Κυριακή 15 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πλατύ κάλεσμα αντίστασης στην αντεργατική επίθεση

Την αναγκαιότητα, οι εργαζόμενοι να κάνουν το βήμα και να παλέψουν με τις ταξικές δυνάμεις για την απόκρουση των νέων αντιδραστικών μέτρων αναδεικνύουν εννιά ομοσπονδίες και πέντε Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Κοινό κάλεσμα «σε όλους τους συναδέλφους, στους εργάτες και στις εργάτριες, στους νέους και στις νέες, στους μετανάστες που ταλαιπωρούνται από τα προβλήματα και βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής», να κάνουν το βήμα και να παλέψουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, απευθύνουν 9 Ομοσπονδίες και 5 σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Λογιστών, Τύπου και Χάρτου, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Θεάματος - Ακροάματος, Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας ΙΚΑ και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Μετάλλου Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ελαιοσαπουνοποιών.

Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια

Οι ταξικές δυνάμεις, στο κοινό τους κάλεσμα σημειώνουν:

«Σήμερα, είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να απαντήσουμε στην αντεργατική επίθεση πιο οργανωμένα, πιο μαζικά, να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων, κάνοντας τις κλαδικές συμβάσεις υπόθεση των εργαζομένων, των συνδικάτων. Να μην περάσουν τα σχέδια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που μας προκαλεί, αξιώνοντας την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, το πάγωμα μισθών, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50%, την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που προβλέπουν υποαπασχόληση χωρίς δικαιώματα. Παίζουν με την αγωνία των χιλιάδων ανέργων που δημιουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εκβιάζουν την εργατική τάξη. Εχουμε καθήκον να αντιδράσουμε.

Ζούμε την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, τη μεγάλη ακρίβεια. Ζούμε την ανεργία, τις απολύσεις, την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατάργηση του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Με την απελευθέρωση και τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές χειροτερεύει η κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών, καταργείται το δικαίωμα στη σταθερή εργασία για χιλιάδες εργαζόμενους.

Εντείνεται η εργοδοτική - κρατική τρομοκρατία. Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι συλλήψεις, ανακρίσεις μεταναστών και οι απαγωγές μεταναστών εργαζομένων από το Πακιστάν είναι μέρος της επιχείρησης καταστολής και καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων. Χτυπάνε συναγερμό για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για το σύνολο των εργαζομένων.

Συνυπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στο κάλεσμα τονίζεται ότι «Η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου δεν είναι προσωρινή. Τη ζήσαμε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τη ζούμε σήμερα επί ΝΔ, η κατάσταση χειροτερεύει. Οι αντεργατικές αλλαγές υπηρετούν ανάγκες του εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα προβλήματα που ζούμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρήσεων που αυξάνονται όλα τα χρόνια με υψηλούς ρυθμούς.

Οι προσδοκίες που καλλιεργούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι ισχυρισμοί που προβάλλουν ότι όσο γίνεται φτηνότερος ο εργάτης και η εργάτρια και αυξάνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων, θα γίνονται επενδύσεις, θα αντιμετωπίζονται η ανεργία και τα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης, είναι ψεύτικες. Η πείρα αποδεικνύει ότι όσο ισχυροποιείται η πλουτοκρατία γίνεται πιο επικίνδυνη. Η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των πολλών.

Οι εργάτες και οι εργάτριες πρέπει να αξιοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, να πουν ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της. Γιατί τώρα γνωρίζουν καλά και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που συμφωνούν στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην πολιτική της λιτότητας, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επιζήμια για τους εργαζόμενους η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

«Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα ενισχύεται όσο αποδυναμώνεται ο εργοδοτικός -κυβερνητικός συνδικαλισμός, σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις. Γιατί οι θέσεις και η τακτική του είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβά την επιζήμια στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η στήριξη της λογικής της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι κοινωνικοί διάλογοι, η αποδοχή των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, η συμφωνία με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η υπογραφή δίχρονων ΣΣΕ με απαράδεκτους όρους, έβαλαν και βάζουν εμπόδια στο διεκδικητικό αγώνα των συνδικάτων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, διευκολύνουν την αντιλαϊκή πολιτική. Καμιά εμπιστοσύνη στις μεγαλοστομίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Το πλαίσιο των αιτημάτων για την Εθνική Γενική ΣΣΕ δεν έχει σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, διαιωνίζει την ανέχεια και τη φτώχεια. Ο αγώνας μας θα δυναμώνει όσο περισσότεροι εργάτες, εργάτριες, νέοι εργαζόμενοι ενταχθούν στη δράση, όσο δυναμώνουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ και αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης.

Πάλη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Και το κάλεσμα καταλήγει: «Πάρτε την απόφαση, κάντε το βήμα, ελάτε να παλέψουμε μαζί, για να ενισχύσουμε την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης. Οργανωθείτε στα σωματεία, στους τόπους δουλιάς, αντισταθείτε στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες, για να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μαζικό κίνημα που θα διεκδικήσει τα αιτήματά μας που απαντούν στην ανάγκη να σταματήσει η χειροτέρευση της κατάστασης, να ζήσει καλύτερα η εργατική οικογένεια, να ζήσουν καλύτερα οι εργαζόμενοι που δημιουργούν τον πλούτο.

Διεκδικούμε:

  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις. 8ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. ΟΧΙ στη διευθέτηση και την απελευθέρωση του ωραρίου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα. Δωρεάν παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενιαίο, 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το λύκειο. Δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές.
  • Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση. Κατάργηση των τρομονόμων και των συμφωνιών που χτυπάνε τα δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ