Παρασκευή 24 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει λυτούς και δεμένους για να εκχωρήσει υπηρεσίες σε ιδιώτες

Κινητοποίηση ενάντια στην ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας του Τζάνειου σε εργολάβους πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, και ο Γιώργος Καλαμαράς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», «η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει λυτούς και δεμένους προκειμένου να προχωρήσει την εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, με τον γενικό τόνο να τον δίνει ο υπουργός Υγείας. Παρόλο που οι οικονομοτεχνικές μελέτες που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι διοικήσεις των νοσοκομείων δείχνουν ότι οι εργολάβοι είναι κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ακριβότεροι, η κυβέρνηση προχωρά στις συμβάσεις αμετακίνητη».

Χαρακτηριστική ήταν η στάση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Τζάνειο, εκλεγμένου με την κυβερνητική πλειοψηφία, ο οποίος προσπάθησε με λεκτικές επιθέσεις, ψέματα και τραμπουκισμούς προς τους εργαζόμενους να «σπάσει» την κινητοποίηση, δίνοντας πραγματικά τον καλύτερό του εαυτό στην υπεράσπιση της διοίκησης του Νοσοκομείου και της κυβέρνησης.

Στάση εργασίας στον «Ευαγγελισμό» τη Δευτέρα

Στον «Ευαγγελισμό», στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ. και 2 μ.μ - 4 μ.μ.) για τις καθαρίστριες και τους εργάτες προκήρυξε για τη Δευτέρα 27 Μάη το Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΝΕ), ενάντια στις απολύσεις και στην εργολαβοποίηση υπηρεσιών.

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΝΕ, «όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια κομβικές θέσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αντιμετώπισαν την προκλητική αδιαφορία κυβέρνησης, υπουργείου Υγείας και διοίκησης απέναντι σε αντικειμενικά και σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από:

  • Τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα καθήκοντα, με την κατάσταση να είναι τραγική σε όλες τις βάρδιες, με δουλειά ακατάπαυστη, χωρίς ρεπό ανάπαυσης, με πολλαπλά καθήκοντα σε πολλά τμήματα ταυτόχρονα! Αποτέλεσμα, πέρα από την εξουθένωση του προσωπικού, είναι αντικειμενικά οι χώροι να μην καθαρίζονται έγκαιρα και να μην απολυμαίνονται σωστά. Ούτε λόγος για τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και χωρίς τις αναγκαίες ποσότητες απολυμαντικών.
  • Τις ελεεινές ατομικές συμβάσεις εργασίας, που όχι μόνο δεν οδήγησαν σε μονιμοποίηση αλλά έφεραν πίσω τον εργολάβο δριμύτερο! Με παραβίαση σωρείας εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς τα ένσημα που αναλογούν, χωρίς να παίρνουν τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες, με αυθαίρετες αλλαγές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και προσβλητικές συμπεριφορές. Με διαχωρισμούς και ανισότιμη μεταχείριση, ώστε οι κυβερνώντες - διοικούντες να "βασιλεύουν διαιρώντας".

Ολο αυτό το διάστημα η ανασφάλεια αυτή και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, καθώς και η συμπεριφορά των προϊσταμένων και της διοίκησης, έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση. Αυτήν τη στιγμή έχει παραιτηθεί πάνω από το 1/3 του απαιτούμενου προσωπικού!

Αυτήν ακριβώς τη στιγμή βρίσκονται στην κυριολεξία ένα βήμα πριν την απόλυση σχεδόν 250 συνάδελφοι της καθαριότητας, οι οποίοι είναι σαφές ότι υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα. Χωρίς αυτούς δεν νοείται δημόσια Υγεία!

Με την πρόσφατη παράτυπη απόφασή του ο διοικητής του νοσοκομείου προχωράει τις διαδικασίες για παράδοση και αυτού του "φιλέτου" σε εργολάβο, πράγμα που σημαίνει παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδέστερων εργατικών δικαιωμάτων και πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του νοσοκομείου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ