Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Με τον αγώνα τους ακύρωσαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και κατοχύρωσαν το 8ωρο

Σημαντική νίκη απέναντι στην εργοδοσία, δεν πέρασε η 12ωρη δουλειά! Συνεχίζουν τον αγώνα για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους

Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις Σκουριές την Παρασκευή
Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις Σκουριές την Παρασκευή
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, μετά τη νέα μεγάλη νίκη τους ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας με 12ωρο - 4ήμερο.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι μεταλλωρύχοι υποδέχθηκαν με αισιοδοξία και μέσα σε μαχητικό κλίμα την ανακοίνωση των σωματείων τους ότι η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας δεν πέρασε, ότι το 8ωρο κατοχυρώθηκε.

Εκεί δόθηκε το σύνθημα για κλιμάκωση του αγώνα με νέες απεργίες, και 48ωρες, τις επόμενες μέρες, με στόχο την υπογραφή νέας ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους.

Η νέα μεγάλη νίκη απέδειξε ότι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, όπως αυτοί των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη για το ξήλωμα του σταθερού εργάσιμου χρόνου, μπορούν να τσακιστούν στην πράξη από τους αγώνες των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της ενημέρωσής τους για τη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των σωματείων με τους εκπροσώπους της «Ελληνικός Χρυσός», αναφέρθηκε ότι η εργοδοσία πήρε πίσω την πρόταση για 12ωρη - 4ήμερη εργασία, αποδεχόμενη ότι η κατάργηση του 8ωρου δεν πρόκειται να περάσει.

Επιμένει όμως στην κατάργηση των επίσημων αργιών, κυρίως για το πλυντήριο στην Ολυμπιάδα (εγκαταστάσεις του μεταλλείου), φτάνοντας να συζητά λειτουργία με εργολάβους ενώ γνωρίζει ότι αυτό συνεπάγεται κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία.

Ο Νίκος Παναϊρλής, πρόεδρος του Σωματείου «Στοά 59», είπε μεταξύ άλλων: «Επιμένουν για τις αργίες. Δεν θα τους δώσουμε ούτε μία μέρα. Κερδίσαμε μια μάχη, όμως ακόμα δεν κερδίσαμε τον πόλεμο. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας».

Στο ίδιο πνεύμα ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα», αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εργαζόμενοι ενωμένοι και ανυποχώρητοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κόντρα στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Τόνισε δε ότι οι εργολάβοι στο πλυντήριο είναι «κόκκινη γραμμή», που δεν θα περάσει.

Ο Γιάννης Μάλαμας, πρόεδρος του Σωματείου Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, ανέφερε ότι η πρόθεση της εργοδοσίας να καταργήσει τις επίσημες αργίες, με «δούρειο ίππο» τους εργολάβους, αποτελεί διχαστική πρακτική και γι' αυτό «δεν το συζητάμε». «Πάνε να μας βάλουν να μαλώνουμε μεταξύ μας; Δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουμε αυτό;», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Η διασπαστική προσπάθεια θα είναι η πρακτική τους μέχρι το τέλος. Ενωμένοι μια γροθιά μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε όλους. Εχουμε αποδείξει ότι δεν θα καταφέρουν να μας διχάσουν».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), η οποία από την πρώτη στιγμή στηρίζει τον αγώνα τους.

ΚΚΕ: Νίκη στον αγώνα των μεταλλωρύχων!

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο πλάι των μεταλλωρύχων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Θανάση Χρηστίδη και Δημήτρη Παπατολίδη, τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη και τον Κώστα Ιντζέ, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης μέλη του Κόμματος μοίρασαν στους απεργούς την ανακοίνωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, η οποία χαιρετίζει τον αγώνα τους και δηλώνει ότι το ΚΚΕ συνεχίζει μαζί τους για να γίνει πράξη το δίκαιο και αναγκαίο αίτημα που ακούγεται εδώ και βδομάδες σε όλη τη χώρα: ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ