Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΤΙΤΑΝΙΑ»
Στάση εργασίας και συγκέντρωση για να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση

Με στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια» έδωσαν χτες απάντηση στην εντατικοποίηση. Με τη μαζική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση, που οι ίδιοι είχαν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση, απαίτησαν άμεση πρόσληψη προσωπικού σε όλα τα τμήματα, να σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία», να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε. Τώρα πρέπει να πούμε: Φτάνει πια», τόνισε ο Κώστας Παστός, γραμματέας του Συνδικάτου. Σχολιάζοντας τα παράπονα των ξενοδόχων πως δεν βρίσκουν προσωπικό, ξεκαθάρισε: «Θέλουμε δουλειά αλλά θέλουμε και δικαιώματα. Θέλουμε να έχουμε δουλειά αλλά να έχουμε και ζωή».

Καμαριέρες, εργαζόμενοι στην κουζίνα και το σέρβις, προσωπικό από όλα τα πόστα του ξενοδοχείου, διεκδικούν να μπει φρένο στο «ξεζούμισμα» που βιώνουν. Η υποστελέχωση και η αυξημένη πληρότητα τους αναγκάζουν να βγάζουν διπλή και τριπλή δουλειά σε κάθε βάρδια, τους στερούν τα ρεπό που δικαιούνται. Στα πηγαδάκια, οι εργαζόμενοι μετρούν άλλος επτά, άλλος οχτώ συνεχόμενες μέρες δουλειάς. «Το προσωπικό δεν φτάνει, δεν μπορούμε να πάρουμε τα ρεπό μας», εξηγούν και με αγανάκτηση σχολιάζουν πως πάνω από 30 συμβασιούχοι συνάδελφοί τους οδηγήθηκαν πρόσφατα στην ανεργία. «Δεν είναι δυνατόν ένας λαντζέρης να βγάζει πάνω από 200 πρωινά», τονίζουν, ούτε «μια καμαριέρα να καθαρίζει 25 δωμάτια».

Η αγανάκτησή τους εντείνεται από το γεγονός ότι η εργοδοσία διατηρεί ακόμα σε ισχύ το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μειώνοντας το ωράριο και τις αποδοχές του ήδη λιγοστού προσωπικού. «Τι χρειάζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα ξενοδοχείο στο οποίο η πληρότητα αγγίζει το 100%;», αναρωτιούνται.

Την ίδια στιγμή που τους βγαίνει το λάδι στη δουλειά, οι μισθοί τους δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Μάλιστα, εργαζόμενοι σε μια σειρά ειδικότητες δεν αμείβονται με την κλαδική Σύμβαση αλλά με τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο κατά μία πενιχρή «οικειοθελή παροχή» της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα δουν καμία βελτίωση στις αποδοχές τους, καθώς τα ψίχουλα της αύξησης που έδωσε η κυβέρνηση, όπως ενημερώθηκαν από την εργοδοσία, θα συμψηφιστούν με το ποσό της «οικειοθελούς παροχής».

Μηνύματα αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους έστειλαν τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Royal Olympic», «Intercontinental», «Marriott», «Zafolia», «Stanley», «Novotel», «Lycabetus» και στην επισιτιστική επιχείρηση «Select SP» στο αεροδρόμιο Αττικής.

Την εντατικοποίηση που επικρατεί σε όλα τα πόστα κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, Γ. Χότζογλου.

Την κινητοποίηση χαιρέτισαν συνταξιούχοι, αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, που διεξάγεται σε αίθουσα του ξενοδοχείου, με τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να διαβάζουν και το ψήφισμα που κατέθεσαν στο Συνέδριο για τη στήριξη του αγώνα τους, το οποίο οι άλλες δυνάμεις δεν έκαναν δεκτό.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και εργαζομένων έθεσε τα αιτήματά τους στην εργοδοσία, η οποία δεσμεύτηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις μέχρι την Παρασκευή. Θα ακολουθήσει νέα συνέλευση την επόμενη βδομάδα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν για τη στάση της εργοδοσίας και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δώσουμε απάντηση στην εντατικοποίηση με συμμετοχή στην απεργία (2022-11-04 00:00:00.0)
Κρίση (αν)ειλικρίνειας (2022-07-08 00:00:00.0)
Απήργησαν και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα κόντρα στην αδιαλλαξία των ξενοδόχων (2022-06-25 00:00:00.0)
«Διαφορά είδαμε μετά την ίδρυση του Σωματείου...» (2017-07-09 00:00:00.0)
Για κάθε δύο καμαριέρες αντιστοιχούν μέχρι και 52 δωμάτια! (2013-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ