Παρασκευή 24 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Καινοτομίες» που υπονομεύουν τους όρους αμοιβής και εργασίας

Την πλαγιοκόπηση των Συλλογικών Συμβάσεων του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα JOBmatch, καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζεται ως μια «καινοτόμος εφαρμογή» που φέρνει σε επαφή τους εργοδότες με υποψήφιους εργαζόμενους «για τους κλάδους προσωρινής αλλά και μόνιμης εργασίας για εστίαση και τουρισμό». Με πρόσχημα την αυξημένη ζήτηση για προσωπικό, στην πράξη υπηρετεί «τα συμφέροντα των εργοδοτών» και τους προσφέρει «γρήγορα τη λύση που επιθυμούν, δηλαδή φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία προστασία!», σχολιάζει το Συνδικάτο.

«Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ ξεπέρασαν κάθε όριο πρόκλησης στους εργαζόμενους του κλάδου μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Η πλατφόρμα, όπως επισημαίνει, «προωθεί την ατομική διαπραγμάτευση, το ξεμονάχιασμα δηλαδή του κάθε εργαζόμενου που προσπαθεί να βρει μια δουλειά, με το δήθεν ταίριασμα των ανοιχτών θέσεων με τις ατομικές του προσδοκίες, παρακάμπτοντας όλους τους θεσμικούς όρους που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές μας Συμβάσεις, τα επιδόματα που προβλέπονται, το ωράριο, τα ρεπό μας κ.τ.λ. Αυτή η απροκάλυπτη παρέμβαση στους όρους αμοιβής και εργασίας μας, που έχουν ρυθμιστεί μέσα από τις κλαδικές Συλλογικές μας Συμβάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν κηρυχθεί και υποχρεωτικές, αποκαλύπτει σε όλους τους εργαζόμενους ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ διαμορφώνεται πάντα από τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου και υλοποιείται χαρίζοντας συνεχώς στις επιχειρήσεις προνόμια για να θησαυρίζουν στις πλάτες μας, τσακίζοντας όλα όσα με αγώνες έχουμε κατακτήσει».

Παράλληλα, το Συνδικάτο σχολιάζει την υποκρισία της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία «με αιχμηρές δηλώσεις αναγνωρίζει τους νεκροθάφτες των Συλλογικών Συμβάσεων στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της», αλλά δεν αναγνωρίζει τις δικές της ευθύνες, καθώς μια σειρά από απαράδεκτοι όροι (10ωρα, 7ήμερα και μη συνεχόμενα ρεπό) έχουν γίνει μέρος των ΣΣΕ και με τη δική της υπογραφή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η στάση εργασίας για πενθήμερο και αυξήσεις (2024-07-12 00:00:00.0)
Δεν θα περάσουν οι απολύσεις, να γίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου εδώ και τώρα (2024-06-15 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και συγκέντρωση για να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση (2022-05-26 00:00:00.0)
Να ακυρώσουμε στην πράξη τις απαιτήσεις των ξενοδόχων (2021-01-27 00:00:00.0)
Το παράδειγμα της Σύμβασης στα Ξενοδοχεία (2018-09-08 00:00:00.0)
Μέρα δράσης για ΣΣΕ με δικαιώματα και αυξήσεις μισθών (2018-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ