Οι μισθοί πείνας, τα ωράρια - λάστιχο, οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της μάχης
Τον τόνο στην αντίστροφη μέτρηση μέχρι την πανεργατική κινητοποίηση δίνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες διεκδικητικές πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Ο απολογισμός της δράσης μετράει ήδη κινητοποιήσεις που έβγαλαν στον δρόμο χιλιάδες απεργούς. Η σκυτάλη πέρασε χτες στους εργαζόμενους στις Κατασκευές που με απεργία και συγκεντρώσεις απαίτησαν Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών, μέτρα προστασίας. Επίσης χτες, εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών και συμβασιούχοι της ΣΤΑΣΥ έκαναν παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας με επίκεντρο τα αιτήματά τους.
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς εργαζόμενοι και συνδικάτα ξεκαθαρίζουν ότι δεν περιμένουν να δουν αυξήσεις από την κυβέρνηση και τον «αλγόριθμο» για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών νόμων και στον νέο «μηχανισμό», ο οποίος προστίθεται στο οπλοστάσιο των μέτρων που ισοπεδώνουν μισθούς και μεροκάματα, απαιτώντας την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων.
Τη ζωή - κόλαση στην οποία καταδικάζουν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο οι αντεργατικοί νόμοι που «απελευθέρωσαν» το ωράριο, άνοιξαν το «πράσινο φως» για τη δουλειά τις Κυριακές και μετέτρεψαν τον εργάσιμο χρόνο σε «λάστιχο», κατήγγειλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με παρέμβαση χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας. Απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, αντέταξε μια σειρά από αιτήματα για τον εργάσιμο χρόνο και το δικαίωμα των εργαζομένων στην ανάπαυση, απαιτώντας από την κυβέρνηση και το υπουργείο την ικανοποίησή τους.
Στη συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου, ο Νίκος Μηλαπίδης, γενικός γραμματέας του υπουργείου, έδειξε ...κατανόηση για τα προβλήματα, ωστόσο υπέδειξε ως ...λύση την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την επικείμενη ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Δηλαδή, μια σειρά από μέτρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, ενώ στην ουσία αποτελούν μέτρα που εντάσσονται πλήρως στο αντεργατικό οπλοστάσιο που ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, η ψηφιακή κάρτα ήδη εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν εκ πείρας ότι δεν έχει δώσει καμία λύση στην απλήρωτη, ακόμα και στην αδήλωτη, υπερωρία, στην εντατικοποίηση, στα χρωστούμενα ρεπό.
Την εργασιακή ομηρία που αντιμετωπίζουν κατήγγειλαν με κινητοποίηση, χτες, στο υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στη ΣΤΑΣΥ με πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «μπλοκάκι», διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία.
Σημειώνεται πως αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, μέσα από το οποίο πάνω από 200 εργαζόμενοι δουλεύουν εδώ και 2 χρόνια σε τεχνικά τμήματα και διοικητικές υπηρεσίες. Με τη συμπλήρωση της διετίας του προγράμματος (απασχόληση ανέργων 55 ετών +) ήδη κάποιοι έχουν επιστρέψει στην ανεργία, ενώ στην ίδια κατάσταση αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα και οι υπόλοιποι. Δίπλα στους παραπάνω, υπάρχουν ακόμα 120 εργαζόμενοι, απολυμένοι από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι δουλεύουν επίσης με πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που έχει ημερομηνία λήξης. Το εργασιακό τοπίο της ανασφάλειας και ομηρίας συμπληρώνεται από το προσωπικό που δουλεύει με «μπλοκάκι» και ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΔΥΠΑ στη ΣΤΑΣΥ, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, εργαζόμενοι που έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία δουλεύοντας ήδη για δύο χρόνια και καλύπτοντας υπαρκτές ανάγκες, απολύονται. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο οποίος δεσμεύτηκε να οριστεί συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας το επόμενο διάστημα. «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «Θα είμαστε εδώ ακόμα περισσότεροι την άλλη φορά για να καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα», ξεκαθάρισαν.