Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ωρα για δράση κατά της νέας ΚΑΠ

Ηδη είναι πραγματικότητα οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με πρώτα τρανταχτά παραδείγματα τους τομείς της ζάχαρης, του καπνού, καθώς και τη λιπασματοβιομηχανία

Motion Team

Η «ενδιάμεση αναθεώρηση» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και οι αναθεωρήσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ) κατά προϊόν που επακολούθησαν, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το πιο σημαντικό βήμα, απ' όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα, για την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της μικρής και φτωχής αγροτιάς της χώρας μας, αλλά και συνολικότερα των μικροαγροτών του ευρωπαϊκού νότου και των νεοεισελθόντων στην Ενωση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Ηδη στη χώρα φαίνονται τα πρώτα αρνητικά σημάδια, τα οποία δεν πλήττουν μόνο την αγροτιά, αλλά και την εργατιά, καθώς και τους επαγγελματίες. Τρανταχτό παράδειγμα των πρώτων αρνητικών επιπτώσεων αποτελούν οι τομείς της ζάχαρης όπου ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της Ελληνικης Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη το οποίο ανακλήθηκε μέχρι νεοτέρας... και του καπνού, όπου αναμένεται να κλείσουν αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς και η λιπασματοβιομηχανία, αφού ήδη αποφασίστηκε το κλείσιμο του ενός εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Η επιχείρηση εξοικονόμησης πόρων από τους ισχυρούς της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να χρηματοδοτηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ανά τον κόσμο, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις και επιδιώξεις των Βρυξελλών προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δεν αφήνουν περιθώρια να δοθεί ούτε ...ψίχουλο στους αγρότες με τους μικρούς κλήρους. Ούτε να στηριχτούν οι τιμές των προϊόντων και η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Αντίθετα, η ασύστολη κερδοσκοπία και η συγκέντρωση της γης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τις πολυεθνικές και τα εδώ παραρτήματά τους, καθώς και τους κάθε λογής ντόπιους επιχειρηματίες, είναι το νέο γεωργικό μοντέλο που προωθείται και οικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς εντός του ευρωενωσιακού οικοδομήματος.


Motion Team

Στη χώρα μας, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, ως γνήσιοι εκφραστές της παραπάνω πολιτικής, δε δίστασαν να θέσουν τις υπογραφές τους, σε όλα αυτά τα κείμενα - ληξιαρχικές πράξεις θανάτου της φτωχομεσαίας αγροτιάς του τόπου. Από κοντά και οι υποστηρικτές της «άλλης», της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπορεί να ...«φτιασιδωθεί» και φυσικά και οι πρασινογάλαζες ηγεσίες του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος δε διστάζουν σε κάθε ευκαιρία να «βάζουν πλάτη» στα αποκρουστικά σχέδια του κεφαλαίου, για την επιστροφή στο παρελθόν του τσιφλικά και του κολίγου.

Η ώρα της ΠΑΣΥ

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις γραμμές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), επιφορτίζεται με νέες ευθύνες ενημέρωσης και οργάνωσης της δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική, αλλά και συστράτευσής της με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων των πόλεων για τη συνολική και από κοινού απόκρουση των αντιλαϊκών - αντιαγροτικών μέτρων, μέσω της οικοδόμησης ενός ενιαίου Αγωνιστικού Μετώπου. Η ΠΑΣΥ με το ξεκίνημα του νέου έτους πήρε αγωνιστικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση τοπικών συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων στις αγροτικές περιοχές, συλλαλητηρίου στις αρχές του Φλεβάρη στην έκθεση «Αγρότικα» στη Θεσσαλονίκη και στις 19 του Μάρτη του αγωνιστικού γιορτασμού του Κιλελέρ.


ICON

Σήμερα, μιλούν στον «Ρ» αγρότες συνδικαλιστές, μέλη της ΠΑΣΥ, οι οποίοι αφ' ενός τονίζουν την καταστροφική πορεία που χαράζουν γι' αυτούς όλα αυτά τα χρόνια τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα της ολιγαρχίας στην Ελλάδα, αφ' ετέρου υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για αλλαγή «ρότας», προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών της πόλης και της υπαίθρου, των εργαζομένων και της νεολαίας, στο πλαίσιο, πάντα, μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής, που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της θα έχει τα συμφέροντα όχι των πολυεθνικών, αλλά των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ