Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η γνώση είναι δύναμη» - Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ
  • «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Οι ιστορίες του Μίτσερ Μίλτον» - Σταμάτης Βαλσάμος
Μουσικές συναντήσεις

Τσιγγάνικοι ήχοι στο «Half Note», μέχρι τις 26/10, με τον Ντοράντο Σμιτ (φωτό), έναν από τους πιο εκφραστικούς καλλιτέχνες του λεγόμενου gypsy σουίνγκ. Με καταγωγή από τη Λορένη της Γαλλίας παίζει κυρίως κιθάρα, αλλά φανερώνει και τη δεξιοτεχνία του ως βιολονίστας.

«Αθήνα, από τον Αττίκ στον Γούναρη» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, που θα φιλοξενείται από την Κυριακή (6 μ.μ.), και κάθε Κυριακή, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210- 3421212). Ενα αφιέρωμα στα αριστουργήματα του αθηναϊκού τραγουδιού από την αρχή του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του '50. Ο πιανίστας Δαυίδ Ναχμίας, ο εξαιρετικός βαρύτονος Γιάννης Τσελεπίδης και οι Χρυσούλα Στεφανάκη, Θάνος Πολύδωρας και Γωγώ Βαγενά θα παρουσιάζουν τα σημαντικότερα δείγματα του είδους, που συνέθεσαν οι Μιχάλης Σουγιούλ, Χρήστος Χαιρόπουλος, Κώστας Γιαννίδης κ.ά.

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στα πλαίσια του 7ου κύκλου «Μουσική του Κόσμου», διοργανώνει σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη συναυλία την Τρίτη (8.30 μ.μ.), στο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16), με τίτλο «Βραβεία 2ου Διαγωνισμού Σύνθεσης στη μνήμη Δημήτρη Δραγατάκη». Θα παρουσιαστούν τα βραβευμένα στο διαγωνισμό έργα των Γ. Δούση, Αντ. Ανέστη και Δ. Δοξάκη, και έργα Δημ. Δραγατάκη, K. Stockhausen και Al. Schnittke. Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μέτζο σοπράνο και Βίκυ Στυλιανού, πιάνο. Είσοδος ελεύθερη.

«Βροχή» οι θεατρικές πρεμιέρες

Από «Το κοστούμι» του Καν Τεμπά, στο «Κνωσσός»
Από «Το κοστούμι» του Καν Τεμπά, στο «Κνωσσός»
Πλουσιότατο το θεατρικό «τραπέζι» των ημερών αυτών. Και τι να πρωτοεπιλέξει κανείς; Επαναλήψεις πολύ επιτυχημένων πέρσι παραστάσεων, όπως, λ.χ., το σπαρακτικό «Γάλα» του Β. Κατσικονούρη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη, στη σκηνή του «Χώρα»; Το ψυχολογικό «The man who» του Πίτερ Μπρουκ, σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου, στο «Πορεία»; Τις «Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λ. Μπέρφους, σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, στο θέατρο «Νέου Κόσμου»; Την κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά... μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», με τον Κώστα Βουτσά και την Ελένη Γερασιμίδου; ΄Η κάποια από τις νέες παραστάσεις; Σ' αυτές θα αναφερθούμε:

  • Το έργο του δημοσιογράφου και συγγραφέα, αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ στην πατρίδα του, τη Ν. Αφρική, διωκόμενου ως «κομμουνιστή», αυτοεξόριστου στη Ζουαζιλάνδη, Καν Τεμπά «Το κοστούμι» (έργο απαγορευμένο στη Ν. Αφρική, όπως όλα τα έργα του Τεμπά) που αποκαλύπτει τις βλαβερές συνέπειες του ρατσιστικού καθεστώτος και στην κοινωνική συνείδηση των μαύρων, παρουσιάζει το «Κνωσσός». Το έργο «ανακάλυψε» και πρωτοανέβασε ο Πίτερ Μπρουκ, με ερμηνευτή τον μαύρο ηθοποιό και σκηνοθέτη Σοτιγκί Κουαγιατέ. Σκηνοθέτης της παράστασης στο «Κνωσσός» είναι ακριβώς ο πρώτος διδάξας του ρόλου - κλειδιού Σοτιγκί Κουγιατέ. Η μετάφραση είναι της Λουίζας Μητσάκου. Την παραδοσιακή αφρικανική μουσική που ακούγεται έχει επιλέξει ο Π. Μπρουκ. Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Μπέσσυ Μάλφα, Γιάννης Σταματίου, Κώστας Κλάδης.
  • Το έργο «Κάιν» (ένα «ταξίδι» για τη γνώση και την ευτυχία), ένα από τα έξι θεατρικά έργα του ποιητή λόρδου Μπάυρον, παρουσιάζει (μέχρι τις 29/10) το θέατρο «Σημείο», σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Σμαράγδας Χατζιδάκη (πρωτοεμφανιζόμενη στη σκηνοθεσία), σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Ζάρβα. Παίζουν: Μάνος Κουβεδάκης, Αθηνά Κουτσιανούλη, Σοφία Λιάκου, Παναγιώτης Λοϊζίδης, Μαρίνα Μάμδαλα κ.ά.
  • Την ιλαροτραγωδία του Σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάσεβιτς «Ο σπιούνος των Βαλκανίων» - με κεντρικό πρόσωπο έναν τρομαγμένο φτωχοδιάβολο, πρώην κρατούμενο φυλακών, που ψωνίζεται κατασκοπεύοντας τους γύρω του - ανέβασε στο θέατρο «Πολιτεία» ο Νίκος Μπουσδούκος. Παίζουν: Βασίλης Βλάχος, Ουρανία Μπασλή, Νίκος Γκεσούλης, Γιάννης Γλυμακόπουλος, Δώρα Βουκελάτου.
  • Το μολιερικό «Φιλάργυρο» παρουσιάζει στο «Αλκυονίς» το «Μοντέρνο Θέατρο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, μετάφραση Ντένης Θέμελη, σκηνικά Βασίλη Τσιντσικόφ, μουσική Βασίλη Τενίδη, κοστούμια Λουκίας. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Ολγα Τουρνάκη, Ντένη Θέμελη, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Γιάννης Λουκάκος, Βαρβάρα Κυρίτση, Γιώργος Χριστοδούλου, Περικλής Μοσχολιδάκης.
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο του Κ. Ράμμου
Εργο του Κ. Ράμμου
Εγκαινιάζεται στις 24/10 (7.30 μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφύτου Δούκα 5), έκθεση 19 ζωγράφων, με έργα εμπνευσμένα από την «Τζοκόντα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πρόκειται για δημιουργίες των: Αν. Απέργη, Αλ. Γκίνη, Π. Ζουμπουλάκη, Σ. Καραβούζη, Χρ. Καρά, Χρ. Παπαχριστοφόρου, Μ. Πρέκα, Κ. Ράμμου, Α. Χαραλαμπίδη κ.ά.

  • Στο χώρο της Ενωσης Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΕΠΑΣΚΤ, Θόλου και Πανός, Πλάκα), εκθέτουν (έως 30/10) οι: Ελένη Πολυχρονάτου (εικαστικός), Μάρω Κουρή (φωτορεπόρτερ), Ελένη Χατζηχρήστου (αστροφυσικός). Πρόκειται για εικόνες του κόσμου σε τρεις προοπτικές: προσωπική, παγκόσμια, συμπαντική.
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Αλίκη Καγιαλόγλου διαβάζει αποσπάσματα από πέντε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη («Γλυκοφιλούσα», «Αγία Αναστασσά», «καλούμπας», «Τρελή βραδιά», «Μοιρολόγι της Φώκιας») και τραγουδά στίχους του, μελοποιημένους από τον Αλκη Μπαλτά, την Κυριακή (12 μ.), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Μαζί της ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Πήλινα αγγεία και παραδοσιακό τραπέζι», διοργανώνει αύριο (11π.μ.) το Μουσείο Νεότερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4 - 6, Κεραμεικός). Παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών θα γνωρίσουν τη χρήση των κεραμικών στο παραδοσιακό τραπέζι του χτες, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της εποχής. Παράλληλα, θα δημιουργήσουν ελεύθερα με πηλοπλαστική. Δηλώσεις συμμετοχής: 210 3318.491-5.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Κλίνη νεκρού στο διθάλαμο τάφο, στο αγρόκτημα Μπέλα
Κλίνη νεκρού στο διθάλαμο τάφο, στο αγρόκτημα Μπέλα
Εμπλουτισμένο με τα νέα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μακρόχρονη μελέτη αλλά και τα συνεχή ευρήματα, αποδεικτικά εικονογραφημένο και γλαφυρά γραμμένο είναι το έργο των καθηγητριών Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Στέλλας Δρούγκου και Χρυσούλας Σαατσόγλου-Παλιαδέλη «Βεργίνα-Ο τόπος και η ιστορία του» (εκδόσεις «Μίλητος»-«Εφεσος»). Εργο -συναρπαστικό «οδοιπορικό» στην ιστορία της αρχαίας Βεργίνας, από τη γέννησή της μέχρι τις μέρες μας, αλλά και στη «μυθική», συχνά βασανιστική - εξαιτίας της πολιτειακής αδιαφορίας και της αμφισβήτησης ορισμένων ομολόγων του - περιπέτεια του αξέχαστου καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, να ανασκάψει συστηματικά τη Βεργίνα, αποδεικνύοντας ότι εκεί ήταν οι Αιγές, η «μητρόπολη» του βασιλείου των Μακεδόνων, όπου βρέθηκαν και οι πλούσια στολισμένοι τάφοι της βασιλικής οικογένειας. Οι δύο καθηγήτριες, συνεργάτριες στην ανασκαφή του Μ. Ανδρόνικου, αλλά και ασχολούμενες με τα ευρήματα που συνεχώς έρχονται στο φως, καταγράφουν την ιστορική πορεία της περιοχής, «ζωντανεύουν» το κάλλος και τον πολιτισμικό χαρακτήρα των μνημείων, αλλά και μεταφέρουν τα προσωπικά τους βιώματα από αυτή τη - μεγάλου και διεθνούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος - ανασκαφική περιπέτεια. Σημαντική πτυχή του βιβλίου είναι και οι σχεδιαστικές και κατασκευαστικές αποκαταστάσεις των αρχαιοτήτων, αποκαταστάσεις που έγιναν από τους ίδιους τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ (συντηρητές, αρχιτέκτονες και άλλους τεχνικούς επιστήμονες) και όχι από ιδιώτες μελετητές -εργολάβους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ