Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα

Με την προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», σήμερα, Σάββατο 18 Δεκέμβρη, συνεχίζεται ο πρώτος κύκλος των κινηματογραφικών προβολών που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Η προβολή των ταινιών γίνεται στον 1ο όροφο της ΚΟΠ και η ώρα έναρξης είναι στις 7 μ.μ. Ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 8 Γενάρη με την ταινία «Ούλοι εμείς εφέντη».

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, με την οποία εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο η μεγάλη δραστηριότητα της Οργάνωσης στους εργαζόμενους, στη νεολαία και στα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Οι προβολές γίνονται με αφορμή και τις προετοιμασίες του Κόμματος για το 17ο Συνέδριο. Στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δυνάμεις της ΚΟΠ, να προκαλέσουν νέα ερεθίσματα και προβληματισμούς στη νεολαία, στους εργαζόμενους του Πειραιά, ώστε το Συνέδριο να γίνει και δική τους υπόθεση. Παράλληλα, έχει σαν στόχο να αναδειχτεί η πρωτοπόρα θεωρία και δράση του Κόμματος, που χιλιάδες λαού ακολούθησαν και ακολουθούν, δίνοντας μεγάλους αγώνες που φτάνουν μέχρι και τη θυσία.

Αύριο το ραντεβού της νεολαίας
  • Στις 7.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, η συγκέντρωση που διοργανώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ
  • Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα

Αύριο πραγματοποιείται η εκδήλωση νεολαίας που συνδιοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ, προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος και των 86 χρόνων δράσης του, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το γήπεδο του Σπόρτιγκ αναμένεται να γεμίσει νιάτα στις 7.30 μ.μ. το απόγευμα, νιάτα που βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα το προηγούμενο διάστημα, που συναντήθηκαν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ και τώρα θα δώσουν ξανά το «παρών», για να ακούσουν, να προβληματιστούν, να διδαχτούν αλλά και να ψυχαγωγηθούν.

Γι' αυτή την εκδήλωση νεολαίας, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών που δούλεψε με μεράκι, έχουν ετοιμάσει ένα βίντεο αφιερωμένο στην ιστορία του Κόμμματος, καθώς και ένα θεατρικό έργο, ένα θεατρικό ποίημα που υμνεί την ανάγκη περάσματος από την εξουσία της αστικής τάξης στην εξουσία του λαού, της εργατικής τάξης. Πρόκειται για «Το φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη, που θα παρουσιάσουν δραματοποιημένο ο Γεράσιμος Βάκρος και μια ομάδα τεσσάρων ηθοποιών. Με αυτό τον τρόπο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τιμούν και τον ποιητή του «Οδηγητή», που φέτος συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από το θάνατό του.

Οι νέοι κι οι νέες λοιπόν, δίνουν μαζικά τα ραντεβού τους για την αυριανή πολιτική - πολιτιστική συνάντηση, γιατί το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η ισχυροποίηση του κόμματος της εργατικής τάξης, αφορά άμεσα το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς, «γιατί ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας», όπως λέει και το σύνθημα της εκδήλωσης.



ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Γιατί υπάρχει τάση να πέφτει το μέσο ποσοστό του κέρδους;

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ κέρδους είναι η σχέση της υπεραξίας προς το συνολικό κεφάλαιο, δηλαδή το σταθερό και το μεταβλητό μαζί και είναι ο δείκτης της αποδοτικότητας του κεφαλαίου. Οσο μεγαλύτερη είναι η υπεραξία που αποσπά το κεφάλαιο, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κέρδους. Απ' αυτή την άποψη οι καπιταλιστές επιδιώκουν είτε με παράταση της εργάσιμης μέρας, ή με αύξηση της εντατικότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας, ή με την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης να αυξάνουν την υπεραξία που αποσπούν επομένως να ανεβάζουν και το ποσοστό του κέρδους.

ΚΑΘΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ενός κλάδου έχει διαφορετικό μέγεθος κεφαλαίου και τεχνικό εξοπλισμό. Αυτό εκφράζεται στο μέγεθος αξίας των εμπορευμάτων που παράγει. Ομως επειδή υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις ενός βιομηχανικού κλάδου, σε μια πορεία εξισώνονται οι διάφορες αξίες που παράγουν με την κοινωνική αξία, η οποία καθορίζεται από τις συνθήκες παραγωγής στις επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα των δοσμένων εμπορευμάτων. Δηλαδή, έρχεται στιγμή που η αξία των παραγόμενων εμπορευμάτων σε κάθε επιχείρηση εξισώνεται. Ετσι διαμορφώνεται και το ποσοστό κέρδους για κάθε κλάδο.

ΚΑΘΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ όμως, επιδιώκει να αξιοποιήσει το κεφάλαιό του με τον καλύτερο τρόπο. Επενδύει λοιπόν στον κλάδο με τα μεγαλύτερα κέρδη. Τα κεφάλαια που τοποθετούνται στους διάφορους κλάδους της οικονομίας διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνον ως προς το προϊόν που παράγουν, αλλά και ως προς την οργανική σύνθεση του κεφαλαίου, που εκφράζει τη σχέση σταθερού και μεταβλητού κεφαλαίου, δηλαδή πόση μάζα ζωντανής εργασίας (μεταβλητό κεφάλαιο) κινεί μια ορισμένη μάζα σε μέσα παραγωγής σε κάθε επιχείρηση (σταθερό κεφάλαιο). Και επειδή η μοναδική πηγή της υπεραξίας είναι η εργασία των μισθωτών εργατών, κεφάλαια ίσου μεγέθους στους διάφορους κλάδους της παραγωγής χρησιμοποιούν διαφορετική ποσότητα ζωντανής εργασίας, επομένως οι επιχειρήσεις με χαμηλή οργανική σύνθεση του κεφαλαίου παράγουν μεγαλύτερη μάζα υπεραξίας, ενώ οι επιχειρήσεις με υψηλή οργανική σύνθεση του κεφαλαίου παράγουν μικρότερη μάζα υπεραξίας. Αρα στους κλάδους με χαμηλή οργανική σύνθεση το ποσοστό του κέρδους θα είναι υψηλότερο.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ όμως διανομή του κέρδους προκαλεί μια συνεχή μεταφορά των κεφαλαίων από κλάδο σε κλάδο. Αυτή η μεταφορά κεφαλαίων από λιγότερο κερδοφόρους κλάδους στους περισσότερο κερδοφόρους, σημαίνει αύξηση της παραγωγής στους περισσότερο κερδοφόρους, γεγονός που ρίχνει τις τιμές, ενώ στους λιγότερο κερδοφόρους τις ανεβάζει, αυτά δε, λόγω προσφοράς και ζήτησης. Ετσι πέφτει το ποσοστό κέρδους στους περισσότερο κερδοφόρους κλάδους και ανεβαίνει στους λιγότερο κερδοφόρους, αυτούς με υψηλή οργανική σύνθεση. Αυτό προκαλεί εξίσωση των ποσοστών κέρδους των διαφόρων κλάδων και έτσι, διαμορφώνεται ένα γενικό (ή μέσο) ποσοστό κέρδους.

ΚΑΘΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ όμως βλέποντας ότι στους κλάδους με υψηλή οργανική σύνθεση έχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, αντικαθιστά ολοένα και περισσότερο τους εργάτες με μηχανές, κάνει φτηνότερη την παραγωγή, πλαταίνει την πώληση των εμπορευμάτων του και πετυχαίνει υπερκέρδη για τον εαυτό του. Ετσι όμως οι τεχνικές επιτεύξεις των χωριστών επιχειρήσεων διαδίδονται πλατιά, ανεβαίνει η οργανική σύνθεση του κεφαλαίου (σταθερό /μεταβλητό) στις περισσότερες επιχειρήσεις, πράγμα που οδηγεί στη μείωση του γενικού ποσοστού του κέρδους. Ετσι δημιουργείται η τάση του μέσου ποσοστού κέρδους να πέφτει και δημιουργούνται δυσκολίες στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΤΑΣ
Θετική δουλιά με στόχο το Μέτωπο

Με στόχο τη συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης της Αρτας στην ισχυροποίηση του Κόμματος, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για το σοσιαλισμό, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της ΝΕ Αρτας, στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαδικασιών. Με βάση την πλούσια πείρα και τα συμπεράσματα από τη δράση της Οργάνωσης, τέθηκαν οι προτεραιότητες της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, με βάση και τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο, που ψηφίστηκαν ομόφωνα από τις ΚΟΒ.

Την εισήγηση του απερχόμενου Οργάνου έκανε ο γραμματέας της ΝΕ, Γρηγόρης Καραγιάννης, ενώ τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδος του ΚΚΕ. Στην εισήγηση αναδείχτηκαν αδυναμίες σε σχέση με την αφομοίωση και εξειδίκευση της πολιτικής του Κόμματος. Ενώ, ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από το δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο στο νομό της Αρτας, όπου συμμετέχουν με ενδιαφέρον φίλοι του Κόμματος και νέοι.

Σε σχέση με τις οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις στο νομό σημειώθηκε ότι ενισχύεται η τάση μείωσης του αγροτικού πληθυσμού εξαιτίας της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Πολλοί έχουν διπλή απασχόληση «αγρότες και εργατοϋπάλληλοι - εποχιακοί εργάτες». Παρουσιάζεται τάση προλεταριοποίησης των φτωχότερων στρωμάτων όχι όμως με τρόπο «ευθύ». Η καταστροφή της εσπεριδοκαλλιέργιας εκτιμάται πως θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία των συσκευαστηρίων, των συνεργείων συλλογής και μεταφοράς, όπου εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στο νομό. Οι νέοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Αναπτύσσονται νέες καλλιέργειες και εκμεταλλεύσεις (π.χ. πτηνοτροφικές μονάδες, συσκευαστήρια εσπεριδοειδών και ακτινιδίων». Μεγαλώνει το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση χωρίς ασφάλιση και χωρίς σταθερό ωράριο. Παρουσιάζεται τάση αύξησης των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανεργίας που αναγκάζει πολλούς να ανοίξουν ένα μαγαζί και σε λίγο καιρό να το κλείσουν. Η προσπάθεια ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ, επισημάνθηκε, θα επιταχύνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος, πλήγμα θα δεχτούν οι νέες μικρές κτηνοτροφικές μονάδες που οφείλουν τη δημιουργία τους στη ΔΩΔΩΝΗ.

Στο απολογισμό της δουλιάς, για την εκλαΐκευση της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, σημειώθηκε ότι είναι αδύναμη η πολιτική δράση στην εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα ως απόρροια της αδυναμίας να προωθηθεί ενιαία η στρατηγική του Κόμματος στην καθημερινή πάλη. Επισημάνθηκαν στοιχεία χαλαρότητας και αποσπασματικής δράσης στη λειτουργία της οργάνωσης, ενώ οι συσπειρώσεις πρέπει να ενισχυθούν και να μαζικοποιηθούν. Σημειώθηκε, τέλος, και η θετική εμπειρία από τις συσπειρώσεις, από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, τη συστράτευση εργαζομένων - αγροτών - εμπόρων σε συγκεκριμένα ζητήματα, π.χ. ΔΩΔΩΝΗ. Από τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, από τη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θετική, γενικά, εκτιμήθηκε η δουλιά στην εργατική τάξη, όπου τονίστηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του ΠΑΜΕ ως διακριτού ταξικού πόλου και σημειώθηκε ότι το Εργατικό Κέντρο από τη στιγμή που απέκτησε ταξικά χαρακτηριστικά έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο και στη συσπείρωση των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων θέτοντάς τη στο προσανατολισμό του. Ουσιαστική κρίθηκε η δουλιά στην αγροτιά, ενώ τονίστηκε η ανάγκη μαζικοποίησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και ενεργοποίησης της ΠΑΣΥ. Για τη δουλιά στους μικρομεσαίους εμπόρους και ΕΒΕ σημειώθηκε ότι έχουν γίνει βήματα με στόχο τη λειτουργία της ΔΗΚΕΒΕ και το ζωντάνεμα της ομοσπονδίας. Υπογραμμίστηκε, ακόμα, η ανάγκη να δοθεί βάρος στη δουλιά του Κόμματος στη νεολαία. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκαν ζητήματα όπως: Για την ενιαία αντίληψη και δράση της Οργάνωσης, τη σταθερότητα στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, τη συνέπεια και συνέχεια στη δράση με συλλογικότητα, την οργανωτική ανάπτυξη και γενίκευση και αξιοποίηση της πείρας. Επίσης για την ανάγκη εξειδίκευσης της πολιτικής του Κόμματος μέχρι την ΚΟΒ, τη δουλιά στις συσπειρώσεις, στην εργατική τάξη και στην ύπαιθρο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ σε όλες σχεδόν τις τοποθετήσεις υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ολόπλευρη βοήθεια στην ΚΝΕ.

Από την καθοδήγηση μίλησαν ο Γ. Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και από την ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ ο Απ. Τασούλας. Ο Γ. Ποσοτίδης επισήμανε πως στη δράση μας αναδεικνύονται σημαντικές καθυστερήσεις εκεί όπου οι Θέσεις της ΚΕ θεωρούν ως βάση, ώστε το Κόμμα να μπει σε τροχιά ολόπλευρης ισχυροποίησης. Η αιτία όπως υπογραμμίζουν οι Θέσεις - σημείωσε - είναι βαθιά ιδεολογική για να προσθέσει πως, όταν έχουμε πειστεί γι' αυτά που παλεύουμε, η πολιτική δράση αποχτάει περιεχόμενο και η πρότασή μας προοπτική. Το πλαίσιο καθημερινής πάλης και διεκδίκησης πρέπει να συνδέεται με την οριστική λύση.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής δράσης μας, τόνισε, ότι αυτό αφορά και στην προσπάθεια για γνώση της κοσμοθεωρίας μας αλλά και των οικονομικοκοινωνικών εξελίξεων, το πώς αυτά ανοίγονται πολιτικά, πώς προωθούνται από την Οργάνωση και συνδέονται με την προοπτική μας. «Με βάση το πρόγραμμα του Κόμματος η προοπτική περνάει μέσα από το Μέτωπο», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Το Μέτωπο είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί το "όχημα" για το πέρασμα της εξουσίας στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Γι' αυτή τη συμμαχία δουλεύουμε μέσα από τα επιμέρους μέτωπα, όπως προσδιορίστηκαν από το 15ο και 16ο Συνέδριο», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ