Η σκυτάλη χθες στους εργαζόμενους του «Γεννηματάς», που ζουν τον εφιάλτη των ατέλειωτων εφημεριών
Προχθές το μεσημέρι τη σκυτάλη πήραν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», πραγματοποιώντας μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της διοίκησης του Νοσοκομείου.
Οπως καταγγέλλουν, με το νέο εφημεριακό καθεστώς οι πρωινές εφημερίες του «Γεννηματάς» από 1η Νοέμβρη δεν είναι υπό προστασία και μόνο για περιστατικά που προσκομίζονται με το ΕΚΑΒ, αλλά ανοιχτές για όλους τους ασθενείς και σε όλες τις ειδικότητες. Μάλιστα, ήδη πήραν μια πρώτη «γεύση» και αποδείχθηκε ότι αυτό το καθεστώς είναι επικίνδυνο για ασθενείς και εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» την 1η Νοέμβρη προσήλθαν 60 περιπατητικοί ασθενείς και 25 ασθενοφόρα. Η εφημερία, από τις 14.30 που υποτίθεται ότι ολοκληρώνεται, έληξε για το Παθολογικό στις 00.30 το βράδυ!
«Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης παρουσίας τους στα ΤΕΠ ήταν υπεύθυνοι και για τους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς της Παθολογικής, που βρίσκονταν διασκορπισμένοι σε 3 διαφορετικά κτίρια.
Στο Χειρουργικό ο συνάδελφος που διεκπεραίωνε τα Επείγοντα και ξεμπέρδεψε μετά τα μεσάνυχτα δεν ήταν καν σε εφημερία, μετρώντας σε μία μέρα 9 ώρες απλήρωτης εργασίας.
Η εφημερία της 5/11 αποδείχθηκε ακόμα χειρότερη, με 150 συνολικά προσελεύσεις και με τους τελευταίους ασθενείς να ξεμένουν στο ΤΕΠ τουλάχιστον μέχρι τις 11 το βράδυ προς αναζήτηση κλίνης, για τουλάχιστον 8 ώρες δηλαδή μετά το κλείσιμο της "πρωινής εφημερίας"», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στην ΕΣΑΚ στο Σωματείο του Νοσοκομείου. Ολα τα παραπάνω έγιναν «χωρίς καμία ενημέρωση και καμία προετοιμασία δεν υπήρξε για να εξασφαλιστεί το επιπλέον προσωπικό που απαιτείται για μια τέτοια λειτουργία, τορπιλίζοντας πραγματικά την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών».
Oπως επεσήμανε η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, «η κατάσταση στην επόμενη εφημερία θα είναι ακόμα χειρότερη και σε δύο 24ωρα το νοσοκομείο μπαίνει σε γενική εφημερία. Ενας παθολόγος με 3 ειδικευόμενους θα κληθεί να διεκπεραιώσει ένα γεμάτο ΤΕΠ, ένας εκπαιδευόμενος χειρουργός έναν γεμάτο Χειρουργικό Τομέα, ένας ειδικευόμενος ακτινολόγος δεκάδες αξονικές που εκκρεμούν από τα Επείγοντα. Αυτή είναι η κατάσταση. Ενα ράντζο σε μια γωνιά για τον ασθενή, και αυτό μας λένε ότι είναι το επίπεδο ιατρικής τον 21ο αιώνα. Και την ίδια στιγμή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία ανέρχονται σε δισ. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτές τις συνθήκες». Παράλληλα στηλίτευσε τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου και των συνδικαλιστών της ΝΔ (ΔΑΚΕ), που επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους.
Η ΕΣΑΚ στο «Γεννηματάς» απαιτεί να αποσυρθεί ο εγκληματικός σχεδιασμός εφημέρευσης και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προσφέρονται δωρεάν, ποιοτικές και σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας σε όλους. Επιπλέον, διεκδικεί:
Στο μεταξύ, καθημερινές είναι οι εικόνες αθλιότητας με δεκάδες ράντζα στους διαδρόμους του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
Μετά την κατακραυγή για τους ασθενείς που περίμεναν στα Επείγοντα για 12 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι να νοσηλευτούν, η διοίκηση του Νοσοκομείου βρήκε σαν δήθεν ...καλύτερη λύση τα ράντζα στους διαδρόμους!
«Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στη μία ή στην άλλη αθλιότητα. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για όλους τους ασθενείς!», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».
Το εργατικό «ατύχημα» ειδικευόμενης ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», η οποία δέχτηκε επίθεση εν ώρα εργασίας, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), αναδεικνύοντας ότι αυτά τα γεγονότα αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα στις δομές Ψυχικής Υγείας όλης της χώρας και απαιτούνται εδώ και τώρα μέτρα για την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια ασθενών και προσωπικού.
«Λίγο διάστημα μετά την επίθεση σε συνάδελφο στην Ψυχιατρική κλινική των Χανίων, στον απόηχο των συχνών τραυματισμών εργαζομένων στο ΨΝΘ αλλά αντικρίζοντας παράλληλα τις τραγικές ελλείψεις υπηρεσιών σε Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις και τους συνεχείς αποκλεισμούς, κοινωνικά και θεραπευτικά, των ατόμων με ψυχική διαταραχή, η κατάσταση έχει φτάσει "στο κόκκινο" εξαιτίας της εντεινόμενης διάλυσης της δημόσιας Υγείας και της εμπορευματοποίησης των ζωών και της υγείας μας», τονίζει η ΕΝΙΘ.
Σημειώνει ότι «δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία η "φύση του επαγγέλματος" και η δήθεν επικινδυνότητα των ψυχικά πασχόντων, ειδικά τη στιγμή που τα άτομα με ψυχική νόσο δέχονται πολλαπλή βία από το ίδιο το αστικό κράτος, εξαιτίας της απουσίας κοινωνικής μέριμνας και υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, του στιγματισμού αλλά και του κατασταλτικού χαρακτήρα που υιοθετείται από το ΕΣΥ έναντι του θεραπευτικού. Αντίστοιχα, δεν δεχόμαστε η ευθύνη να μετακυλίεται στους εργαζόμενους, σαν άλλους σταθμάρχες, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτούς για να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς, και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες».
Η ΕΝΙΘ ξεκαθαρίζει ότι θύματα της συνειδητής εγκληματικής υποβάθμισης και διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων είναι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ωφελούμενοι, και απαιτεί γενναίες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς επιχειρηματική δράση.