Εκδήλωση αλληλεγγύης χτες στο θέατρο «Περοκέ»
Μετά το ζεστό χειροκρότημα για τους αγώνες του λαού της Παλαιστίνης, που χαράχτηκαν στα μάτια αυτού του παιδιού, το λόγο πήρε ο Μοχάμετ Ιγκνέμπι, εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών. Κάλεσε όλους τους Ελληνες εργαζόμενους να ενισχύσουν την αντίσταση, για να αναγκάσουν το Ισραήλ να δεχτεί μια δίκαιη λύση. Να πληρώσει το κόστος της επιθετικότητας και της μη αποδοχής της ειρήνης. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος στάθηκε στο διπλό χρέος που έχουν οι εργαζόμενοι να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία, στο κεφάλαιο, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους λαούς και κάθε λαό που αντιστέκεται, όπως αυτός της Παλαιστίνης. Ζήτησε «να μη δεχτούμε τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, να διαδηλώσουμε ξανά και ξανά. Συνεχίζουμε δεσμευόμενοι να κάνουμε πράξη το σύνθημα "Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών"».
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού και χρημάτων στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28, τηλ. 210.3301.842), από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. Χρήματα συγκεντρώνουν από κοινού και η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΔΑ, στο λογαριασμό 11629603975 της Εθνικής Τράπεζας.
Associated Press |
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η εκεχειρία στη Γάζα μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά του Νοτίου Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών κατά ενός έρημου αστυνομικού τμήματος στη βόρεια Γάζα, σηράγγων στο νότο και κατά ενός αυτοκινήτου νωρίς χτες το απόγευμα και πάλι στη Ράφα, όπου σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά και στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης. Κατά τον ισραηλινό στρατό, το αυτοκίνητο που επλήγη μετέφερε εκτοξευτήρες ρουκετών.
«Το Ισραήλ θ' απαντήσει με δυσανάλογο τρόπο στις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες» απείλησε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ολμέρτ. «Η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται με τρομοκρατία» δήλωνε, από την πλευρά της, προκλητικά η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, επιμένοντας ότι το Ισραήλ «δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τη Χαμάς».
Εντούτοις, Ισραηλινοί αντιπρόσωποι κατέθεσαν τις προτάσεις τους στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση για την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα που επιμένουν να υπογραφεί από την Π. Αρχή. Τις προτάσεις αυτές θα συζητήσει αντιπροσωπεία της «Χαμάς» που μεταβαίνει σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Πληροφορίες θέλουν τη «Χαμάς» να ενδιαφέρεται για συμφωνία ετήσιας εκεχειρίας, με όρο, πάντα, την ολική άρση του εμπάργκο. Το Ισραήλ, από την άλλη, ζητά αυστηρό έλεγχο των συνόρων, τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες και θέτει την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ ως προϋπόθεση άρσης του αποκλεισμού.
Στο Κάιρο βρέθηκε, χτες, και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία, αλλά και στις πρώτες επαφές με στόχο την ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση. Οι οιωνοί, όμως, είναι αρνητικοί.
Ο Αμπάς, λίγο πριν συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ, δεν έκρυψε την οργή του για τις προσπάθειες της «Χαμάς» να περιθωριοποιήσει την ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπου συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις πλην των ισλαμιστικών Χαμάς και Τζιχάντ) και να προωθήσει τη σύσταση ενός ετέρου ανάλογου σώματος. Τόνισε ότι δε συνομιλεί με όποιον αμφισβητεί τη νομιμότητα της ΟΑΠ ως ανώτερου συλλογικού οργάνου έκφρασης του παλαιστινιακού λαού και επέκρινε τη «Χαμάς» γιατί, όπως είπε, «έθεσε τη ζωή και τα οράματα των Παλαιστίνιων για ανεξαρτησία σε σοβαρό κίνδυνο με τον τρόπο αντιπαράθεσης που επέλεξε απέναντι στο Ισραήλ στη Γάζα».
Αμεση και εξίσου «εμπρηστική» ήταν η αντίδραση της «Χαμάς». Ο Μουχάμαντ Ναζάλ από τη Δαμασκό υποστήριζε ότι ο «Αμπάς μιλά έτσι επειδή είναι συγχυσμένος από τη νίκη της Χαμάς και της αντίστασης στη Γάζα». Συμπλήρωνε, δε, ότι η «Χαμάς ούτε βιάζεται ούτε παρακαλά για να γίνει ενδο-παλαιστινιακός διάλογος». Οι ίδιοι κατηγόρησαν τον Αμπάς ότι ευθύνεται για την «αντικειμενική» περιθωριοποίηση της ΟΑΠ, επειδή αρνήθηκε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή και ανανέωσή της, στη βάση προτάσεων της «Χαμάς».
«Συμμέτοχο στη νίκη της Χαμάς στη Γάζα» χαρακτήρισε το Ιράν ο πολιτικός της ηγέτης Κχάλεντ Μασχάαλ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ και τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Μασχάαλ ευχαρίστησε το Ιράν «για το μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει στον αγώνα του Παλαιστινιακού, με την ηθική, πολιτική και υλική του υποστήριξη», ενώ ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επέμενε ότι η υλική υποστήριξη συνίσταται σε χρήματα και όχι όπλα.
Ο Αχμαντινετζάντ εκτίμησε ότι επίκεινται και άλλες ισραηλινές επιθέσεις και κάλεσε, πάλι, σε μποϊκοτάζ στα ισραηλινά προϊόντα. Προηγουμένως, ο Μασχάαλ είχε μεταβεί και στο Κατάρ, το οποίο επίσης ευχαρίστησε.
Την ίδια ώρα, την περιοδεία του στην περιοχή ολοκλήρωνε με τελευταίο σταθμό τη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός απεσταλμένος. Ο Τζον Μίτσελ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών και το βασιλιά Αμπντουλάχ, ενώ την Κυριακή συναντήθηκε και με τον Ιορδανό βασιλιά. Αμμάν και Ριάντ φέρονται να ζητούν από τον Μίτσελ ενεργότερη αμερικανική παρουσία και άσκηση πίεσης στο Ισραήλ ν' αποδεχτεί την αραβική πρωτοβουλία, δηλαδή την πρόταση αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων, με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη. Μετά τη Σ. Αραβία, ο Αμερικανός γερουσιαστής έφτασε στο Παρίσι προκειμένου ν' «ακούσει» τις απόψεις και του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί για το ζήτημα. Στο Παρίσι βρίσκεται και ο πρόεδρος Αμπάς.
Στο πλαίσιο της έντονης διπλωματίας, σήμερα θα γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άλλη μια σύνοδος Αράβων υπουργών Εξωτερικών για το Παλαιστινιακό, με τη συμμετοχή, κυρίως, χωρών που τάσσονται με την Π. Αρχή, όχι με τη «Χαμάς», και έχουν «καλές σχέσεις» με τις ΗΠΑ.