Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ Μ. ΚΕΠΕΣΗΣ
«Είσαι το ουράνιό μου τόξο»

Πολύς ο πόνος του ευαίσθητου αγωνιστή και ποιητή Νίκανδρου Κεπέση για τη χαμένη σύντροφο της ζωής του. Ομως, το δάκρυ του το διαπερνά κάποτε το χαμόγελο της ζωής, σαρκωμένο σ' ένα άλλο ανθρώπινο πρόσωπο, που το «φως» του αναλύεται στα χρώματα της ίριδας, όπως, όταν το φως του ήλιου διαπερνά απρόσμενα τις σταγόνες της βροχής. Αυτά τα χρώματα ξεχειλίζουν αυθόρμητα από την ψυχή του Ν. Κ., στην καινούρια του ποιητική σύνθεση: «Είσαι το ουράνιό μου τόξο». Ο ίδιος, εξηγώντας το απροσδόκητα λυτρωτικό ξέσπασμά του, σημειώνει προλογικά: «Οπως θα δείτε, στα ποιήματα αυτά εκφράζεται ένα πηγαίο ψυχικό ξεχείλισμα, που στάθηκε σαν ισχυρό αντίδοτο, σαν αναλγητικό, στο βαθύ αγιάτρευτο πόνο μου. Είναι τόσο αυθόρμητα, που όχι λίγες φορές δεν μπορούσα να ξεχωρίσω, για ποιαν απ' τις δυο ξεπηδάν μέσα απ' την καρδιά μου οι στίχοι μου. Για κείνη που έφυγε - και για μένα δεν πέθανε ποτέ - τη Χαρούλα μου - ή τη ζωντανή ύπαρξη...».

Τούτο το λυρικό ξέσπασμα, που δεν αναλύεται σε βαθυστόχαστα νοήματα, αλλά σε παρήγορα χρώματα, με αφορμή ένα αινιγματικό χαμόγελο μέσα απ' τις συγκυρίες της καθημερινότητας, αφορά στην αυτόνομη λειτουργία της ζωής, κάθε φορά που επαναστατεί, στον εσώκοσμο του ανθρώπου, ενάντια στο θάνατο: «Μπήκαν εψές στο σπίτι μου/ οι μουσικές/ όλων των αηδονιών του κόσμου (...) όρμησαν και πλημμύρισαν το αίμα», διαπιστώνει ο ποιητής και συνεχίζει: «Μπήκαν/ και με συνέφεραν ευτύς/ απ' τη χειμέριά μου νάρκη» (Εκδόσεις ΜΑΥΡΙΔΗΣ).


Γιάννης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ
«Ο εκφυλισμός του Γύγη»

Ο ποιητής Γ. Γ. γνωστός για το πολύπλευρο έργο του (ποίηση, μελέτες, δοκίμια, μεταφράσεις), κυκλοφόρησε τη συλλογή του «Ο εκφυλισμός του Γύγη»).

Σε άρτια γλώσσα, που ρέει αβίαστα, ο Γ. Γ. στοχάζεται για όλα τα καίρια προβλήματα, υπαρξιακά, ιδεολογικά.

Η ζωή και ο θάνατος, ο θεός και η τέχνη, ο έρωτας και η σύζευξη αρσενικού - θηλυκού απασχολούν τον ποιητή, μέσα από βαθυστόχαστες σκέψεις, λυρικούς τόνους, ρεαλιστικά σχήματα, και αποφθεγματικούς άξονες.

Οι ποιητικές διεργασίες καλούν τον αναγνώστη να παίξει το δικό του ρόλο, αφού ποιητής και αναγνώστης συχνά συνυπάρχουν και συνοδοιπορούν. Κύριος ήρωας, ο άνθρωπος μέσα στο λαβύρινθο της πραγματικότητας και της φαντασίας.

«Ας ρίξουμε τις γέφυρες στο μέλλον / κι ας φτιάξουμε νέους δεσμούς με τη ζωή / Ο έρωτας, λοιπόν, είναι το πρόσωπο του σήμερα / Η Τέχνη για το μέλλον, / η Τέχνη στιγμή της αιωνιότητας του ανθρώπου. / Εκεί βρίσκεται το κέντρο της ευθύνης μας: / Στον Ανθρωπο» (Εκδόσεις «Οδός Πανός»).

ΡΟΥΛΑ ΑΛΑΒΕΡΑ
«Περί της δεσποτείας των πόλεων και των ονειρικών»

Από τη Θεσσαλονίκη, η Ρ. Α. στέλνει την ποιητική της συλλογή «Περί της δεσποτείας των πόλεων και των ονειρικών».

Η γνωστή Ρ. Α. στον ποιητικό χώρο και στα καλλιτεχνικά δρώμενα, στην τελευταία της δουλιά, σηματοδοτεί τις ευαισθησίες της στο γενικότερο πλαίσιο του σημερινού «γίγνεσθαι».

Η γραφή της στοχαστική, σε σφιχτό λόγο, αντικατοπτρίζει τη θέση της για τη ζωή. Χρησιμοποιώντας συχνά συμβολισμούς και προβληματισμούς.

Στην ποιητική της πορεία, η Ρ. Α. βρίσκεται στο κέντρο μεταλλάξεων, εν μέσω λειτουργιών που ακολουθούν αλυσιδωτά η μια την άλλη, προδίδοντας έναν αγωνιώδη ψυχισμό (Εκδόσεις «Κέδρος»).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

Nέες εκδόσεις

- Από τις εκδόσεις του Γ. Δαρδανού «Τυπωθήτω» και «Γκούτενμπεργκ» κυκλοφόρησαν: Η εξαιρετικά χρήσιμη για τους μελετητές και ενδιαφέρουσα για όλους τους λάτρεις της λογοτεχνίας μελέτη της Μάρθας Καρπόζηλου «Τεύχη - αφιερώματα των ελληνικών περιοδικών (1879 - 1997)», που αποθησαυρίζει μέγα πλήθος περιοδικών με λογοτεχνικά αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς και γενικότερα λογοτεχνικά θέματα. Ενας τόμος με τίτλο «Σύγχρονη οικονομική θεωρία (Ριζοσπαστικές κριτικές του νεοφιλελευθερισμού)», με κείμενα έντεκα Ελλήνων και ξένων ειδικών και σχόλια άλλων οκτώ, σε επιμέλεια Ανδριάνας Βλάχου. Στη σειρά «Βιβλιοθήκη Κοινωνικής Επιστήμης», η μελέτη του Ιορδάνη Ψημμένου» Παγκοσμιοποίηση και συμμετοχή εργαζομένων» (μετάφραση Ιωάννας Ι. Μπιμπλή ). Στη σειρά «Διαπολιτιστική Παιδαγωγική» κυκλοφόρησαν οι μελέτες: Χρήστος Κάτσικας - Εύα Πολίτου «Εκτός "τάξης" το "Διαφορετικό";», με υπότιτλο «Τσιγγάνοι, Μουσικοί, Παλιννοστούντες και Αλλοδαποί στην ελληνική εκπαίδευση» (πρόλογος Βασίλη Αλεξίου). Η δεύτερη μελέτη είναι του Τζιμ Κούμινς « Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση (Εκπαίδευση με σκοπό την ενδυνάμωση σε μια κοινωνία της ετερότητας»),εισαγωγή - επιμέλεια Ελένη Σκούρτου, μετάφραση Σουζάνα Αργύρη, σχόλια Βασιλεία Κούρτη -Καζούλλη. Στην «Παιδαγωγική σειρά» κυκλοφόρησε η μελέτη του Δημήτρη Π. Στασινού «Δυσλεξία και σχολείο (Η εμπειρία ενός αιώνα)».

- Από το Μουσικό Εκδοτικό Οίκο Παπαγρηγορίου - Νάκα, κυκλοφόρησε η εξαιρετική μελέτη της διακεκριμένης πιανίστριας Εφης Αγραφιώτη «Αριστοτέλης Κουντούρωφ (1896 - 1969). Μικρό χρονικό ζωής για έναν άγνωστο της ελληνικής Μουσικής». Το βιβλίο αυτό για τον πνευματικό «απόγονο» του Μουσόργκσκι και του Ιπόλιτοφ - Ιβάνοφ, του Αριστοτέλη Κουντούρωφ, που σταδιοδρόμησε ως παιδαγωγός και ενορχηστρωτής στη Μόσχα και το 1930 ήρθε στην Ελλάδα, όπου έγραψε συμφωνική μουσική, τραγούδια, παιδικά χορωδιακά, δίδαξε μουσική και οργάνωσε τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Κρατικής Ραδιοφωνίας, περιέχει και πολλές παρτιτούρες έργων του.

- Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με θέμα «Ποδιές της συλλογής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», σε κείμενα του Μ. Γ. Βαρβούνη. Το βιβλίο είναι πλούσια εικονογραφημένο με τις ποδιές που περιλαμβάνει η συλλογή.

- Από τις εκδόσεις «Μέτρον» (Τροίας 30, 11257 Αθήνα, τηλ. 8219.953) κυκλοφόρησε η ιστορικοβιογραφική λεξικογραφημένη μελέτη του Δημοσθένη Κούκουνα «Οι Ελληνες πολιτικοί (Ιστορικό Βιογραφικό Λεξικό 1926 - 1949».

- Από την «Αγρα» κυκλοφόρησαν: Στην αρχαιολογική σειρά «Μέλαινα χολή» ένα τομίδιο με το έργο του μεγάλου Λατίνου ποιητή Οβιδίου «Ερωτικά αντιφάρμακα». Η εξαίρετη έμμετρη μετάφραση, η εμπεριστατωμένη εισαγωγή και τα σχόλια ανήκουν στον πανεπιστημιακό καθηγητή Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Το εικονογραφημένο βιβλίο του Γιώργου Χατζημιχάλη «Σταυροδρόμια - 14 κείμενα από τα αρχεία του Εργαστηρίου Σχεδίων και Εικόνων σε κρίση (1979 - 1998)». Το επίσης εικαστικού περιεχομένου εικονογραφημένο βιβλίο του Νίκολας Σερότα «Εμπειρία ή ερμηνεία - Το δίλημμα των Μουσείων Μοντέρνας Τέχνης» (μετάφραση Ανδρέα Παππά). Η ποιητική συλλογή της Αλεξάνδρας Πλαστήρα «Τόπος για να ζεις». Τ α πολύ όμορφα βιβλία για μικρά παιδιά: Μαρία Μαμαλίγκα - Τάσος Παυλόπουλος «ΑΒγάτισμα» και Ζακ Ντικενού «Τα φαντάσματα στο Λοχ Νες» (μετάφραση Αλόης Σιδέρη).

- Από τον «Ιωλκό» κυκλοφόρησαν: Το βιβλίο τριάντα δοκιμίων του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γιάννη Σερ. Κωτσαδάμ «Προσεγγίσεις σε κοινωνικά προβλήματα». Προβλήματα της εποχής μας, όπως η ανεργία, τα ναρκωτικά, η παιδεία, το γλωσσικό πρόβλημα κ.ά. Το βιβλίο κειμένων προβληματισμού, μελέτης και στοχασμού του γιατρού, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδικαλιστή Ηλία Δ. Τσιμπλή «Αλαφροΐσκιωτη πολιτεία». Το μυθιστόρημα του Σεραφείμ Βάγια «Η μεγάλη ξεφτίλα». Η ποιητική συλλογή του Αθανάσιου Χ. Κούρου «Αναζητήσεις» (β` έκδοση).

- Από τον Πατάκη κυκλοφόρησαν: Τάσος Δενέγρης «Το πνεύμα της άμυνας» (ποίηση), Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους» (μετάφραση Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, μυθιστόρημα). Ρεζίν Ντεταμπέλ «Η τζαμαρία» (μετάφραση Μαριλένα Καρρά, μυθιστόρημα).

- Από τον «Κέδρο» κυκλοφόρησαν: Βασιλική Παπαγιάννη «Ξένη» (μυθιστόρημα). Τιμ Ο' Μπράιαν «Στη λίμνη του δάσους» μετάφραση Γιώργου - Ικαρου Μπαμπασάκη, μυθιστόρημα). Μάρλεν Χαουσχόφερ «Ο τοίχος» (μετάφραση Ξενοφών Αρμηρός, μυθιστόρημα).

- Από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Νατάσσας Φραντζεσκάκη «Αίθουσα αναμονής».

- Από τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησε το ερωτικό μυθιστόρημα της Γαλλίδας Ρεζίν Ντεφόρζ «Αβάνα, αγάπη μου», που αναφέρεται στην εποχή της επανάστασης της Κούβας (μετάφραση Ρένας Λεκκού - Δάντου ).

- «Η Δεξαμενή», περιοδικό λόγου και τέχνης (τεύχος πέμπτο, Ιούνιος 1999).Φερνάντο Σάντσεθ Ντράγκο «Ο περίπατος της καρδιάς» (μυθιστόρημα, μετάφραση Παναγιώτη Σκόνδρα, εκδόσεις «Εμπειρία»).

- Στέλιος Τσιάκας «Τα μαντίλια» (ποιήματα, Θεσσαλονίκη 1999).

- Εύα Λιάρου - Αργύρη «Το μεταξύ των ζευγμάτων» (ποίηση, έκδοση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας ).

- Χαραλάμπους Ν. Παπακωνσταντίνου «...Το μέσα πλούτος» (ποιήματα, Λαμία 35100, Σκληβανιώτου 38).

- Γιώργος Καραντώνης «Παράθυρα» (ποιήματα, εκδόσεις «Πανδώρα», Εμμ. Ροΐδη 31-33, Αθήνα 11475).

- Από τις εκδόσεις « Μπουκουμάνη» κυκλοφόρησαν: Μαρί Σερά «Ενας διάττων αστέρας» (Η θλιβερή μοίρα της Ασμαχάν» (μετάφραση Μαρίας Σακκή, μυθιστόρημα). Γκρεγκ Ιγκαν «Διασπορά» (μυθιστόρημα, μετάφραση Χριστόδουλου Λιθάρη ).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΙΒΕΛΑΚΗΣ
«Αιρέσεις και δόγματα και θρησκευτικές παρεκκλίσεις»

Ο ορθόδοξος χριστιανισμός (η επικράτηση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στο Βυζάντιο έγινε επί Κωνσταντίνου του Mεγάλου - 324-337) είχε πολλές παρεκκλίσεις. Οι αιρέσεις, κυρίως, απασχόλησαν επί αιώνες αυτοκράτορες και κληρικούς. Είχαν τέτοια οξύτητα που κάποιοι αυτοκράτορες του Βυζαντίου, αντί να ενδιαφερθούν για τα βαρβαρικά στίφη, που είχαν αρχίσει να κατακλύζουν τα εδάφη τους, προσπαθούσαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο (από πού εκπορεύεται το Αγιο Πνεύμα, Μονοφυσιτισμός κ.ά.), με ατελείωτες συζητήσεις, που ταλάνισαν το κράτος κι υπήρξαν βασική αιτία του κλονισμού του.

Ο Δημήτρης Χαλιβελάκης δημοσιογράφος και συγγραφέας (μέλος του προεδρείου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών) με το έργο ζωής: «Αιρέσεις και Δόγματα» (1230 σελ.) θίγει λεπτομερώς τα θεολογικά αυτά θέματα: «Ολα είναι γραμμένα με σεβασμό στην αλήθεια και τη δεοντολογία της αντικειμενικότητας, άσχετα αν συμφωνεί ή όχι ο συγγραφέας μ' αυτά, χωρίς δηλαδή φανατισμούς, μισαλλοδοξίες και ακρότητες. Ο,τι ανακάλυψε στη μακρόχρονη έρευνά του το αποδελτίωσε, χωρίς να νοιάζεται αν θα δυσανασχετήσουν ή θα οργιστούν οι εκπρόσωποι του "άλφα" ή "βήτα" δόγματος ή δοξασίας».

Το βιβλίο δεν είναι εκκλησιαστική ή θεολογική πραγματεία, αλλά καθαρά ερευνητική εργασία. Σε λεξικογραφημένη μορφή περιλαμβάνονται περίπου έξι χιλιάδες λήμματα χριστιανικών εκκλησιών κι ομολογιών, θρησκευτικοφιλοσοφικών δοξασιών και άλλων μορφωμάτων του χριστιανισμού και των παραφυάδων του.

Παράλληλα, περιλαμβάνει και «ποικιλώνυμες μαντείες, μαγείες, αστρολατρίες, εσωτερισμούς, μυστικισμούς, αγνωστικισμούς» με τα παρακλάδια της:

- τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και Παραθρησκευτικές Ομάδες στην Ελλάδα,

- τα ονόματα των 101 ορθοδόξων κληρικών που εκτέλεσαν οι ναζί,

- τις ονομασίες της Παναγίας, και άφθονο άλλο υλικό, για τη θρησκευτική λατρεία, όπως διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες.

Ο αναγνώστης πρέπει να σταθεί και σε κάποια πιο ενδεικτικά μέρη του βιβλίου, όπου αναφέρονται οι χριστιανικές αιρέσεις του χιλτερισμού (14 τον αριθμό) και οι χριστιανικές οργανώσεις που έδρασαν μέσα στη CIA, την FBI, τη Mosant.

Χωρίς προκατάληψη, με καθαρή ματιά για σωστή ενημέρωση, πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης η σημαντική αυτή εργασία. (Εκδόσεις Ι. Φλώρος).


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ