Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΕΔΩΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ
Δεν θα περάσουν οι απολύσεις, να γίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου εδώ και τώρα

Διαδήλωσαν ξανά στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να σταματήσει κάθε ενέργεια που τους πετά στον δρόμο

Ο Π. Πολίτης στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Π. Πολίτης στο βήμα της συγκέντρωσης
Να σταματήσει κάθε διαδικασία που τους πετά στον δρόμο, να αποσυρθούν τα ντροπιαστικά προγράμματα ανεργίας και να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, απαίτησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους με δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 14/6 στο υπουργείο Εργασίας.

Εκεί μάλιστα ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Τρίτη 18 Ιούνη, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων στην Αθήνα, όταν θα εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τα Σωματεία ενάντια στις απολύσεις.

Θέλουμε καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά!

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους και η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που συντροφεύει όλα αυτά τα χρόνια τον αγώνα τους, πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας, με τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά» να ακούγονται και αυτήν τη φορά δυνατά, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ επίσης συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, στηρίζοντας έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα τους.


Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, έδειξαν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, για τις εργασίες τους, για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Με άμεσα αγωνιστικά αντανακλαστικά απάντησαν με ξεσηκωμό και νέα δυναμική κινητοποίηση στην πρόκληση και τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να συνεχίσει τη διαδικασία των απολύσεων και των προγραμμάτων ανεργίας μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και λίγες μέρες πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει τα Σωματεία ενάντια στις απολύσεις.

Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας με το που έγινε γνωστή η παραπάνω μεθόδευση της κυβέρνησης επικράτησε κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού. Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από την πρώτη στιγμή στα γραφεία του Σωματείου τους και αποφάσισαν να απαντήσουν δυναμικά, με την έκτακτη κάθοδο στην Αθήνα και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, στον οικισμό του εργοστασίου και τα γύρω ΛΑΡΚΟχώρια σήμανε συναγερμός, ενώ αυτοκίνητο με ντουντούκα ενημέρωνε για τις τελευταίες εξελίξεις και καλούσε στην έκτακτη κινητοποίηση.

Ο αγώνας στρίμωξε ξανά την κυβέρνηση

Χωρίς να αιφνιδιαστούν από τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους έδειξαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι και βρέθηκαν ξανά στην Αθήνα, διαδηλώνοντας για το δίκιο τους και προσθέτοντας έναν ακόμη μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνουν για πάνω από 4,5 χρόνια τώρα.


Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, στους οποίους μετέφερε την απαίτηση να σταματήσει τώρα η κοροϊδία της κυβέρνησης, κάθε διαδικασία που τους πετά στον δρόμο και στα προγράμματα ανεργίας και να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας τους μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ.

Ο αγώνας, η άμεση αντίδραση και η αποφασιστικότητα των εργατών της ΛΑΡΚΟ στρίμωξαν ξανά την κυβέρνηση. Απέσπασαν τη δέσμευση ότι τη Δευτέρα 17 Ιούνη θα έχουν συνάντηση με την νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, καθώς την Παρασκευή δεν υπήρχε δυνατότητα συνάντησης λόγω του ανασχηματισμού που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Την κοροϊδία και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης κατήγγειλε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση καταπατά τις δικαστικές αποφάσεις και τις ίδιες τις δεσμεύσεις της και διατράνωσε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και των οικογενειών τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ακόμα πιο αποφασιστικά, ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους από διάφορες περιοχές της Στερεάς και της Αττικής που βρέθηκαν για ακόμη μια φορά δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον αγώνα τους.


Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Παναγιώτης Πολίτης ανέφερε προς τους συγκεντρωμένους ότι η αντιπροσωπεία μετέφερε την απαίτηση να κατέβει άμεσα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ «ανέργους και απολυμένους», καθώς και να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η παραμονή όλων των εργαζομένων μέσα στη ΛΑΡΚΟ, με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

«Δίνουμε μια μάχη», επισήμανε, και κάλεσε σε ακόμα πιο μαζική και αποφασιστική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τρίτης 18 Ιούνη στα δικαστήρια της Ευελπίδων. «Υπερασπιστές και συνήγοροι είμαστε οι ίδιοι και η αλληλεγγύη της εργατιάς που την ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά για τη δύναμη που μας δίνει. Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης.

Συγκινητική η αλληλεγγύη των συνδικάτων

Συγκινητική ήταν για ακόμη μια φορά η αλληλεγγύη των συνδικάτων από τη Στερεά και την Εύβοια αλλά και την Αττική, που έδωσαν δυναμικό «παρών» στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους.

Ξεχωριστή η παρουσία εργαζομένων και εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων από την περιοχή της Λοκρίδας, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά τον συντονισμό και την αγωνιστική συμπόρευση των εργατών της ΛΑΡΚΟ με τους συναδέλφους τους στην περιοχή, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που μαραζώνουν τον τόπο τους.

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, και ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Κατήγγειλαν τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να πετάξει στον δρόμο και στα προγράμματα ανεργίας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη της εργατικής τάξης στον αγώνα που δίνουν και ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την κινητοποίηση της Τρίτης 18 Ιούνη, στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

«Θυμίζουμε στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Εργασίας και στους μεγαλοεργοδότες πως όταν οι δικαστικές αποφάσεις βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές απεργίες μας εφαρμόζονται, όταν οι δικαστικές αποφάσεις μάς πετάνε έξω από τα σπίτια μας εφαρμόζονται, τώρα που δεν τους συμφέρει τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους.

«Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας», σημείωσε από την πλευρά του ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος έκανε αναφορά στην κινητοποίηση των συνδικάτων στο υπουργείο Εργασίας για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, τονίζοντας ότι η απάντηση που πήραν ήταν πως «δεν μπορούμε να σταματήσουμε την οικονομία για τέτοιους λόγους». «Αυτό δείχνει ότι μας θεωρούν αναλώσιμους. Αυτό δείχνει και η πλατφόρμα που ανέβηκε στη ΔΥΠΑ για εσάς και τις οικογένειές σας. Αρνούμαστε να παίξουμε τον ρόλο του κομπάρσου, αρνούμαστε ότι είμαστε αναλώσιμοι εμείς που παράγουμε όλο τον πλούτο, που όλη η οικονομία στηρίζεται στις πλάτες μας», υπογράμμισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Τη στήριξη των οικοδόμων όλης της χώρας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μετέφερε ο Γιάννης Τασιούλας, τονίζοντας ότι «βράζουμε στο ίδιο καζάνι, έχουμε τα ίδια προβλήματα», ενώ αναφερόμενος στους αγώνες του κλάδου, όπως στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ΑΒΑΞ αλλά και στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, επισήμανε ότι «η πείρα δείχνει πως αυτός είναι ο δρόμος για να έχουμε αποτελέσματα».

«Στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ δεν περνάνε οι άθλιες μεθοδεύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου, ενώ ο Δημήτρης Μπάτης, μέσα σε χειροκροτήματα, μετέφερε τους χαιρετισμούς των απεργών μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, ενημερώνοντας για τη νίκη και κατοχύρωση του 8ωρου και καταγγέλλοντας το «ύπουλο χτύπημα» της κυβέρνησης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ