-- Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο Ν. 5073/2023, που εκτόξευσε τη φορολογία. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.
-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια και καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
-- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εισφορές ανάλογες με το εισόδημα, αξιοπρεπείς συντάξεις. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-- Κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες.
-- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.
Διαδήλωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με κάλεσμα δεκάδων σωματείων και ενώσεων
Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν τη θηλιά της ακρίβειας και της φορολεηλασίας που σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τον λαιμό τους.
Με τα μπλοκ τους και με οχήματα ταξί να προπορεύονται και να δίνουν τον τόνο με κορναρίσματα, διαδήλωσαν τα αιτήματά τους: Να καταργηθεί το φορολογικό έκτρωμα. Αφορολόγητο όριο. Μέτρα για την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια.
«Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή», διαμήνυσαν, ενώ ...άλλαξαν το όνομα του υπουργείου σε «υπουργείο υπεράσπισης funds και "κορακιών"».
Στο αγωνιστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην κινητοποίηση 4 Ομοσπονδίες και 27 κλαδικά Σωματεία, τοπικές Ενώσεις και Εμπορικοί Σύλλογοι από όλη την Αττική. Επίσης το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία του Εικαστικού Επιμελητηρίου.
Στο πλευρό των επαγγελματιών βρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Τσοκάνης.
Στη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών φορέων, ο υφυπουργός, Χρ. Δήμας, επανέλαβε τη γνωστή συκοφαντία περί «φοροδιαφυγής» και ότι όσο δεν αντιμετωπίζεται δεν σκοπεύει να κάνει ...ελαφρύνσεις. Ετσι, στάθηκε προκλητικός απέναντι στα δίκαια αιτήματα και στις κρίσιμες για την επιβίωση των επαγγελματιών διεκδικήσεις, χωρίς να πει το παραμικρό για τις φοροαπαλλαγές και την πολύμορφη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων που πήραν αποφάσεις και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Θανάσης Καλαμπαλίκης.
Στην ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. «Η κυβέρνηση κρύβει ότι η κοινωνική πολιτική της δεν είναι παρά αναδιανομή επιδομάτων», σημείωσε και κατήγγειλε ότι οι επαγγελματίες είδαν να αποκλείονται μαζικά από το επίδομα τέκνων, ως αποτέλεσμα του νέου τρόπου φορολόγησής τους.
«Ο τεκμαρτός φόρος ήταν η αρχή να παραδίδουν οι ταξιτζήδες τις πινακίδες», ειδικά στην επαρχία που ο τζίρος υπολείπεται του τεκμαρτού εισοδήματος, επισήμανε ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ).
Στη δεινή θέση που έχει φέρει ο νέος φορολογικός νόμος τους επαγγελματίες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες, που διαχειρίζονται τα σχολικά κυλικεία, αναφέρθηκε η Μυρτώ Δεμοίρη από το ΔΣ του Σωματείου Σχολικών Κυλικείων. Από 1.276 το 2023 τα σχολικά κυλικεία μειώθηκαν σε 980 το 2024, όπως είπε. «Εργαζόμαστε 135 μέρες τον χρόνο και μόνο γι' αυτές δεχόμαστε να φορολογηθούμε», ξεκαθάρισε.
Κατήγγειλε το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τους δημοσιονομικούς στόχους και τους ληστρικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, την παντελή εγκατάλειψη κρίσιμων υποδομών για την προστασία από πλημμύρες και πυρκαγιές, αλλά και τη συμμετοχή «με τα μπούνια» στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο.
Σκιαγραφώντας την επίθεση που δέχονται αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τα οποία «400.000 επαγγελματίες πληρώνουν φέτος παραπάνω φόρο κατά 65,3% σε σχέση με πέρσι». Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποσιωπούν το γεγονός ότι τα σχετικά έσοδα «έχουν ήδη "προβλεφθεί" στις γιγαντιαίες αυξήσεις του νέου νόμου - εκτρώματος».
Αντίστοιχη και ακόμα μεγαλύτερη είναι η κοροϊδία για τις «διορθώσεις» στο σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης. Καμία «διόρθωση» δεν προβλέπεται για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην Αττική και τα άλλα αστικά κέντρα. Ακόμα και οι επαγγελματίες στα σχολικά κυλικεία «που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί 130 - 140 μέρες τον χρόνο», φορολογούνται «τεκμαρτά για 280 μέρες τον χρόνο!». Την ίδια στιγμή, επείγοντα αιτήματα όπως η διαγραφή χρεών που άδικα φορτώθηκαν στις πλάτες τους οι επαγγελματίες από τα μνημόνια και την πανδημία, η ανάγκη ρυθμίσεων, η προστασία σπιτιών και επαγγελματικής στέγης από τους πλειστηριασμούς, τα μέτρα για την ακρίβεια, το πανάκριβο ρεύμα, την εκτίναξη των ενοικίων «δεν βρίσκουν θέση στην ατζέντα της κυβέρνησης».
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε την καθημερινότητα που μας ετοιμάζουν και διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ. «Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε και στις 20 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώνοντας τη φωνή μας με το εργατικό κίνημα και τις υπόλοιπες αγωνιζόμενες λαϊκές δυνάμεις. Γιατί περισσότεροι μαζί ακουγόμαστε περισσότερο», πρόσθεσε.
Οσον αφορά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι συνεχίζουν να «πρεσβεύουν με πάθος» τη χρεοκοπημένη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και του δήθεν κοινωνικού διαλόγου, καλλιεργούν αυταπάτες για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την πολιτική της ΕΕ, οδηγώντας σε απογοήτευση χιλιάδες επαγγελματίες. «Η μόνη διαχωριστική γραμμή που αντικειμενικά βάζει η ίδια η ζωή σε κάθε συνδικαλιστή είναι αν τοποθετεί τον εαυτό του με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές και τις ανάγκες τους ή με τις πολιτικές που αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Εμείς έχουμε πάρει ήδη θέση: Με τους χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν αγανακτήσει, με όσους λένε "ως εδώ!". Μαζί τους θα παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», τόνισε.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μετά από κάλεσμα σωματείων.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Στέλιος Πάλλης, από την Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Συκεών, ο οποίος μεταφέροντας την απόγνωση των συναδέλφων του τόνισε: «Δεν πάει άλλο. Ηρθε η ώρα αυτοί που μας πίνουν το αίμα τόσα χρόνια να την πληρώσουν!».
«Με τη νέα φοροαφαίμαξη γονάτισαν τις μικρές επιχειρήσεις», είπε ο Ηλίας Πιπερίδης, πρόεδρος του ΣΜΑΕΘ.
Την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστιάνα Βέη, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Δερματίνων και Γουναρικών, η οποία αναφέρθηκε στην κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, που βιώνουν ως κομμάτι του λαού, με τη φορολογία, την ακρίβεια, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία, τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, κ.ά.
Στην Πάτρα, στη συγκέντρωση έξω από την εφορία συμμετείχαν η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου - Νοτιοδυτικής Ελλάδας - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η ΟΕΒΕΣΝ Αχαΐας, οι Σύλλογοι Εμπορικός, Δικηγορικός, Αρτοποιών, Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ («Ο Αγ. Χριστοφόρος»), Υδραυλικών, ΣΚΕΑΝΑ και Κομμωτών Πάτρας. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με τους αντιδημάρχους Παναγιώτη Μελά και Διονύση Πλέσσα.
Στην Κρήτη, μαχητικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Ηράκλειο και στη ΔΟΥ στα Χανιά.
Στα Γιάννενα ο Εμπορικός Σύλλογος πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, ενώ στη Λάρισα παρέμβαση στην εφορία πραγματοποίησαν ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης, μαζί με τους επαγγελματίες και τους Συλλόγους. Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ στο Αργοστόλι πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μικροεπαγγελματίες της Κεφαλονιάς.
Απλήρωτοι για μια ακόμα φορά βρίσκονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δουλεύουν στη Γραμμή SOS 15900, στο Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων και στο Γραφείο Υποστήριξης (Helpdesk) της Γενικής Γραμματείας. Εκτός από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που τους δημιουργούν οι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συστηματική καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους, σε μια περίοδο μάλιστα που ο μισθός, ακόμα κι όταν καταβάλλεται κανονικά, δεν φτάνει για να βγει ο μήνας.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας έχει προκηρύξει για σήμερα Πέμπτη στάση εργασίας (από τις 12 μ. έως τις 5 μ.μ.). Διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την άμεση καταβολή των οφειλόμενων, την εξασφάλιση κανονικότητας στις πληρωμές και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Ο Σύλλογος καταγγέλλει το «καθεστώς απληρωσιάς και εμπαιγμού των εργαζομένων», που αντιμετωπίζουν για πολλοστή φορά καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Μετά από παρεμβάσεις που έγιναν «καταβλήθηκαν μερικώς τα δεδουλευμένα τριών μηνών, εξακολουθούν όμως να μην έχουν πληρωθεί αυτά του Σεπτεμβρίου 2024».
«Η μισθοδοσία είναι η βασική πηγή εισοδήματος των εργαζομένων, από την οποία περιμένουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των οικογενειών τους. Το γεγονός ότι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες δεν πληρώνονται για όλο αυτό το διάστημα έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (ενοίκια, διατροφή, λογαριασμούς, ανάγκες παιδιών κ.λπ.)», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.
Με αφορμή μάλιστα την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου)«η πολιτική ηγεσία αναμένεται να τονίσει τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην κυβερνητική ατζέντα», σχολιάζει ο Σύλλογος. Παρά τις επαναλαμβανόμενες σχετικές διακηρύξεις, «η Γραμμή 15900 και όλο το δίκτυο δομών της ΓΓΙΑΔ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως "πειραματικές δομές" με ημερομηνία λήξης που χρηματοδοτούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ», όπως υπενθυμίζει, ενώ «η ανάγκη για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας είναι διαρκής, και αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει ανάγκη για μόνιμες δομές και μόνιμο προσωπικό».
«Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία»
Το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο ήταν σημείο συνάντησης όλων των υγειονομικών και του λαού της Κρήτης, που μήνες τώρα κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην ένταση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στη συγχώνευση και τα λουκέτα κλινικών και τμημάτων και στη χρόνια υποστελέχωση - υποχρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νησιού.
Ενα συλλαλητήριο που παίρνει τη σκυτάλη από τις ογκώδεις κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελώντας ακόμα έναν δυνατό κρίκο στην κλιμάκωση του αγώνα του κρητικού λαού.
Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, όπως και οι φορείς που κατάφεραν να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό στηρίζοντας την κινητοποίηση, έστειλαν χτες το μήνυμα ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας θα βρουν απέναντι σύσσωμο τον λαό της Κρήτης και τους εργαζόμενους στην Υγεία στο νησί.
Από νωρίς το απόγευμα η πλατεία Ελευθερίας άρχισε να κατακλύζεται από εκατοντάδες διαδηλωτές που οργανωμένα κατέφθαναν από κάθε νομό της Κρήτης. Μέσα σε λίγη ώρα ο χώρος της συγκέντρωσης γέμισε με τα πανό των υγειονομικών σωματείων, εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων και άλλων φορέων.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος, και ο Αλέκος Μαρινάκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης. Τη μεγάλη συγκέντρωση χαιρετίζει η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Οι χιλιάδες λαού που εδώ και πολύ καιρό κινητοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας, επιβεβαιώνουν ότι το σύνθημα "Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα" απηχεί τις διαθέσεις και τη θέληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι υγειονομικών σωματείων και άλλων φορέων που στήριξαν το χτεσινό συλλαλητήριο.
Μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Φλυτζανής, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αναφέρθηκε στον αγώνα ενάντια στον εγκληματικό «νέο χάρτη Υγείας» που προωθεί η κυβέρνηση, ο οποίος περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Και, όπως είπε, «τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας για περαιτέρω συρρίκνωση του Βενιζέλειου και συν-λειτουργία με το ΠΑΓΝΗ αποτελούν έγκλημα για τον λαό και για τους υγειονομικούς του νομού και όλης της Κρήτης. Εμπόδιο στα σχέδιά τους, είναι μόνο οι αγώνες του λαού μας».
«Αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους όσοι παίρνουν στα χέρια τους το όπλο του αγώνα για να υπερασπίσουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους» απηύθυνε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας:
«Είμαστε εδώ, από όλους τους χώρους δουλειάς, από όλα τα μετερίζια του αγώνα, όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι, όχι μόνο να δείξουμε τη δύναμή μας, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουμε! Χαιρετίζουμε τον κόσμο που βγήκε στον δρόμο, που μπήκε στον αγώνα, που οργανωμένα παλεύει και απαιτεί αναβάθμιση όλων των δομών Υγείας τώρα!
Τους λέμε να κοιμηθούν από το άλλο πλευρό και εκείνοι που τα λένε ωμά, αλλά και όσοι λένε τα ίδια που λέει ο Γεωργιάδης και τα τοπικά τους στελέχη με άλλες λέξεις όπως αποδοτικότητας, κλινικής αποτελεσματικότητας κ.ά.
Γι' αυτό λέμε ότι τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και όσοι αιρετοί και κομματικοί παράγοντες στηρίζουν ή κάνουν τα στραβά μάτια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία.
Η σημερινή μας κινητοποίηση που οργάνωσαν το σύνολο των υγειονομικών σωματείων του νησιού, που στήριξαν για ακόμα μια φορά δεκάδες φορείς από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Λασίθι, το Ηράκλειο στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης! Κλιμάκωσης ενάντια στην πολιτική που δεν υπολογίζει τις ζωές μας για να αυγαταίνουν τα κέρδη των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων! Κλιμάκωσης ενάντια στην πολιτική που θεωρεί πιο σημαντικό να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εφοπλιστών 2.500 χλμ. μακριά από τα σύνορα της χώρας μας, ξοδεύοντας 500 χιλ. ευρώ ημερησίως αντί να καλύψει τις ανάγκες του λαού και των παιδιών μας σε δημοσιά - δωρεάν Υγεία και Παιδεία.
Συνεχίζουμε με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς! Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία! Εξω η χώρας από τα πολεμικά σφαγεία!».
Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που η μεγάλη πορεία σταμάτησε έξω από το ξενοδοχείο «ASTORIA». Εκεί που οι εργαζόμενοι εδώ και μέρες παλεύουν για τις θέσεις εργασίας ενάντια στις απολύσεις. «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» ήταν το σύνθημα που δόνησε δυνατά την ατμόσφαιρα, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να στέκονται αλληλέγγυοι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 π.μ. στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θεαγένειο, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση του διοικητή της 4ηςΥΠΕ να μετακινήσει από τις 5/11 δύο νοσηλευτές χειρουργείου και έναν αναισθησιολόγο κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για να συνδράμουν τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Οπως καταγγέλλει, η εφαρμογή της απόφασης θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή μια χειρουργική αίθουσα, αυξάνοντας την ήδη μεγάλη αναμονή των ογκολογικών ασθενών για χειρουργείο στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.
Η σκυτάλη χθες στους εργαζόμενους του «Γεννηματάς», που ζουν τον εφιάλτη των ατέλειωτων εφημεριών
Προχθές το μεσημέρι τη σκυτάλη πήραν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», πραγματοποιώντας μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της διοίκησης του Νοσοκομείου.
Οπως καταγγέλλουν, με το νέο εφημεριακό καθεστώς οι πρωινές εφημερίες του «Γεννηματάς» από 1η Νοέμβρη δεν είναι υπό προστασία και μόνο για περιστατικά που προσκομίζονται με το ΕΚΑΒ, αλλά ανοιχτές για όλους τους ασθενείς και σε όλες τις ειδικότητες. Μάλιστα, ήδη πήραν μια πρώτη «γεύση» και αποδείχθηκε ότι αυτό το καθεστώς είναι επικίνδυνο για ασθενείς και εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» την 1η Νοέμβρη προσήλθαν 60 περιπατητικοί ασθενείς και 25 ασθενοφόρα. Η εφημερία, από τις 14.30 που υποτίθεται ότι ολοκληρώνεται, έληξε για το Παθολογικό στις 00.30 το βράδυ!
«Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης παρουσίας τους στα ΤΕΠ ήταν υπεύθυνοι και για τους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς της Παθολογικής, που βρίσκονταν διασκορπισμένοι σε 3 διαφορετικά κτίρια.
Στο Χειρουργικό ο συνάδελφος που διεκπεραίωνε τα Επείγοντα και ξεμπέρδεψε μετά τα μεσάνυχτα δεν ήταν καν σε εφημερία, μετρώντας σε μία μέρα 9 ώρες απλήρωτης εργασίας.
Η εφημερία της 5/11 αποδείχθηκε ακόμα χειρότερη, με 150 συνολικά προσελεύσεις και με τους τελευταίους ασθενείς να ξεμένουν στο ΤΕΠ τουλάχιστον μέχρι τις 11 το βράδυ προς αναζήτηση κλίνης, για τουλάχιστον 8 ώρες δηλαδή μετά το κλείσιμο της "πρωινής εφημερίας"», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στην ΕΣΑΚ στο Σωματείο του Νοσοκομείου. Ολα τα παραπάνω έγιναν «χωρίς καμία ενημέρωση και καμία προετοιμασία δεν υπήρξε για να εξασφαλιστεί το επιπλέον προσωπικό που απαιτείται για μια τέτοια λειτουργία, τορπιλίζοντας πραγματικά την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών».
Oπως επεσήμανε η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, «η κατάσταση στην επόμενη εφημερία θα είναι ακόμα χειρότερη και σε δύο 24ωρα το νοσοκομείο μπαίνει σε γενική εφημερία. Ενας παθολόγος με 3 ειδικευόμενους θα κληθεί να διεκπεραιώσει ένα γεμάτο ΤΕΠ, ένας εκπαιδευόμενος χειρουργός έναν γεμάτο Χειρουργικό Τομέα, ένας ειδικευόμενος ακτινολόγος δεκάδες αξονικές που εκκρεμούν από τα Επείγοντα. Αυτή είναι η κατάσταση. Ενα ράντζο σε μια γωνιά για τον ασθενή, και αυτό μας λένε ότι είναι το επίπεδο ιατρικής τον 21ο αιώνα. Και την ίδια στιγμή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία ανέρχονται σε δισ. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτές τις συνθήκες». Παράλληλα στηλίτευσε τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου και των συνδικαλιστών της ΝΔ (ΔΑΚΕ), που επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους.
Η ΕΣΑΚ στο «Γεννηματάς» απαιτεί να αποσυρθεί ο εγκληματικός σχεδιασμός εφημέρευσης και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προσφέρονται δωρεάν, ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας σε όλους. Επιπλέον, διεκδικεί:
Στο μεταξύ, καθημερινές είναι οι εικόνες αθλιότητας με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
Μετά την κατακραυγή για τους ασθενείς που περίμεναν στα Επείγοντα για 12 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι να νοσηλευτούν, η διοίκηση του Νοσοκομείου βρήκε σαν δήθεν ...καλύτερη λύση τα ράντζα στους διαδρόμους!
«Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στη μία ή στην άλλη αθλιότητα. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για όλους τους ασθενείς!», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».
Το εργατικό «ατύχημα» ειδικευόμενης ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», η οποία δέχτηκε επίθεση εν ώρα εργασίας, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), αναδεικνύοντας ότι αυτά τα γεγονότα αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα στις δομές Ψυχικής Υγείας όλης της χώρας και απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια ασθενών και προσωπικού.
«Λίγο διάστημα μετά την επίθεση σε συνάδελφο στην Ψυχιατρική κλινική των Χανίων, στον απόηχο των συχνών τραυματισμών εργαζομένων στο ΨΝΘ αλλά αντικρίζοντας παράλληλα τις τραγικές ελλείψεις υπηρεσιών σε Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις και τους συνεχείς αποκλεισμούς, κοινωνικά και θεραπευτικά, των ατόμων με ψυχική διαταραχή, η κατάσταση έχει φτάσει "στο κόκκινο" εξαιτίας της εντεινόμενης διάλυσης της δημόσιας Υγείας και της εμπορευματοποίησης των ζωών και της υγείας μας», τονίζει η ΕΝΙΘ.
Σημειώνει ότι «δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία η "φύση του επαγγέλματος" και η δήθεν επικινδυνότητα των ψυχικά πασχόντων, ειδικά τη στιγμή που τα άτομα με ψυχική νόσο δέχονται πολλαπλή βία από το ίδιο το αστικό κράτος, εξαιτίας της απουσίας κοινωνικής μέριμνας και υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, του στιγματισμού αλλά και του κατασταλτικού χαρακτήρα που υιοθετείται από το ΕΣΥ έναντι του θεραπευτικού. Αντίστοιχα, δεν δεχόμαστε η ευθύνη να μετακυλίεται στους εργαζόμενους, σαν άλλους σταθμάρχες, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτούς για να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς, και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες».
Η ΕΝΙΘ ξεκαθαρίζει ότι θύματα της συνειδητής εγκληματικής υποβάθμισης και διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων είναι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ωφελούμενοι, και απαιτεί γενναίες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς επιχειρηματική δράση.
Οι συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με το κεφάλι ψηλά. Με αξιοπρέπεια άνδρες - γυναίκες δίνουμε μαζικά "παρών" στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και απαιτούμε άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που τσακίζουν τη ζωή μας για πολλά χρόνια.
Διεκδικούμε ζωή με αξιοπρεπή διαβίωση, με επαρκείς συντάξεις, κοινωνική προστασία, κοινωνικά δικαιώματα, δημόσια δωρεάν Υγεία, δωρεάν φάρμακα, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με αυτά που σε όλη μας τη ζωή έχουμε πληρώσει.
Απαιτούμε να μας επιστρέψουν όλα εκείνα τα οποία αυτά τα χρόνια μάς έχουν αφαιρεθεί από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, για να εξοφλούνται τα δανεικά και αγύριστα των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Από όλους αυτούς που μετρούν δισεκατομμύρια και ζουν παρασιτικά από τον δικό μας μόχθο.
Δυναμώνουμε τον αγώνα, τη σύμπνοια, την ενότητά μας. Απορρίπτουμε τα ψίχουλα, τα επιδόματα πείνας και απαιτούμε λύσεις στα προβλήματά μας με αιτήματα που προκύπτουν από τις περικοπές και την ανυπόφορη ακρίβεια. Λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες και στην ικανοποίηση σε όλα μας τα δικαιώματα».
Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των συνταξιούχων είναι οι ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, η επιστροφή των Δώρων, η ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς». Επίσης, η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και τα δωρεάν φάρμακα.
Σήμερα, Πέμπτη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Κοζάνης στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.
Αύριο, Παρασκευή:
-- Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Αχαΐας καλούν σε σύσκεψη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
-- Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Αργολίδας στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.
Τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. στην Καλαμάτα (REX) οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας.
Κινητοποίηση χτες ενάντια στον πλειστηριασμό από σωματεία
Οπως αναφέρουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους, όλο και περισσότερα δάνεια «κοκκινίζουν» εξαιτίας της ακρίβειας και των αυξήσεων των επιτοκίων, την ίδια ώρα που οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι. «Ομως δεν φαίνεται να "κοκκινίζει" κανείς από την κυβέρνηση που έχει αφήσει στο έλεος τους οφειλέτες και έχει λύσει τα χέρια στις εταιρείες διαχείρισης» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι η υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας μπορεί να γίνει πράξη μόνο από τον ίδιο τον λαό.