Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Μελετζή. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 του Οκτώβρη (7μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου (Ελ. Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη). Θα διαρκέσει έως τις 30/11.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στο κτίριο 5 του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254), η εικαστική έκθεση νέων καλλιτεχνών που έχουν βραβευτεί από το Ιδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 3 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν ημερίδα με θέμα το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου (23/10, 11.30πμ - 4μμ) και εκπαιδευτικά προγράμματα (όλα τα Σαββατοκύριακα που θα διαρκέσει η έκθεση).

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει και αυτή τη χρονιά κύκλο 8 μαθημάτων για ενήλικες με θέμα: «Κόσμημα: φόρμα και τεχνική». Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους και λειτουργεί με τη μορφή εργαστηρίου. Εχει ως στόχο την επιβίωση παραδοσιακών τεχνικών, που στις μέρες μας τείνουν να εκλείψουν. Κατά τη διάρκειά του θα γίνει μια αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού κοσμήματος και θα εφαρμοστούν οι τεχνικές του σφυρήλατου σε πίσσα, του εγχάρακτου και του συρματερού. Παράλληλα θα διδαχτούν η ασημοκόλληση, το σεγάρισμα και το φινίρισμα. Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος έχει αναλάβει η εθνολόγος, Λίλα ντε Τσάβες. Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 24/10 και θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη πρωί έως και τις 12 του Δεκέμβρη. Δίδακτρα: 80.000 δρχ. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 3671.043, 3671.044.

Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις 6, 7 και 8 του Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο το Α' Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης με θέμα: «Η Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα». Φιλοδοξία του Συνεδρίου είναι να καλύψει το κενό που δημιουργεί η έλλειψη συστηματικής και θεσμοθετημένης επιστημονικής συζήτησης στο χώρο της Ιστορίας της Τέχνης, τη στιγμή που αναπτύσσεται σταθερά, όχι μόνο το ερευνητικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, αλλά και η ζήτηση σπουδών αυτής της κατεύθυνσης στην Ελλάδα.

Στόχος είναι ο προσδιορισμός των γενικότερων θεωρητικών και μεθοδολογικών προβλημάτων της Ιστορίας της Τέχνης, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της ανάπτυξής της στον ελληνικό χώρο. Το Α' Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης θα ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: αυτά καλύπτουν ζητήματα μεθοδολογίας, ιδεολογίας, τάσεων της επιστημονικής έρευνας, καθώς και θέματα λειτουργίας και πολιτικής των εκπαιδευτικών και πολιτισμικών κρατικών θεσμών, όπως τα Πανεπιστήμια, οι Πινακοθήκες κ.ά. Θα μιλήσουν οι: Ν. Ζίας, Χ. Χρήστου, Ε. Γεωργιάδου - Κουντουρά, Α. Χαραλαμπίδης, Ν. Λοϊζίδη, Μ. Βλάχος, Γ. Γκότση, Α. Αδαμοπούλου, Π. Ιωάννου, Δ. Μαρκάτου, Α. Ταμβάκη, Κ. Κιλεσοπούλου, Μ. Στεφανίδης, Ε. Μαυρομμάτης, Δ. Παυλόπουλος, Α. Κούρια, Μ. Κασσιμάτη κ.ά.

Η παρακολούθηση των εργασιών είναι ελεύθερη. Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Νίκο Χατζηνικολάου, Ευγένιο Ματθιόπουλο και Νίκο Δασκαλοθανάση. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 0831-77337 και 77367.

Εικόνες θηλυκού γένους

Εργο της Κατερίνας Μαρούδα
Εργο της Κατερίνας Μαρούδα
Αναδρομική έκθεση της Σίλειας Δασκοπούλου, εγκαινιάζεται στις 10 Οκτώβρη στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9). Εως τις 5/11 θα εκτεθούν 40 έργα που συνθέτουν την πορεία της ζωγράφου, την αναζήτηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και προσθέτουν στο «ψηφιδωτό» της τέχνης, στοιχεία του χτες, του σήμερα, του αύριο. Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί μονογραφία της ζωγράφου με μελέτη του έργου της από τη Μαρία Μαραγκού.

  • Εκθεση ζωγραφικής της Φανής Αϊνατζή εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μμ) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση, που περιλαμβάνει κυρίως τοπία σε λάδι και ακουαρέλες. Η Φ. Αϊνατζή, γεννήθηκε στη Δράμα. Το 1989 αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ και αργότερα ακολούθησε δύο κύκλους σπουδών, στην παρισινή Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και στης Λωζάννης. Η έκθεση έργων της στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» θα διαρκέσει έως τις 25/10.
  • Στις 16 Οκτώβρη (8μμ) εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εποχές» (Κηφισίας 263, Κηφισιά), ατομική έκθεση ζωγραφικής της Βάλιας Δαβράδου. Οπως γράφει ο Εμ. Μαυρομμάτης «Το σχέδιο από την αρχική παρατήρηση της ταυτότητας της επεξεργασίας του, γίνεται ρυθμός, δηλαδή στοιχείο της οργανωτικής λειτουργίας και της τακτοποίησης της εικόνας. Το χρώμα σ' αυτά τα έργα υποβιβάζει την ταυτότητα του αντικειμένου του για να αναδείξει το απεριόριστο της επιφάνειας στην οποία εργάζεται...».
  • Δημιουργία της Σίλειας Δασκοπούλου
    Δημιουργία της Σίλειας Δασκοπούλου
    Δημιουργίες της γλύπτριας Λουίζ Μπουρζουά, παρουσιάζονται - για πρώτη φορά στη χώρα μας - στην γκαλερί «Καππάτος» (Αγίας Ειρήνης 6 και Αθηνάς). Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 4 Οκτώβρη και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοέμβρη. Θα εκτεθούν γλυπτά και σχέδια από την ενότητα «Φόρος τιμής στην Ντυράς». Η σειρά των έργων έγινε το 1995 με την ευκαιρία της παρουσίασης δύο θεατρικών έργων της συγγραφέως Μ. Ντυράς. Παρουσιάστηκαν στο Παρίσι, στο Ελσίνκι και τη Γερμανία.
  • Εγκαινιάζεται στις 5 Οκτώβρη στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων ζωγραφικής της Κατερίνας Μαρούδα. Η ζωγράφος επιχειρεί να περιγράψει τις διαφορετικές «μεταμφιέσεις» του τροχού σε μια αλληλουχία κινήσεων και διαδρομών που αυτός πραγματοποιεί ανάμεσα σε άγνωστους τόπους. Συχνά θυμίζουν τμήματα φρούτων, φέτες πορτοκαλιού καλά στερεωμένες σε άξονες, που καταλήγουν σε σέλες - καρδιές. Παράλληλα με την προσωποποίηση των αντικειμένων εμφανίζονται οι ανθρώπινες φιγούρες εντελώς περιστασιακά και με τρόπο ιδιαίτερο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27/10.
Πορεία του βλέμματος

Εκθεση με επιλεγμένα έργα της Αννας Βιχ (1949 - 1998) από τα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα, αλλά και βραβευμένες φωτογραφίες από την πρώιμη φάση της δημιουργίας της στη Γερμανία, μπορεί να δει το φιλότεχνο κοινό στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 5 Οκτώβρη (8μμ) στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16).

Εχοντας μεγαλώσει στη Φραγκφούρτη και ζήσει αρκετό καιρό στο Παρίσι, η Αννα Βιχ φτάνει στην Ελλάδα το 1975. Οι αποσκευές της: η φωτογραφική της μηχανή, η φωτογραφική παιδεία της Γερμανίας, η ανεξάρτητη προσωπικότητά της, η επαναστατικότητα της γενιάς του '60 και η περιέργειά της να γνωρίσει την Ελλάδα του σήμερα, στην οποία ανοίχτηκε με αμεσότητα και ευθύτητα. Στην Αθήνα φωτογραφίζει για περιοδικά, διδάσκει φωτογραφία και εργάζεται για τον ελληνικό κινηματογράφο ως φωτογράφος πλατό και μοντέζ αρνητικού.

Κυρίως όμως η Αννα Βιχ φωτογραφίζει. Ως τον πρόωρο θάνατό της, το 1998, καταγράφει την Ελλάδα με προσωπική προοπτική και με επιστημονική σχεδόν ακρίβεια και συστηματικότητα. Θέματά της είναι: αστικά τοπία της Γερμανίας, δρόμοι και άνθρωποι της Αθήνας, τοπία της Ελλάδας, οι ελιές στον αρχαίο αθηναϊκό ελαιώνα, η θάλασσα, οι αδέσποτες γάτες των αθηναϊκών δρόμων, καθώς και ο ελληνικός κινηματογράφος. Παραγωγή και επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως την 1η Νοέμβρη, οι Γιάννης Σκοπετέας, Σταύρος Καπλανίδης.

Εκθεσιακή Θεσσαλονίκη

Εργο του Αχ. Χρηστίδη
Εργο του Αχ. Χρηστίδη
Εγκαινιάζεται στις 3 του Οκτώβρη στην αίθουσα τέχνης «Τερρακόττα» (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), ατομική έκθεση του Αχιλλέα Χρηστίδη . Οπως σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης, «η ζωγραφική του στηρίζεται σε μια πρωτοφανή εικονογραφική δίνη, σε έναν παροξυσμό θεμάτων που εκρήγνυνται εδώ και εκεί. Ο Χρηστίδης αντλεί το υλικό του με κλινική ψυχρότητα από το ακατέργαστο υλικό των μυριάδων μικρών τραγωδιών που προσφέρει η καθημερινότητα. Οι τεχνικές αφήγησης που αναπτύσσει μοιράζονται ανάμεσα στα κόμικς και τον κινηματογράφο και υιοθετούν συχνά την "αφασία" της ηλεκτρονικής εικόνας, ακριβώς για να τη διαβρώσουν. Η νευρωτική του γραμμή αντανακλά όχι μόνο τη νεύρωση της εποχής, αλλά και τη νευρωτική κρίση ζωγραφικής και ζωγράφων».

Εως τις 14/10 στην γκαλερί «ΖΜ» (Πρ. Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη) φιλοξενείται η έκθεση έργων ζωγραφικής της Ελένης Γκοντού. Πρόκειται για την τελευταία δουλιά της ζωγράφου με γενικό τίτλο «Πλανήτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ