Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

Τη Δευτέρα, 5 Οκτώβρη 2009 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα την πρώτη συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα. Η ανακοίνωση θα συζητηθεί σε όλη την κλίμακα του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα αναζητηθούν οι γνώμες φίλων, οπαδών, συνεργαζόμενων, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ να ολοκληρωθούν τα τελικά συμπεράσματα. Τα πρώτα συμπεράσματα της ΚΕ έχουν ως εξής:

1. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Η βαριά ήττα της ΝΔ οφείλεται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της που έπληξε τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροπαραγωγούς αγρότες, τις νέες ηλικίες, καθώς και στις προεκλογικές της εξαγγελίες για ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τη ΝΔ και συνέβαλαν, μέσω των μηχανισμών και των στηριγμάτων τους, στο «φούσκωμα» της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτό διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα να κάμψει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή.

Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ενώ το εργατικό κίνημα δεν έχει περάσει σε αντεπίθεση, σε συνθήκες όπου κυριάρχησε η πίεση του ρουσφετιού και της ψεύτικης ελπίδας για ελάφρυνση από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τις συνέπειές της. Αρνητικό ρόλο έπαιξε επίσης και η παραπλανητική προπαγάνδα της ΝΔ για δήθεν παροχολογία του ΠΑΣΟΚ. Συγκαλύφθηκε η αρνητική εμπειρία που είχε ζήσει ο λαός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που συνέφερε τον εργαζόμενο λαό ήταν να μειώσει τα δύο κόμματα, να έχουν αυτά απώλειες από εργατικά, λαϊκά στρώματα και νέες ηλικίες. Να στηρίξει αποφασιστικά το ΚΚΕ, ως το κόμμα που αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο της δικομματικής εναλλαγής, το κόμμα που ενισχύει τη λαϊκή αντίσταση και συσπείρωση, που προβάλλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε εναντίωση με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές επιλογές.

Γρήγορα θα επαληθευτεί η προεκλογική μας θέση ότι το δίλημμα για το λαό σ' αυτές τις εκλογές δεν ήταν ποιο κόμμα θα αναδειχτεί στην κυβέρνηση, ούτε η μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτοδυναμία της, αλλά η ετοιμότητα του εργαζόμενου λαού να αποκρούσει τα νέα μέτρα, να περάσει σε αντεπίθεση.

2. Η δικομματική εναλλαγή δεν είναι νέο φαινόμενο στην πολιτική ζωή και την εκλογική συμπεριφορά των εργατικών, λαϊκών μαζών. Δεν αποτελεί, όπως υποστηρίχθηκε, δείκτη βαθιάς πολιτικής ωρίμανσης της λαϊκής συνείδησης.

Η ρήξη με τα αστικά κόμματα και την αντιλαϊκή πολιτική τους, με τις κυβερνήσεις τους, αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της ωρίμανσης. Η ανάγκη αυτή παραμένει. Η ψήφος στο ΚΚΕ, η κοινή δράση με τις υπαρκτές ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, συνιστά πραγματική ρήξη, είναι η προϋπόθεση για τον απεγκλωβισμό από τις αστικές δυνάμεις, την αναγέννηση και την ανάκαμψη του κινήματος, την αποτελεσματικότητά του.

3. Το άθροισμα των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε συνδυασμό με την εκλογική δύναμη που καταγράφηκε στο ΚΚΕ, δεν απεικονίζει τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη λαϊκή συνείδηση, την εκτίμηση, δηλαδή, ότι ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Απέχει σημαντικά από την απήχηση των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ στα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, όσον αφορά στο ΚΚΕ, είναι αναντίστοιχο, κατώτερο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει με την πολιτική του δράση και το ρόλο του στην ανάπτυξη των αγώνων που έγιναν, χωρίς τους οποίους οι εξελίξεις θα ήταν δυσμενέστερες. Αρκετοί έκαναν το βήμα και ψήφισαν το Κόμμα, ανεξάρτητα αν έχουν και ορισμένες διαφωνίες μαζί μας, ενώ αρκετοί, που εκτιμούν την πολιτική και τη δράση μας, υπέκυψαν την τελευταία στιγμή στα εκβιαστικά διλήμματα.

Το ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανοδικής πορείας της σοσιαλδημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του, επέδειξε αντοχή, κατάφερε να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς να το βγάλουν από την τρίτη θέση, να ασκήσουν ιδεολογική πίεση, να αφαιρέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής. Η αντοχή του ΚΚΕ στα διλήμματα, στις φοβίες, στους εκβιασμούς, δείχνει την ικανότητά του, τη σωστή γραμμή του, την ετοιμότητά του αύριο να είναι ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ στην πρώτη γραμμή.

Παραμένει το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιπαλέψει την κυρίαρχη στρατηγική που υλοποιείται και μέσω της εναλλαγής των δύο αστικών κομμάτων. Η αντοχή του ΚΚΕ περικλείει σημαντική δυναμική που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

4. Είναι σημαντικές οι ευθύνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που νοθεύουν την τάση ριζοσπαστισμού, δυσκολεύουν τη λαϊκή συσπείρωση σε ριζική εναντίωση με τα δύο κόμματα και τη στρατηγική τους. Ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ευθύνη γιατί εκτρέπουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό σε ανώδυνους δρόμους, καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές συνεργασίες, κυρίως με αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και όχι ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Αρνητικό ρόλο έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ με την αντιδεξιά ρητορεία του, την υποβαθμισμένη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, που επέτρεπε την καλλιέργεια της λογικής του μικρότερου κακού και την ελπίδα της κεντροαριστερής συνεργασίας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΛΑ.Ο.Σ. παρεμποδίζουν τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

5. Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα δυσκολεύει το λαό να αντιπαλέψει με επιτυχία τη θύελλα των μέτρων που έρχεται, να δοκιμάσει τη δύναμή του, να θέσει σε κίνηση τις αναξιοποίητες εφεδρείες του. Αν δε σημειωθεί άμεσα ανάκαμψη του κινήματος, θα ενισχυθεί το κλίμα της απογοήτευσης.

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι η ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, η συνειδητοποίηση δηλαδή της ανάγκης για άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής, δε διαμορφώνεται αυτόματα σε συνθήκες κρίσης και κάτω από την όξυνση των προβλημάτων, αλλά σε συνδυασμό με την πείρα συμμετοχής στην ταξική πάλη, στους λαϊκούς αγώνες, με την οργάνωση και συσπείρωση εναντίον των επιλογών και της εξουσίας των μονοπωλίων. Είναι, επίσης, συνάρτηση της ποιότητας των δεσμών του ΚΚΕ με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, το επίπεδο και την ποιότητα της ιδεολογικοπολιτικής του παρέμβασης.

Το ΚΚΕ πιστεύει στο λαό, στο εργατικό κίνημα, στη δυναμική της συμμαχίας του με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα. Η ευθύνη του γίνεται ακόμα πιο μεγάλη για τη συσπείρωση δυνάμεων, την οργάνωση των λαϊκών μαζών, την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, την αντεπίθεση. Η μετεκλογική δυναμική της παρέμβασης του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει ευρύτερη και αποτελεσματικότερη.

Ακόμα πιο έμπειρο και ατσαλωμένο θα στρέψει την κύρια προσοχή του στην οργάνωση της εργατικής, λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.

6. Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι δε χρειάζεται καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα να προχωρήσουν.

Στο πρόγραμμα και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ είναι καταγεγραμμένη η επιδίωξή του να συνεχίσει την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της ΝΔ, στο πλαίσιο των αντεργατικών επιλογών της ΕΕ και της στρατιωτικοπολιτικής επίθεσης του ΝΑΤΟ, σε συμφωνία με τον αποκαλούμενο στρατηγικό σύμμαχο τις ΗΠΑ. Η νέα κυβέρνηση πατώντας στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χτυπώντας αλύπητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία.

Η νέα κυβέρνηση θα στηριχθεί στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα αξιοποιήσει το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν στα τριτοβάθμια όργανα των εργατοϋπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργατοϋπάλληλους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες, τους μικρούς παραγωγούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία που ανήκουν στα εργατικά λαϊκά στρώματα, με τη στάση και τη δράση τους να αποσύρουν την ψήφο τους, να ακυρώσουν τις συνέπειες της ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

7. Στο ΚΚΕ πέφτει το βάρος να αναλάβει ακόμα περισσότερες ευθύνες και πρωτοβουλίες μαζί με τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις που είναι σε επαφή και κοινή δράση, για να διευρυνθεί η συσπείρωση και να διαμορφωθούν όροι ετοιμότητας για αντίσταση και αντεπίθεση. Ανάλογη είναι και η ευθύνη της ΚΝΕ απέναντι στη νεολαία και το κίνημά της.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα διευρύνουν την επικοινωνία τους με τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο από τα κάτω, εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας, των οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Κοινό και δυναμικό μέτωπο πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, στον κλάδο, ανάμεσα στους κλάδους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ύπαιθρο, στα χωριά, στη γειτονιά, στο σχολείο, στα ΤΕΙ, στα Πανεπιστήμια. Ενιαίο μέτωπο πάλης που θα συμβάλει στο συντονισμό και την κοινή δράση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για τη συσπείρωση δυνάμεων που παλεύουν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης σε ριζική εναντίωση με τη στρατηγική των μονοπωλίων. Η εξουσία των μονοπωλίων, το σύστημα που βασίζεται στην κερδοφορία και στη συγκέντρωση του κεφαλαίου, στην πιο στυγνή ταξική εκμετάλλευση δεν εξανθρωπίζεται.

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους ψηφοφόρους του Κόμματος, ιδιαίτερα εκείνους που έδωσαν ψήφο για πρώτη φορά. Χαιρετίζει την ενεργητική προσφορά και δράση των μελών της ΚΝΕ, των φίλων και συνεργαζόμενων που έδωσαν μια σκληρή μάχη με ενθουσιασμό και πίστη, με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον εργαζόμενο λαό.

Ο ξένος Τύπος για τις ελληνικές εκλογές

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει και η ξένη πλουτοκρατία, η οποία, μέσω του διεθνούς Τύπου δείχνει να προσδοκά πολλά από τη διαχρονική ικανότητα της σοσιαλδημοκρατίας να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το CNN προβάλλει στο ρεπορτάζ την «πολύ σκληρή δουλειά» που περιμένει τη νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη των «σοσιαλιστών στην Ελλάδα». Πανομοιότυπο και το ρεπορτάζ του ΒBC από την Αθήνα, ενώ οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» εστίασαν επίσης στην «καταιγιστική νίκη» του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και στις αποτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας. Το πρακτορείο «Ρόιτερς» προτιμά, πάλι, να επισημαίνει τις «μεγάλες οικονομικές προκλήσεις» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» είδαν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ σαν αποτέλεσμα του τέλματος στο οποίο είχε μπει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση «που υπονομεύτηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και την εντεινόμενη οικονομική κρίση». Η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» επισημαίνει τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «έχουμε μεγάλη ευθύνη για να αλλάξει η πορεία της χώρας».

Η ισπανική «El Pais» σημειώνει ότι «η Ελλάδα ψήφισε για την αλλαγή με τον Παπανδρέου», ενώ στέκεται επίσης στην «κατάσταση στην οικονομία και τα σκάνδαλα που έριξαν τη ΝΔ». Το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ» επικαλούμενο Ελληνες αναλυτές προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Αθήνας - Μόσχας «συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών σχεδίων», αφού εκτιμάται πως δε θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην ελληνική πολιτική έναντι της Ρωσίας.

ΠΩΣ ΕΙΔΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αποθεώνουν το ΠΑΣΟΚ, περιθάλπουν τη ΝΔ

Αντιδεξιές κορόνες για τον εξωραϊσμό των αντιδραστικών μέτρων που έρχονται, αλλά και αγωνία για τον ηττημένο εταίρο του δικομματισμού

Τα πιο αντιπροσωπευτικά πρωτοσέλιδα των χτεσινών εφημερίδων
Τα πιο αντιπροσωπευτικά πρωτοσέλιδα των χτεσινών εφημερίδων
«Θρίαμβος» ΠΑΣΟΚ, «συντριβή» της ΝΔ, «προσωπική δικαίωση» για τον Γ. Παπανδρέου, «αξιοπρεπής και γενναία» η απόφαση του Κ. Καραμανλή. Κάπως έτσι αποτίμησαν και παρουσίασαν το εκλογικό αποτέλεσμα οι εφημερίδες χτες, επιλέγοντας να «κοσμήσουν» τα πρωτοσέλιδά τους με διθυράμβους για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου.

Συγχρόνως και προκειμένου να μην καταρρακώσουν εντελώς τον έτερο πόλο του δικομματισμού, επέδειξαν μεγαθυμία για τον απερχόμενο πρωθυπουργό, εξαίροντας τη στάση του και την απόφασή του. Οι αναλύσεις τους κατέληγαν στην ευχή η ΝΔ να ξεπεράσει τάχιστα τα προβλήματά της... Ουσιαστικά, ο Τύπος χτες απηχούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα «αισθήματα» της άρχουσας τάξης αλλά και τις επιδιώξεις της για το από δω και πέρα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πλουτοκρατία είχε προ πολλού κλειδώσει την επιλογή της να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η πλουτοκρατία διάλεξε διαχειριστή...

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι πανηγυρικοί τίτλοι για το ΠΑΣΟΚ πλαισιώνονταν από άρθρα γραμμής με κοινό παρονομαστή ισχυρισμούς όπως «αλλαγή πολιτικής σελίδας» και εμφανή την πρόθεση να καλλιεργηθεί ήδη στο λαό συναίνεση και στάση ανοχής απέναντι στη νέα κυβέρνηση: «Ολοι οι Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θέλουν να πετύχει ο νέος πρωθυπουργός», ήταν ο κοινός παρονομαστής στην πλειοψηφία των δημοσιευμάτων του χτεσινού Τύπου...

Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμματα, σχεδόν το σύνολο του Τύπου συμπίπτει αποδίδοντας «προβληματισμό στο ΚΚΕ για τις απώλειες», «ανακούφιση και ικανοποίηση» στον ΣΥΡΙΖΑ, «κέρδη» στο ΛΑΟΣ και «αξιοπρεπή καταγραφή» της δύναμης των «Οικολόγων - Πράσινων». Σε ορισμένες εφημερίδες είναι εξόφθαλμη η χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

Για παράδειγμα, η «Ελευθεροτυπία» στη σελίδα 11 φιλοξενεί δύο ρεπορτάζ για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε επίσης απώλειες σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό του. Σε ό,τι αφορά όμως στο ΚΚΕ γράφει: «Πρώτη υποχώρηση από το 2007 - Πτώση Αλέκας». Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κράτησε συμπαγές ποσοστό χωρίς σύγκρουση - Νίκη Αλέξη»!

Πιέζουν για επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Πιο αναλυτικά, η «Καθημερινή» κάνει λόγο για «Καθαρή νίκη του κ. Παπανδρέου» και για «Γενναία απόφαση παραίτησης του κ. Καραμανλή». Στο κύριο άρθρο της στην πρώτη σελίδα καλλιεργεί συναίνεση απέναντι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αποδίδει στο λαό την αξίωση της πλουτοκρατίας να προχωρήσουν «τολμηρές τομές και αποφασιστικά βήματα», συγχρόνως προετοιμάζει για την κατεύθυνση στην οποία αυτά θα κινούνται, γράφοντας «ο δρόμος της δημοσιονομικής ανόρθωσης θα είναι δύσκολος, μακρύς και επώδυνος».

Συγχρόνως, καλεί τον Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει όσο ακόμα «η λαϊκή εντολή είναι νωπή και η αντίσταση συντεχνιών και συμφερόντων ασθενής»! Ενώ εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο κλείνει το άρθρο: «Η ΝΔ είναι ευχής έργο να αποφύγει την εσωστρέφεια και να προχωρήσει σε μια σοβαρή ανασυγκρότηση, η χώρα χρειάζεται μια δυναμική κεντροδεξιά παράταξη η οποία θα κληθεί και πάλι να κυβερνήσει»...

Στην «Απογευματινή» κυριαρχούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Διαβάζουμε: «Δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ. Μετά τη χτεσινή βαριά ήττα, τη γενναία παραίτηση Καραμανλή και τη δήλωσή του ότι δεν θα είναι υποψήφιος».

Προσκλητήριο σε ταξική συναίνεση

Το «Εθνος» δεν κρύβει τη χαρά του για την «Ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ με πανίσχυρη αυτοδυναμία», ενώ χάνοντας το μέτρο συμπληρώνει: «Μέρες '81 με θρίαμβο Γιώργου - Αλλάζουμε πορεία για την Ελλάδα και τη ζωή μας»! Στον αντίποδα αυτών κινούνται οι αναφορές του στη ΝΔ: «Πικρό αντίο Καραμανλή μετά τη συντριβή - Κατέρρευσαν παραδοσιακά κάστρα της Δεξιάς». Η «Ελευθεροτυπία» πανηγυρίζει την «Αυτοδυναμία με 10 μονάδες διαφορά και 160 έδρες - Θρίαμβος Γιώργου - Συντριβή και παραίτηση Καραμανλή». Και αποδίδει στον Γιώργο Παπανδρέου «απόλυτη προσωπική δικαίωση»...

Τα «Νέα» κάνουν λόγο για «Προσκλητήριο ενότητας μετά το θρίαμβο» και για «Ιστορική νίκη Γιώργου», ενώ για τη ΝΔ αναφέρει: «Αρχισε ο αγώνας για τη διαδοχή - σοκ στη ΝΔ για τη συντριβή». Ανακαλύπτει «Μούδιασμα στο ΚΚΕ για τις απώλειες», αλλά και «Ανακούφιση για Αλέξη και ΣΥΝ». Μιλώντας ως μη όφειλαν εξ ονόματος του λαού και προδικάζοντας τη στάση του, γράφουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «έχει μαζί του την προίκα του 44%» και πως «οι πολίτες καταλαβαίνουν και επιζητούν από το ΠΑΣΟΚ να πάψουν κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο και να μοιραστούν δίκαια τα βάρη. Αν αυτό επιτευχθεί οι πολίτες θα δώσουν όσο χρόνο χρειαστεί»...

Ξεκίνησε το «ρετούς»

Περίσσεψαν χτες στα τηλεοπτικά δελτία οι «ειδήσεις» για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ από τη μια, αλλά και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ από την άλλη. Για το μεν ΠΑΣΟΚ, μια μέρα μετά την εκλογική μάχη, οι τηλεθεατές γνώρισαν μια πρωτοφανή επίθεση από ανούσιες πληροφορίες σχετικά με το πόσους υπουργούς έχει σκοπό να διορίσει ο Γ. Παπανδρέου, για το πώς θα γίνεται στο εξής η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ακόμα και για το πώς θα μετονομαστούν τα υπουργεία στην «εποχή ΠΑΣΟΚ». Τι σηματοδοτούν όλα τα παραπάνω; Την προσπάθεια της αστικής τάξης να πείσει ότι ο τόπος «άλλαξε σελίδα». Να χάψουν δηλαδή οι εργαζόμενοι το παραμύθι ότι αφού για παράδειγμα το υπουργείο Δημόσιας τάξης θα ονομάζεται στο εξής «Προστασίας του Πολίτη», θα πάψει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ να είναι αντιδραστική, θα πάψει η Αστυνομία να κυνηγάει τους μετανάστες, να χτυπάει το εργατικό λαϊκό κίνημα και να καλλιεργεί την τρομο-λαγνεία σε βάρος του.

Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ. Κατά τα πρότυπα της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ το 2007, το αστικό πολιτικό σύστημα της επιφυλάσσει μια περίοδο έντονης κριτικής, ώστε όταν τελειώσει η διαδικασία της διαδοχής να μπορούν να την επαναφέρουν στην κεντρική πολιτική σκηνή σαν καθαρμένη, άσπιλη και αμόλυντη. Γι' αυτό τα κυρίαρχα ΜΜΕ στοχοποιούν τους «κακούς πρώην υπουργούς» και τις «αστοχίες συγκεκριμένων στελεχών». Για να πείσουν ότι η πολιτική που ασκούσε επί πεντέμισι χρόνια η ΝΔ ήταν υπόθεση μεμονωμένων προσώπων, τα οποία ευθύνονται και τώρα θα πληρώσουν για να καθαρίσει το κόμμα από τους «κακούς» και να επανέλθει με αξιώσεις στη διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας.

Κοινός παρονομαστής της ίδιας παράλληλης διαδικασίας είναι η προσπάθεια να ρετουσαριστούν οι δυο εταίροι του δικομματισμού και μαζί τους το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, που φαίνεται πως - για την ώρα τουλάχιστον - βολεύει το αστικό πολιτικό σύστημα και τη σταθερότητα την οποία επιδιώκει για λογαριασμό του. Ετσι θα κυλήσουν οι 100, οι 200, μπορεί και οι 300 «πρώτες» μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που σε δεύτερο για τις κυρίαρχες δυνάμεις πλάνο θα περνούν μέτρα και ρυθμίσεις βαθιά ταξικές, αντιδραστικές, αντιλαϊκές... Να γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει με τους αγώνες τους να καταστήσουν κενό γράμμα την κυρίαρχη προπαγάνδα και να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια της πλουτοκρατίας να περάσει το κλίμα ότι κάτι αλλάζει προς όφελός τους. Τα χειρότερα είναι μπροστά. Και οι εργαζόμενοι, με το ΚΚΕ στο πλευρό τους, έχουν καθήκον αλλά και τη δύναμη να τα δυσκολέψουν, να τα ακυρώσουν.


Περ. Κ.

Συγχαρητήρια από Χριστόφια - Κυπριανού

Τηλεφωνική επικοινωνία με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Συνεχάρησαν την Αλέκα Παπαρήγα για το εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος και ευχήθηκαν καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στους αγώνες που έρχονται.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του

Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για συσπείρωση, την ενότητα στην πάλη, για ματαίωση των χειρότερων που έρχονται, για διεκδίκηση όσο γίνεται κάποιων λύσεων που ανακουφίζουν το λαό

Eurokinissi

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για συσπείρωση, την ενότητα στην πάλη, για ματαίωση των χειρότερων που έρχονται, για διεκδίκηση όσο γίνεται κάποιων λύσεων που ανακουφίζουν το λαό
Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε το βράδυ της Κυριακής την παρακάτω δήλωση:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έτσι όπως καταγράφεται στην πορεία της ροής των αποτελεσμάτων, το οποίο βεβαίως σηματοδοτείται από τη βαριά ήττα της ΝΔ και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, κατά τη γνώμη μας δεν καταγράφει στις κάλπες τις όποιες θετικές διεργασίες συνείδησης πραγματοποιήθηκαν μέσα στο λαό, όλα αυτά τα χρόνια, στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και σε συνδυασμό, αν θέλετε, με την εμπειρία που προήλθε από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη γνώμη μας, θα επιβεβαιωθεί πολύ γρήγορα αυτό που εμείς είπαμε στο λαό ότι έρχεται θύελλα, έρχονται αντιλαϊκά μέτρα και το ΚΚΕ δηλώνει πανέτοιμο να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες και ευθύνες για να δημιουργηθεί ένα ενωτικό ρεύμα μέσα στο λαό, το ενιαίο μέτωπο εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ένα ενωτικό ρεύμα που θα συμπεριλάβει και εκείνους τους εργατοϋπάλληλους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ψήφισαν τη ΝΔ και αυτά που έδωσαν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ είναι οπωσδήποτε αναντίστοιχο με την επιρροή την οποία έχει μέσα στο λαό και είναι διαπιστωμένη, αλλά και με το ρόλο του και τη στάση του στην ανάπτυξη των αγώνων. Επιβεβαιώνεται ότι η λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια ακόμα και οι θετικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση δεν μπορούν να φτάσουν ολοκληρωμένα και να εκφραστούν δυναμικά στην κάλπη, όσο το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει σε φάση ανασύνταξης και αντεπίθεσης και βεβαίως γι' αυτό είναι σοβαρές οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών στα πρωτοβάθμια όργανα και στη μεγάλη πλειοψηφία των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων.

Αλλαξε ο καπετάνιος, όχι η ρότα

Θεωρούμε ότι έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα στοιχείο, αλλά δεν έχουμε αλλαγή πολιτικής. Εχουμε αλλαγή του καπετάνιου, η ρότα θα συνεχιστεί στην ίδια πορεία. Το ΚΚΕ, όπως υπογράμμισε και στην προεκλογική περίοδο, θα επιδιώξει μέσα στο λαό να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές που διαχωρίζουν τους εργατοϋπάλληλους, την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα και θα δουλέψει για να ενισχυθεί και να έρθει στην επιφάνεια η πραγματική διαχωριστική γραμμή που είναι: Με τα μονοπώλια ή με το λαό, με την πλουτοκρατία ή με το λαό.

Αυτό είναι εντελώς απαραίτητο, γιατί βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμα μπροστά μας, δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ταυτόχρονα έχουμε ένα σχέδιο ευρωπαϊκό - και νεοδημοκρατικό και πασοκικό - ανάκαμψης της οικονομίας, που σημαίνει ότι θα δρομολογηθούν μέτρα για πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση και ανάμεσα στα πρώτα που θα έρθουν είναι το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πολύ περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του. Στην κάλπη αυτή τη δύναμη δεν την έδειξε και θα αποδειχθεί περίτρανα ότι το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά πάνω απ' όλα αν ο λαός είναι έτοιμος να αποκρούσει την επιθετικότητά της που θα αναπτυχθεί σε όλη τη γραμμή τα επόμενα χρόνια.

Βγαίνουμε πιο δυνατοί

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους, τους οπαδούς, εκείνους που για πρώτη φορά μας ψήφισαν, και υπάρχουν τέτοιοι, που έφτασαν μέχρι την κάλπη παρά τα εκβιαστικά διλήμματα. Θα επικοινωνήσουμε και με εκείνους που είχαν αποφασίσει να μας ψηφίσουν και την τελευταία στιγμή, κάτω από το επιχείρημα να έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτό το τόσο απαραίτητο και θαρραλέο βήμα.

Το ΚΚΕ βγαίνει πιο δυναμωμένο από αυτήν τη μάχη και μαζί με την ΚΝΕ θα δείξει ακόμα μεγαλύτερη απαιτητικότητα από τον εαυτό του, ούτως ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό που ο λαός είμαστε βέβαιοι ότι περιμένει από αυτό: Να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για συσπείρωση, ενότητα στην πάλη, για ματαίωση των χειρότερων που έρχονται, για διεκδίκηση όσο γίνεται κάποιων λύσεων που ανακουφίζουν το λαό».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Ανέβηκαν στα κεραμίδια για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ

Τα συχαρίκια της μεγαλοεργοδοσίας απέσπασε ο Γ. Παπανδρέου, μαζί με τις «επισημάνσεις» για την ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο

Με ικανοποίηση για την κυβέρνηση αυτοδυναμίας που έδωσαν οι κάλπες και ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι επάξια κέρδισε το χρίσμα του καταλληλότερου εκπροσώπου των ταξικών τους συμφερόντων, υποδέχτηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Το μήνυμα που σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος έστειλε χτες στη νέα κυβέρνηση ήταν ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και πως η νέα αντεργατική - αντιλαϊκή έφοδος που χρειάζεται η ντόπια πλουτοκρατία για να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή αγορά εργασίας πρέπει να ξεκινήσει τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, ταλάντευση και έκπτωση από αυτό που απαιτεί η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρης Δασκαλόπουλος έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου για την κοινοβουλευτική «άνεση» με την οποία η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα έταξε στην πλουτοκρατία, αλλά και να μιλήσει για «οριακή κατάσταση» προεξοφλώντας το τι θα απογίνουν όσες παραπλανητικές υποσχέσεις έδωσε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ στα λαϊκά στρώματα. «Οι Ελληνες πολίτες ψήφισαν αποφασιστικά, με συνείδηση ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα. Ανέδειξαν με την ψήφο τους μια ισχυρή κυβέρνηση, δίνοντάς της την εντολή να ασκήσει την ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί και η οριακή κατάσταση του τόπου. Χρέος όλων μας, πλέον, είναι να συμβάλουμε, ο καθένας από την πλευρά του, στο δύσκολο έργο μιας πραγματικής εθνικής αλλαγής, που δεν μπορεί να περιμένει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Απαιτούν αντιλαϊκή πυγμή

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση του πρόεδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστα Μίχαλου. Μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του επιχειρηματικού κόσμου στον Γ. Παπανδρέου, απαίτησε την ποδηγέτηση του κινήματος και τη διασφάλιση ταξικής ειρήνης: «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις αποφάσεις της που έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς αυτό που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα είναι η εργασιακή ειρήνη και η αποφυγή συγκρούσεων στον παραγωγικό τομέα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί αξιόπιστος συνέταιρος των ΗΠΑ για κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», υπογράμμισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης, αποτυπώνοντας τη σφοδρότητα της επίθεσης που θα δεχτεί ο εργαζόμενος λαός καθώς τα δικαιώματά του θα γίνουν αντικείμενο της διελκυστίνδας μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου για το ποιος θα μετρά μικρότερες απώλειες και θα κυριαρχήσει την επομένη της κρίσης.

Αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων και αποφάσεων ζήτησε από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, επαναφέροντας σε ανακοίνωσή του γνωστές αντεργατικές αξιώσεις. Μεταξύ άλλων, ζητά «αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», «επιδότηση εργασίας για τις επιχειρήσεις», νέες φοροαπαλλαγές, «παροχή ενισχύσεων και κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας», «προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού», «απελευθέρωση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων», «μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα», «σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας» κλπ.

Στο πλευρό της κυβέρνησης και η ΓΣΕΕ

Την αποφασιστικότητα των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να συνεχίζει να συνεισφέρει στον ευνουχισμό των εργατικών αγώνων και με το ρόλο του «κοινωνικού εταίρου», κατέγραψε η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου. «Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος για τη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Ως εκπρόσωπος όμως των εργαζομένων των Ελληνικών Συνδικάτων είμαι εξαιρετικά απαιτητικός. Χωρίς καθυστερήσεις και δολιχοδρομίες πρέπει οι δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους να υλοποιηθούν, στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων και των αντιασφαλιστικών διατάξεων».

«Θα είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης για κάθε θετικό για την εργατική τάξη, αλλά κριτικοί και αγωνιστικοί στα λάθη, στις παραλείψεις και σε οτιδήποτε είναι εναντίον μας», τόνισε μεταξύ άλλων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα του κοινωνικοεταιρισμού.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναπόφευκτοι τριγμοί μετά την ήττα

Εσωκομματικές αναταράξεις και ένταση της κούρσας διαδοχής, με στόχο να επιτευχθεί προπαγανδιστικά η «κάθαρση» του νικημένου εταίρου του δικομματισμού

Το σύνθημα για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, ώστε να παραμείνει η ΝΔ αξιόπιστος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, έδωσε με την αποχώρησή του το βράδυ της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής

Eurokinissi

Το σύνθημα για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, ώστε να παραμείνει η ΝΔ αξιόπιστος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, έδωσε με την αποχώρησή του το βράδυ της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής
Αναταράξεις και εσωκομματικά μαχαιρώματα προκαλεί στη ΝΔ η βαριά εκλογική ήττα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι «μάχες χαρακωμάτων» μεταξύ των επίδοξων διαδόχων, ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού μετά την παραίτηση του Κ. Καραμανλή το βράδυ της Κυριακής και την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου μέσα σ' ένα μήνα. Το εκλογικό «τίμημα» που πλήρωσε η ΝΔ ήταν βαρύ, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με το 2004 έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, δηλαδή το ένα τρίτο της εκλογικής δύναμής της μέσα σε πεντέμισι χρόνια. Μεγάλη ήταν η τιμωρία της ΝΔ στις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά της μειώθηκαν σημαντικά. Ενδεικτικά, στη Β' Αθήνας η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,64%, ενώ στη Β' Πειραιά 23%...

Η αναγκαστική αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την ηγεσία της ΝΔ είχε ως «παράπλευρη απώλεια» μια σειρά από πρώην κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του, όπως οι Γ. Σουφλιάς και Γ. Αλογοσκούφης, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ανακοινώνοντας χτες την αποχώρησή τους όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από την πολιτική γενικότερα. «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά στη γραπτή δήλωσή του ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος είχε «στοχοποιηθεί» από μεγάλη μερίδα στελεχών της ΝΔ ως κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την απόφαση να γίνουν πρόωρες εκλογές, παρόλο που τον είχε καλύψει πλήρως ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπερασπίστηκε εκ νέου την απόφαση για πρόωρες εκλογές, επισημαίνοντας ότι για την ήττα δεν ευθύνεται ο χρόνος των εκλογών, αλλά πολλά άλλα, που, ωστόσο, δεν κατονομάζει. «Η διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα», τονίζει και αναφέρει ότι δεν προτίθεται ούτε να ορκιστεί βουλευτής ούτε τον ενδιαφέρει κανένα αξίωμα εντός ή εκτός της ΝΔ. Την προσφορά και το έργο του Σουφλιά στην παράταξη και την κυβέρνηση της ΝΔ εκθείασαν οι Κ. Καραμανλής και Ντ. Μπακογιάννη. Τη βουλευτική θέση του Γ. Σουφλιά καταλαμβάνει ο Ευ. Αντώναρος.

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο Γ. Αλογοσκούφης, αναφέροντας ότι αποφάσισε να αναστείλει κάθε κομματική δραστηριότητα και να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. «Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης», καταλήγει. Επίσης ο Λ. Ζαγορίτης θα φύγει μετά το συνέδριο. Εξάλλου, κάμποσα πρώην κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Λ. Ζαγορίτη, της Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, του Γ. Αλογοσκούφη, του Θ. Κασίμη, του Απ. Σταύρου, του Αντ. Μπέζα, του Χρ. Φώλια, της Σοφίας Καλαντζάκου, του Γ. Βαληνάκη, του Γ. Ορφανού, κ.ά.

Κούρσα διαδοχής

Οι τρεις φερόμενοι ως υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ (Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς, Δ. Αβραμόπουλος) έχουν αρχίσει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση για να αρχίσουν την προεκλογική εκστρατεία. Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανόν στην πορεία προς το συνέδριο να αναβιώσουν παλαιότερες εσωκομματικές διαιρέσεις μεταξύ «καραμανλικών» και «μητσοτακικών». Από την άποψη αυτή, ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι είναι αρνητικό το μεγάλο χρονικό διάστημα (ένας μήνας), που μεσολαβεί μέχρι το συνέδριο.

Φόβους για την ενότητα της ΝΔ εξέφρασε ο Γ. Μανώλης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «μετά τη διαφορά του 10% ούτε ο Καραμανλής μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα». Από την άλλη, εξέφρασε την ιδεολογικοπολιτικική διαφωνία του με την Ντ. Μπακογιάννη, ενώ αθώωσε τους Σαμαρά και Αβραμόπουλο για την απόφαση να οδηγηθεί η παράταξη σε πρόωρες εκλογές.

Οπως αναμενόταν, την επόμενη μέρα των εκλογών μια σειρά «δυσαρεστημένα» στελέχη και πρώην βουλευτές εξέφρασαν δημόσια την οργή τους, καταλογίζοντας ευθύνες σε διάφορα πρόσωπα για την ήττα, δίχως βέβαια κανένας να τολμήσει να αναφερθεί στην αντιλαϊκή - ταξική πολιτική που εφάρμοσε με αξιοζήλευτη συνέπεια η γαλάζια διακυβέρνηση. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έσπευσαν χθες να εξαπολύσουν πυρά σε διάφορα πρόσωπα ήταν αυτές των Μιχ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη.

Ο πρώτος εμφανίστηκε δικαιωμένος για την κριτική που είχε ασκήσει και τη συμμετοχή του στις εκλογές, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ ως «καταστροφή» και «εξευτελισμό». Παράλληλα, ζήτησε την παραίτηση των Γ. Σουφλιά και Ντ. Μπακογιάννη, δίχως, ωστόσο, να τους κατονομάσει. Ζήτησε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του όσοι «συναποφάσισαν τις εκλογές». Σε προσωπικές στρατηγικές απέδωσε την ήττα ο Σ. Τσιτουρίδης και ζήτησε το επόμενο διάστημα να εξεταστεί «το πώς θα πορευτούμε στη φιλελεύθερη παράταξη και να μην εξαντλήσουμε τη δυναμική μας σε μία ονοματολογία επίδοξων αρχηγών».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διαφορετικές «αναγνώσεις» του αποτελέσματος

Οι «σύμμαχοι» δε συμμερίζονται την ανακούφιση του ΣΥΝ

Με ανακούφιση υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα η ηγεσία του ΣΥΝ, με κατήφεια και σκεπτικισμό όμως βρίσκονται οι «σύμμαχοί» στο ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας θέσει προεκλογικά ως μοναδικό στόχο το 3% και την είσοδο στη Βουλή, η Κουμουνδούρου πανηγύρισε χτες το μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ποσοστό της, την ίδια ώρα που στελέχη του ΣΥΝ ανέφεραν χτες ότι αυτό το αποτέλεσμα θα «κλείσει τα στόματα» όσων από το ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν και αμφισβητούν τον Αλ. Τσίπρα, αρνούμενοι να τον δεχτούν ως επικεφαλής του σχήματος.

Την ίδια ώρα όμως στελέχη άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. από την ΚΟΕ αλλά και από τους λεγόμενους ανένταχτους - υπενθυμίζουμε εδώ ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές οι εκπρόσωποι της ΚΟΕ στην Επιτροπή ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για το... διακοσμητικό της ρόλο - σημείωναν πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «νίκη», από τη στιγμή που ο στόχος είχε τεθεί στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Υπενθύμιζαν τις απώλειες σε σχέση με το ποσοστό της εκλογικής αναμέτρησης του 2007. Και δεν έκρυβαν το σκεπτικισμό τους για το γεγονός ότι στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπείται καμία συνιστώσα ενώ είναι πολύ ισχυρή η παρουσία της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».

Αλλα στελέχη συνιστωσών εξέφραζαν δυσαρέσκεια για την εκλογή του Γρ. Ψαριανού και τη μη εκλογή του Π. Κοροβέση, ενώ προβληματισμό εξέφραζαν και για την εκλογή του Β. Μουλόπουλου (ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και για το κατά πόσο θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκρυβαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους από την εύνοια που τα ΜΜΕ επέδειξαν απέναντι στον Αλ. Τσίπρα χωρίς την οποία - σημείωναν - δεν θα μπορούσε να εκλεγεί. Για την επιβεβαίωση των λεγομένων τους επικαλούνταν δημοσιογράφους που το βράδυ των εκλογών έσπευσαν να ανακηρύξουν τον Αλ. Τσίπρα ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τους: Αλ. Τσίπρα, Φ. Κουβέλη, Δ. Παπαδημούλη, Γρ. Ψαριανό, Θ. Δρίτσα, Π. Λαφαζάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Τ. Κουράκη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη, Μ. Κριτσωτάκη και Β. Μουλόπουλο.

Να ποιοι χαίρονται και προσδοκούν

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, μετά την επικοινωνία του Μπ. Ομπάμα με τον Γ. Παπανδρέου, έδωσε εκ νέου συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «προσβλέπουν σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση»! Δε χορταίνουν οι ιμπεριαλιστές - σύμμαχοι να συγχαίρουν το νέο τους συνέταιρο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Βαλκανίων. Επαναλαμβάνουν, μάλιστα, μέσω ενός ακόμα «καναλιού», του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, την προσδοκία τους να βρουν οι Αμερικάνοι επιχειρηματίες πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις στην Ελλάδα. Απόδειξη και αυτό για το ποιοι περιμένουν να επωφεληθούν και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως βολεύτηκαν αρκούντως και με την κυβέρνηση της ΝΔ: Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι πολυεθνικές και οι ιμπεριαλιστές - ανεξάρτητα από την «καταγωγή» τους -, που βρίσκουν στο πρόσωπο των εναλλασσόμενων ελληνικών κυβερνήσεων έναν σύμμαχο πρόθυμο να αυγατίσει τα κέρδη τους και να βαθύνει την ενσωμάτωση της χώρας στα φονικά σχέδιά τους.

ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Κριτήριο για το κυβερνητικό σχήμα και τη δομή του οι απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, όπως περιγράφονται και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των βιομηχάνων θα είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πήρε και προκαταβολικά τα εύσημα του προέδρου του ΣΕΒ

Eurokinissi

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των βιομηχάνων θα είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα ανακοινώσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πήρε και προκαταβολικά τα εύσημα του προέδρου του ΣΕΒ
Ενα κυβερνητικό σχήμα με αποστολή να επιταχύνει την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ, δομημένο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες επιτελικές ανάγκες ενός αστικού κράτους που έρχεται για να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Μετά την εντολή που πήρε χτες, σύμφωνα με την τυπική συνταγματική διαδικασία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου θα ορκιστεί σήμερα μόνος του, ώστε να μπορέσει να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα για τη συγχώνευση των υπουργείων. Μέχρι το βράδυ αναμένεται να γνωστοποιήσει τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Με τα «ζήτω» της μεγαλοεργοδοσίας

Προβάλλοντας την αποφασιστικότητα του ΠΑΣΟΚ να επιταχύνει την πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της «ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει ένα κυβερνητικό σχήμα που όπως ο ίδιος έχει σημειώσει θα επιφέρει «ριζικές αλλαγές στο κράτος και στον τρόπο διακυβέρνησης». Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως ήδη έχει υπογραμμίσει ο Γ. Παπανδρέου είναι να επιτευχθούν οι «αναγκαίες τομές και ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος», δηλαδή η τάχιστη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που είναι αναγκαίες για το κεφάλαιο, προκειμένου να ενισχυθεί μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ακριβώς σ' αυτήν τη γραμμή και πριν καν ανακοινωθούν τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου καλούσαν το ΠΑΣΟΚ να «ασκήσει την ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί»! Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, αφού σημειώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ απέκτησε «ισχυρή λαϊκή εντολή», απαιτούν εδώ και τώρα να αναλάβει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις... «Χρέος όλων μας, πλέον, είναι να συμβάλουμε, ο καθένας από την πλευρά του, στο δύσκολο έργο μιας πραγματικής εθνικής αλλαγής, που δεν μπορεί να περιμένει», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος των βιομηχάνων, επανέλαβε το κάλεσμα που απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών από το Ζάππειο, όταν κάλεσε «όλους τους Ελληνες να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια δύσκολη πορεία», επιζητώντας, εκτός από «ισχυρή λαϊκή εντολή», τη συναίνεση και την υποταγή των εργαζομένων στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών. Από την πρώτη μέρα, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε γιατί η άρχουσα τάξη επέλεξε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

«Η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές. Χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κ. Παπούλια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιτάχυνση στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία της. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ρήξεις και τομές», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου χτες στο ραδιόφωνο του «Αλφα», δηλώντας την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, οι άμεσοι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου είναι προσανατολισμένοι στα ζητήματα της οικονομίας. Εκεί επικεντρώνεται και το «σχέδιο των 100 πρώτων ημερών», καθώς το επόμενο διάστημα (19 - 20 Οκτώβρη) συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), με αντικείμενο τις συγκεκριμένες «δράσεις» που πρέπει να αναληφθούν ώστε να προχωρήσουν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» και να εκπονηθεί το νέο «σταθεροποιητικό πρόγραμμα», ενώ στις 24 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραδώσει στον Χ. Αλμούνια τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.

Η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ και αξιοποιώντας τη συναίνεση που ήδη έχει λάβει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσει να προωθήσει σειρά μέτρων για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέτρα για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, να προχωρήσει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε Υγεία, Παιδεία, έρευνα και να ενισχύσει με νέα οικονομικά πακέτα, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιδιώκει την «κοινωνική συναίνεση»

Στόχος του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του «ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος που θα ανακοινώσει, όπως φρόντισαν να σημειώνουν χτες στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι «γρήγορα και αποφασιστικά», να αξιοποιηθεί το «πολιτικό κεφάλαιο» που διαθέτει από την «ισχυρή λαϊκή εντολή». Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν σε όλους τους τόνους ότι τόσο το ποσοστό του 44% που συγκέντρωσε όσο και η πάνω από δέκα μονάδες διαφορά από τη ΝΔ «λύνουν τα χέρια» του Γ. Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου, με το σύνθημα «πάμε μαζί», θα επιδιώξει να αποσπάσει στην επιβολή των αντιδραστικών πολιτικών «ευρεία κοινωνική συναίνεση», ώστε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη «κοινωνική ειρήνη» και σύμμαχο σε αυτήν την επιχείρηση θα έχει τα «πράσινα» συνδικάτα. Χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγόπουλος, σπεύδοντας να υπηρετήσει αυτήν τη στρατηγική δήλωσε: «Οι καιροί ου μενετοί, εμείς θα είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης για κάθε θετικό για την εργατική τάξη»!

Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα επιδιώξει με τη συνδρομή και των συγκροτημάτων του Τύπου και της άρχουσας τάξης, να καμουφλάρει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής του πίσω από τις αυξήσεις - ψίχουλα και τα επιδόματα πτωχοκομείου που έχει υποσχεθεί, ώστε να φιλοτεχνήσει ένα «φιλολαϊκό» προσωπείο και να εξασφαλίσει τη λαϊκή συναίνεση. Ειδικά, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να θέσει σε εφαρμογή το «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα» για τον περιορισμό των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων» στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα σημάνει νέα λιτότητα και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, χρειάζεται να δημιουργηθούν αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα.

Μοιράζουν τις καρέκλες

Ο Γ. Παπανδρέου ανάλωσε τη χτεσινή του μέρα σε συσκέψεις, επαφές και διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος, για το οποίο από νωρίς το πρωί κυκλοφορούσαν πλήθος «ονομάτων». Το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως το έχει περιγράψει ο Γ. Παπανδρέου εναρμονίζονται πλήρως με τις ευρωενωσιακές και «νεοταξικές» επιταγές για τη δημιουργία ενός ακόμα πιο ισχυρού κρατικού μηχανισμού - θεματοφύλακα των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Οι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, πάντως, προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφές τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Θεωρείται δεδομένο όμως ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι μικρότερη. Στον αριθμό των υπουργείων θα γίνουν 16 από 18 που είναι σήμερα, με 35 συνολικά υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ κάποια υπουργεία θα συγχωνευτούν. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα δημιουργηθούν: «Αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική», «ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα υπηρετεί το νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης», «νέο υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη" για τη δημόσια ασφάλεια» και «υπουργείο υποδομών» που θα προκύψει από τη «συγχώνευση του υπουργείου Δημοσίων Εργων με το Μεταφορών».

Πολλά ήταν και τα ονόματα που «παρέλασαν» για τις κυβερνητικές θέσεις, με τον Γ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών ή στο υπουργείο Επικρατείας, της Λ. Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας ή Ανάπτυξης, του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, της Μ. Ξενογιαννακοπούλου ή της Ε. Χριστοφιλοπούλου στο υπουργείο Απασχόλησης, της Αν. Διαμαντοπούλου για το υπουργείο Παιδείας και του Ευάγ. Βενιζέλου για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Ρόβλιας και για το υπουργείο Πολιτισμού ή Τουρισμού η κ. Μαρίδα Δαμανάκη, ενώ για το υπουργείο Υποδομών ακούστηκε το όνομα του Δ. Ρέππα.

Αθλια προσπάθεια

Κακή αρχή έκανε το MEGA αμέσως μετά τις εκλογές με το ΚΚΕ. Ξέρουμε τι αισθήματα τρέφουν για το Κόμμα μας οι δημοσιολόγοι του, αφού όταν ασχολούνται μαζί του σχεδόν πάντα διαστρεβλώνουν τις θέσεις, την πολιτική του, υπονομεύοντάς την. Και το κάνουν άλλοτε ανοιχτά οι ίδιοι και άλλοτε χρησιμοποιώντας προθύμους - διαθέσιμους στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα, όπως π.χ. οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Που λένε αυτά που θα ακυρώνονταν στα αυτιά του λαού αν το έλεγαν οι βασικοί πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και για να φανεί ότι «βγαίνουν λάδι» οι δημοσιολόγοι, αφού άλλοι κάνουν την ύπουλη δουλειά, ενώ οι ίδιοι το «παίζουν» αθώοι ρεπόρτερ...

Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και χτες ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, στο ρεπορτάζ για το πώς «υποδέχτηκαν» τα κόμματα το αποτέλεσμα των εκλογών. Αφού έπαιξε ένα πλάνο της Αλέκας Παπαρήγα να εξηγεί την αναντιστοιχία που εκφράστηκε ανάμεσα στους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων και την ψήφο τους, το MEGA απομόνωσε μια φράση από τη χτεσινή ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στην οποία καταγράφονται οι ευθύνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. στην παρεμπόδιση της ριζοσπαστικοποίησης των εργατικών λαϊκών συνειδήσεων. Κι εκεί, ω του θαύματος, εισβάλλει στο πλάνο ο Λαφαζάνης του ΣΥΝ για να πει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα χτυπάει καμπανάκι στο ΚΚΕ για την πολιτική του, υπό τον γενικό τίτλο «προβληματισμός στο ΚΚΕ για το αποτέλεσμα»! Αθλια σκηνοθεσία με στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις γύρω από το πώς αποτιμά και εισπράττει το ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα, και μάλιστα την ίδια μέρα που η ΚΕ του Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τις πρώτες της εκτιμήσεις. Αθλια και η προσπάθεια - αλλά αποδεικτική της χρησιμότητας που έχει για το αστικό πολιτικό σύστημα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - να διαστρεβλωθούν οι πραγματικές εκτιμήσεις του ΚΚΕ και τη θέση τους να πάρουν οι αντιΚΚΕ δολιότητες στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εφεδρεία του πολιτικού συστήματος σε διαρκή ετοιμότητα

Ο ρόλος που παίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα αλλά και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, συνοψίζεται στο εξής: Σαν βασικός πολιτικός φορέας του οπορτουνισμού στη χώρα μας, ορθώνεται εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση, στο να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι του μόχθου ότι η διέξοδος προς όφελος των συμφερόντων τους μπορεί να ανοίξει μόνο με επιλογή ρήξης και σύγκρουσης με την εξουσία της άρχουσας τάξης και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, προβάλλοντας δήθεν φιλολαϊκές λύσεις «εντός των τειχών», γεγονός που «σπρώχνει» λαϊκές δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της δήλωσης το βράδυ της Κυριακής του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, που απέδωσε την ήττα της ΝΔ στη «δεξιά πολιτική της», προκαλώντας συνειρμούς περί της δυνατότητας εφαρμογής σ' αυτό το σύστημα μιας άλλης «αριστερής» και φιλολαϊκής πολιτικής, με τη συμβολή και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άλλωστε - κατά τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα - «είχε σημαντικό μερίδιο στην πραγματοποίηση» της νίκης σε βάρος της ΝΔ!

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε ποτέ τη διάθεσή του να πάρει μέρος σε κυβερνητική διαχείριση του συστήματος. Μέχρι εδώ δικαίωμά του. Το πρόβλημα είναι ότι μεθοδεύει την πραγμάτωση των προσδοκιών του, καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες στο λαό. Αυταπάτες όπως ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σημάνει «μια νέα μεταπολίτευση» με «πρωταγωνιστικό ρόλο» του ίδιου, όπως δήλωνε λίγο πριν τις ευρωεκλογές του Ιούνη ο Αλ. Τσίπρας. Αυταπάτες ότι αν αποδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχτεί σε «καταλύτη πολιτικών εξελίξεων», καθώς το ΠΑΣΟΚ «δε θα μπορεί με την ίδια αλαζονεία να μιλά για αυτοδυναμία και να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Να αποδυναμωθεί, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, για να αναγκαστεί να αναζητήσει στήριγμα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που θα το διορθώσει και θα το κάνει «αριστερό», φιλολαϊκό!

Πριν έναν περίπου χρόνο στη διάρκεια της δημοσκοπικής έκρηξης του ΣΥΡΙΖΑ και με τον αέρα αυτής, κορυφαία στελέχη του ρητόρευαν ασύστολα βομβαρδίζοντας το λαό με αυταπάτες, καθησυχάζοντάς τον, αποστρέφοντας την προσοχή του απ' την ανάγκη για οργάνωση, ανάπτυξη και ριζοσπαστικοποίηση της πάλης. «Ηρθε η ώρα της αριστεράς» δηλώνονταν με τον πιο επίσημο τρόπο απ' το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΝ τον Φλεβάρη του 2008. Και τον ίδιο μήνα, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε σε συνέντευξή του: «Η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού θα αμφισβητηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο Αλ. Αλαβάνος παρομοίαζε τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70 και του '80 - λες και τότε ήταν φιλολαϊκό και δεν προετοίμαζε το έδαφος με τα τότε συνθήματά του για την ενσωμάτωση του λαού στο σύστημα. Ετσι, καλλιεργούσε φρούδες προσδοκίες στο λαό, σπρώχνοντάς τον να ταχθεί υπέρ μιας σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Ανάμεσα σε άλλες δηλώσεις του ήταν και αυτή: «Αλλαγή σήμερα σημαίνει να μπει το θέμα της κυβερνητικής εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας μέσα από άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις (...) Το έχω ξαναπεί, στη δεκαετία του '80 γύρισε τότε μια σελίδα, γιατί αμφισβητήθηκε από ένα ανερχόμενο τότε ΠΑΣΟΚ ο δικομματισμός ανάμεσα στην παλιά Ενωση Κέντρου και τη ΝΔ». Αλλά και αυτή: «Πιστεύουμε ότι σε κάποιον λαχαίνει από τις εξελίξεις, από τις δυνατότητες, ο κλήρος να αλλάξει την πολιτική ζωή. Τη δεκαετία του '70 έλαχε στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο κλήρος λαχαίνει στις δυνάμεις της πλατιάς συνεργασίας της Αριστεράς, του προωθημένου σοσιαλιστικού χώρου, και αυτό θέλαμε να δείξουμε και νομίζουμε ότι γίνεται κατανοητό».

Αν αυτό δεν είναι καλλιέργεια αυταπατών απ' τον ΣΥΝ στο λαό, περί υπονόμευσης ή και ακύρωσης του δικομματικού πολιτικού συστήματος τότε τι είναι; Γιατί μπορεί πράγματι οι δύο πόλοι του δικομματισμού να αποδυναμώνονται, αλλά να συνεργάζονται σε κυβερνήσεις με όμορες δυνάμεις και να συνεχίζεται η ίδια πολιτική και η δικομματική εναλλαγή, με νέο προσωπείο, κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό. Το θέμα δεν είναι απλά η ήττα των κομμάτων του δικομματισμού αλλά και της στρατηγικής τους. Αλλά ο ΣΥΝ βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής για ρήξη και ανατροπή.

Ενα μήνα μετά, τον Μάρτη του 2008, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του για το αν θεωρεί ότι υπάρχει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και απάντησε με κάθε σοβαρότητα: «Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί. Υπάρχει σχεδόν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού». Τι έλεγε επί της ουσίας εκείνη τη στιγμή στο λαό; Οτι δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί, ούτε πολύ περισσότερο να αγωνίζεται. Αρκεί όποτε στηθούν ξανά κάλπες να προσέλθει για να επικυρώσει την «ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» και με την ψήφο του.

Ο ίδιος τον Ιούλη του 2008 επέμενε: «Πια βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού», αναγορεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «τρίτο σημαντικό πόλο στην πολιτική ζωή» και επαίρονταν πως «τα τελευταία 2 - 3 χρόνια είμαστε όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση». Ενώ ένα μήνα μετά τον Αύγουστο του 2008 δήλωνε: «Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αποτελέσει ένα σεισμό που θα αλλάξει τη μορφολογία του πολιτικού σκηνικού». Αλλά η μορφολογία, όχι η στρατηγική. Λογική ενσωμάτωσης δηλαδή πρότεινε.

Τον Αύγουστο του 2008 ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η εκλογική ενίσχυση του κόμματός του μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή στρατηγικής τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς». Πλασάροντας σαν «αντίδοτο» στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική τους - προφανώς αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ, αφού ήταν ο πολέμιος της ΝΔ - τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που θα τα διορθώσει θα τα κάνει φιλολαϊκά.

Στο πνεύμα αυτό, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε τότε ότι «η δραστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ» μπορεί να οδηγήσει σε «ήττα της δεξιάς πολιτικής», ανοίγει «την προοπτική για μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά» και βάζει «φρένο στα εφεδρικά σενάρια του κατεστημένου για συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». Την ίδια πολιτική όμως με τη ΝΔ εφάρμοζε και θα εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το προσπερνούν τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αριστερό κόμμα» που πήρε τον κακό δρόμο και αυτοί θα το επαναφέρουν στον ίσιο. Αλλη μια αυταπάτη που παραπέμπει στην άποψη ότι η πολιτική της πλουτοκρατίας εφαρμόζεται κατ' αποκλειστικότητα από τη ΝΔ. Ενώ με το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση τότε, παρά τις διαφωνίες που είχαν υποτίθεται με την πολιτική του, μπορούσαν να βαδίσουν κοινό δρόμο, συμβάλλοντας στη διόρθωση της πολιτικής του. Σ' αυτό το σενάριο ήθελαν να παίξουν σε ρόλο πρωταγωνιστικό.

Αλλωστε, αυτό ακριβώς αποτύπωσε ο Αλ. Τσίπρας όταν τότε είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και είπε: «Κρίμα» γιατί «θα έχει χαθεί μια ιστορική ευκαιρία η αριστερά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα πλειοψηφία»! Στο ίδιο πνεύμα ο ακόλουθος διάλογος ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και σε δημοσιογράφο της ΝΕΤ, τον Αύγουστο του 2008: Ρωτήθηκε «Θέλετε να κυβερνήσετε;». Απάντησε: «Είναι προφανές αυτό». Ρωτήθηκε: «Αυτοδύναμα;». Απάντησε: «Δεν πετάμε στα σύννεφα». Είναι πράγματι προφανές ότι και στη μια και στην άλλη περίπτωση εννοούσε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μαζί.

Κι επειδή «δεν πετάνε στα σύννεφα» αλλά θέλουν τον λαό να «πετάει στα σύννεφα» δεν ξεχνούν ποτέ να φιλοτεχνούν για τον δυνάμει σύμμαχό τους το ΠΑΣΟΚ την καλύτερη δυνατή εικόνα. Τον Οκτώβρη του 2008 ο Αλ. Αλαβάνος δήλωνε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «κατανοεί την περιπέτεια της εποχής που ζουν, όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στο πολιτικό σκηνικό. Δεν κρατάμε φακέλους. Δε ζητάμε πιστοποιητικά προγενεστέρου εντίμου βίου». Λίγο αργότερα θα το ενέτασσε στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης». Φέτος, το Σεπτέμβρη απ' τη ΔΕΘ και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα ότι το ΠΑΣΟΚ «λέει σωστά πράγματα»! Και λίγες μέρες πριν τις εκλογές σύσσωμος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυε ότι θα ασκήσει «δημιουργική αντιπολίτευση», ότι θα «ελέγχει το ΠΑΣΟΚ για να τηρήσει τις θετικές του δεσμεύσεις», ότι στη «Βουλή θα κρατάει τα μπόσικα».

Με τούτα και με τα άλλα προσφέρεται πολύτιμη χείρα βοηθείας στο σύστημα και στο ΠΑΣΟΚ, δοκιμασμένος πυλώνας και διαχειριστής του. Καταγράφεται σαν εφεδρεία σε ετοιμότητα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύεται ο επιζήμιος για το λαό ρόλο του.


Βάσω ΝΙΕΡΗ

Οι συσχετισμοί στην κάλπη

Icon

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα πίνακες με αναλυτικά στοιχεία για τα εκλογικά αποτελέσματα ολόκληρης της επικράτειας στις τελευταίες εκλογές της 4ης Οκτώβρη 2009 και τα αντίστοιχα των εκλογών της 16ης Σεπτέμβρη 2007, ώστε ο κάθε αναγνώστης μας να έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να μελετήσει το αποτέλεσμα. Στις σελίδες που ακολουθούν δημοσιεύουμε τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών σε όλους τους νομούς της χώρας σε ψήφους και σε ποσοστό, συγκριτικά και με αυτά των εκλογών του 2007. Επίσης, και άλλα στοιχεία για τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων.


Eurokinissi




Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2009 σε όλους τους νομούς της χώρας
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2009 σε όλους τους Δήμους της χώρας
Οι δέκα καλύτερες και οι δέκα χειρότερες περιοχές των κομμάτων

Αποτέλεσματα σε 20911 εκλογικά τμήματα από τα 20937

Eurokinissi



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ