Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης για χιλιάδες εργαζόμενους το εορταστικό ωράριο

Ασταμάτητη, εντατική δουλειά μέχρι και 10 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα

Τα ωράρια εξόντωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου και την ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που συνοδεύει το εορταστικό ωράριο καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το σωματείο γίνεται αυτές τις μέρες αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών που αφορούν φαινόμενα καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας, αδήλωτων υπερωριών, «κομμένων» ρεπό αλλά και την απουσία κάθε μέτρου προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Το εορταστικό ωράριο, με το οποίο λειτουργούν τα καταστήματα αυτήν την περίοδο, ισοδυναμεί με «συνεχές - εξαντλητικό ωράριο εργασίας», δηλαδή «ασταμάτητη, εντατική δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 μέρες τη βδομάδα» για τους εμποροϋπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με ωράρια που δεν έχουν σχέση ούτε καν με τα προγράμματα που οι επιχειρήσεις δηλώνουν επίσημα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και φτάνουν «μέχρι και τις 10 ώρες τη μέρα». Τις Κυριακές στα χαρτιά δηλώνεται ωράριο πέντε ωρών, ενώ δουλεύουν 8 ώρες «για να μην παίρνουμε επιπλέον μέρα ανάπαυσης (ρεπό)», ενώ παράλληλα δέχονται τις συστάσεις της εργοδοσίας «σε περίπτωση ελέγχου να προσποιηθούμε τους πελάτες!». Ακόμα και την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν δοθεί προγράμματα που προβλέπουν δουλειά μέχρι τις 9 το βράδυ.

«Η σωματική και ψυχολογική εξάντληση είναι δεδομένη! Πριν η εκπτωτική περίοδος, η black Friday, τώρα η εορταστική και έπεται η απογραφή και πάλι εκπτωτική περίοδος. Μας έχουν λιώσει στη δουλειά. Δεν πάει άλλο!», τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων.

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η εργοδοσία, με τον αέρα των δεκάδων αντεργατικών νόμων που έχει εξασφαλίσει από όλες τις κυβερνήσεις, με εμβληματικό τον νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη της ΝΔ, μπορεί να τσακίζει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, να τσακίζει τις ζωές μας και να μετατρέπει τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα», υπογραμμίζει. «Οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη!», τονίζει και καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να απευθύνονται στο σωματείο και να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για παραβίαση του ωραρίου, να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Απαιτεί: Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες. Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες. Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο. Αυστηρός καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα. Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ