότι «πολλές φορές επιχείρησε να δημιουργήσει συνθήκες κυβερνητικής ανατροπής». Για να αιτιολογήσει την άποψή του αναφέρθηκε σε ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι τότε ο Τσίπρας είχε σημειώσει πως «η μαζική παρουσία του ελληνικού λαού σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν κτίρια δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καταδεικνύει ότι σ' αυτόν τον τόπο η δημοκρατία κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα, με αγώνες και με αίμα θα δώσουμε τη μάχη για να τη διατηρήσουμε», και πρόσθεσε: «Οσοι μιλούν για αίμα δεν έχουν συναίσθηση ευθύνης. Οσοι απεργάζονται εξεγερτικές κινητοποιήσεις αγνοούν τα συμφέροντα του τόπου. Οσοι ονειρεύονται ανατροπές στα πεζοδρόμια, παίζουν με τη φωτιά». Επανέλαβε τα όσα είχε πει και η εισηγήτρια της ΝΔ, ότι με την πρόταση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ «την ώρα που η κυβέρνηση δίνει κρίσιμη μάχη για το μέλλον της χώρας ... πάει να βάλει τρικλοποδιά στην πορεία της», και συμπλήρωσε ότι «δεν θα τα καταφέρει γιατί η απάντηση που θα πάρει την Κυριακή το βράδυ θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση» και ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι «αποκαλυπτήριο στην γκάφα και την μπλόφα, το θέατρο και την υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΝΕΛ - ΔΗΜΑΡ: Αναπαραγωγή αποπροσανατολιστικών επιχειρημάτων

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο εισηγητής, Κων. Γιοβανόπουλος, επιδόθηκε στα γνωστά ιδεολογήματα που αφήνουν στο απυρόβλητο την εγχώρια πλουτοκρατία, κάνοντας λόγο για χώρα υπό κατοχική, υπόδουλη κυβέρνηση, όπου οι κατοχικές δυνάμεις έχουν αποφασίσει με τα μέτρα που επιβάλλουν «να χαθεί το 10% με 15% του ελληνικού πληθυσμού». Την ίδια στιγμή, έκανε σαφές ότι «εμείς λέμε ναι στην αστική δημοκρατία και την ελεύθερη αγορά και όχι στη ζούγκλα», χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «σάπιο κόμμα» και πρόσθεσε ότι η απάντηση είναι «μεταδιπολικό σύστημα».

Από τη ΔΗΜΑΡ ο Β. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του επιδιώκει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον υπό διαμόρφωση τρίτο πόλο του «ευρωμονόδρομου», μεταξύ της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ΔΗΜΑΡ δε θα στοιχηθεί ούτε πίσω από την κυβέρνηση, ούτε πίσω από τη σκοπιμότητα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας με νόημα ότι «δεν τελειώνει το πολιτικό σκηνικό εκεί». Σημείωσε, επίσης, ότι δεν είναι τυχαίο πως η κίνηση της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας έγινε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μόλις επέστρεψε από το Τέξας, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνήθηκε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των 50 βουλευτών γιατί λειτουργεί ανάλογα πώς τον βολεύει. «Είπαν πάμε για αυτοδυναμία, αν νιώθουμε ότι μας βολεύει σήμερα η κατάσταση παραμένουμε εκεί», ανέφερε, εννοώντας το μπόνους.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η λύση θα έρθει έξω από τη Βουλή

Eurokinissi

Παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση στη Βουλή η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Κατά τη γνώμη μας έχει δευτερεύουσα σημασία το να απαντήσει κανείς στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι τι θα βγει απ' αυτή τη συζήτηση και πολύ φοβάμαι ότι κυρίως μέσα απ' την προβολή της συζήτησης απ' τα ΜΜΕ και τα γνωστά πάνελς, αυτό που θα βγει είναι ο ελληνικός λαός να βρεθεί ανάμεσα σε ένα δίλημμα, πλαστό, δεν θα πω διχαστικό, απ' τη στιγμή που είναι πλαστό είναι και διχαστικό, με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή με την αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων, με το ΔΝΤ ή με την Μέρκελ, με τον Ομπάμα ή με την Μέρκελ (...) Αλλά αν ο λαός εγκλωβιστεί μέσα σε ένα τέτοιο δίλημμα, τότε θα πάμε στο 2020 και πάλι θα λέμε τα ίδια, ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο, έχει φτάσει στα όριά του. Και τότε μάλιστα ο λαός θα λέει, μπορούμε να πάμε στο 2013;».

Αναδεικνύοντας ποια είναι η πραγματική ανάγκη για τους εργαζόμενους και το λαό σήμερα, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αυτό που μετράει είναι η ισχυροποίηση, η αναγέννηση μιας ορμητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, που παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, με προτάσεις και αντιπροτάσεις, αλλά που ανοίγει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση».

Σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν για το λαό από το σκηνικό αποπροσανατολισμού και παγίδευσης που στήνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Κι απ' αυτή την άποψη η ΝΔ παλεύει ταξικά και οι σύμμαχοί τους, αστικά κόμματα, παλεύει ταξικά. Αυτός δεν είναι λόγος να τη συγχωρήσουμε, σε καμία περίπτωση. Η μεγάλη περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ακριβώς, μαστίγιο η ΝΔ; Καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με το φόβο κι αν θέλετε ο φόβος μετατρέπεται σε αυταπάτη πάρα πολύ εύκολα και η αυταπάτη σε μοιρολατρία και φόβο».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η ΝΔ είναι αποφασισμένη. Διά πυρός και σιδήρου να τα περάσει. Η απάντηση δεν βρίσκεται μέσα σ' αυτή τη Βουλή (...) Εξω απ' τη Βουλή θα έρθει η λύση».

  • Ολόκληρη η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Να ξεμπερδεύει ο λαός με κυβερνητικές αυταπάτες

Αποσπάσματα απ' την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ χτες στη Βουλή

Eurokinissi

«Ως ΚΚΕ καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική γιατί αποτελεί παράγοντα βασικό που οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση πλατιά λαϊκά στρώματα (...) την αντιπαλεύουμε και με την ψήφο μας την Κυριακή το βράδυ», τόνισε κατά την ομιλία του χτες στη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας: «Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ξεμπερδεύει ο λαός με τις κυβερνητικές αυταπάτες, ότι μπορεί δηλαδή με μια απλή εναλλαγή στην εξουσία, τη διαχείριση, να υπάρξουν κυβερνήσεις που να του λύσουν τα προβλήματα, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδά του. Εμείς θεωρούμε ότι οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα του επιθετικού προσδιορισμού, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, συντηρητικές, προοδευτικές ή αριστερές, απ' τη στιγμή που βρίσκονται εντός των τειχών, απ' τη στιγμή που η πολιτική τους εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα, τα συμφέροντα δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, της συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρωμονόδρομο, βρίσκονται στην απέναντι όχθη απ' τις ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα. Η στάση μας αυτή δε σημαίνει, όμως, ότι ταυτόχρονα δε θα αποκαλύψουμε την υποκριτική, αποπροσανατολιστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και στον ξένο παράγοντα ότι είναι ο ικανότερος διαχειριστής, ότι είναι ο ικανότερος για να μπορέσει να εγκλωβίσει και να χειραγωγήσει το λαϊκό παράγοντα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως για το ΚΚΕ «η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη, με ευλάβεια υλοποιεί την πολιτική που ικανοποιεί τα συνολικά συμφέροντα, τις συνολικές ανάγκες της αστικής τάξης και του κεφαλαίου, σε συνθήκες βεβαίως βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης (...) Ετσι λοιπόν τα μέτρα αυτά είναι χωρίς ημερομηνία λήξης. Δεν είναι προσωρινά, απλά και μόνο να διαχειριστείτε την καπιταλιστική κρίση. Γιατί ακριβώς στοχεύουν πάνω απ' όλα στην επόμενη μέρα, στη μέρα της καπιταλιστικής ανάκαμψης που είναι μια ανάκαμψη σε ερημοποιημένο τοπίο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην ένταση της καταστολής, τονίζοντας: «...έτσι λοιπόν αυτή η επίθεση ενάντια στα πλατιά λαϊκά στρώματα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να ξεδιπλωθεί το λαϊκό κίνημα, να αναπτυχθεί η αντίσταση. Πώς απαντάτε λοιπόν απέναντι στη λαϊκή αντίσταση; Με τη λογική του νόμου και της τάξης. Με την καταστολή. Την τρομοκρατία, το φόβο, τη βία και τα ΜΑΤ (...) ο βασικός σας στόχος είναι να υποτάξετε το λαϊκό κίνημα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για να διαμορφώσετε ένα αποστειρωμένο από συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιχειρηματικό περιβάλλον και στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα».

Ασφαιρη αντιπαράθεση «καθρέφτης» ενδοαστικής διαπάλης

Αναφερόμενος σε απόψεις που διακινεί η αντιπολίτευση, επεσήμανε: «Θεωρούμε ότι είναι άσφαιρη η αντιπολίτευση που επικεντρώνεται στα ζητήματα περί κλεπτοκρατίας, περί αποικίας χρέους και κατοχής, περί ανθύπατων και υποτακτικών. Αυτή η κριτική είναι άσφαιρη και αποπροσανατολιστική, όσο κι αν οξύνεται σε λεκτικό επίπεδο, γιατί επιδιώκει να κρυφτεί η συμφωνία επί της ουσίας στις στρατηγικές επιλογές. Επιδιώκει να κρύψει τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός που δεν είναι άλλο απ' το καπιταλιστικό σύστημα, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το καπιταλιστικό κέρδος.

(...) Βεβαίως, αυτή η αντιπαράθεση η άσφαιρη αναζωπυρώνεται ακόμα περισσότερο επειδή το τελευταίο διάστημα αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ (...) Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι έκφραση του αδιέξοδου της αστικής διαχείρισης για την καπιταλιστική κρίση, αποτελεί έκφραση των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και αποτελούν εκδήλωση της ανισόμετρης έκφρασης της καπιταλιστικής κρίσης και της αλλαγής στο συσχετισμό δύναμης (...). Ετσι λοιπόν είναι μια αντιπαράθεση, μια διαπάλη που γίνεται στο εσωτερικό της αστικής τάξης και το θέμα για τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Ομπάμα, ανάμεσα στην επιμήκυνση του δημόσιου χρέους και στο κούρεμά του. Δεν πρέπει, λοιπόν, το λαϊκό κίνημα να μπει κάτω από ξένη σημαία.

Βεβαίως, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες και μια αναζωπύρωση του φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική Ομπάμα (...) Μάλιστα, ακούσαμε και τον εισηγητή, τον κ. Δραγασάκη αν δεν κάνω λάθος, ότι είναι διαφορετική, λέει, η πολιτική του Μπους, απ' την πολιτική Ομπάμα. Δηλαδή, με συγχωρείτε πάρα πολύ, άλλαξε ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας των ΗΠΑ; Και με τον Ομπάμα δε γίνονται ιμπεριαλιστικές επιθέσεις; Τι είπε ο Τσίπρας στο Τέξας; Είπε ότι θαυμάζει την Αμερική γιατί έχει ομοσπονδιακούς θεσμούς που προστατεύουν την κοινωνική ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το επίδομα ανεργίας, τα συστήματα ασφαλείας, όταν η Αμερική και με την πολιτική Ομπάμα είναι η χώρα, το κράτος με τις πιο οξυμένες κοινωνικές αντιθέσεις.

(...) Αυτή η γραμμή αντιπαράθεσης, εντός των τειχών της διαχείρισης σπέρνει αυταπάτες στο λαό. Καλλιεργεί την παθητικότητα, το κλίμα αναμονής στον κόσμο. Γι' αυτό ακριβώς και δεν τοκίστηκε σε ενίσχυση του λαϊκού κινήματος το 27% της αξιωματικής αντιπολίτευσης (...) αυτή η γραμμή έρχεται και δένει με τη λογική του καρότου (...) Οποτε δεν πιάνει το μαστίγιο ή το καρότο, έχουμε τη Χρυσή Αυγή...».

Αναντικατάστατος ο ρόλος του ΚΚΕ

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε: «Ετσι λοιπόν, στις σημερινές συνθήκες αν κάτι αναδεικνύεται αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο αναντικατάστατος ρόλος του ΚΚΕ. Και γι' αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η ολόπλευρη στήριξη και ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιατί αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα που συνέβαλε αποφασιστικά στο να αποκαλυφθεί πολύ έγκαιρα, όχι τώρα, πολύ έγκαιρα, η πορεία των πραγμάτων. Προειδοποίησε το εργατικό λαϊκό κίνημα και προσπάθησε να το προετοιμάσει για να είναι ικανό να αντισταθεί. Αποτελεί το βασικό παράγοντα για την οργάνωση της πάλης του λαού, για την ενίσχυση του ταξικού μετώπου όπως εκφράζεται απ' το ΠΑΜΕ και τις υπόλοιπες συσπειρώσεις στους αυτοαπασχολούμενους και σε άλλους χώρους.

Γιατί θέλει να ανασυνταχθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα αποτελεί το βασικό παράγοντα, τον καθοριστικό, για τη συγκέντρωση δυνάμεων, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων για τη Λαϊκή Συμμαχία. Για να μπορέσει να υπερασπίσει τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, να προστατεύσει συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, να αντιμετωπίσει τη φοροεπιδρομή, να διεκδικήσει το δικαίωμα πρόσβασης στην Παιδεία και την Υγεία.

Για να δημιουργηθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση για τη ρήξη και την ανατροπή όχι για να δώσουμε "φιλί ζωής" στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Γιατί εντός των τειχών δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος, η διέξοδος βρίσκεται σε σύγκρουση με τους μονοπωλιακούς ομίλους, την ΕΕ και την αστική τάξη, βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στην αποδέσμευση απ' την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στη μονομερή διαγραφή του χρέους. Μόνο έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί ο τεράστιος πλούτος προς όφελος του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους».

Εργασιακές συνθήκες γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τους τελευταίους μήνες οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων βρίσκονται σε μια κατάσταση έντονης ανησυχίας καθώς διακυβεύεται στο σύνολό του το εργασιακό τους καθεστώς, πράγμα που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην παρεχόμενη μόρφωση στα σχολεία αυτά.

Το υπουργείο Παιδείας έβγαλε τον Ιούλη την εγκύκλιο Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013, η οποία είναι εφαρμοστική του Μεσοπρόθεσμου και υπαγορεύει την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας. Η εφαρμογή της εγκυκλίου καταργεί ουσιαστικά το Ν. 682/77 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θα φέρει νέο συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, κατάργηση ουσιαστικά της αποζημίωσης, των δώρων και της προϋπηρεσίας τους. Παράλληλα, θα ανάψει το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και την αδυναμία του όποιου ελέγχου υπήρχε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που εξέταζαν την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης εκ μέρους των σχολαρχών. Η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκυρότητας της εγκυκλίου και κατά της εφαρμογής της μέχρι να οριστεί δικάσιμος και πέτυχε το προσωρινό «πάγωμα» εφαρμογής της. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει πάρει μία φορά αναβολή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάζει τους εργαζόμενους.

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να διασωθούν και να θωρακίσουν τα κέρδη τους επιχειρηματικοί όμιλοι, στους οποίους υπάγονται και τα ιδιωτικά σχολεία.

Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ που συζητήθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε.

Υποκριτικά κρύβονται πίσω από την αστική Δικαιοσύνη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος περιέγραψε το ζοφερό τοπίο που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση, με αιχμή βέβαια τα ιδιωτικά σχολεία και τις συνέπειες που θα έχει η επίμαχη εγκύκλιος, φέρνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα από το πώς βρίσκουν «παράθυρα» οι σχολάρχες και καταστρατηγούν ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία, πόσο μάλλον όταν η εφαρμογή της εγκυκλίου θα έρθει να τους ευνοήσει κάνοντάς τους «δώρο» πάμφθηνους εργαζόμενους... Η στάση της κυβέρνησης όμως απέναντι σε όλα αυτά, διά στόματος υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, είναι να κρυφτεί πίσω από την αστική Δικαιοσύνη...

Το ΚΚΕ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά λέει ότι η εγκύκλιος πρέπει να αποσυρθεί. Οχι απλώς να ανασταλεί αλλά να αποσυρθεί.

«Δεδομένου ότι το ζήτημα κρίνεται αυτή τη στιγμή από τη Δικαιοσύνη, μην περιμένετε από εμένα να σχολιάσω και πολύ περισσότερο να προδικάσω αποφάσεις ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας», είπε ο υφυπουργός Παιδείας προκειμένου να αποφύγει την ευθεία απάντηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση με την εγκύκλιο.

Ακόμα όμως κι αυτός ο σεβασμός τους στην αστική Δικαιοσύνη είναι υποκριτικός. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι πριν δύο βδομάδες, μόλις βγήκαν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν μαζικά τους εκπαιδευτικούς της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης που είχαν βγει το καλοκαίρι σε διαθεσιμότητα, το υπουργείο Παιδείας... απλά έβγαλε μια νέα απόφαση και τους έθεσε εκ νέου σε διαθεσιμότητα!

Βέβαια, και στη συγκεκριμένη συζήτηση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ο υφυπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι όποια κι αν είναι η τύχη της συγκεκριμένης εγκυκλίου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το περιεχόμενό της κατ' εφαρμογή του ν. 4046/2012 και της υπ' αριθμόν 628/2-2012 πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι σε σχέση με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, «ουσιαστικά, αίρουμε τη διάκριση προστασίας και εναρμονίζουμε με τα δεδομένα των άλλων ιδιωτικών υπαλλήλων, που, όπως ξέρετε, ήταν και αυτοί στο υπουργείο Εργασίας», ισχυρίστηκε όμως ότι το υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να ελέγχει το αναλυτικό πρόγραμμα και την εκπαιδευτική λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων.

Ας αναρωτηθούμε όμως λίγο: Ενας εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό σχολείο με τσακισμένες εργασιακές σχέσεις και με την απόλυση να κρέμεται χωρίς περιορισμούς διαρκώς πάνω από το κεφάλι του, πώς μπορεί να είναι ανεπηρέαστος στη δουλειά του; Πώς μπορεί να διδάξει όταν θα γνωρίζει ότι αν πει στους μαθητές του το παραμικρό που δεν αρέσει στον εργοδότη του, θα δει την πόρτα της εξόδου; Το κλίμα εργασιακής τρομοκρατίας στα ιδιωτικά σχολεία είναι ήδη πολύ ισχυρό, πόσο μάλλον όταν αρθούν και οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα και οι σχολάρχες μπορούν να πετούν στο δρόμο εκπαιδευτικούς χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν...

Ασυδοσία των εργοδοτών στην ιδιωτική εκπαίδευση

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος στη Βουλή για την ασυδοσία των εργοδοτών σχολαρχών:

«Παρότι υπάρχει η προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτή δεν εφαρμόζεται και συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία οι εργοδότες προβαίνουν ήδη σε απολύσεις και υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, που έχει στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών, τη βίαιη προσαρμογή της Εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς φθηνούς, χωρίς δικαιώματα, με μαθητές ημιμαθείς και με σκυμμένο το κεφάλι», σημείωσε ο βουλευτής κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ερώτησης. Μάλιστα, στη δευτερολογία του έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα της... δράσης των σχολαρχών. Μίλησε για το καθεστώς που ισχύει σε δύο σχολεία της Πάτρας, την «Αναγέννηση» και του «Σωτηρχόπουλου», όπου όπως είπε, «βρήκαν τώρα νέα φόρμουλα και παραχωρούν τις άδειες σε νέο ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να λύονται οι συμβάσεις, ενώ τις μεταβιβάζουν σε συγγενικά τους πρόσωπα. Και ενώ υπάρχει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πάτρας που υποχρεώνει τους σχολάρχες αυτούς να επαναπροσλάβουν τους εργαζόμενους, δεν γίνεται καμία υλοποίηση».

Απέναντι σ' αυτές τις πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες, που είναι ενδεικτικές και για το γενικότερο εργασιακό κλίμα που επικρατεί στα ιδιωτικά σχολεία, ο υφυπουργός απάντησε στο τέλος της δευτερολογίας του ως εξής: «Οσο για τις νεφελώδεις καταγγελίες ότι οι εργοδότες προβαίνουν ήδη σε απολύσεις εκπαιδευτικών κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, επιφυλάσσομαι να απαντήσω όταν αυτές λάβουν συγκεκριμένη μορφή. Φέρτε μας συγκεκριμένα παραδείγματα που να μας λέτε ότι στο τάδε σχολείο οι τάδε απολύθηκαν»... Για να προκαλέσει την εύλογη αντίδραση του βουλευτή, που ακριβώς τέτοια παραδείγματα έφερε!

Ενδεικτικές για το πού θα οδηγηθεί η κατάσταση είναι και οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε άλλους τομείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, πέρα από τα σχολεία. Είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος: «Πώς χαρακτηρίζει την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο στα φροντιστήρια με τους φροντιστηριούχους για 352 ευρώ μεικτά τον μήνα; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για πλήρες εκπαιδευτικό ωράριο 18 ωρών τη βδομάδα; Θα αμείβονται με 253 ευρώ το μήνα κάποιοι οι οποίοι δουλεύουν με πλήρες ωράριο σε φροντιστήριο. Κι αν τα παίρνουν και αυτά. Αυτό έχει να κάνει με την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή με τα δικαιώματα των σχολαρχών, τα οποία εσείς κάνετε καθετί για να υπηρετείτε, ώστε να μπορούν να υποβαθμίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, το επίπεδο των ίδιων των εκπαιδευτών και της παρεχόμενης εκπαίδευσης, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε σούπερ μάρκετ και βγάζοντας ημιμαθείς μαθητές, εύκολους και χειραγωγήσιμους για τις ανάγκες του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, φθηνό εργατικό δυναμικό, μετατρέποντας σε γκέτο τα σχολαρχεία;».

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντα εργαζομένων και μαθητών

Και επειδή είναι προφανές ότι αυτές οι συνθήκες έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην εκπαιδευτική διαδικασία, ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζόμενων εκπαιδευτικών και των μαθητών, κι όχι των σχολαρχών, στους οποίους η κυβέρνηση δίνει τα πάντα:

«Εδώ έχετε δώσει "γην και ύδωρ". Γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι περιγράφει ο νόμος για το Μεσοπρόθεσμο. Τι λέει αυτός ο νόμος; Δίνετε "γην και ύδωρ" στα μεγάλα σχολεία, για να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση αυτή. Οποιοι περιορισμοί και προϋποθέσεις κι αν υπήρχαν, τις έχετε αναιρέσει. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο σχολείο, έχει - δεν έχει τις προϋποθέσεις. Μετατρέπετε τα ίδια τα σχολεία ακόμη και σε φροντιστήρια ταυτόχρονα.

Αυτήν την πολιτική εφαρμόζετε με πιστότητα. Την υλοποιείτε εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιδιωτικών σχολαρχείων, το πώς ακριβώς οι επιχειρήσεις τους θα μεγαλουργήσουν σε βάρος της δημόσιας Εκπαίδευσης, σε βάρος του δικαιώματος της νέας γενιάς να μπορεί να έχει μία μόρφωση αντάξια των σημερινών αναγκών και του επιπέδου ζωής το οποίο πρέπει να έχει. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχετε διαμορφώσει αυτό το καθεστώς στα ιδιωτικά σχολαρχεία.

Από αυτήν την άποψη εμείς σας το λέμε καθαρά. Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Πάρτε τώρα την πολιτική πρωτοβουλία. Αποσύρτε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Ξαναφέρτε πάλι το παλιό καθεστώς το οποίο ίσχυε, ότι τα ιδιωτικά σχολαρχεία πρέπει να εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι ως επιχείρηση από το υπουργείο Εμπορίου και ως εργαζόμενοι από το υπουργείο Εργασίας. Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο σας θέτουμε ως ΚΚΕ και θα επανερχόμαστε όσον καιρό υπάρχουν τα συγκεκριμένα γεγονότα, κύριε υπουργέ, ανεξάρτητα από τις απαντήσεις τις οποίες εσείς δίνετε, γιατί είναι απαντήσεις που βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών».


Γ.Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ