Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ: ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (10.00-20.55). ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ: ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: (13.00-15.30). ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΟΑΚΑ: ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ (09.00-21.45). ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ (09.30-19.37). ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΟΑΚΑ: ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (10.00-16.05). ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (ΓΗΠΕΔΟ ΧΟΚΕΪ 2): ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΥΦΛΩΝ 5Χ5: (10.00-15.00). ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (09.00-16.25). ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ: ΤΖΟΥΝΤΟ (10.00-15.28).

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Ρίχνονται στη δράση

Με 10 ελληνικές συμμετοχές αρχίζουν οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στην πρώτη αγωνιστική μέρα. Πρώτη στη «μάχη» ρίχνεται η Γεωργία Δημοπούλου, στα προκριματικά της κατηγορίας SH1 της σκοποβολής, R2-10μ Αεροβόλο Τουφέκι Ορθίως.

Στη συνέχεια, ο Αντώνιος Καλύβας θα αντιμετωπίσει τον Ισπανό, Μανουέλ Ρόμπλες, στα προκριματικά του πινγκ πονγκ. Ο Κωνσταντίνος Σιάχος θα «μονομαχήσει» με τον Τσέχο, Φράντισεκ Γκλάζαρ, στο πλαίσιο του ατομικού των ανδρών.

Στο Τζούντο ο Ευστάθιος Σούλιος θα «κοντραριστεί» με τον Ισπανό Νταβίντ Γκαρθία ντελ Βάλε στα 66 κιλά. Στο ίδιο αγώνισμα η Χριστίνα Σκανδάλη θα αναμετρηθεί με τη Γαλλίδα, Καριμά Μετζεντέντ, στους προημιτελικούς των -48 κ.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου 5Χ5 θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή. Στην ποδηλασία και συγκεκριμένα στα 4 χλμ. Ατομικού Πουρσουίτ Ανδρών στην κατηγορία LC2, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Παναγιώτη Πατεράκη, που κατέλαβε την 9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 και τη 12η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τέλος, η Εθνική ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο αντιμετωπίζει την αντίστοιχη του Ιράν.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Υποδοχή της φλόγας με ανάδειξη της πραγματικότητας

Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Νίκαια, βωμός με φόντο το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Από τη χτεσινή εκδήλωση στη Νίκαια, βωμός με φόντο το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Με έναν ξεχωριστό τρόπο που επισήμαινε σε όλους τα οξύτατα προβλήματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες(ΑμΕΑ), υποδέχτηκε χτες το πρωί ο Δήμος Νίκαιας τη φλόγα της Παραολυμπιάδας, την οποία μετέφεραν άτομα με αναπηρίες.

Μαθητές των σχολείων, κρατώντας κλαδιά ελιάς, μαζί με εκατοντάδες κατοίκους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δαβάκη, όπου είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή με αθλητικούς αγώνες μπάσκετ, πινγκ - πονγκ και σκάκι μεταξύ αρτιμελών ατόμων και ατόμων με νοητική υστέρηση και αναπηρία.

«Η πολιτική σας μας εξαθλιώνει, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια», έγραφε ένα μεγάλο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αναπήρων, αποκαλύπτοντας τη σκληρή αλήθεια που βιώνουν οι ίδιοι πίσω από τις φιέστες που στήνονται ενόψει της Παραολυμπιάδας.

«Θα άξιζε, επισήμανε στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, η φλόγα να περάσει και από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Οσετία, για να ζεστάνει με το φως της τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν ανάπηροι από τους πολέμους και την τρομοκρατία που εξαπολύουν οι σημερινοί κυρίαρχοι της παγκόσμιας βαρβαρότητας. Θα άξιζε η φλόγα να ζεστάνει τις ψυχές και τις οικογένειες των δεκάδων εργατών που έμειναν ανάπηροι κατά την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων».

Αφού παρουσίασε τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλει η δημοτική αρχή για τη στήριξη των ΑμΕΑ, επισήμανε τις ευθύνες του κράτους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Στη συνέχεια, βράβευσε λαμπαδηδρόμους με αναπηρίες.

Τις επιπτώσεις από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας στη ζωή των αναπήρων, επισήμανε στην ομιλία του ο Μάριος Καμακάρης, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Τα ελάχιστα ειδικά σχολεία, επισήμανε, βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης. Πολλά δεν άνοιξαν λόγω έλλειψης προσωπικού και από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες στην Ελλάδα, φοιτούν τα 15.000. Η ανεργία στα ΑμΕΑ βρίσκεται στο 90%. Το μοναδικό έργο που ήταν στον φάκελο διεκδίκησης για την άθληση των αναπήρων, έμεινε στα χαρτιά και στους αθλητικούς τους συλλόγους πάνω από τέσσερα χρόνια χρωστούν τις τακτικές επιχορηγήσεις. «Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, τόνισε ο Μάριος Καμακάρης, πρέπει να δημιουργήσουμε μια τεράστια συμμαχία που να βάζει εμπόδια σ' αυτή την πολιτική και να αποκτήσει την ικανότητα να την ανατρέψει, για να έρθει στο κέντρο μιας άλλης εξουσίας ο άνθρωπος και οι ανάγκες του».

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Αισθητική λιτότητα, αποφυγή «παρεξηγήσεων»...

Είναι δύσκολο να αποστασιοποιηθεί κανείς και να απολαύσει - πολύ περισσότερο να κρίνει - μια τελετή έναρξης Παραολυμπιακών Αγώνων, όταν ξέρει πως και αυτοί οι αγώνες βασίζονται στην απόλυτη υποκρισία ενός συστήματος, που, στην «καλύτερη» των περιπτώσεων, διαφημίζει τη «φιλανθρωπία» του, πάντα με σπόνσορες.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, οι Γάλλοι οργανωτές της τελετής φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, πως επιχείρησαν να αποφύγουν εξόφθαλμες αναφορές στη σημερινή πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) παγκοσμίως, «σώζοντας» - πιθανόν άθελά τους - και τα προσχήματα για λογαριασμό των αφεντικών τους.

Ετσι, αυτό που είδαμε χτες ήταν ένα σύνολο από αναφορές σε σύμβολα παγκόσμιων ιδεολογικών «σταθερών», στο επίκεντρο των οποίων ήταν ο πλάτανος, σύμβολο ζωής, δύναμης, σταθερότητας. Γύρω του «πλέχτηκε» μία εντυπωσιακή, ομολογουμένως, «αναπαράσταση» άλλων συμβόλων, όπως των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (φωτιά, νερό, γη, αέρας), με την απλόχερη χρησιμοποίηση πλήθους χορευτών, αποφεύγοντας επιμελώς - και επιτυχώς - την υπερβολή.

Η απλότητα ήταν αυτή που κυριάρχησε και σε σημεία-«κλειδιά» της τελετής, όπως η είσοδος της παραολυμπιακής σημαίας, που συνοδευόταν μουσικά από το «σεμνό» σαντούρι. Οι συμβολισμοί συνεχίστηκαν με την αναπαράσταση της ονομασίας των ανέμων στη νοηματική γλώσσα στον «κορμό» του δέντρου. Ακόμη και η χρήση των πυροτεχνημάτων ήταν «μετρημένη», αν και θα μπορούσαν να απουσιάζουν χωρίς να λείψουν σε κανέναν, από τη στιγμή που η τελετή ήταν «χαμηλών» τόνων. Εντυπωσιακή ήταν και η αφή της φλόγας στο στάδιο, μετά τη μεταφορά της από οκτώ παραολυμπιονίκες λαμπαδηδρόμους, με τελευταίο τον Γιώργο Τοψή. Εντυπωσιακή, αλλά λιγότερο συμβολική σε σχέση με την υπόλοιπη τελετή.

Αυτό που νομίζουμε ότι πραγματικά προσδίδει σε τέτοιες τελετές την ουσιαστική ανθρωπιά, η οποία λείπει από το πανηγύρι των πολυεθνικών, που είναι οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, ήταν η παρέλαση των ίδιων των αθλητών. Ενώ το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου δέχτηκαν οι αθλητές από χώρες πολύπαθες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, αλλά και η Κούβα. Η αυτοπεποίθηση των αθλητών και η σιγουριά τους στις δυνάμεις τους είναι τα συναισθήματα που μας «μεταφέρουν» στην αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να ξεπεράσει ό,τι του δίνεται ως «μοίρα» ή ως «αναλλοίωτο».

Τελικά ήταν μια λιτή - τηρουμένων των αναλογιών μιας εκδήλωσης Ολυμπιακών δεδομένων - τελετή, ενίοτε άνιση, κάποιες φορές θύμιζε παραγωγή ανεξάρτητη από το σκοπό για τον οποίο πραγματοποιήθηκε, αλλά τουλάχιστον δεν πρόσβαλλε την αισθητική και τους αθλητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ