Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Υπερ - κερδοφόρο ξεζούμισμα των εργαζομένων

Η οργή και η αγανάχτηση που προκαλούν οι κλιμακούμενες αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων σε βάρος των εργαζομένων, φορτίζονται περισσότερο αν παρατηρήσει κανείς ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την πορεία της κερδοφορίας των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και τη συνεχόμενη ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών - όπως παρουσιάζονται από τους σχετικούς ισολογισμούς των επιχειρήσεων - αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον τώρα, που στα πλαίσια των «διαπραγματεύσεων» που γίνονται για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, οι εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων προκαλούν ξεδιάντροπα απαιτώντας, στο όνομα της προοδευτικά μεγαλύτερης κερδοφορίας τους, την πλήρη παράδοση των εργαζομένων και την απόλυτη υποταγή τους στα συνθήματα της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.

Τα στοιχεία για το 2003, χρονιά για την οποία υπάρχουν αναλυτικά και ολοκληρωμένα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων, είναι άκρως αποκαλυπτικά. Εκείνη τη χρονιά ο ΣΕΒ και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, είχαν συμφωνήσει για «αύξηση» του βασικού μεροκάματου κατά 3,9%, ένα ποσοστό που όχι μόνο δεν κάλυπτε τις συσσωρευμένες απώλειες που είχαν τα εργατικά εισοδήματα, αλλά και δεν αντιμετώπιζε την τρέχουσα ακρίβεια που πάντα ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Μόνο που το ποσοστό της αύξησης του μεροκάματου έπρεπε να είναι μηδαμινό, ώστε να εξασφαλιστεί η παραπέρα αύξηση των κερδών των βιομηχάνων. Ετσι, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία που οι μεγαλοβιομήχανοι έδωσαν στη δημοσιότητα και υπάρχουν στη σχετική έκδοση της ICAP «Η Ελλάδα σε αριθμούς», το 2003:

  • Τα επίσημα καθαρά κέρδη των βιομηχάνων αυξήθηκαν συνολικά κατά 22,5%.
  • Ιδιαίτερα σημαντικές επιδόσεις σημειώθηκαν σε μια σειρά κλάδους, με αστρονομικά ποσοστά αύξησης της κερδοφορίας. Μεταξύ αυτών σημειώθηκε αύξηση κερδών:

-- στον κλάδο εφημερίδες - περιοδικά 462%

-- στον κλάδο εμφιάλωση υγραερίων 155%

-- στον κλάδο μηχανήματα 67%

-- στον κλάδο πετρέλαιο - άνθρακες 64,8%

-- στον κλάδο μεταλλικά προϊόντα 49%

-- στον κλάδο ηλεκτρικές συσκευές 41% κ.ο.κ.

Επίσης το 2003:

  • Ολοι οι κλάδοι της βιομηχανίας παρουσίασαν κέρδη που συνολικά έφτασαν τα 2,42 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Σημειώθηκε αύξηση του ενεργητικού κατά 5%, των ιδίων κεφαλαίων κατά 3%, ενώ υπήρξε στασιμότητα στο τομέα των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (δάνεια κλπ.)

Ακόμα πιο θεαματικά όμως είναι τα κέρδη ανά εργαζόμενο που παρουσιάζουν οι διάφοροι κλάδοι. Οπως φαίνεται από το σχετικό πίνακα, το 2003 οι μεγαλοβιομήχανοι άρπαξαν κατά μέσο όρο καθαρό κέρδος 8.417 ευρώ ανά εργαζόμενο!!! Το ποσό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο για κάποιους κλάδους της βιομηχανίας, φτάνοντας στο απίθανο επίπεδο των 72.666 ευρώ ανά εργαζόμενο στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Μετά τον κλάδο των ειδών διατροφής τα καθαρά κέρδη ανά εργαζόμενο ήταν: Εκδόσεις - Εκτυπώσεις 4.883 ευρώ, Εμφιάλωση Υγραερίων 4.549 ευρώ, Μεταφορικά Μέσα 3.677 ευρώ, Λευκά Είδη - Είδη από Υφασμα 3.011 ευρώ, Ενδύματα - Εσώρουχα - Αξεσουάρ 2.914 ευρώ, Εφημερίδες - Περιοδικά 2.902 ευρώ, Υποδήματα - Δερμάτινα Είδη 2.712 ευρώ, Μεταλλικά Προϊόντα 1.788 ευρώ, Ξύλο - Φελλός 1.781 ευρώ, Χαρτί και προϊόντα 1.683 ευρώ, Επιπλα 1.682 ευρώ, Κλωστοϋφαντουργίες 1.547 ευρώ, Καπνός 40 ευρώ.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ