Παρασκευή 24 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συμβολή στον αγώνα των εργαζομένων η ανάδειξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων

Από τις εργασίες της ημερίδας
Από τις εργασίες της ημερίδας
Συμβολή στον σκληρό αγώνα που δίνουν εδώ και πάνω από 4 χρόνια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ «για να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα», να εξασφαλιστούν η λειτουργία της και όλες οι θέσεις εργασίας, να μην ερημώσει ο τόπος τους, αποτέλεσε η ημερίδα που έγινε χτες στην Αθήνα με θέμα «Ερευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας».

Την ημερίδα οργάνωσε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας σε συνεργασία με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ και τον Ενιαίο Σύλλογο Συνταξιούχων του ΙΓΜΕ. Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκαν οι σπουδαίες παραγωγικές δυνατότητες αυτής της στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας, οι οποίες υπονομεύονται από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε στην ημερίδα ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Ανοίγοντας τις εργασίες ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέδειξε το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, μιας στρατηγικής σημασίας μεταλλευτικής επιχείρησης, η οποία «οδηγείται από την κυβέρνηση στην πλήρη απαξίωση και τελικά στο κλείσιμό της, απολύοντας όλους τους εξειδικευμένους εργαζόμενους της» και μάλιστα «σε μια περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση των προϊόντων σιδηρονικελίου, νικελίου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών αυξάνεται αλματωδώς».

Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε την ανάγκη για την εντατικοποίηση της έρευνας, τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και αξιοποίηση ορυκτών πόρων στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης «η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι ο ορυκτός της πλούτος και το πλούσιο ποικιλόμορφο περιβάλλον της, για την αξιοποίηση και διαχείρισή τους προς όφελος του λαού».

Μια ανάπτυξη που - όπως δείχνει και η ίδια η Ιστορία της ΛΑΡΚΟ - αποτελεί υπόθεση της πάλης των εργαζομένων, συνδέεται με τον αγώνα τους για να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν, ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Αλλωστε, αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιείται, της ανάπτυξης δηλαδή με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, στον αντίποδα των παραπάνω διεκδικήσεων των εργαζομένων, είναι και τα 41 θανατηφόρα δυστυχήματα που έγιναν στους μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους την περίοδο 2012 - 2022, στα οποία αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Κώστας Σαμαράς, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο. Ανέδειξε ότι ο δρόμος που ακολουθείται σήμερα σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αποτελεί και το έδαφος για τον πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, την υποστελέχωση, την υπερεργασία, τις χαμηλές αποδοχές, τα τεράστια θέμα υγείας και ασφάλειας, τη 12ωρη εργασία κ.ο.κ.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τη σημασία των ορυκτών πρώτων υλών, τις μεθόδους απόσπασης των μεταλλευμάτων, τις τάσεις γενικότερα στον μεταλλευτικό τομέα, τη συμβολή του πρώην ΙΓΜΕ στην έρευνα αυτή. Επίσης για την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου και τις μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή τους από τη ΛΑΡΚΟ, το μοναδικό τέτοιο εργοστάσιο στην Ευρώπη.

Στο κλείσιμο της ημερίδας, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γγ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, και ο Χάρης Σμυρνιώτης κατήγγειλαν το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και ανέδειξαν τις τεράστιες δυνατότητες της επιχείρησης στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μέσω και της ανάπτυξης νέων παραγωγικών μεθόδων, κάτι που αρνούνται συστηματικά οι κυβερνήσεις, ενώ κατέρριψαν τους μύθους ότι η λειτουργία της επιχείρησης είναι «κόστος». Κάλεσαν τους εργαζόμενους και ειδικά τους επιστήμονες των σχετικών κλάδων να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων, γιατί απ' αυτούς τελικά θα κριθεί αν θα συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση και να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ