Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ατζέντα
Κυριακή (23/4)
  • Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου, εγκαινιάζεται σήμερα (6μμ) στις Παλιές Καπναποθήκες Αφών Παπαστράτου στο Αγρίνιο. Παρουσιάζονται εβδομήντα περίπου έργα, δημιουργίες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Τίτλος της παρουσίασης «Εκθεση στο Αγρίνιο».

«Ανάσταση στη Φύση», έργο του Γ. Γκολφίνου, από την ομαδική έκθεση στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή» (25/4)
«Ανάσταση στη Φύση», έργο του Γ. Γκολφίνου, από την ομαδική έκθεση στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή» (25/4)
Σήμερα ολοκληρώνονται οι μουσικές παραστάσεις της Ελένης Βιτάλη, στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή), καθώς και της Μελίνας Κανά, στο «Μετρό» (Γκύζη 47 και Κάλβου 83).

Δευτέρα (24/4)
  • Εργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Θόδωρου Αμπαζή, Λεός Γιάνατσεκ, Γκιέργκι Κούρταγκ, Καλλιόπης Τσουπάκη και Τζατσίντο Σέλσι θα παρουσιάσει το Μουσικό Σύνολο «Σκαλκώτας», στη συναυλία που θα δώσει, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, σήμερα (9μμ), στο Θέατρο «Σφενδόνη» (Μακρή 4, Μακρυγιάννη). Τραγουδούν: Τζούλια Σουγλάκου, Μαίρη Ελεν Νέζη, Αρης Χριστοφέλλης και Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Είσοδος ελεύθερη.
  • Το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, το περιοδικό «Διαβάζω» και η Μαρίκα Τζιραλίδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ποιητικές και Λογοτεχνικές Βραδιές», διοργανώνουν, παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μισέλ Φάις «Απ' το ίδιο ποτήρι καιάλλες ιστορίες» , που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα (8μμ) στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» (Σπ. Τρικούπη 34, Εξάρχεια, τηλ. 8253489). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ΤάκηςΚάγιαλης, επίκουρος καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας και θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι ηθοποιοί Ανδρέας Μαυραγάνης και Μάνια Παπαδημητρίου, σε θεατρικό αναλόγιο, θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από το κείμενο «Μετά τις τελευταίες μας λέξεις». Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Τριήμερο του Τάκη Κωνσταντακόπουλου, στη «Μαγιοπούλα» (24-26/4)
    Τριήμερο του Τάκη Κωνσταντακόπουλου, στη «Μαγιοπούλα» (24-26/4)
    Η γνωστή συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη «καθρεφτίζεται» μέσα από μουσικές, στίχους εικόνες, στις «Αυτοπροσωπογραφίες», σήμερα (8.30μμ), στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα).
Τρίτη (25/4)
  • Ομαδική έκθεση με θέμα: «Ανάσταση στη φύση» εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Παρουσιάζονται έργα που έχουν σαν θέμα τους τη γονιμότητα, την ανθοφορία και την ψυχική ανάταση. Εκρηκτικά χρώματα σηματοδοτούν την άνοιξη και τη ζωή. Την ίδια μέρα στο επάνω επίπεδο, εγκαινιάζεται έκθεση κατασκευών της Λούσυ Μύλλερ - Καραποστόλη με τίτλο: «Η μικρή φιλοσοφία του μαύρου πρόβατου».
  • Το αριστουργηματικό «Stabat Mater» του Ροσίνι θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, σήμερα (8.30μμ), στο ΜΜ, με μαέστρο τον Ηλία Βουδούρη. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΛΣ και οι λυρικοί τραγουδιστές Ιουλία Τρούσσα, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, Αντώνης Κορωναίος και Δημήτρης Καβράκος.
  • «Θείο Πάθος και Ανθρωποι» είναι ο τίτλος της συναυλίας Βυζαντινής Μουσικής, που πραγματοποιείται σήμερα (9μμ), στο Θέατρο «Ακροπόλ». Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία Αγ. Ελευθερίου, οι σολίστες Γιώργος, Μάκης και Κυριάκος Ναούμ, ενώ αφηγητής θα είναι ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας. Εκτακτη συμμετοχή: Ελένη Βιτάλη. Σκηνοθετική επιμέλεια Νικ. Περέλη.
Τετάρτη (26/4)
  • Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση έργων της Οπυς Ζούνη στην γκαλερί «Αρτ - Φόρουμ» (26ης Οκτωβρίου 58, Θεσσαλονίκη). «Φαντασία του σήμερα» είναι ο τίτλος της έκθεσης. Η καλλιτέχνιδα μετουσιώνει το περιβάλλον που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στους χώρους της απασχόλησής του, αλλά και σ' εκείνους της φαντασίας του. Εργα όπου διαγράφεται αδρά το τοπίο των μεγαλουπόλεων με μια ονειρική συνύπαρξη της φύσης.
  • Συναυλία μουσικής δωματίου με τους Χαρά Τόμπρα (πιάνο) και Σπύρο Τόμπρα (βιολί) φιλοξενείται σήμερα (7.30μμ), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση 8).
  • Ολοκληρώνεται σήμερα (10μμ) το τριήμερο εμφανίσεων (ξεκίνησε τη Δευτέρα) του Τάκη Κωνσταντακόπουλου, στη «Μαγιοπούλα» (Οδεμησίου 9, Καισαριανή). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα «Επιτάφιος», «Επιφάνεια» και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου. Συμμετέχει η σοπράνο Δήμητρα Φωτοπούλου παρουσιάζοντας τις «Μικρές Κυκλάδες» των Θεοδωράκη - Ελύτη.
Πέμπτη (27/4)
  • Δύο σύγχρονοι φωτογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Καρκατσέλης και ο Θανάσης Ράπτης, παρουσιάζουν αυτές τις μέρες τη δουλιά τους στο Κέντρο Τέχνης «Πανταζίδης» (Στασινού 8α, Στάδιο). Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Σάββατο (30/4)
  • Τελευταίες μέρες (θα διαρκέσει έως τις 5 Μαϊου), της έκθεσης έργων του Μιχάλη Βελούδιου, στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Φιλοξενούνται έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων με κεντρικό θέμα την ποιητική δράση του χρώματος σε ζωγραφικά θέματα απλά και καθημερινά.
«Αθήνα - Μόναχο» το 19ο αιώνα

Παναγιώτης Ζωγράφος «Κωνσταντινούπολις. Η άλωσις αυτής»
Παναγιώτης Ζωγράφος «Κωνσταντινούπολις. Η άλωσις αυτής»
Τη μακρά και πολυσήμαντη σχέση Αθήνας και Μονάχου φιλοδοξεί να φωτίσει η έκθεση «Αθήνα - Μόναχο. Τέχνη και Πολιτισμός στη νέα Ελλάδα», που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη με μεγάλη επιτυχία στο Μόναχο. Στην Εθνική Πινακοθήκη είναι αναδιαρθρωμένη και εμπλουτισμένη με περισσότερα εκθέματα. Αποτελεί καρπό συνεργασίας πολλών Μουσείων και Ιστορικών Τέχνης (Βαυαρικό Εθνικό Μουσείο, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Κρατική Συλλογή Σχεδίων του Μονάχου, Μουσείο της πόλης του Μονάχου, Κρατικό Μουσείο του Βερολίνου κ.ά.).

Η έκθεση αναφέρεται στο 19ο αιώνα και αναδεικνύει την ελληνική πραγματικότητα μετά την Επανάσταση, με την έντονη επιρροή των Βαυαρών στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση γιατί, όχι μόνο περιλαμβάνει εξαιρετικά δείγματα ζωγραφικής του περασμένου αιώνα, αλλά επειδή, με αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα σπάνια ντοκουμέντα, τα οποία εκτίθενται, παίρνουμε μία εικόνα από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους.

Η αμφίδρομη σχέση των δύο πολιτισμικών οντοτήτων, όπου η μία, το νεοϊδρυθέν βασίλειο της Βαυαρίας αναζητά κυρίαρχα αισθητικά πρότυπα στην κλασική αρχαιότητα, και από την άλλη, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος που μόλις είχε συσταθεί, αποτελεί τον κύριο άξονα αναφοράς της παρουσίασης. Το σκεπτικό της έκθεσης, που τίθεται με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά, στηρίζεται στην παρουσίαση των θετικών και αρνητικών όψεων που άσκησε η βαυαρική αντιβασιλεία, τελικά και ο Οθωνας και η βαυαρική αυλή, πάνω στα ελληνικά πράγματα. Η σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα και τα αποτελέσματά της σκιαγραφούνται μέσα από πολιτιστικά προϊόντα (ζωγραφική, χαρακτική, σχέδια) της καθημερινής ζωής των Βαυαρών και Ελλήνων της εποχής.

Την έκθεση και τον κατάλογό της επιμελήθηκε η Μαριλένα Κασιμάτη . Το εκθεσιακό υλικό αναπτύσσεται στις ενότητες: Διάλογος μεταξύ των δύο πολιτισμικών φορέων. Θεωρία και πράξη του Φιλελληνισμού. Τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα πριν την άφιξη των Βαυαρών. Η άφιξη του Οθωνα στο Ναύπλιο. Αθήνα, η πρωτεύουσα του κράτους, 1835. Το κτίσιμο των Ανακτόρων. Οθων και Αμαλία. Η 3η Σεπτεμβρίου και οι επιπλοκές της εφαρμογής του Συντάγματος. Η ίδρυση του «Σχολείου των Τεχνών». Το ελληνικό τοπίο και η έκφρασή του στη βαυαρική τοπιογραφία. Οι Ελληνες ζωγράφοι στο Μόναχο, σχέσεις δασκάλων - σπουδαστών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ