Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκθεσιακά ταξίδια

Εκθεση ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών φιλοξενείται στο Βελιγράδι. Στην αίθουσα «ULYS» της Ενωσης Καλλιτεχνών της Σερβίας, εκτίθενται έργα των: Πέτρου Καρυστινού, Εύας Μελά, Λιάνας Μελισσαράτου και Νίκου Χριστοφοράκη. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε τον περασμένο Αύγουστο στην πόλη Βάλιεβο της Γιουγκοσλαβίας. Εκεί παρευρέθηκαν - παρά τις αντίξοες συνθήκες - πολλοί καλλιτέχνες από το Βελιγράδι, οι οποίοι τον Μάη του 1999 είχαν συνεργαστεί με τους Ελληνες καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν το Βελιγράδι κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, συμμετέχοντας στην καλλιτεχνική δράση «Με την τέχνη ενάντια στις βόμβες» στην γκαλερί «ULYS».

Εκθεση θαλασσογραφιών του Ελληνα καλλιτέχνη Κώστα Πανιάρα φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης του Λονδίνου Wigmore Fine Art, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Είναι η πρώτη έκθεση του Κ. Πανιάρα στη Βρετανία και περιλαμβάνει έργα που αναδεικνύουν την ποικιλία του ελληνικού τοπίου. Τα έργα που εκτίθενται χαρακτηρίζονται από την απότομη, βίαιη χρήση του πινέλου και την έμφαση στην περιβάλλουσα ατμόσφαιρα. Αγαπημένο μοτίβο του καλλιτέχνη είναι η θέα του Κορινθιακού κόλπου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10/11.

«Τροχός και Αγγεία»

Την έκθεση «Τροχός και Αγγεία» παρουσιάζει στη Βεργίνα, το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής. Τα πολύτιμα ανασκαφικά ευρήματα στη Βεργίνα τα τελευταία χρόνια την έχουν συνδέσει αξεδιάλυτα με τη σπουδαία μακεδονική ιστορία της αρχαιότητας. Η Βεργίνα, όμως, δεν είναι μονάχα μια περιοχή με λαμπερό παρελθόν. Είναι και μια σύγχρονη, ζωντανή πόλη. Η Στέλλα Δρούγου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής Βεργίνας, οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου της πόλης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, κάλεσαν το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής (ΚΜΝΚ) να μεταφέρει εκεί την περιοδική έκθεση «Τροχός και Αγγεία», θέλοντας να δώσουν στην πόλη την ευκαιρία να στρέψει το βλέμμα από την αρχαιότητα στη νεότερη Ελλάδα. Να γνωρίσει την καθημερινή ζωή των δύο τελευταίων αιώνων μέσα από τα πήλινα αγγεία που την υπηρέτησαν.

Η έκθεση φιλοξενείται (έως τις 23/12) σε αίθουσα απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας. Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι μαθητές της ευρύτερης περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδίασαν το ΚΜΝΚ και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου, με θέμα τα πήλινα αγγεία και τις χρήσεις τους στους αρχαίους και νεότερους χρόνους.

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία

Φωτογραφία του Σ. Β. Σκοπελίτη
Φωτογραφία του Σ. Β. Σκοπελίτη
Αναχωρητής από ιδιοσυγκρασία, ο Βασίλης Κυπραίος ζωγραφίζει και κρατά σημειώσεις. Ψάχνει και αποτυπώνει. Υλικά και χειρονομία συνθέτουν τις εκθέσεις του και φανερώνουν τη μαγεία της ζωγραφικής. Σ' αυτή την έκθεση, σχέδια κρεμασμένα ελεύθερα στους τοίχους των «Νέων Μορφών» (Βαλαωρίτου 9), εξαντλούν το θέμα της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, σ' ένα περιβάλλον, όπου υπαινικτικά, φως και σκοτάδι, συνοδεύουν τις χθόνιες καταβολές μας. Χειρονομία λοιπόν είναι ο τίτλος της νέας δουλιάς των δύο τελευταίων χρόνων που θα παρουσιάσει ο Β. Κυπραίος στην γκαλερί «Νέες Μορφές», από τις 7 Νοέμβρη έως τις 3 του Δεκέμβρη.

  • Μία ενδιαφέρουσα έκθεση γλυπτικής φιλοξενείται στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Ο Βασίλης Παπασάικας εκθέτει την πρόσφατη γλυπτική του δημιουργία, έργα σε τερακότα και ορείχαλκο, στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή. Ο Β. Παπασάικας γεννήθηκε στο Καινούργιο Τριχωνίδος - Αιτωλοακαρνανίας το 1956. Σπούδασε σχέδιο στο εργαστήριο του Βρασ. Βλαχόπουλου και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1979-1984) στο εργαστήριο του Γιώργου Νικολαΐδη. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ατομικές, αλλά και ομαδικές εκθέσεις.
  • Ατομική έκθεση έργων της ζωγράφου - χαράκτριας Ρουμπίνας Σαρελάκου, φιλοξενείται έως τις 11 του Νοέμβρη στην γκαλερί «ΗοΗα» (Δροσίνη 16, Κηφισιά).
  • Την προσωπική δουλιά δύο καλλιτεχνών, της ζωγράφου Μαρίας Σταμάτη και του γλύπτη Μικέ Δεληστάθη, παρουσιάζει (έως 13/11) ο χώρος σύγχρονης τέχνης «Ελεμεντς» (Δεινικράτους 53 και Μαρασλή).

«Οικογένεια», έργο του Β. Παπασάικα
«Οικογένεια», έργο του Β. Παπασάικα
«Οι κρυψώνες του φωτογράφου» ονομάζεται η έκθεση του Σ. Β. Σκοπελίτη που παρουσιάζεται στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 38). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Νοέμβρη.

  • Ο ζωγράφος Δημήτρης Τράγκας παρουσιάζει (έως 4/11) στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18), την εικαστική του δημιουργία. Πρόκειται για 91 έργα, που στην πορεία της δημιουργίας τους έγιναν βιβλίο με τίτλο «Η ιστορία του τετραγώνου» (εκδόσεις Πατάκη).
Εργα Γραμματόπουλου στον «Αστρολάβο»

Με δύο εκθέσεις (ζωγραφικής και χαρακτικής) του πρώην καθηγητή της ΑΣΚΤ, Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, ξεκινά τη φετινή εικαστική περίοδο η αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Πειραιά» (Ανδρούτσου 140). Η έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε χτες και θα διαρκέσει έως τις 28 του Νοέμβρη. Περιλαμβάνει 18 ζωγραφικά έργα, κυρίως τοπία, τα περισσότερα μεικτής τεχνικής. Με τη γνωστή δυναμική του γραφή και με πρωταγωνιστές τη θάλασσα και το ελληνικό φως, ο δημιουργός καταφέρνει να περάσει στο θεατή τη μαγεία και την αισθητική του τοπίου.

Η έκθεση έργων χαρακτικής του Κ. Γραμματόπουλου θα εγκαινιαστεί στις 30 του Νοέμβρη. Τριάντα έγχρωμες ξυλογραφίες, δουλεμένες όλες με την ιδιαίτερη γραφή του Κ. Γραμματόπουλου, τόσο στην τεχνική εκτύπωσης όσο και στον τρόπο και στο βάθος χάραξης, αποτελούν το υλικό της δεύτερης έκθεσης. Εργα κτισμένα όλα με μια κυβιστική αντιμετώπιση, με χρώματα γαιώδη, καστανά και σταχτοπράσινα, αλλά και λευκά που πολλές φορές αποτελούν τον πυρήνα της σύνθεσης, καταδεικνύουν τη δυνατότητα του μεγάλου χαράκτη. Η θεματογραφία του στα χαρακτικά που θα εκτεθούν είναι τόσο η λυρική ανάπλαση αρχαίων μύθων, όσο και μια τοπιογραφία ιδιαίτερα αισθαντική. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Δεκέμβρη.

Εκτός των «τειχών»

Εργο της Μ. Γιαννακάκη
Εργο της Μ. Γιαννακάκη
Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη φιλοξενείται αυτές τις μέρες στην αίθουσα τέχνης «Τερρακότα» (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Οπως γράφει η Ειρήνη Οράτη για τα έργα αυτής της ενότητας: «...Μια σειρά από έργα που έχουν σαν κύριο θέμα τους γυναίκες και παπούτσια, μοιάζει παράξενη, μεταμορφώνεται όμως γρήγορα σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι: μέσα από αυτόν το θεματικό κύκλο, η Μ. Γιαννακάκη ανακαλύπτει τις δυνατότητες επεξεργασίας και απόδοσης απροσδόκητων κινήσεων των σωμάτων. Τα "Εργα με τα παπούτσια" δε χρειάστηκαν αφορμή για να γίνουν. Απλά έγινε το πρώτο και η ιδέα μετουσιώθηκε σε μια σειρά από πίνακες όπου τα παπούτσια κυριαρχούν, συμπληρώνουν, ισορροπούν, αντιτίθενται, προκαλούν ή παίζουν με τις μορφές».

  • Με τον πρωτότυπο τίτλο «Υπάρχει μια τέχνη "θηλυκή";» εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης «ΖΜ» (Πρ. Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη), έκθεση έργων της Ντιάνας Μπισογιάννη. Οπως σημειώνει η Λένα Κοκκίνη, «μέσα από το έργο της συναντώ όχι μόνο μια άξια τεχνίτρια του πάτσγουορκ, αλλά και την εικαστικό, η οποία μέσα από χρονοβόρο πορεία και εμπλοκή στη δημιουργία έχει φτάσει τη δουλιά της σε έργο ποιητικό. Αυτόν τον καιρό δημιουργεί τρεις ενότητες: Η πρώτη με τυπώματα φωτογραφιών και λέξεων πάνω σε ύφασμα, ένα μοντάζ αναμνήσεων από την παιδική ηλικία, ένα έργο ψιθυριστό, θεραπευτικό σχεδόν. Η δεύτερη αφορά γυναίκες από άλλες κουλτούρες, πέρα από τον αμερικανο-ευρω-κεντρισμό μας, γυναίκες της Ασίας και της Αφρικής, τις οποίες ο πολιτισμός, μέσα στον οποίο ζούμε, τις απομυζά και ταυτόχρονα τις αγνοεί. Η τρίτη ενότητα είναι μία σειρά από σχόλια πάνω σε έργα γνωστών ζωγράφων. Η Ντιάνα εδώ απομονώνει, μεγεθύνει, σχολιάζει λεπτομέρειες των έργων που την έχουν γοητεύσει». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 του Νοέμβρη.
  • Εγκαινιάζεται στις 9 Νοέμβρη στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» στη Θεσσαλονίκη, έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Κοντοβού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29/11.
  • Στις 7 Νοέμβρη (8.30μμ) εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σταυρούπολης, έκθεση έργων ζωγραφικής της Αφροδίτης Καραμανλή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ