Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Αθήνα - Μόναχο» το 19ο αιώνα

Παναγιώτης Ζωγράφος «Κωνσταντινούπολις. Η άλωσις αυτής»
Παναγιώτης Ζωγράφος «Κωνσταντινούπολις. Η άλωσις αυτής»
Τη μακρά και πολυσήμαντη σχέση Αθήνας και Μονάχου φιλοδοξεί να φωτίσει η έκθεση «Αθήνα - Μόναχο. Τέχνη και Πολιτισμός στη νέα Ελλάδα», που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβρη με μεγάλη επιτυχία στο Μόναχο. Στην Εθνική Πινακοθήκη είναι αναδιαρθρωμένη και εμπλουτισμένη με περισσότερα εκθέματα. Αποτελεί καρπό συνεργασίας πολλών Μουσείων και Ιστορικών Τέχνης (Βαυαρικό Εθνικό Μουσείο, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Κρατική Συλλογή Σχεδίων του Μονάχου, Μουσείο της πόλης του Μονάχου, Κρατικό Μουσείο του Βερολίνου κ.ά.).

Η έκθεση αναφέρεται στο 19ο αιώνα και αναδεικνύει την ελληνική πραγματικότητα μετά την Επανάσταση, με την έντονη επιρροή των Βαυαρών στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση γιατί, όχι μόνο περιλαμβάνει εξαιρετικά δείγματα ζωγραφικής του περασμένου αιώνα, αλλά επειδή, με αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα σπάνια ντοκουμέντα, τα οποία εκτίθενται, παίρνουμε μία εικόνα από τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους.

Η αμφίδρομη σχέση των δύο πολιτισμικών οντοτήτων, όπου η μία, το νεοϊδρυθέν βασίλειο της Βαυαρίας αναζητά κυρίαρχα αισθητικά πρότυπα στην κλασική αρχαιότητα, και από την άλλη, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος που μόλις είχε συσταθεί, αποτελεί τον κύριο άξονα αναφοράς της παρουσίασης. Το σκεπτικό της έκθεσης, που τίθεται με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά, στηρίζεται στην παρουσίαση των θετικών και αρνητικών όψεων που άσκησε η βαυαρική αντιβασιλεία, τελικά και ο Οθωνας και η βαυαρική αυλή, πάνω στα ελληνικά πράγματα. Η σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα και τα αποτελέσματά της σκιαγραφούνται μέσα από πολιτιστικά προϊόντα (ζωγραφική, χαρακτική, σχέδια) της καθημερινής ζωής των Βαυαρών και Ελλήνων της εποχής.

Την έκθεση και τον κατάλογό της επιμελήθηκε η Μαριλένα Κασιμάτη . Το εκθεσιακό υλικό αναπτύσσεται στις ενότητες: Διάλογος μεταξύ των δύο πολιτισμικών φορέων. Θεωρία και πράξη του Φιλελληνισμού. Τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα πριν την άφιξη των Βαυαρών. Η άφιξη του Οθωνα στο Ναύπλιο. Αθήνα, η πρωτεύουσα του κράτους, 1835. Το κτίσιμο των Ανακτόρων. Οθων και Αμαλία. Η 3η Σεπτεμβρίου και οι επιπλοκές της εφαρμογής του Συντάγματος. Η ίδρυση του «Σχολείου των Τεχνών». Το ελληνικό τοπίο και η έκφρασή του στη βαυαρική τοπιογραφία. Οι Ελληνες ζωγράφοι στο Μόναχο, σχέσεις δασκάλων - σπουδαστών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ