Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Σε καιρούς δύσκολους»- Χρήστος Ρουπακιώτης
  • «Λάζαρος Ος 1768-1797 - Ο γιος της επανάστασης - Ο στρατηγός της Δημοκρατίας» - Ερνέστο Κουνέο ντ' Ορνάνο
  • «Πέντε πολεμικές μάσκες»- Εύη Κοντόρα
  • «Ο δρόμος των λαμπερών χαλικιών»- Λίζα Κοντομιχάλου
Ηχοι και φωνές
Φωτεινή Παπαδόδημα
Φωτεινή Παπαδόδημα
  • Οι Ορφέας Περίδης και Γεωργία Νταγάκη κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μμ) - μέχρι 17/2 - εμφανίζονται στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210 5203661). Αύριο (8.30 μμ), στο «Συρμό» φιλοξενείται συναυλία κρουστών με τον Β. Βασιλάτο και την ομάδα κρουστών του Πολυτεχνείου.
  • Οι Φωτεινή Παπαδόδημα και «Ασυγκράτητα Εγκρατείς» παρουσιάζουν πειραματισμούς με βάση προσωπικές τους συνθέσεις και μείξεις μελωδιών, διαφορετικών προελεύσεων και μουσικών στιλ, σήμερα (10μμ), στην «Αλλη Οχθη» (2109270628). Αύριο - «Ρεμπετόβεν» με μπλουζ και ρεμπέτικα.
  • Οι «Οναρ» δίνουν συναυλία σήμερα (9μμ), στο Δήμο Αργυρούπολης (πλατεία Κ. Βάρναλη). Είσοδος ελεύθερη.
  • Τα πολιτιστικά σωματεία Κεφαλλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν συναυλία τη Δευτέρα (8μμ), στο «Περοκέ» (πλ. Καραϊσκάκη), για την ενίσχυση των αρχαιολογικών ανασκαφών της Ιθάκης. Τραγούδια του Σπύρου Αρσένη, σε στίχους Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων στιχουργών, ερμηνεύουν οι Μάυ Χάννα, Δέσποινα Ματράκα, Αθηνά Αρσένη. Συμμετέχει η Εστα Ράζου.
  • Συναυλία του Νίκου Κυπουργού, τη Δευτέρα, στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» (210-3634.000). Τραγούδια του από τον κινηματογράφο και το θέατρο ερμηνεύουν οι Λιζέτα Καλημέρη και Δώρος Δημοσθένους. Στο πιάνο η Ιρίνα Βαλεντίνοβα.
  • Μελωδίες για δύο κιθάρες, τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στον «Παρνασσό» (πλατεία Καρύτση 8), με τους Νότη Μαυρουδή και Παναγιώτη Μάργαρη.
Ζωγραφική και χαρακτική

Εργο του Π. Καραβέβα
Εργο του Π. Καραβέβα
ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην «Γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4), η έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Καραβέβα «Τοπία και άνθρωποι». Οπως σημειώνει ο Χάρης Καμπουρίδης, «στα τοπία του έχει ήδη κατακτήσει μια προσωπική γραφή και ένα δικό του εικονογραφικό κόσμο... Ωριμα έργα, έχουν καλά αρθρωμένα πλάνα και διαμόρφωση του βάθους, χρωματικούς τόνους που λειτουργούν ως ιμπρεσιονιστική ανάμνηση... Αρκετά έργα διατηρούν οπτικές αναμνήσεις από τις περιοχές που ζωγραφίστηκαν, τα Μεσόγεια Αττικής ή τις Κυκλάδες. Σε πολλά η έμμεση καταγραφή της στιγμής της έμπνευσης είναι παρούσα, π.χ. το χρώμα των χωραφιών δηλώνει καλοκαίρι ή το σχήμα των σύννεφων δείχνει τον καιρό».

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ του Γιάννη Κυριακίδη και ζωγραφικής του Παντελή Σταματέλου φιλοξενεί ο χώρος «William James» (Υμηττού 64, Χολαργός). Ο Γ. Κυριακίδης παρουσιάζει είκοσι χαλκογραφίες με απεικονίσεις φιλοσόφων και χαρακτικά εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία. Ο Π. Σταματέλος εκθέτει την καινούρια δουλιά του με «Εντυπώσεις από ένα προάστιο». Πρόκειται για θέματα εμπνευσμένα από τον Υμηττό και το Χολαργό.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο Ούγκο Μπαουσά θα μιλήσει με θέμα «Ο Μπόρχες και ο ελληνικός κλασικισμός». Ο ομιλητής θα διερευνήσει τις κλασικές αναδρομές στο έργο του Μπόρχες, αλλά και τις λογοτεχνικές του επεξεργασίες.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Την πενηντάχρονη εικαστική πορεία του Κώστα Πανιάρα καλύπτει η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Ο Κ. Πανιάρας, ζωγράφος, παρουσιάζει έργα του από το 1956 έως σήμερα, «σε μια αναδρομή, μη αναδρομική». Ο ίδιος λέει: «Προτιμώ να την πω δια-δρομική ή καλύτερα αμφι-δρομική γιατί αντί να με πάει πίσω, θέλω να φέρει στο σήμερα τα νεανικά μου έργα, δίπλα και ανάμεσα στα τωρινά μου». Την έκθεση συνοδεύουν δύο κατάλογοι: ένας για τη ζωγραφική και ένας για τα επιζωγραφισμένα γλυπτά και τις κατασκευές του. Τα κείμενα υπογράφουν οι: Ν. Μισιρλή, Ειρ. Οράτη, Δ. Παπαϊωάννου, Τζ. Σεραφίνι κ.ά. Επίσης, περιλαμβάνεται συνέντευξη του καλλιτέχνη στην Ελένη Κυπραίου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ενα από τα πιο ευφάνταστα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά, «Ο Πεταλουδόσαυρος», μια ιστορία που μας ταξιδεύει στο όνειρο και την αθωότητα, συνεχίζει τα ταξίδια του στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Βεάκη». Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος σκηνοθέτησε και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έντυσε μουσικά το «ταξίδι του Πεταλουδόσαυρου». Σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν: Γκρίτσης Αντώνης, Ζαρκάδα Κάτια, Κικλής Γεράσιμος, Κιοσόγλου Οδυσσέας, Λαμπρινάκος Ευγένιος, Στυλιανούδη Ματίνα, Χειράκης Κοσμάς, Ψωμά Κατερίνα.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

M' ένα τρίπτυχο χορού, το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζει αύριο (8μμ) τη στέγη του, το θέατρο «Ακροπόλ». Θα παρουσιαστούν τα έργα: «Η Μοναχική» σε χορογραφία του Κένεθ ΜακΜίλαν και μουσική Μάλκολμ Αρνολντ. Σολίστ: Βάσια Μπιζιντή, Σταυρούλα Καμπουράκη, Ολγα Ζουρμπίνα, Βασιλεία Κουρκούλου, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Ελτον Ντιμρότσι, Ντανίλο Ζέκα κ.ά. «Το απομεσήμερο ενός φαύνου», σε μουσική Κλοντ Ντεμπισί, χορογραφημένο από τον Γιάννη Μανταφούνη. Χορεύουν: Μήτση Στεργιανού, Βάσω Πολίτη, Φώτης Διαμαντόπουλος κ.ά. «Οι συλφίδες», σε μουσική Φρεντερίκ Σοπέν και χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Σολίστ: Μαρία Μηλιοπούλου, Σύνθια Φρυδά, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Χριστίνα Μακρίδου, Αιμιλία Γάσπαρη κ.ά. Οι δύο πρώτες παραστάσεις (αύριο, μεθαύριο) είναι κλειστές. Επίσημη: 14/2. Ακολουθούν παραστάσεις από 15-25/2.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Πολλά εξαιρετικά (θεματολογικά και στιχουργικά) ποιήματα 150 Ελλήνων ποιητών του 19ου, του 20ού και σημερινών, περιλαμβάνει η ανθολογία «Ποίηση για την Ποίηση» των Αντώνη Φωστιέρη - Θανάση Νιάρχου, με θέμα την ποιητική τέχνη. Παραθέτουμε στιχουργικά δείγματα: «Στη λύρα μου το χέρι άτρεμο βάζω,/ όθε κόσμου πιο ωραίου η ελπίδα βγαίνει./ Στίχε, που με τις φλέβες μου ματώνω/ συ δίνε στη ζωή μου αξία και τόνο» (Βάρναλης). «Ποίηση,/ συντρόφισσα με τ' αθόρυβα πέλματα,/ μέσ' απ' τη σκοτεινή απόγνωση/ των κόσμων σού κράζω:/ Δώσε μου το Τραγούδι!/» (Στ. Τσίρκας). «Δεν είμαστε ποιητές σημαίνει φεύγουμε,/ σημαίνει εγκαταλείπουμε τον αγώνα» (Γ. Σαραντάρης). «Οι στίχοι γράφονται με ταραχή,/ δεν είναι παίξε-γέλασε η ψυχή» (Γ. Κοτζιούλας). «Γράφω για κείνους που δεν ξέρουν να διαβάσουν/ για τους εργάτες που γυρίζουνε το βράδυ με τα μάτια κόκκινα απ' τον άμμο» (Τ. Λειβαδίτης). «Οι ποιητές/ όπως οι προλετάριοι/ γράφουν υποθήκες στο μέλλον» (Η. Σιμόπουλος). «Δεν έχω γράψει ποιήματα/δεν έχω γράψει ποιήματα/ μόνο σταυρούς/ σε μνήματα/ καρφώνω» (Μ. Σαχτούρης).

ένας ΔΙΣΚΟΣ

«Μας τραβάει το άγνωστο, οι χορδές των μουσικών οργάνων, κυρίως οι εσωτερικές και αόρατες χορδές της αγάπης. Δενόμαστε στο κατάρτι του Οδυσσέα προσπαθώντας να ακούσουμε κάτι από το τραγούδι των Σειρήνων...», λέει ο εξαιρετικός κιθαρίστας- συνθέτης Βασίλης Ρακόπουλος, αναφερόμενος στο νέο του cd «ΑΜΜΟΝ» - ζωντανές ηχογραφήσεις από το «musefestival 2005». Μια δουλιά, που σε δίσεκτους καιρούς στοχεύει στην επικοινωνία, στη συνομιλία. Το νιώσαμε στη χτεσινή παρουσίασή του - με το «ταξίδι» που πρόσφεραν ο Β. Ρακόπουλος και ο σολίστ στο ούτι - συνθέτης Χάικ Γιαζτζιζιάν. Συνδυάζοντας ιδιώματα του αιγυπτιακού και ελληνικού μουσικού πολιτισμού, ο δίσκος υπογραμμίζει τη συγγένεια, αλλά και τη διαφορά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ