Κυριακή 23 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το χρώμα της επιθυμίας

Τι διαπερνά τη Μεγάλη Εβδομάδα; Η επιθυμία όχι μόνο για την Ανάσταση αλλά και για μια πραγματική ζωή, που θα πάρει τη θέση της επιβίωσης. Η επιβίωση είναι το φυσικό παιδί της αλλοτρίωσης, που θύμωνε το γερο-Χέγκελ, ο οποίος θεωρούσε πως η αλλοτρίωση δημιουργείται από τον αισθητό και αντικειμενικό κόσμο, καθώς το υποκείμενο δεν κατορθώνει να αναγνωρίσει αυτόν τον κόσμο ως δικό του προϊόν.

Αυτές, λοιπόν, οι μικρές βδομάδες της ζωής μας δεν κάνουν τίποτα άλλο, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, από το να περιμένουν να δουν φως από τη Μεγάλη... Οσες φορές προσπαθούσα να βγάλω άκρη με τις Παραβολές και δε με πλάκωνε η βιβλιοθήκη, το καλύτερο για τις άγιες λεγόμενες μέρες ερχόταν σ' εμένα ή από το πεζοδρόμιο ή, τα τελευταία χρόνια, από τον Κωστή Μοσκώφ στο Χαλ ελ Χαλίλ της Αιγύπτου. Μιλούσαμε για όλα αυτά, δηλαδή αυτός μίλαγε κι εγώ άκουγα: «Δες μέσα σε όλα τα ευαγγέλια. Δε θα βρεις το "Δεύτε λάβετε φως". Ξέρεις γιατί; Γιατί έρχεται κατευθείαν από την Αρχαία Ελλάδα, από τα Ελευσίνια Μυστήρια. Οπως ο Επιτάφιος συνδέεται άμεσα με την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου». Αυτή την έξοδο κάνει ο κατά κόσμον νεκρός της επιβίωσης και τρέχει με μια βαθιά επιθυμία να συναντήσει την πραγματική ζωή.

Σε όλο τον κόσμο ένας είναι ο εχθρός της επιθυμίας. Η εκδίκηση, που την είχε φωτογραφήσει ο αθώος μέσα στην αμαρτία του Νίτσε, όταν παραμιλούσε πως «οι θεολόγοι αντικατέστησαν τις αληθινές αξίες με τις αξίες του θανάτου. Ετσι εκδικήθηκαν τη ζωή. Δημιούργησαν μια φοβερή μοίρα που θα γεννήσει κάποτε... ένα ποντίκι". Μπροστά σ' αυτό το ποντίκι υποχώρησαν όλα κάποτε, άλλαξε σχήμα ακόμα κι ο σταυρός, έγινε αγκυλωτός και έσβησε, έστω και προσωρινά, κάθε πείνα και δίψα για επιθυμία.

Ας αφήσουμε για την ώρα τα παγωμένα δάση με τον Φρειδερίκο και το γερο-Χέγκελ να συνεχίζουν στο διηνεκές και ας προσγειωθούμε στα καθ' ημάς. Ας δούμε, λοιπόν, σαν σε ένα παιδικό παζλ τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την κατάσταση της επιθυμίας.

Ας αρχίσουμε με τον homo Πασόκους. Μία είναι η επιθυμία του. Η εξουσία για την εξουσία. Μακριά απ' αυτήν είναι νεκρός ή, καλύτερα, είναι... σχεδόν άνθρωπος!

Μου είναι δύσκολο να μιλήσω για Νέα Δημοκρατία και επιθυμία. Γιατί η ηγεσία της δε δέχεται ότι η επιθυμία έχει παρελθόν, αφού αυτό που διακηρύσσει ακαταπαύστως είναι ότι το κόμμα δεν έχει σχέση με κανένα παρελθόν. Συνεπώς θα λέγαμε ότι και η Ιστορία αρχίζει από την ημερομηνία γέννησης του αρχηγού της, του Κώστα Καραμανλή. Αρα χωρίς το παρελθόν της επιθυμίας δεν υπάρχει και το μέλλον της!

Με το Συνασπισμό η επιθυμία χάνει το χρώμα της. Προσπαθώντας να καταπιεί διαφορετικούς κόσμους, υπηρετώντας όχι έναν αλλά πολλούς κυρίους- πράγμα που ούτε ο διάβολος δε θέλει-, αντί της επιθυμίας, ο Συνασπισμός πέρασε στην κατάσταση της δυσπεψίας. Η αγωνία γεννά την επιθυμία. Αλλά οι Δυνάμεις της Αριστεράς και της Προόδου έχουν μόνο άγχη, που γεννούν ορέξεις. Αυτές τους οδηγούν.

Αυτούς που βρίσκει μπροστά της η επιθυμία είναι ο Ρόζενγκραντς κι ο Γκίλντενστερν. Τους θυμάστε; Είναι οι φίλοι του Αμλετ, η ίδια η πραγματικότητα που προσπαθεί να τον τυλίξει. Και οι δυο είναι πρώην «απ' όλα». Και προσπαθούν να κλονίσουν κάθε επιθυμία του Αμλετ, για να λάβουν μια θαυμάσια απάντηση, αυτήν που απευθύνει ο πρίγκιψ στον Γκίλντενστερν: «Θες να με παίξεις, να με κάνεις να λαλήσω. Ο,τι όργανο και να είμαι, να με κουρντίσεις γίνεται, μα όχι να με παίξεις».

Για να μη μας παίξουν και να μη λαλήσουμε, ας χτυπήσουμε με όση δύναμη έχουμε την κατάσταση που μας εμποδίζει να επιθυμούμε όχι μόνο τον άλλον, αλλά και την ίδια μας την ψυχή, την οποία με θαυμάσιο τρόπο περιγράφει ο Διονύσιος Σολωμός στο απόσπασμα από τον «Υμνο εις την ελευθερίαν»: «Μοναχή το δρόμο επήρες/ εξανάλθες μοναχή:/ δεν είν' εύκολες οι θύρες/ εάν η χρεία τες κουρταλεί».

Το χρώμα της επιθυμίας είναι το κόκκινο.


Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ