Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη

Αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας δίνουν την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, για τα ζητήματα της λειτουργίας των σχολείων, κόντρα στη συρρίκνωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών σε σχέση με τις ανάγκες, στα κενά σε εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να υπάρχουν, στις αναδιαρθρώσεις που υψώνουν νέα εμπόδια στη μόρφωση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η ΟΛΜΕ και τα σωματεία εκπαιδευτικών: «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σωκράτης», «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης», Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, «Θουκυδίδης», η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Δραματική εικόνα από την υποχρηματοδότηση των σχολείων

Eurokinissi

Η έτσι κι αλλιώς διαχρονική υποχρηματοδότηση των σχολείων, των σχολικών επιτροπών από το κράτος, πήρε δραματικές διαστάσεις την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, χρόνια που ο ένας μνημονιακός νόμος διαδεχόταν τον άλλο. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, οι περικοπές έχουν αγγίξει το 60%. Και λέμε έχουν αγγίξει, μιας και, παρά το γεγονός ότι δύο κυβερνήσεις έχουν κηρύξει το τέλος των μνημονίων, το τέλος της εποπτείας πρόσφατα, η χρηματοδότηση των σχολείων δεν αυξήθηκε στο παραμικρό, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να επανέλθει στα πρότερα επίπεδα. Είναι σαν το περιβόητο δήθεν τέλος των μνημονίων, αλλά με όλους τους μνημονιακούς νόμους να παραμένουν σε ισχύ.

Ως αποτέλεσμα, το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο (1.000, 1.500, 2.000 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος του σχολείου), που επιτρέπει τα απολύτως απαραίτητα, πολλές φορές ούτε καν αυτά.

Στενάζουν τα σχολεία από το κόστος της Ενέργειας

Ενα παράδειγμα: Γενικό Λύκειο του Πειραιά διαθέτει περίπου 1.200 ευρώ υπόλοιπο, όταν μόνο η συντήρηση των φωτοτυπικών, μαζί με τα αναλώσιμά τους, απαιτεί περίπου 600 ευρώ μέσα στη χρονιά.

Επίσης, σχολικό συγκρότημα σε δήμο της Β' Πειραιά (Γυμνάσιο και ΓΕΛ που συστεγάζονται σε κτίριο 60 ετών): Τα δύο σχολεία, με 470 μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς, διαθέτουν το 70% της χρηματοδότησης για πληρωμή αποκλειστικά θέρμανσης και τίποτα άλλο. Η χρηματοδότηση είναι περίπου 20.000 ευρώ τον χρόνο (και για τα δύο σχολεία, δηλαδή 10.000 για το καθένα), όταν μόνο η ΔΕΗ έρχεται περίπου 3.000 ευρώ το δίμηνο! Είναι τέτοια η κατάσταση που τα δύο σχολεία έχουν πλέον χρέος στη ΔΕΗ, αφού για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς δεν πληρώνουν όλο το ποσό, αλλά «έναντι» (π.χ. 2.000) και διατηρείται ένα χρέος περίπου 7.000 ευρώ! Σύμφωνα με τον διευθυντή που διαχειρίζεται τα οικονομικά, απαιτούνται τουλάχιστον 8.000 ευρώ το 3μηνο για να ανταποκριθεί ένα σχολείο στα έξοδα που έχει, ενώ λαμβάνει περίπου 2.500 ευρώ.

Αλλο παράδειγμα: ΓΕΛ σε άλλο μεγάλο δήμο της Β' Πειραιά, λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα, περίπου 12.000 ευρώ τον χρόνο. Από αυτά, 500 - 700 ευρώ τον μήνα πάνε μόνο στη ΔΕΗ!

Σε άλλο ΓΕΛ του ίδιου δήμου, που έχει την «ατυχία» να φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες το απόγευμα (Αθλητικοί Σύλλογοι), η ΔΕΗ είναι πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα!

Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων η δημόσια κραυγή αγωνίας, η διαμαρτυρία του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου για τους λογαριασμούς ρεύματος, που αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Για όλη την προηγούμενη χρονιά το συνολικό κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις κυμαινόταν μηνιαίως μεταξύ 500 και 700 ευρώ. Ετσι ως σχολείο για το έτος 2021 καταβάλαμε στη ΔΕΗ το ποσό των 6.489,60 ευρώ, ένα ποσό που ανταποκρινόταν στο 1/3 των συνολικών εξόδων του σχολείου μας. Ομως, ο λογαριασμός της ΔΕΗ για το 2022 (από τον Γενάρη έως και τον Μάρτη) υπερδιπλασιάσθηκε, χωρίς να τροποποιηθεί σημαντικά η κατανάλωση ρεύματος. Συγκεκριμένα, στον εκάστοτε λογαριασμό προστέθηκε "ρήτρα αναπροσαρμογής" από 600 έως 800 ευρώ... Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έξοδα του σχολείου μας για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνουν στο 75% των εξόδων του σχολείου (από τον Γενάρη '22 έως και τον Μάρτη '22), με κίνδυνο, εάν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή, να μην μπορεί το σχολείο να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες».

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα σε μεγάλο δήμο ευθύνης της ΕΛΜΕ Πειραιά: Από 1/1 έως 31/7, η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κόστισε όσο περίπου μία τακτική δόση από τον κρατικό προϋπολογισμό (από τις τέσσερις χρονιάτικες συνολικά)! Δηλαδή, μία από τις τέσσερις δόσεις χάθηκε μέσα στο «πηγάδι» της ρήτρας αναπροσαρμογής!

Από 1/8 σταμάτησε να ισχύει βέβαια η ρήτρα, αλλά ανέβηκε η κιλοβατώρα και τα αποτελέσματα της αύξησης θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς. Ο,τι ακριβώς συμβαίνει στα σπίτια μας.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σαν να μην είναι γνωστές η υποχρηματοδότηση και η οικονομική αιμορραγία των σχολείων από τις αυξήσεις, την περασμένη βδομάδα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επισκέφτηκαν τουλάχιστον 5 σχολεία του Πειραιά ώστε να... «ενημερώσουν» για τα χρέη τους, ασκώντας επιπλέον πιέσεις στις διευθύνσεις τους!

Αντίστοιχα προβλήματα και με τη θέρμανση...

Η κατάσταση αυτή επιπλέον επιδεινώνεται με τη δραματική αύξηση σε όλα τα βασικά είδη, ανάμεσά τους και τα αναλώσιμα και ιδιαίτερα το Φυσικό Αέριο (ΦΑ). Παραδείγματα:

Το σχολικό συγκρότημα που προαναφέραμε (δύο σχολεία) πλήρωσε «έναντι» για ΦΑ 2.000 ευρώ για τους μήνες Απρίλη - Μάη - Ιούνη και άλλα 450 ευρώ για Ιούλη - Αύγουστο. Δηλαδή, σχεδόν 2.000 ευρώ, σε μήνες με μηδενική κατανάλωση! Το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 500 ευρώ για τους ίδιους μήνες, πριν από τις ανατιμήσεις, δηλαδή έχει αυξηθεί πέντε φορές περίπου!

Στο ΓΕΛ που αναφέραμε πριν ως παράδειγμα (που λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα και δαπανά τα 500 - 700 ευρώ στη ΔΕΗ) το ΦΑ κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα όταν ανάβει η θέρμανση, ενώ πριν από δύο χρόνια κόστιζε 500 - 700 ευρώ τον μήνα.

Πολλοί δήμοι είτε καθυστερούν την καταβολή των δόσεων χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα διευθυντές και εκπαιδευτικοί να βάζουν από την τσέπη τους, για να τα πάρουν κάποια στιγμή πίσω (και αν...) είτε αναλαμβάνουν κεντρικά την πληρωμή θέρμανσης (όπως ο δήμος Πειραιά), παρακρατώντας, ωστόσο, μέρος από τα δικαιούμενα ποσά από τα ίδια τα σχολεία, δηλαδή φτάνουν ουσιαστικά κουτσουρεμένα τα χρήματα σε αυτά. Επίσης, η πλειονότητα των δήμων παρακρατεί μια σειρά από κονδύλια που προορίζονται για επισκευές των σχολείων.

Από την άλλη, πρέπει να πούμε ότι οι δήμοι καταφεύγουν αναγκαστικά σε μια σειρά από έκτακτες επιχορηγήσεις μέσα στη χρονιά προς τις σχολικές επιτροπές (φυσικά τα ποσά κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας), από ίδιους πόρους (που σημαίνει ότι στερούνται από άλλες ανάγκες), προκειμένου να λειτουργήσουν όπως όπως τα σχολεία.

Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση από την άνοδο των τιμών στην Ενέργεια και τη θέρμανση, αλλά και τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών σωματείων, εκπαιδευτικών, γονιών, αποφασίστηκε τις μέρες αυτές η χορήγηση από το κράτος έκτακτης δόσης, ίσης περίπου με τη μισή τακτική, ποσό που δεν φτάνει να καλύψει στο ελάχιστο τις ανάγκες.

...και με την καθαριότητα

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται το κονδύλι για την καθαριότητα των σχολείων, ακριβώς το ίδιο με πέρσι, παρά την αύξηση των αναγκών λόγω της διεύρυνσης ωραρίου ως τις 17.30 σε κάποια Νηπιαγωγεία - Δημοτικά.

Πατώντας πάνω στην κατάσταση αυτή, ήταν χαρακτηριστική η προσπάθεια του δήμου Κορυδαλλού να μετατρέψει τις συμβάσεις 55 καθαριστριών από πλήρους σε μερικής, που αποτράπηκε χάρη στη δυναμική κινητοποίηση των ίδιων των καθαριστριών, του Σωματείου Καθαριστών/Καθαριστριών Πειραιά, του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Κορυδαλλού, της ΕΛΜΕ Πειραιά, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών της περιοχής.

Δεν μπορούμε να θίξουμε λόγω του περιορισμένου χώρου την πολύ άσχημη κτιριακή κατάσταση δεκάδων σχολείων στον Πειραιά, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε στο σημείο να πέσει μέρος από το ταβάνι!

Θα ήταν για γέλια, αλλά δυστυχώς είναι για κλάματα, το εξής συμπέρασμα, που ανέφεραν διευθυντές σχολείων: «Ευτυχώς που κάναμε οικονομία τα δύο χρόνια που τα σχολεία ήταν κλειστά και έχουμε κάποιο απόθεμα, τρώμε από τα έτοιμα, αλλιώς θα είχαμε βαρέσει "κανόνι"!».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, παρά τα χάλια που αναφέραμε παραπάνω, ετοιμάζει και νέο «κόφτη» 10%, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης Ενέργειας!

Αγώνες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες

Απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση, τα σωματεία έχουν μεγάλη ευθύνη και πολλή δουλειά να κάνουν. Η κατάσταση είναι δραματική, οι διευθυντές των σχολείων βγάζουν κραυγή αγωνίας. Πρέπει όχι μόνο να αναδειχτεί στον λαό αλλά και να οργανωθούν αγώνες, από κοινού με γονείς και εργατικά σωματεία. Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να παγώσουν, δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς κιμωλίες, φωτοτυπικό και άλλα απαραίτητα ή να πέφτουν-στάζουν ταβάνια!

Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
  • Να διαγραφούν χρέη των σχολείων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
  • Να δοθούν φθηνά αφορολόγητο ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Να καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
  • Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
  • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
  • Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.

Ηλίας ΠΑΤΙΔΗΣ
Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ