Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Νέες ευθύνες για το συνεπές αγροτικό κίνημα

«Περιοχές όπως η Καρδίτσα, συνολικότερα η Θεσσαλία αλλά και οι άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας που ήδη έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα, τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο και ευρύτερα οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη γεωργία, θα χτυπηθούν ακόμα περισσότερο από την ανεργία, τη φτώχεια, το κλείσιμο των καταστημάτων, την εγκατάλειψη των καλλιεργειών. Στόχος των εμπνευστών τη νέας ΚΑΠ είναι πρώτα και κύρια η συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων και η επιστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς στις εποχές των ακτήμονων κολίγων που πλέον θα εργάζονται ως εργάτες στην πρώην δική τους γη. Οι διέξοδοι που υποτίθεται προτείνουν οι Βρυξέλλες και οι εδώ κυβερνώντες, δηλαδή οι βιολογικές καλλιέργειες, ο αγροτοτουρισμός και γενικότερα ο πακτωλός των χρημάτων που προορίζεται στο λεγόμενο «δεύτερο Πυλώνα, ανάπτυξη της υπαίθρου», είναι απλά "προφάσεις εν αμαρτίαις" για το ξεκλήρισμά μας, αλλά και μια καλή δικαιολογία για να δώσουν χρήματα - τουλάχιστον το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους - στους ήδη κατέχοντες. Είναι δοκιμασμένα προγράμματα και στο παρελθόν, που δεν καταφέρνουν να ανατρέψουν τη γενική κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Σε αυτό το αντιαγροτικό πλαίσιο η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση επιφορτίζεται με ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες να οργανώσει την αντίσταση και την πάλη των αγροτών για την αλλαγή αυτής της κατάστασης, μέσα από την οργάνωση και τη συσπείρωση των αγροτών και στη συστράτευσή τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΗΛΕΙΑ
Συνεχή χτυπήματα στη μικρομεσαία αγροτιά

«Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που την υποστηρίζουν, αλλά φυσικά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των αγροτικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, οδηγούν στην εγκατάλειψη της γεωργίας από μια μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου της χώρας μας. Μια σειρά δυναμικές καλλιέργειες, παραδοσιακές καλλιέργειες της πατρίδας μας, στις οποίες μπορούσε να στηριχτεί και ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας της παραγωγής με συνακόλουθη ανάπτυξη των εισοδημάτων των εργαζομένων οδηγούνται στην εξαφάνιση. Καρπούζι, βιομηχανική ντομάτα, ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, η κορινθιακή σταφίδα, τα σιτηρά, σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων που παράγει ο νομός Ηλείας, μειώνεται συνεχώς η τιμή του παραγωγού τη στιγμή που αυξάνεται το κόστος παραγωγής τους, αλλά αυξάνονται και οι τιμές που τελικά προμηθεύεται τα προϊόντα αυτά ο καταναλωτής. Η πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ, και οι αναθεωρήσεις των κανονισμών ανά προϊόν που την επακολούθησαν προσπαθούν με ακόμη πιο βίαιο τρόπο να οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Φυσικά τα κακά μαντάτα από τις Βρυξέλλες δεν έχουν τελειώσει με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού αναμένεται και νέο χτύπημα μέσω της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα κηπευτικά και τις δεντροκαλλιέργειες. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας όλων αυτών, είναι ότι ενώ επικαλούνται το "συμφέρον του καταναλωτή" για να περικόψουν τις αγροτικές επιδοτήσεις αλλά και να επισπεύσουν το ξεκλήρισμά μας, με όχημα την "ποιοτική γεωργία", ανοίγουν ορθάνοιχτα τις πόρτες, για την είσοδο των μεταλλαγμένων, αφού αυτό βολεύει τις πολυεθνικές εταιρίες. Για να μην αναφερθούμε φυσικά στα λεγόμενα "διατροφικά σκάνδαλα" που κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουν το φως της δημοσιότητας και υπεύθυνοι δεν είναι άλλοι, παρά από εκείνοι που επικαλούνται το συμφέρον του καταναλωτή για να κολιγοποιήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα θα προσπαθήσει να εντείνει τις προσπάθειές του για την ανάπτυξη των αγώνων των μικρών και φτωχών αγροτών, ενάντια στην κοινή αγροτική πολιτική και στις πολιτικές δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη στηρίζουν».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΙΣΚΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν...

«Οι αγρότες της περιοχής μας βλέπουν πια καθαρά ότι το 2006 η κατάσταση θα χειροτερεύσει, δεδομένου ότι με την ενδιάμεση ΚΑΠ θα υπάρχει αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Συγκεκριμένα, στο νομό μας παράγονται βαμβάκι, ρύζι, καλαμπόκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, δηλαδή προϊόντα που πλήττονται σοβαρά. Σκεφτόμαστε τι θα καλλιεργήσουμε κι αν πρέπει να καλλιεργήσουμε, από την άποψη ότι η εμπορική τιμή σε προϊόντα, όπως ρύζι, βαμβάκι, καλαμπόκι, είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, στη ρυζοκαλλιέργεια ένα στρέμμα αποφέρει τόσα χρήματα - αν περιοριστούμε μόνο στην εμπορική του τιμή - όσα περίπου είναι και τα έξοδα παραγωγής. Παρά πολλοί όμως αγρότες έχουν μικρό κλήρο και αναγκάζονται για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα να νοικιάσουν χωράφια. Το κόστος παραγωγής για όλους αυτούς γίνεται διπλάσιο. Ετσι το κόστος για να καλλιεργήσει κάποιος θα είναι απαγορευτικό, με αποτέλεσμα να μένουν ακαλλιέργητα τα χωράφια. Οπως φαίνεται πλέον καθαρά στους αγρότες και της περιοχής μας, αρχίζουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα για τη μικρομεσαία αγροτιά».

ΚΑΠΡΙΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΑΝΙΑ
Επισπεύδουν το ξεκλήρισμά μας

«Αν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέχρι τώρα ΚΑΠ της ΕΕ που υπερψήφισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, πράσινες και μπλε, ήταν καταστροφικά και οδήγησαν στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας ως κύριου επαγγέλματος από πολλούς μικρομεσαίους αγρότες και τα παιδιά τους, η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή τη διαδικασία για τους εξής λόγους: Αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή που λειτουργεί ως κίνητρο εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας. Πάγωμα του ύψους των επιδοτήσεων και της καλλιέργειας στα επίπεδα του μέσου όρου 1999 - 2002 με αποτέλεσμα συνεχόμενη μείωση της επιδότησης λόγω πληθωρισμού και τις πολλές παρακρατήσεις. Τον Απρίλη του 2004 με τον κανονισμό 856 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ η τιμή ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ορίστηκε στις 606 δρχ. ενώ αντίθετα όταν ανέβηκε η τιμή του πάνω από 970 δρχ. επιτράπηκε μαζική αδασμολόγητη εισαγωγή για να πέσει η τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται πιο έντονα από πριν η συστράτευση της μικρομεσαίας αγροτιάς στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ και η σύγκρουσή της με την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΠΟΕ, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που επίσης χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική».

ΣΠΥΡΟΣ ΚΛΙΝΑΚΗΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ
Κάθε πέρσι και καλύτερα

«Η περιοχή της Πρέβεζας στο βαμβάκι είναι η πρώτη που πλήγηκε με την πρώτη αναθεώρηση που έγινε το 1992. Στον Αγιο Σπυρίδωνα και στην ευρύτερη περιοχή της Πέτρας καλλιεργούνταν μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και στο Λούρο και στο Φανάρι αντίστοιχα. Ηδη βρισκόμαστε στο 1/3 της καλλιέργειας στις περιοχές αυτές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα καλαμπόκια, προϊόν συνδυασμένο με την κτηνοτροφία, θα βρεθούν στο στόχαστρο. Με τις τιμές που διαμορφώθηκαν σήμερα, 37 δρχ. καλαμπόκι δε συμφέρει τον αγρότη να παράγει και να καλλιεργήσει. Τα κηπευτικά πλήττονται από τη γενικότερη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που έγινε με το Μάαστριχτ, δεν εμπλέκονται με θέματα επιδοτήσεων αλλά επιτρέπονται οι ελεύθερες εισαγωγές προϊόντων και αυτό έχει οδηγήσει το μήνα Δεκέμβρη στη χειρότερη εποχή, παραδείγματος χάριν, για την παραγωγή ντομάτας να πουλιέται αυτή τη στιγμή στην Πρέβεζα 20 λεπτά χονδρική και στους καταναλωτές να φτάνει μέσα από τα σούπερ μάρκετ στο 1,5 ευρώ. Τα εισαγόμενα κηπευτικά έχουν καταστρέψει την εγχώρια παραγωγή η οποία μειώνεται κάθε χρόνο 20%, ενώ το κόστος αυξάνεται καθημερινά γιατί οι συγχωνεύσεις των πολυεθνικών σε φάρμακα σπόρους, γεωργικά μηχανήματα ακολουθεί η μια την άλλη με αποτέλεσμα 5 εταιρίες να ελέγχουν όλο αυτό το εμπόριο. Σημειωτέον ότι διαφαίνεται στο δήμο της Πρέβεζας η έντονη οικοπεδοποίηση από τις αντιπαροχές. Τα καλύτερα κτήματα και τα πιο παραγωγικά της περιοχής βρίσκονται σε διαδικασία οικοπεδοποίησης και σε 5 χρόνια μπορεί να μη μιλάμε καθόλου για χώρους καλλιέργειας και αυτό σε συνδυασμό με τα παραπάνω να απωθεί όποιον νέο θέλει να γίνει αγρότης».

Ρεπορτάζ:

Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ, Σωτήρης ΖΩΤΟΣ, Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ωρα για δράση κατά της νέας ΚΑΠ

Ηδη είναι πραγματικότητα οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με πρώτα τρανταχτά παραδείγματα τους τομείς της ζάχαρης, του καπνού, καθώς και τη λιπασματοβιομηχανία

Motion Team

Η «ενδιάμεση αναθεώρηση» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και οι αναθεωρήσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ) κατά προϊόν που επακολούθησαν, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το πιο σημαντικό βήμα, απ' όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα, για την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρής και φτωχής αγροτιάς της χώρας μας, αλλά και συνολικότερα των μικροαγροτών του ευρωπαϊκού νότου και των νεοεισελθόντων στην Ενωση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Ηδη στη χώρα φαίνονται τα πρώτα αρνητικά σημάδια, τα οποία δεν πλήττουν μόνο την αγροτιά, αλλά και την εργατιά, καθώς και τους επαγγελματίες. Τρανταχτό παράδειγμα των πρώτων αρνητικών επιπτώσεων αποτελούν οι τομείς της ζάχαρης όπου ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της Ελληνικης Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη το οποίο ανακλήθηκε μέχρι νεοτέρας... και του καπνού, όπου αναμένεται να κλείσουν αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς και η λιπασματοβιομηχανία, αφού ήδη αποφασίστηκε το κλείσιμο του ενός εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Η επιχείρηση εξοικονόμησης πόρων από τους ισχυρούς της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να χρηματοδοτηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ανά τον κόσμο, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις και επιδιώξεις των Βρυξελλών προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δεν αφήνουν περιθώρια να δοθεί ούτε ...ψίχουλο στους αγρότες με τους μικρούς κλήρους. Ούτε να στηριχτούν οι τιμές των προϊόντων και η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Αντίθετα, η ασύστολη κερδοσκοπία και η συγκέντρωση της γης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τις πολυεθνικές και τα εδώ παραρτήματά τους, καθώς και τους κάθε λογής ντόπιους επιχειρηματίες, είναι το νέο γεωργικό μοντέλο που προωθείται και οικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς εντός του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.


Motion Team

Στη χώρα μας, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, ως γνήσιοι εκφραστές της παραπάνω πολιτικής, δε δίστασαν να θέσουν τις υπογραφές τους, σε όλα αυτά τα κείμενα - ληξιαρχικές πράξεις θανάτου της φτωχομεσαίας αγροτιάς του τόπου. Από κοντά και οι υποστηρικτές της «άλλης», της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπορεί να ...«φτιασιδωθεί» και φυσικά και οι πρασινογάλαζες ηγεσίες του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος δε διστάζουν σε κάθε ευκαιρία να «βάζουν πλάτη» στα αποκρουστικά σχέδια του κεφαλαίου, για την επιστροφή στο παρελθόν του τσιφλικά και του κολίγου.

Η ώρα της ΠΑΣΥ

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις γραμμές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), επιφορτίζεται με νέες ευθύνες ενημέρωσης και οργάνωσης της δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, αλλά και συστράτευσής της με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων των πόλεων για τη συνολική και από κοινού απόκρουση των αντιλαϊκών - αντιαγροτικών μέτρων, μέσω της οικοδόμησης ενός ενιαίου Αγωνιστικού Μετώπου. Η ΠΑΣΥ με το ξεκίνημα του νέου έτους πήρε αγωνιστικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση τοπικών συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων στις αγροτικές περιοχές, συλλαλητηρίου στις αρχές του Φλεβάρη στην έκθεση «Αγρότικα» στη Θεσσαλονίκη και στις 19 του Μάρτη του αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ.


ICON

Σήμερα, μιλούν στον «Ρ» αγρότες συνδικαλιστές, μέλη της ΠΑΣΥ, οι οποίοι αφ' ενός τονίζουν την καταστροφική πορεία που χαράζουν γι' αυτούς όλα αυτά τα χρόνια τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, αφ' ετέρου υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για αλλαγή «ρότας», προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών της πόλης και της υπαίθρου, των εργαζομένων και της νεολαίας, στο πλαίσιο, πάντα, μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής, που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της θα έχει τα συμφέροντα όχι των πολυεθνικών, αλλά των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ