Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Επιλογές
«Βροχή» οι θεατρικές πρεμιέρες

Από «Το κοστούμι» του Καν Τεμπά, στο «Κνωσσός»
Από «Το κοστούμι» του Καν Τεμπά, στο «Κνωσσός»
Πλουσιότατο το θεατρικό «τραπέζι» των ημερών αυτών. Και τι να πρωτοεπιλέξει κανείς; Επαναλήψεις πολύ επιτυχημένων πέρσι παραστάσεων, όπως, λ.χ., το σπαρακτικό «Γάλα» του Β. Κατσικονούρη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη, στη σκηνή του «Χώρα»; Το ψυχολογικό «The man who» του Πίτερ Μπρουκ, σε σκηνοθεσία Δ. Τάρλοου, στο «Πορεία»; Τις «Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λ. Μπέρφους, σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, στο θέατρο «Νέου Κόσμου»; Την κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά... μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», με τον Κώστα Βουτσά και την Ελένη Γερασιμίδου; ΄Η κάποια από τις νέες παραστάσεις; Σ' αυτές θα αναφερθούμε:

  • Το έργο του δημοσιογράφου και συγγραφέα, αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ στην πατρίδα του, τη Ν. Αφρική, διωκόμενου ως «κομμουνιστή», αυτοεξόριστου στη Ζουαζιλάνδη, Καν Τεμπά «Το κοστούμι» (έργο απαγορευμένο στη Ν. Αφρική, όπως όλα τα έργα του Τεμπά) που αποκαλύπτει τις βλαβερές συνέπειες του ρατσιστικού καθεστώτος και στην κοινωνική συνείδηση των μαύρων, παρουσιάζει το «Κνωσσός». Το έργο «ανακάλυψε» και πρωτοανέβασε ο Πίτερ Μπρουκ, με ερμηνευτή τον μαύρο ηθοποιό και σκηνοθέτη Σοτιγκί Κουαγιατέ. Σκηνοθέτης της παράστασης στο «Κνωσσός» είναι ακριβώς ο πρώτος διδάξας του ρόλου - κλειδιού Σοτιγκί Κουγιατέ. Η μετάφραση είναι της Λουίζας Μητσάκου. Την παραδοσιακή αφρικανική μουσική που ακούγεται έχει επιλέξει ο Π. Μπρουκ. Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Μπέσσυ Μάλφα, Γιάννης Σταματίου, Κώστας Κλάδης.
  • Το έργο «Κάιν» (ένα «ταξίδι» για τη γνώση και την ευτυχία), ένα από τα έξι θεατρικά έργα του ποιητή λόρδου Μπάυρον, παρουσιάζει (μέχρι τις 29/10) το θέατρο «Σημείο», σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Σμαράγδας Χατζιδάκη (πρωτοεμφανιζόμενη στη σκηνοθεσία), σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Ζάρβα. Παίζουν: Μάνος Κουβεδάκης, Αθηνά Κουτσιανούλη, Σοφία Λιάκου, Παναγιώτης Λοϊζίδης, Μαρίνα Μάμδαλα κ.ά.
  • Την ιλαροτραγωδία του Σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάσεβιτς «Ο σπιούνος των Βαλκανίων» - με κεντρικό πρόσωπο έναν τρομαγμένο φτωχοδιάβολο, πρώην κρατούμενο φυλακών, που ψωνίζεται κατασκοπεύοντας τους γύρω του - ανέβασε στο θέατρο «Πολιτεία» ο Νίκος Μπουσδούκος. Παίζουν: Βασίλης Βλάχος, Ουρανία Μπασλή, Νίκος Γκεσούλης, Γιάννης Γλυμακόπουλος, Δώρα Βουκελάτου.
  • Το μολιερικό «Φιλάργυρο» παρουσιάζει στο «Αλκυονίς» το «Μοντέρνο Θέατρο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα, μετάφραση Ντένης Θέμελη, σκηνικά Βασίλη Τσιντσικόφ, μουσική Βασίλη Τενίδη, κοστούμια Λουκίας. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Ολγα Τουρνάκη, Ντένη Θέμελη, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Γιάννης Λουκάκος, Βαρβάρα Κυρίτση, Γιώργος Χριστοδούλου, Περικλής Μοσχολιδάκης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γκόγκολ επί δύο (2004-04-20 00:00:00.0)
Τελευταίες παραστάσεις (2004-04-16 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για χειμώνα (2001-09-23 00:00:00.0)
Περιοδεύον «Μοντέρνο Θέατρο» (2000-07-15 00:00:00.0)
μια παράσταση (1999-12-03 00:00:00.0)
μια παράσταση (1997-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ