Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Γιορτές ελληνικής μουσικής δημιουργίας

Εστιασμένες στην παρουσίαση και ανάδειξη της διαχρονικά πολυσχιδούς ελληνικής μουσικής δημιουργίας είναι οι φετινές «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», που διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για έβδομη συνεχή χρονιά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 Απρίλη και ολοκληρώνονται στις 23 Μάη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από τη γέννηση ενός από τους κορυφαίους συνθέτες της ελληνικής μουσικής ιστορίας, του Σπύρου Σαμάρα (1861 - 1917), επιχειρείται αφιέρωμα στην πρώιμη κατά βάση δημιουργική του περίοδο με την παρουσίαση των λυρικών έργων του «Μετζέ», «Λιονέλλα» (οι δύο όπερες ήδη παρουσιάστηκαν) και «Φλόρα Μιράμπιλις» - στη μοναδική σωζόμενη εκδοχή τους, για φωνές και πιάνο - καθώς και της κωμικής όπερας «Κρητικοπούλα», σε μορφή κοντσερτάντε. Επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας του «Λυκείου των Ελληνίδων» παρουσιάζονται έργα σημαντικών συνθετών της εποχής (Σαμάρας, Λαυράγκας, Λιάλιος, Λαμπελέτ και Καλομοίρης) που υπήρξαν αρωγοί του.

Από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις σημειώνουμε: 19/4 (8.30μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) συναυλία με έργα Δ. Λαυράγκα, Σπ. Σαμάρα, Δ. Λιάλιου, Ν. Λαμπελέτ, Μ. Καλομοίρη. Σολίστ: Λένια Ζαφειροπούλου - υψίφωνος, Μαργαρίτα Συγγενιώτου - μεσόφωνος, Αι Μοτοχάσι - πιάνο. Συμμετέχει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών: (Απόλλων Γραμματικόπουλος - βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης - βιολί, Πάρις Αναστασιάδης - βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης - βιολοντσέλο). 20/4 (8.30 μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»): Αφιέρωμα στο Ετος Σαμάρα - «Κρητικοπούλα» του Σπ. Σαμάρα, όπερα κωμίκ σε μορφή κοντσερτάντε (κείμενο: Νικόλαος Λάσκαρης - Πολύβιος Δημητρακόπουλος - α' εκτέλεση από την ΚΟΑ, αποκατάσταση μουσικού υλικού: Γ. Τσελίκας). Σολίστ: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Κάτια Πάσχου, Λουκία Σπανάκη, Γιάννης Χριστόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής, Χριστόφορος Σταμπόγλης. Συμμετέχουν: Παιδική - Νεανική Χορωδία Rosarte, Χορωδία του Εθνικού Ωδείου. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής. 23/5 (Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138): Αφιέρωμα στο Ετος Σαμάρα - «Φλόρα Μιράμπιλις», παρουσίαση ολόκληρης της όπερας του Σπ. Σαμάρα για πιάνο, φωνές και χορωδία (α' δημόσια παρουσίαση). Σολίστ: Σοφία Κυανίδου, Ζάχος Τερζάκης, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Κασιούμης, Νίκος Κυριόσογλου. Συμμετέχει η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου.

Από τον Σαμάρα στον Μητρόπουλο

«Από τον Σπύρο Σαμάρα στον Δημήτρη Μητρόπουλο: Εκατό χρόνια ελληνικής δημιουργίας 1880 - 1980» τιτλοφορείται η συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών, που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή, σήμερα (17/4, 6 μ.μ.), στο Φουαγιέ του Θεάτρου «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59-61). Η συναυλία είναι αφιερωμένη στον Σπύρο Σαμάρα, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του και στον Δημήτρη Μητρόπουλο - 50 χρόνια από το θάνατό του. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τραγούδια, από ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής ποιητικής ανθολογίας. Στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας. Σολίστ: Χριστίνα Γιαννακοπούλου (υψίφωνος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος).

Επίκαιρος Κολτές στο «Μεταξουργείο»

«Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» τιτλοφορείται ο πολυπαιγμένος σε πολλές χώρες θεατρικός μονόλογος του - πολύ σημαντικού, πρόωρα χαμένου, όλο και πιο επίκαιρου στη σημερινή κοινωνία περιθωριοποίησης του ανίσχυρου ανθρώπου - Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Μπερνάρ - Μαρί Κολτές, που ανέβασε (χτες) το θέατρο «Μεταξουργείο».

Ο Κολτές στο μονόλογο αυτό επικεντρώνεται στην τραγωδία της μοναξιάς και το σκληρό βίωμα του περιθωρίου. Παρουσιάζει τον μοναδικό ήρωά του ανυπεράσπιστο, μοναχικό, άφραγκο και, κυρίως, ξένο από όλους και όλα, να «περιπλανάται» και να κεραυνοβολεί το συνομιλητή του μεταφέροντάς του εικόνες από το σκληρό παρελθόν του. Το σύστημα που οδηγεί στη μοναξιά του περιθωρίου αποτελεί το βασικό «κατηγορώ» του συγγραφέα.

Η μετάφραση είναι της Μάγιας Λυμπεροπούλου, η σκηνοθεσία του Αντυ Παπαδημητρίου, η μουσική του Θέμη Τελόγλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Δημήτρη Πρεβέ, ο φωτισμός του Βλάσση Σκουλή. Κίνηση και φωνή Μαριάνθης Κυρίου. Παίζει ο Κώστας Ανταλόπουλος.

Η σκηνοθεσία εστιάζει στον πυρήνα της κοινωνικής δομής. Στόχος της είναι η απόδοση της ωμότητας του λόγου του Κολτές. Λόγος που αναδεικνύει την αίσθηση του «ξένου» στο εσωτερικό του καθενός μας. Το έργο αφορά ένα μοναχικό άνδρα, που κάποια βροχερή νύχτα νιώθει την ανάγκη να μιλήσει σε έναν άγνωστο, να «περιπλανηθεί» σε αναμνήσεις και βιώματά του γεμάτα από «σκοτεινά» συναισθήματα. Η μοναξιά, το περιθώριο και η υπερβατική ανάγκη του ανήκειν αποτελούν πανανθρώπινα βιώματα. Ο ηθοποιός που μονολογεί καλείται να δημιουργήσει την εντύπωση πώς υπάρχει και ο «Αλλος», ο ακροατής της αφήγησής του. Θα δοθούν 17 παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα (21.00). Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ, φοιτητικό 10. Στις 23, 24, 25/4 δεν θα δοθούν παραστάσεις, λόγω Πάσχα.

Μοιρολόγια και παραδοσιακά τραγούδια

Ενα πολύχρωμο μελωδικό ταξίδι, με μοιρολόγια της Παναγίας και παραδοσιακά τραγούδια για το Πάσχα, αποτελεί το πρόγραμμα που παρουσιάζει η ορχήστρα «Smyrna», τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη (9.30 μ.μ.), στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 210.5242.211-13). Τέσσερις νεαρές κοπέλες - μουσικοί, η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), η Γεωργία Λώλη (κανονάκι, σαντούρι, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, τζουράς, τραγούδι) και η Claudia Rossini (βιολί, τραγούδι), αποτελούν την ορχήστρα «Smyrna» και ταξιδεύουν στη μουσική μας παράδοση, κάνοντας στάσεις σε διάφορες εποχές της. Αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο ύφος κάθε εποχής, αλλά και αποκαλύπτοντας τους κρυφούς κρίκους που συνδέουν διαχρονικά αυτήν την πλούσια μουσική παρακαταθήκη. Το πλήρες πρόγραμμα της μουσικής παράστασης περιλαμβάνει δύο μέρη, διάρκειας περίπου 50' το καθένα. Στο πρώτο μέρος ερμηνεύονται μουσικές και τραγούδια από το Αιγαίο, την Καππαδοκία, τη Θράκη και τη Μακεδονία. Ενώ το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη και το Αιγαίο.

«Akroasis» στο «Κάππα»

Εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και ειδικά από τους ύμνους που ψάλλονται τη Μεγάλη Βδομάδα είναι το έργο «Akroasis» του διάσημου πιανίστα και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλου, το οποίο και θα παρουσιάσει για μία και μοναδική βραδιά, αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, στο Θέατρο «Κάππα» (Κυψέλης 2, τηλ. 210 8831.068). Η μουσική του έργου μεταμορφώθηκε σε ένα ποίημα που ξεδιπλώνεται σε εννέα πιανιστικές εικόνες. Οι συνθέσεις μοιάζουν με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, όπου υπάρχει μια έντονη αίσθηση ισορροπίας ανάμεσα στο γνωστό άκουσμα και τη σύγχρονη στιλιστικά πιανιστική ανάπλαση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Το πιάνο είναι συνοδοιπόρος και αφηγητής στην ουσία των γεγονότων. Παρακολουθεί τη μουσική, σχολιάζει, παρεμβαίνει και μεταφράζει τις μελωδίες, τονίζοντας και σμιλεύοντας έντεχνα τη μορφή και τη διαχρονικότητα που τις χαρακτηρίζει. Εναρμονίζεται απόλυτα με τη βαθύτερη ουσία τους, περιγράφοντας με αφηγηματικό τρόπο όλη τη δραματουργία και την ένταση της αυθεντικής μορφής των τροπαρίων.

Μελωδικό «ταξίδι»

Στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 210.3474.074) πραγματοποιείται αύριο, Μ. Δευτέρα (10 μ.μ.), η τρίτη και τελευταία μουσική παράσταση - εφ' όλης της ύλης - του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή, με κύρια ερμηνεύτρια την Μελίνα Κανά και με τη συμμετοχή της Φωτεινής Βελεσιώτου και του Μιχάλη Παπαζήση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα γνωστά τραγούδια του Θεσσαλονικιού συνθέτη («Μέλισσες», «Ητανε αέρας», «Ισαλος γραμμή», «Φωτιά κι αλμύρα», «Σαν καταιγίδα», «Χειμωνανθός», «Σεντόνια δίχτυα», «Το πέταγμά σου» κ.ά.) καθώς και τραγούδια από το προσωπικό ρεπερτόριο της Μελίνας Κανά («Τυφλές Ελπίδες», «Τα Μεταξωτά», «Αερικό», «Φεϊρούζ» κ.ά.). Παίζουν οι μουσικοί: Θάνος Καζαντζής (τύμπανα, κρουστά), Δημήτρης Γουμπερίτσης (μπάσο), Γιώργος Καζαντζής (πιάνο), Αναστασία Ζαχαριάδου (κανονάκι, άλτο φλάουτο), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ