Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη σήμερα, Πέμπτη, 29 Απρίλη 2004. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

-- Στις 12.30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς» (αίθουσα «Μακεδονία»).

-- Στις 19.00 θα παρουσιάσει τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ατού το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Eurokinissi

Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στα πλαίσια των επαφών του πρώτου με τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς, μετά το «Οχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

Μετά τη συζήτησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο, η Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε ότι το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων, είναι κατά βάση "Οχι" σ' ένα σχέδιο, που δεν οδηγεί στη διαμόρφωση μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και εμείς προσθέτουμε πως μια τέτοια ομοσπονδία, για να λειτουργήσει, πρέπει να έχει και τα στοιχεία της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας. Αρα, είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, στην παρουσία ξένων στρατευμάτων και στο καπέλο του δικαστικού σώματος».

Συνεχίζοντας η ΓΓ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «θεωρούμε το "Οχι" των Ελληνοκυπρίων, ένα ατού. Βεβαίως, επισήμανε, τα πράγματα δεν είναι απλά, είναι σύνθετα. Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι με το "Οχι" δημιουργούν καλές προϋποθέσεις ή ελπίδες, για μια καλύτερη εξέλιξη στο Κυπριακό, απ' αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα. Αρκεί, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, να μην ενοχοποιηθεί το "Οχι" του κυπριακού λαού, από τους Ευρωπαίους και από οποιονδήποτε άλλο, που ενδιαφέρεται, στα πλαίσια της ΕΕ, να περάσει αυτό το σχέδιο όπως έχει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική, που θα ακολουθήσει, η κυπριακή κυβέρνηση, από δω και πέρα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «είναι υπόθεση ολόκληρης της κυπριακής ηγεσίας, να διαμορφώσει τις θέσεις της. Εμείς δεν μπορούσαμε και ούτε απαιτήσαμε να προδιαγράψουμε τι θα συζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου».

Τέλος, ερωτώμενη, αν διαβλέπει μια άλλη λύση, μετά το βροντερό «Οχι» του κυπριακού λαού, η ΓΓ του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτοί που λένε ότι τα πάντα οδηγούν σε αδιέξοδα, νομίζω ότι τους ενδιαφέρει να παραγραφεί η θέληση των Ελληνοκυπρίων και να περάσει το "σχέδιο Ανάν", με όλα τα προβλήματα, που έχει. Αδιέξοδα, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο το καλύτερο, ή να το πω κι αλλιώς, το μικρότερο κακό, παίρνοντας υπόψη και το συσχετισμό δύναμης. Δεν μπορεί κανείς να παραδοθεί εύκολα στα αδιέξοδα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφωνία για τον κανονισμό της «πράσινης γραμμής»

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά

Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ κατέληξε χτες, μετά από πολύωρη συζήτηση, σε συμφωνία για τον κανονισμό που θα διέπει το νομικό καθεστώς της «πράσινης γραμμής» στην Κύπρο.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση και μια επίμονη αντιπαράθεση Ελλάδας και Βρετανίας, επιτεύχθηκε τελικά ουσιαστική συμφωνία για τον κανονισμό που θα διέπει το καθεστώς της «πράσινης γραμμής» στην Κύπρο. Η ρύθμιση που υιοθετήθηκε ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, τη χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα προϊόντα που παράγονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και τα οποία υφίστανται αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς από τον καιρό της τουρκικής εισβολής το 1974, θα μπορούν να εξάγονται στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού περάσουν από τη λεγόμενη «πράσινη γραμμή», δηλαδή θα εξάγονται από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βρετανός αντιπρόσωπος συμφώνησε μεν, αλλά με μια μικρή επιφύλαξη, να διαβουλευτεί με την κυβέρνησή του και να απαντήσει μέχρι σήμερα το πρωί, όπου το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης θα υιοθετήσει και νομικά τον κανονισμό ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση).

Το βασικότερο σημείο του νέου κανονισμού είναι ο πρωταρχικός ρόλος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διακίνηση των προϊόντων. Οπως αναφέρεται στο προοίμιο του κανονισμού, τα αγαθά θα συνοδεύονται από πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο δεόντως επικυρωμένα γι' αυτόν τον σκοπό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμφωνία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κανονισμός αφορά προϊόντα αποκλειστικά κυπριακής προέλευσης, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη διακίνηση των προσώπων από την «πράσινη γραμμή», οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους διαβατηρίων και έγκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων ή θεωρήσεων διαβατηρίων για τους κατοίκους τρίτων χωρών.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρχές των Βάσεων θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τον κανονισμό και να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγησή του.

Στρο: Καμία αλλαγή με ψευδοκράτος

Ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε η ΕΕ προτείνουν οποιαδήποτε αλλαγή στη μακροχρόνια και σταθερή πολιτική της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε δηλώσεις του στη βρετανική Βουλή. Προσβλέπουμε σε μια έκθεση από τον Γενικό Γραμματέα, μέσα στο Μάη, για το μέλλον της αποστολής των καλών υπηρεσιών του», είπε ο Βρετανός υπουργός και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί το καλύτερο προσφερόμενο σχέδιο για μια διευθέτηση».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κυπριακό ράπισμα κατά εκβιαστών

Το συντριπτικό όχι των Ελληνοκυπρίων καταγράφεται στην ιστορία ως στοιχείο της δυναμικής αντίστασης ενός μικρού λαού που διεκδικεί το δίκιο του και δεν υποκύπτει σε έξωθεν και... έσωθεν μυστικές διαβουλεύσεις, πιέσεις, «νουθεσίες» και ανοιχτούς εκβιασμούς.

Οι εκβιασμοί αυτοί καταγράφονται ως συνακόλουθο της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης», των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση πολλαπλών ταχυτήτων και στην πρωτοφανή συμπεριφορά του ΟΗΕ και του γενικού της γραμματέα με το σχέδιο των 10.000 σελίδων και παγίδων.

Τον Απρίλη του 1988, πριν δηλαδή από 16 χρόνια, πέντε Ελληνες δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και αυτός που υπογράφει τη στήλη, είχαμε τιμηθεί με υψηλή διάκριση του ΟΗΕ, σε δημόσια εκδήλωση στη σημερινή αίθουσα «Γ. Καρατζά» της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, «για τη συνεχή δημοσιογραφική προσφορά μας στην προάσπιση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για τις καλές σχέσεις, τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη μεταξύ των λαών». Για μένα η υψηλή αυτή διάκριση ως «αγγελιαφόρου της ειρήνης» δημιουργεί την αυξημένη υποχρέωση όχι να «θωπεύουμε», αλλά να παρακολουθούμε με κριτικό και άγρυπνο μάτι την εφαρμογή ή μη, των αρχών εκείνων για τις οποίες οι ελεύθεροι λαοί αγωνίστηκαν και οι οποίες ενσωματώθηκαν στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Και πρέπει να καταγράψουμε με ανησυχία, ότι ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, όλο και περισσότερο απομακρύνονται από το θεσμικό τους ρόλο, υπενθυμίζοντας τη θλιβερή κατάληξη της Κοινωνίας των Εθνών. Πρόσφατο χτυπητό παράδειγμα οι εκβιασμοί κατά του κυπριακού λαού.

Εμείς ως «αγγελιαφόροι της ειρήνης» που κατεβαίνουμε στους δρόμους, θα αντιστεκόμαστε, θα καταγγέλλουμε την καταισχύνη των εκβιασμών και των πολέμων της «νέας τάξης», στην οποία εντάσσεται και το Κυπριακό.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Διαφωνίες...

Η διαφωνία ανάμεσα σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο αφορά το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης που έχει ετοιμάσει η βρετανική αντιπροσωπεία, εξακολουθούσε να υπάρχει αργά χτες το απόγευμα, με επίμαχο σημείο το θέμα για την «οικονομική ενίσχυση» των Τουρκοκυπρίων και την «άρση των περιοριστικών μέτρων». Γι' αυτό το ζήτημα επέμενε η αντιπροσωπεία του Πακιστάν. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν αργά χτες το βράδυ.

Διπλωματικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι τελικά μπορεί να μην εξευρεθεί «συμβιβαστική φόρμουλα» και να μη δοθεί γραπτή δήλωση του προέδρου του ΣΑ, εκ μέρους όλων των μελών του Σώματος.

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΣΑ μίλησε μόνο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες τόσο στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όσο και στον Ραούφ Ντενκτάς.

ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
«Μεγάλη απογοήτευση... »

«Μεγάλη απογοήτευση» ήταν η αρνητική ψήφος των Ελληνοκυπρίων, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, αργά χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Ανάν επισήμανε ότι την 1η Μάη δε θα ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ταυτόχρονα έδωσε συγχαρητήρια στους Τουρκοκυπρίους για τη «θαρραλέα» απόφασή τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να ανταμειφθούν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε η προτεινόμενη λύση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την άποψη που διατύπωσε και την περασμένη Δευτέρα, ότι το σχέδιό του αποτελεί το «μόνο ρεαλιστικό σχέδιο» για τη λύση του προβλήματος και την επανένωση του Νησιού, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας σε μελλοντικό στάδιο, αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι Ελληνοκύπριοι θα το ξανασκεφτούν, κρίνοντας το σχέδιο σύμφωνα με την πραγματική του αξιολόγηση».

Η μόνη ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Ανάν για το Κυπριακό (όλες σχεδόν οι ερωτήσεις αφορούσαν το Ιράκ) ήταν για το μέλλον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της θα συνεχιστεί, τουλάχιστον σε «κάποια μορφή».

Τέλος, τόνισε ότι «ακόμη και στο σχέδιο υπήρχαν πρόνοιες για τη λειτουργία της Δύναμης».

ΚΥΠΡΟΣ
Συζητήσεις, εμμονές, αποχωρήσεις

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην Κύπρο (ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές) σχετικά με την περίοδο που ξεκινά μετά το δημοψήφισμα. Οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις που στήριξαν το «σχέδιο Ανάν» επιμένουν, παρά τις αντιδράσεις ακόμα και στην εκλογική τους βάση. Στην ψευδοβουλή αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων, καθώς βουλευτές πάνε κι έρχονται...

Χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Συναγερμού» Νίκο Αναστασιάδη. Ακολούθως ο Χριστόφιας δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και να συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθεί η λύση του Κυπριακού. Η λύση - είπε - θα είναι με βάση το σχέδιο αυτό, θα είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στόχος παραμένει η επανένωση του Νησιού, αφού επιτευχθούν ορισμένες αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», οι οποίες θα συμφωνηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο για να δώσουν στο λαό το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεται και τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την εφαρμογή της λύσης.

Ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι υπάρχει τόσο στο κόμμα του όσο και στο ΑΚΕΛ μια αποφασιστικότητα για την καταβολή περαιτέρω προσπαθειών προς αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν», η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Κερύνειας του ΔΗΣΥ Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι κωφεύει στα πολιτικά μηνύματα που έχει στείλει η βάση. O βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές και διερωτήθηκε εάν οι «Συναγερμικοί» μπορούν να πάνε σε αυτές με μία θέση ήττας. Πρόσθεσε: «Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος οι "Συναγερμικοί" να μπορούν να ψηφίσουν μια θετική προοπτική και όχι τη χρεοκοπημένη θέση την οποία εκπροσωπεί η σημερινή ηγεσία μαζί με τον κ. Βασιλείου».

Στα Κατεχόμενα

Ο «βουλευτής» Ιζέτ Ιζτζιάν αποχώρησε από το «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας» του Μουσταφά Ακιντζί και προσχώρησε στο κόμμα «Ενωμένη Κύπρος». Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ενωμένη Κύπρος», η συμμαχία του με το κίνημα που εγκαθιδρύθηκε πριν από το δημοψήφισμα δεν υφίσταται πλέον.

Υστερα από την αποχώρηση του Ιζτζιάν από το «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας» και δύο βουλευτών από το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σερντάρ Ντενκτάς, η δύναμη των κομμάτων στη «Βουλή» των Κατεχομένων διαμορφώνεται ως εξής: «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα» 19 έδρες, «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» 18, «Δημοκρατικό Κόμμα» 5, «Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας» 4, «Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης» 1, κόμμα «Ενωμένη Κύπρος» 1, Ανεξάρτητοι 2.

Με τις ανακατατάξεις, η «κυβέρνηση» έχει χάσει την πλειοψηφία στη «Βουλή». Πληροφορίες μιλούν για διεργασίες με στόχο το σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» από το ΡΤΚ του Μεχμέτ Αλι Ταλάτ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποκλεισμό του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΕΕ θα εγγυηθεί τη... λύση του Κυπριακού

«Ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος προς κάθε μορφή, έννοια ή εκδοχή διχοτόμησης». Αυτό ισχυρίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, ξεχνώντας προφανώς ότι τάχτηκε ξεκάθαρα υπέρ της «επίλυσης» του Κυπριακού βάσει του «σχεδίου Ανάν», το οποίο ο ίδιος ο κυπριακός λαός χαρακτήριζε διχοτομικό...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΝ ξεπερνούσε... βιαστικά και στα γρήγορα τα «αρνητικά σημεία» του «σχεδίου Ανάν», τασσόμενος υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα χτες δήλωσε: «Για το σχέδιο Ανάν εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι η αναζήτηση, μέσα από διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες, των εγγυήσεων ασφαλείας και των βελτιώσεων και ρυθμίσεων που θα διορθώνουν αρνητικές πλευρές που υπάρχουν»... Πάντως και χτες τις «αρνητικές πλευρές», τις χαρακτήρισε «αλλαγές λειτουργικότητας που χρειάζονται για την ομοσπονδιακή δομή της λύσης»...

Με τη σειρά του, και ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κάνει την αναζήτηση της λύσης εφικτή, ρεαλιστική και πρέπει προς αυτήν την πλευρά να αναληφθούν συστηματικές πρωτοβουλίες. Είναι εφικτή και ρεαλιστική η λύση στην ΕΕ, αρκεί να υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές».

Επίσης, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι «ο ΣΥΝ στηρίζει, στήριξε και θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυπριακής Αριστεράς, ελληνοτουρκικής και ελληνοκυπριακής, προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η προοπτική της λύσης, προκειμένου να αναζητηθεί η βιώσιμη, λειτουργική λύση στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πίεσε για δεύτερο δημοψήφισμα σύντομα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου - όπως ο ίδιος ανέφερε - έθεσε ερωτήματα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχετικά με τις πιθανότητες σύντομης διενέργειας δημοψηφίσματος, αλλά δε θέλησε να ανακοινώσει κάτι, γιατί, όπως είπε: «Δε χρειάζεται να ανακοινώσω κάτι διότι νομίζω υπάρχουν ακόμη προβληματισμοί που πρέπει να αξιολογηθούν».

Κατά τα άλλα, τόνισε πως θα σταθεί δίπλα στον κυπριακό λαό και στο πλευρό των δυνάμεων της Κύπρου που παλεύουν για λύση του Κυπριακού. Ολα αυτά μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε αμέσως μετά ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται «στο πλάι όλων των δυνάμεων που παλεύουν για τη λύση βάσει του σχεδίου Ανάν»... Οι δεσμεύσεις που έχει το κόμμα του απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και οι πιέσεις που άσκησε, προκειμένου να δεχτεί ο κυπριακός λαός το διχοτομικό σχέδιο, δε θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ούτε μετά το συντριπτικό «όχι» του δημοψηφίσματος. Εξάλλου, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, έσπευσαν να κινδυνολογήσουν, προκειμένου να στηρίξουν τη θέση του κόμματός τους.

Συγχρόνως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να προωθήσουμε μια εθνική στρατηγική με τα νέα δεδομένα, μια εθνική στρατηγική που θα προωθήσει τη λύση του Κυπριακού».

Ο ίδιος επιχείρησε να αναδείξει και τη σπουδαιότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τη ...βοήθεια που θα προσφέρει στην επίλυση του Κυπριακού και συγκεκριμένα υποστήριξε: «Οπωσδήποτε η δυναμική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αυτή που έφερε το Κυπριακό εδώ που το έφερε. Χωρίς αυτή τη δυναμική είμαι σίγουρος ότι δε θα υπήρχε ούτε από πλευράς Τουρκίας, ούτε από την πλευρά του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή η κοινή προσπάθεια για να μπει στο τραπέζι, ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας το Κυπριακό». Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί και να εξειδικευτεί και σημείωσε ότι «ο πρώτος λόγος πρέπει να είναι στην κυπριακή κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες κατά τη συνάντησή του με τον Τ. Παπαδόπουλο και ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε μια συγκεκριμένη θέση ιστορικά αιτιολογημένη και δικαιολογημένη», για την οποία δήλωσε «υπερήφανος» και υποστήριξε: «Εμείς που παλέψαμε τόσα χρόνια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ του Κυπριακού Ελληνισμού και τελικά υπέρ της επανενωμένης Κύπρου».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στενή συνεργασία και «σύμπτωση απόψεων»
  • Επιμένει στο «σχέδιο Ανάν» ως βάση για τη λύση του Κυπριακού ο Κ. Καραμανλής, ενώ δε διαβλέπει κινδύνους ευρωδιχοτόμησης
  • Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης, ώστε να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό, τάχθηκε ο Κύπριος Πρόεδρος

Eurokinissi

Μήνυμα στενής συνεργασίας και συντονισμού κινήσεων, προκειμένου να διατηρηθεί η «δυναμική» για την επίλυση του Κυπριακού, εξέπεμψαν οι Κ. Καραμανλής και Τ. Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησής του για το Κυπριακό παραμένει η ίδια και το θέμα της Κύπρου είναι «κορυφαία προτεραιότητα» για την εξωτερική πολιτική.

Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχαν χτες ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος, προκύπτει μια «σύμπτωση απόψεων» για τους παραπέρα χειρισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί το «διεθνές ενδιαφέρον» για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

«Στόχος δεν είναι άλλος από την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να παρέχει στους Κυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας», είπε ο Κ. Καραμανλής. Περισσότερο σαφής για το πώς το «σχέδιο Ανάν» θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης ήταν ο Τ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ναι μεν επανέλαβε ότι «τέτοιου είδους σχέδια, όπως το σχέδιο Ανάν, βρίσκονται πάντα στο τραπέζι - δεν εξαφανίζονται, δεν πεθαίνουν» - ωστόσο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές «ώστε αυτό το σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό». Απέφυγε όμως να προσδιορίσει τις αλλαγές που επιδιώκει, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να απαριθμεί δημόσια αυτή την ώρα τι θα επιδιωχτεί σε σχέση με αυτό το σχέδιο».

Και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, γιατί, όπως είπε ο Τ. Παπαδόπουλος, δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας βούληση, αλλά από πολλούς άλλους αστάθμητους παράγοντες. Ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί στο αν ασκήσει «βέτο».

Ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους για την «ολόψυχη και θερμή» στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, ωστόσο την ίδια στιγμή επέμεινε ότι το «σχέδιο Ανάν» «βεβαίως παραμένει η βάση», ενώ δε διέκρινε κάποιο κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την ΕΕ. Αντίθετα, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας, εκτίμησε ότι «είχαμε ήδη ένα θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο της ΕΕ, δύο μόλις 24ωρα μετά την έκφραση του κυπριακού λαού», το οποίο επιβεβαίωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι «η επανένωση του νησιού και όλες οι πολιτικές εκεί πρέπει να κατατείνουν».

Απαντώντας έμμεσα σε ορισμένα δημοσιεύματα που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να αξιώνει συνδιαμόρφωση και συναπόφαση της πολιτικής για το Κυπριακό ή και αλλαγή στρατηγικής, ο Κ. Καραμανλής είπε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στρατηγική μας παραμένει αυτή που ήταν πάντα. Το θέμα της Κύπρου είναι κορυφαίο ζήτημα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και κορυφαία προτεραιότητα». Στην ερώτηση αν αισθάνεται ενοχλημένος επειδή ο Κύπριος Πρόεδρος δε συζήτησε μαζί του πριν από το διάγγελμά του, ο Κ. Καραμανλής απάντησε: «Οχι, δεν αισθάνομαι ότι παρέλειψε να κάνει κάτι ο κ. Παπαδόπουλος. Στο κάτω κάτω της γραφής, θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω το ερώτημα. Θα έπρεπε να είναι ενοχλημένος ο κ. Παπαδόπουλος γιατί πήραν τα ελληνικά κόμματα θέση, μεταξύ των οποίων βεβαίως και η κυβέρνηση;». Αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι άλλο πράγμα είναι η στενή συνεργασία, η ειλικρινής σχέση, η συνεννόηση για να κάνουμε μαζί τις προσπάθειές μας σε διεθνές επίπεδο και άλλο πράγμα είναι το αναφαίρετο, το ελεύθερο δικαίωμα του καθενός - και πόσο μάλλον των κορυφαίων πολιτειακών οργάνων στη Μεγαλόνησο, που στο κάτω κάτω εκείνη θα είχε να ζήσει με το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - να εκφράσει την άποψή του».

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε «δημόσια και επίσημα» τον Κ. Καραμανλή για τη σταθερή θέση του ότι θα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μέχρι τώρα τακτική της ή θα ζητήσει να συνδιαμορφώνεται η πολιτική για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, απάντησε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο πνεύμα που ισχύει μέχρι τώρα». Στην ευθεία ερώτηση αν «σήμερα (σ.σ. χτες) ο κ. Καραμανλής επιδίωξε έναν ενεργότερο ρόλο της Αθήνας στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη νήσο», ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει: «Ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης είναι και υπεύθυνος και ενεργός»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ