Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
Nέες εκδόσεις

- Από τις εκδόσεις του Γ. Δαρδανού «Τυπωθήτω» και «Γκούτενμπεργκ» κυκλοφόρησαν: Η εξαιρετικά χρήσιμη για τους μελετητές και ενδιαφέρουσα για όλους τους λάτρεις της λογοτεχνίας μελέτη της Μάρθας Καρπόζηλου «Τεύχη - αφιερώματα των ελληνικών περιοδικών (1879 - 1997)», που αποθησαυρίζει μέγα πλήθος περιοδικών με λογοτεχνικά αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς και γενικότερα λογοτεχνικά θέματα. Ενας τόμος με τίτλο «Σύγχρονη οικονομική θεωρία (Ριζοσπαστικές κριτικές του νεοφιλελευθερισμού)», με κείμενα έντεκα Ελλήνων και ξένων ειδικών και σχόλια άλλων οκτώ, σε επιμέλεια Ανδριάνας Βλάχου. Στη σειρά «Βιβλιοθήκη Κοινωνικής Επιστήμης», η μελέτη του Ιορδάνη Ψημμένου» Παγκοσμιοποίηση και συμμετοχή εργαζομένων» (μετάφραση Ιωάννας Ι. Μπιμπλή ). Στη σειρά «Διαπολιτιστική Παιδαγωγική» κυκλοφόρησαν οι μελέτες: Χρήστος Κάτσικας - Εύα Πολίτου «Εκτός "τάξης" το "Διαφορετικό";», με υπότιτλο «Τσιγγάνοι, Μουσικοί, Παλιννοστούντες και Αλλοδαποί στην ελληνική εκπαίδευση» (πρόλογος Βασίλη Αλεξίου). Η δεύτερη μελέτη είναι του Τζιμ Κούμινς « Ταυτότητες υπό διαπραγμάτευση (Εκπαίδευση με σκοπό την ενδυνάμωση σε μια κοινωνία της ετερότητας»),εισαγωγή - επιμέλεια Ελένη Σκούρτου, μετάφραση Σουζάνα Αργύρη, σχόλια Βασιλεία Κούρτη -Καζούλλη. Στην «Παιδαγωγική σειρά» κυκλοφόρησε η μελέτη του Δημήτρη Π. Στασινού «Δυσλεξία και σχολείο (Η εμπειρία ενός αιώνα)».

- Από το Μουσικό Εκδοτικό Οίκο Παπαγρηγορίου - Νάκα, κυκλοφόρησε η εξαιρετική μελέτη της διακεκριμένης πιανίστριας Εφης Αγραφιώτη «Αριστοτέλης Κουντούρωφ (1896 - 1969). Μικρό χρονικό ζωής για έναν άγνωστο της ελληνικής Μουσικής». Το βιβλίο αυτό για τον πνευματικό «απόγονο» του Μουσόργκσκι και του Ιπόλιτοφ - Ιβάνοφ, του Αριστοτέλη Κουντούρωφ, που σταδιοδρόμησε ως παιδαγωγός και ενορχηστρωτής στη Μόσχα και το 1930 ήρθε στην Ελλάδα, όπου έγραψε συμφωνική μουσική, τραγούδια, παιδικά χορωδιακά, δίδαξε μουσική και οργάνωσε τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Κρατικής Ραδιοφωνίας, περιέχει και πολλές παρτιτούρες έργων του.

- Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με θέμα «Ποδιές της συλλογής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», σε κείμενα του Μ. Γ. Βαρβούνη. Το βιβλίο είναι πλούσια εικονογραφημένο με τις ποδιές που περιλαμβάνει η συλλογή.

- Από τις εκδόσεις «Μέτρον» (Τροίας 30, 11257 Αθήνα, τηλ. 8219.953) κυκλοφόρησε η ιστορικοβιογραφική λεξικογραφημένη μελέτη του Δημοσθένη Κούκουνα «Οι Ελληνες πολιτικοί (Ιστορικό Βιογραφικό Λεξικό 1926 - 1949».

- Από την «Αγρα» κυκλοφόρησαν: Στην αρχαιολογική σειρά «Μέλαινα χολή» ένα τομίδιο με το έργο του μεγάλου Λατίνου ποιητή Οβιδίου «Ερωτικά αντιφάρμακα». Η εξαίρετη έμμετρη μετάφραση, η εμπεριστατωμένη εισαγωγή και τα σχόλια ανήκουν στον πανεπιστημιακό καθηγητή Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Το εικονογραφημένο βιβλίο του Γιώργου Χατζημιχάλη «Σταυροδρόμια - 14 κείμενα από τα αρχεία του Εργαστηρίου Σχεδίων και Εικόνων σε κρίση (1979 - 1998)». Το επίσης εικαστικού περιεχομένου εικονογραφημένο βιβλίο του Νίκολας Σερότα «Εμπειρία ή ερμηνεία - Το δίλημμα των Μουσείων Μοντέρνας Τέχνης» (μετάφραση Ανδρέα Παππά). Η ποιητική συλλογή της Αλεξάνδρας Πλαστήρα «Τόπος για να ζεις». Τ α πολύ όμορφα βιβλία για μικρά παιδιά: Μαρία Μαμαλίγκα - Τάσος Παυλόπουλος «ΑΒγάτισμα» και Ζακ Ντικενού «Τα φαντάσματα στο Λοχ Νες» (μετάφραση Αλόης Σιδέρη).

- Από τον «Ιωλκό» κυκλοφόρησαν: Το βιβλίο τριάντα δοκιμίων του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γιάννη Σερ. Κωτσαδάμ «Προσεγγίσεις σε κοινωνικά προβλήματα». Προβλήματα της εποχής μας, όπως η ανεργία, τα ναρκωτικά, η παιδεία, το γλωσσικό πρόβλημα κ.ά. Το βιβλίο κειμένων προβληματισμού, μελέτης και στοχασμού του γιατρού, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδικαλιστή Ηλία Δ. Τσιμπλή «Αλαφροΐσκιωτη πολιτεία». Το μυθιστόρημα του Σεραφείμ Βάγια «Η μεγάλη ξεφτίλα». Η ποιητική συλλογή του Αθανάσιου Χ. Κούρου «Αναζητήσεις» (β` έκδοση).

- Από τον Πατάκη κυκλοφόρησαν: Τάσος Δενέγρης «Το πνεύμα της άμυνας» (ποίηση), Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους» (μετάφραση Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, μυθιστόρημα). Ρεζίν Ντεταμπέλ «Η τζαμαρία» (μετάφραση Μαριλένα Καρρά, μυθιστόρημα).

- Από τον «Κέδρο» κυκλοφόρησαν: Βασιλική Παπαγιάννη «Ξένη» (μυθιστόρημα). Τιμ Ο' Μπράιαν «Στη λίμνη του δάσους» μετάφραση Γιώργου - Ικαρου Μπαμπασάκη, μυθιστόρημα). Μάρλεν Χαουσχόφερ «Ο τοίχος» (μετάφραση Ξενοφών Αρμηρός, μυθιστόρημα).

- Από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Νατάσσας Φραντζεσκάκη «Αίθουσα αναμονής».

- Από τα «Νέα Σύνορα» Α. Α. Λιβάνη κυκλοφόρησε το ερωτικό μυθιστόρημα της Γαλλίδας Ρεζίν Ντεφόρζ «Αβάνα, αγάπη μου», που αναφέρεται στην εποχή της επανάστασης της Κούβας (μετάφραση Ρένας Λεκκού - Δάντου ).

- «Η Δεξαμενή», περιοδικό λόγου και τέχνης (τεύχος πέμπτο, Ιούνιος 1999).Φερνάντο Σάντσεθ Ντράγκο «Ο περίπατος της καρδιάς» (μυθιστόρημα, μετάφραση Παναγιώτη Σκόνδρα, εκδόσεις «Εμπειρία»).

- Στέλιος Τσιάκας «Τα μαντίλια» (ποιήματα, Θεσσαλονίκη 1999).

- Εύα Λιάρου - Αργύρη «Το μεταξύ των ζευγμάτων» (ποίηση, έκδοση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας ).

- Χαραλάμπους Ν. Παπακωνσταντίνου «...Το μέσα πλούτος» (ποιήματα, Λαμία 35100, Σκληβανιώτου 38).

- Γιώργος Καραντώνης «Παράθυρα» (ποιήματα, εκδόσεις «Πανδώρα», Εμμ. Ροΐδη 31-33, Αθήνα 11475).

- Από τις εκδόσεις « Μπουκουμάνη» κυκλοφόρησαν: Μαρί Σερά «Ενας διάττων αστέρας» (Η θλιβερή μοίρα της Ασμαχάν» (μετάφραση Μαρίας Σακκή, μυθιστόρημα). Γκρεγκ Ιγκαν «Διασπορά» (μυθιστόρημα, μετάφραση Χριστόδουλου Λιθάρη ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ