Μετά από σύσκεψη οργανώνουν τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη για όσους και όσες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Φλεβάρη στην Τραγάνα Λοκρίδας, με τη συμμετοχή πάνω από 30 σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων της περιοχής, αποφασίστηκε να παρθούν πρωτοβουλίες σε δύο κατευθύνσεις:
Από τη μία να παρθούν πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων δράσεων ηθικής και υλικής στήριξης.
Και από την άλλη να οργανωθεί ο αγώνας διεκδίκησης προς την κυβέρνηση για να αναλάβει τις ευθύνες της και να καλύψει τις πολύπλευρες υποχρεώσεις του κράτους απέναντι σε συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Συγκλονιστικά είναι τα όσα καταθέτουν τα σωματεία, οι σύλλογοι και φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, σχετικά με τις περιπτώσεις εργατών της ΛΑΡΚΟ, μελών των οικογενειών τους και άλλους κατοίκους της περιοχής που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
«Η Αγγελικούλα είναι παιδί πρώην εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ και μόλις 15 χρονών. Εδώ και δύο χρόνια δίνει τη μάχη σαν παλικάρι με τον καρκίνο.
Ο Δημητράκης είναι μόλις 8 χρονών, παιδί απολυμένου της ΛΑΡΚΟ. Γεννήθηκε με σύνδρομο και επιβάλλεται να κάνει μεγάλου κόστους χειρουργείο για την ανάπτυξή του.
Ο Αγγελος είναι 55 χρονών, απολυμένος της ΛΑΡΚΟ, καρκινοπαθής, χειρουργημένος δύο φορές και βρίσκεται σε μακροχρόνια συνεχή θεραπεία.
Ο Γιώργος είναι παιδί του Αγγελου και είναι 25 χρονών. Πριν δυόμιση χρόνια και ενώ πραγματοποιούσε τη στρατιωτική του θητεία υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τότε βρίσκεται σε κώμα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Η οικογένειά του είναι δυόμισι χρόνια στο νοσοκομείο. Το κράτος δεν ασφαλίζει τον Γιώργο για να γυρίσουν σπίτι, λέει "δεν είχε ένσημα πριν πάει φαντάρος και για να τον ασφαλίσουν πρέπει πρώτα να εργαστεί". Αυτή την περίοδο γίνονται παρεμβάσεις στην κυβέρνηση για να τον ασφαλίσουν και να γυρίσουν στο σπίτι τους.
Ο Γιώργος είναι 47 χρονών, πατέρας 4 παιδιών. Απολυμένος και αυτός. Το έγκαυμα που έπαθε σε εργατικό ατύχημα στα καμίνια της ΛΑΡΚΟ εξελίχθηκε σε καρκίνο. Εχει κάνει ήδη 3 χειρουργεία και είναι σε θεραπεία.
Ο Μάκης είναι 48 χρονών. 7 ημέρες μετά την απόλυση υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά την απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δεν υπήρχαν οδηγοί ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πολύ η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Τώρα είναι σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης (στο κρατικό δεν υπάρχουν θέσεις). Το κράτος δεν του καταβάλλει επίδομα ανεργίας, γιατί λέει "για να πάρεις επίδομα ανεργίας πρέπει να είσαι σε θέση να εργαστείς".
Ο Νίκος, που είναι 25 ετών, και μετά από τροχαίο πριν έξι χρόνια, από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι με ημιπληγία και μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και χρειάζεται καθημερινά φυσιοθεραπείες τόσο στην Αταλάντη όσο και εβδομαδιαία σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στην Αθήνα».
«Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είμαστε περήφανοι», αναφέρεται χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι παρά την απουσία της ουσιαστικής στήριξης από το κράτος, «ο καθένας ξεχωριστά και οι οικογένειές τους αγάντα στέκονται όρθιοι, δίνουν τη μάχη σαν παλικάρια».
Οπως σημειώνουν τα σωματεία και οι φορείς της Λοκρίδας, στη σύσκεψη αποφασίστηκε «με όλη τη δύναμη της καρδιά μας, με φαντασία και μεράκι οι φορείς μας θα πάρουν πρωτοβουλίες πραγματοποιώντας ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί πολύμορφες δραστηριότητες, από πολιτιστικά και ψυχαγωγικά δρώμενα, εικαστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις έως bazaar, αθλητικούς φιλικούς αγώνες κ.ά.
Σκοπός είναι να εκφραστεί στην πράξη η ηθική στήριξη, αλλά και μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες να συγκεντρωθεί υλική βοήθεια, να μαζευτούν χρήματα και να δοθούν ισόποσα στις οικογένειες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν μεγάλοι σταθμοί, που θα συμβάλουμε όλοι στην επιτυχή πραγματοποίησή τους, όπως π.χ. μια μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με τη συμβολή των σωματείων Μουσικών και Τραγουδιστών, τα παραρτήματα στη Στερεά Ελλάδα και άλλους καλλιτέχνες και συγκροτήματα.
Επίσης αποφασίστηκε να κλιμακωθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, καθώς όπως τονίζουν «η υλική και ηθική στήριξη που θα προσφέρουν οι πρωτοβουλίες μας, είναι πραγματικό οξυγόνο και ανάσα ζωής για τους συμπατριώτες μας, όμως δεν μπορεί να καλύψει τις πολύπλευρες υποχρεώσεις που έχει το κράτος απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις.
Γι' αυτό μέσα από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν, παράλληλος στόχος μας είναι να προβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διαβίωσή τους».
Τα Σωματεία διεκδικούν πλήρη ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη σε όλους, και οποιαδήποτε μέθοδο της ιατρικής επιστήμης μπορεί να αξιοποιηθεί, οποιαδήποτε ειδική αγωγή, με ευθύνη και έξοδα του κράτους να αξιοποιηθεί.
Επίσης, να αναλάβει το κράτος όλα τα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και σίτισης εκτός οικίας που αναγκάζονται να κάνουν οι οικογένειες, όπως και για κάθε οικογένεια να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε μέλος της.
Ειδικά για τις παραπάνω περιπτώσεις που αναδείχθηκαν στη σύσκεψη, οι διεκδικήσεις των σωματείων είναι συγκεκριμένες, όπως διδασκαλία σχολικών μαθημάτων για την Αγγελικούλα και τον Δημητράκη, ασφάλιση για τον Γιώργο και επίδομα αποκλειστικής βοηθού αλλά και κάθε διευκόλυνση, δωρεάν αποκατάσταση για τον Μάκη και τον Νίκο κ.ά.
Με συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και ενημερωτικές επισκέψεις σε όλο το νησί, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου, στέλνουν το μήνυμα ότι ο λαός μας πρέπει αποφασιστικά να μπει μπροστά, να βγει στον δρόμο και να παλέψει ώστε να σταματήσει η εγκληματική πολιτική για την Υγεία, να στελεχωθούν όλες οι μονάδες Υγείας του νομού με μόνιμο προσωπικό.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου με σειρά επισκέψεων απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στον σαμιακό λαό για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη βδομάδα, κλιμάκιο από υγειονομικούς επισκέφτηκε τους Μυτιληνιούς και παραβρέθηκε σε μαζική σύσκεψη που κάλεσε ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος της ΟΓΕ).
Ενώ την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και στις 8 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ. στην πλ. Καρλοβάσου θα υπάρχουν μαζικά κλιμάκια από υγειονομικούς με ενημερωτικά φυλλάδια.
Μέχρι στιγμής πάνω από 40 σωματεία, σύλλογοι και φορείς έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει επίσης οι δήμοι Ικαρίας και Δυτικής Σάμου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή
Στις 28/2, την ίδια μέρα που πριν από 2χρόνια συνέβη το έγκλημα στα Τέμπη, αποφασίζει η «Hellenic Train» να διώξει περίπου 90 εργαζόμενους εργολαβικούς, που στελέχωναν εκδοτήρια σε διάφορους σταθμούς σε όλη τη χώρα.
Ως πρόσχημα, η «Hellenic Train» ανακοινώνει «εναλλακτικές λύσεις με κλείσιμο εισιτηρίου μέσω εφαρμογής, την ιστοσελίδα της (...) και την αγορά εισιτηρίου εντός του συρμού...».
Η Επιτροπή Αγώνα Μηχανοστασίου «Hellenic Train» Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις απολύσεις και καλεί σε συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 7 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.
Απαιτεί εδώ και τώρα: Να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε όλα τα πόστα στον σιδηρόδρομο. Να σταματήσει το αίσχος με τις εργολαβίες. Η «Hellenic Train» να προσλάβει τους εργαζόμενους στα εκδοτήρια που έχουν ήδη εμπειρία, σε όλους τους σταθμούς.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Είναι ντροπή και πάνω από όλα προκλητικό να γίνονται απολύσεις προσωπικού την ίδια μέρα που πριν 2 χρόνια έγινε το έγκλημα στα Τέμπη! Αντί να παίρνονται μέτρα για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, πετιούνται δεκάδες εργαζόμενοι στην ανεργία! Επιβεβαιώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας το σύνθημα: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!
Η εταιρεία απολύει εργαζόμενους τη δουλειά των οποίων θα την αναλάβει άλλο προσωπικό που ήδη έχει γίνει μπαλάκι με τη μετακίνηση από πόστο σε πόστο. Αντί να προσλάβει αυτούς τους εργαζόμενους σαν μόνιμο προσωπικό, με "κόψε - ράψε" προσπαθεί να βγάλει τη δουλειά με κριτήριο πάλι το κέρδος και όχι την εύρυθμη λειτουργία του σιδηρόδρομου.
Αλλωστε πάνω σε αυτήν τη λογική έχει γίνει και η παράδοση διαφόρων κομματιών των έργων - υπηρεσιών σε εργολάβους που με βάση το πότε βγάζουν τα περισσότερα κέρδη, αναλαμβάνουν ή και παρατάνε το έργο που έχουν αναλάβει. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει το σημερινό χάος που κυριαρχεί στον σιδηρόδρομο, άλλη εταιρεία να έχει τα εκδοτήρια, αλλού οι σταθμοί, σε άλλους εργολάβους οι ράγες, και αλλού οι συρμοί. Αποτέλεσμα; Κανένας ενιαίος έλεγχος, καμία εξασφάλιση ότι όλα αυτά τα κομμάτια θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα».
«Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλα τα κόμματα που μιλούν για "δίκαιη ανάπτυξη για όλους", είναι υπεύθυνα, γιατί με τους δικούς τους νόμους η "Hellenic Train μπορεί να ρημάζει τις ζωές μας», καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας στην κινητοποίηση.
Ημερίδα με θέμα τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του κτιρίου της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46). «Οι επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών στο ασφαλιστικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων. Πάλη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις» είναι ο τίτλος της ημερίδας και το ακριβές πρόγραμμά της έχει ως εξής:
6 μ.μ. - 6.10 μ.μ.: Ανοιγμα των εργασιών, από τον πρόεδρο της ΟΒΣΑ Θανάση Καλαμπαλίκη.
6.10 μ.μ. - 6.30 μ.μ.: «Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τις διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Οι προτάσεις μας για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών» - παρέμβαση από τον Βασίλη Μαμάη, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ.
6.30 μ.μ. - 6.50 μ.μ.: «Οι συνέπειες των νόμων στο συνταξιοδοτικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών» - παρέμβαση από τον Χρήστο Κολοβό, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
6.50 μ.μ. - 7.10 μ.μ.: «Οι παροχές Υγείας των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών» - παρέμβαση από τον Δημήτρη Φλώκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου.
Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι δυνάμεις της «Πανεπιστημονικής» στις εκλογές της ΕΣΤΑΜΕΔΕ (συνταξιούχοι μηχανικοί) που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 30 Γενάρη.
Το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής» έλαβε 158 ψήφους, καταλαμβάνοντας την αυτοδυναμία με 5 έδρες στο ΔΣ. Δεύτερη ήταν η παράταξη «Ακομμάτιστοι» (ΝΔ), που έλαβαν 139 ψήφους (4 έδρες), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Παράταξης» (ΣΥΡΙΖΑ) με 24 ψήφους (χωρίς έδρα).
Η «Πανεπιστημονική» χαιρετίζει όλες και όλους τους μηχανικούς που συμμετείχαν στις εκλογές και ακύρωσαν στην πράξη το σχέδιο των κυβερνητικών συνδικαλιστών να ελέγξουν τη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, με διάλυση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, αφού απέτυχαν να το καταφέρουν με μπαράζ δικαστικών προσφυγών επί 4 χρόνια.
Η «Πανεπιστημονική» δίνει υπόσχεση στο σύνολο των συνταξιούχων συναδέλφων ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, με σκοπό την οργάνωση και μαζικοποίηση των αγώνων για την υπεράσπιση των συντάξεων, που βρίσκονται στο 1/3 των πραγματικών αποδοχών του 2010, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που δέχεται διαρκή συρρίκνωση, για την υπεράσπιση της ακίνητης περιουσίας του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Το υπόμνημα των συνταξιουχικών οργανώσεων αναδεικνύει τα εξής αιτήματα των συνταξιούχων:
-- Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος.
-- Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
-- Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, με κατάργηση κάθε πληρωμής, όπως αυτή των απογευματινών ιατρείων και απογευματινών χειρουργείων.
-- Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, και να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία και το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.
-- Απολύτως δωρεάν, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα, για όλους, χωρίς κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Ελληνες ή μετανάστες.
-- Πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων, επίγειων - πλωτών - εναέριων. Στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
-- Καμία ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και του χαρατσιού στη συνταγογράφηση.
-- Αγροτικά Ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωριά.
-- Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρονίως πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
-- Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για όλους (χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
-- Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους και εξασφάλιση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ στις κατηγορίες εκείνες όπου τα φάρμακα διατίθενται από τα φαρμακεία του, με πρόσληψη προσωπικού και αποστολή φαρμάκων στην κατοικία τους.
-- Δημιουργία δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για την τρίτη ηλικία σε όλη τη χώρα.
-- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
-- Οχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Μαζική η συμμετοχή στην παναττική συγκέντρωση, αφετηρία για νέες κινητοποιήσεις
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες συνταξιούχοι με τα πανό των συλλόγων τους και τις σημαίες τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και από εκεί συντεταγμένα, διατρανώνοντας τα συνθήματά τους, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας.
Η χτεσινή παναττική κινητοποίηση ήταν, όπως είπε και ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, «η αρχή ενός νέου κύκλου κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας και της ακρίβειας», που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ενώ τόνισε ότι πλέον «το αγαθό της Υγείας έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και μάλιστα εμπόρευμα σκληρό και ακριβό».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, ο Νίκος Καρδαράκος, από την Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, η Γιώτα Τσακούλια, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, ο Δημήτρης Ζαφειρούδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, και ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.
Οι ομιλητές ανέδειξαν τα αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος, μεταφέροντας την αγανάκτηση και την οργή των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, αφού η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τους στερεί το δικαίωμα στην πρόσβαση σε δωρεάν και αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας.
Κατήγγειλαν τις πολύωρες αναμονές στους διαδρόμους και στα ράντζα των νοσοκομείων, την έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, την αδυναμία τους να πληρώνουν τα πανάκριβα φάρμακα, αλλά και την ακρίβεια σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που τους έχουν στην κυριολεξία γονατίσει. Ακόμη, τις περικοπές στις συντάξεις τους που παραμένουν σε ισχύ, αλλά και την κυβερνητική κοροϊδία περί δήθεν «αυξήσεων» και απαίτησαν πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατάργηση των χαρατσιών και επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στον οποίο επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων. Οπως σημείωσαν οι συνδικαλιστές μετά και τη συνάντηση, είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων και είναι η ίδια αυτή πολιτική που έχει φέρει τα πράγματα και στην Υγεία σε αυτήν την αφόρητη κατάσταση. Γι' αυτό, τονίζουν οι συνταξιούχοι συνδικαλιστές, μόνο η πίεση των αγώνων, μόνο η οργάνωση της πάλης σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και από αυτήν τη γραμμή πάλης το συνταξιουχικό κίνημα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω.