Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα εκδηλώσεων
Κυριακή (25/3)
  • Ο Γ. Ανδρεάτος τραγουδά με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
    Ο Γ. Ανδρεάτος τραγουδά με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
    Συνεχίζεται με επιτυχία στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), η έκθεση έργων του Δημήτρη Ζουρούδη. Πρόκειται για μία καθαρά εικαστική πρόταση που εστιάζει περισσότερο στις εννοιολογικές παραμέτρους - αναφορές και αξιοποιεί τις εκφραστικές και μορφοποιητικές δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Πρεμιέρα, στο «Ελυζέ», του έργου «Θαύμα Αιώνιον» του Τάκη Χρυσούλη, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν: Μελίνα Παπανέστωρος, Αλκης Ζερβός, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Γιώργος Βούτος, Αρτεμις Αποστολοπούλου, Αλίκη Κατσαβού, Βασίλης Μήλιος.
Δευτέρα (26/3)
  • Πολυτραγουδισμένα κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», στη συναυλία της, στις 8.30μμ, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 3460.981). Οι Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Μπάσης, Σωτηρία Λεονάρδου και Λιζέτα Καλημέρη θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τους κύκλους «Ασίκικο Πουλάκη», «Πολιτεία», «Επιτάφιος», «Διόνυσος», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Το στάχυ, τα χρώματα και οι τοίχοι» ονομάζεται η έκθεση έργων του Ανδρέα Κατσιμάρδου που εγκαινιάζεται (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Ερση» (Κλεομένους 4).
  • «Τα γενέθλια της σελήνης» τιτλοφορείται το μουσικοθεατρικό δρώμενο, που παρουσιάζεται, στις 8.30μμ, στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11). Κείμενα: Γιώργος Βέης, μουσική διδασκαλία - σκηνοθεσία: Σπύρος Σακκάς, κινησιολογική επιμέλεια: Νατάσα Ζούκα, ερμηνεία: Ταξιάρχης Χάνος, Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης.
Τρίτη (27/3)
  • Τρεις γυναίκες, η Μαρία Αντωνάτου, η Π. Μάλλις και η Λία Σταμοπούλου εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία, μέσα από έργα ζωγραφικά και κατασκευές, πάνω σε ζητήματα, όπως το γάμο, την οικοτεχνία, την αναπαραγωγή. Η έκθεση φιλοξενείται στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3) και εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ.
  • Η Μάγια Λυμπεροπούλου στον «Εχθρό του ποιητή», στο θέατρο «Πορεία»
    Η Μάγια Λυμπεροπούλου στον «Εχθρό του ποιητή», στο θέατρο «Πορεία»
    Τριήμερο Φεστιβάλ Κιθάρας, ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων σολίστ. Στη σημερινή συναυλία εμφανίζονται τρεις μεγάλοι κιθαριστές: οι Αμερικανοί Λάρι Κόριελ και Αλ Ντι Μέολα και ο δικός μας Κώστας Κοτσιώλης. Τους συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.
Τετάρτη (28/3)
  • Στο πλαίσιο του κύκλου «Ο Λόγος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι», η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση διοργανώνει αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσά της «Κίνηση» (Αιόλου 9 και Πανδρόσου). Θα μιλήσουν οι Στ. Βλαχογιάννη, Παρ. Καρασούλος, Αντ. Παπαϊωάννου κ.ά., ενώ τραγούδια του στιχουργού θα ερμηνεύσουν οι Τ. Τσανακλίδου, Π. Θαλασσινός και το συγκρότημα «Τα ετερώνυμα έλκονται».
  • Στο «Παλλάς», στις 8μμ, εμφανίζεται η Χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από το «Πνευματικό Εμανού» και τραγούδια του Τσιτσάνη, υπό τη διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. Είσοδος ελεύθερη.
Πέμπτη (29/3)
  • Το έργο «Ο εχθρός του ποιητή» του Γιώργου Χειμωνά παρουσιάζεται στο «Πορεία» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία είναι της Μάγιας Λυμπεροπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Λεωνίδας Κακούρης, Ναταλία Καποδίστρια, Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
Παρασκευή (30/3)
  • Δημιουργία του Γ. Κουρκούβελου
    Δημιουργία του Γ. Κουρκούβελου
    Εργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών λόγιας μουσικής, για φωνή, σαξόφωνο, πιάνο και κουαρτέτο σαξόφωνων θα παρουσιαστούν στη συναυλία που συνδιοργανώνουν η Καλλιτεχνική Εστία Συνθετών και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, στις 8μμ, στην αίθουσα Μεγάλων Ευεργετών του Μεγάρου της Εταιρείας των Φίλων του Λαού (Ευριπίδου 12, πλατεία Κλαυθμώνος). Η υψίφωνος Ολγα Αθανασιάδου, ο σαξοφωνίστας Γιώργος Δαραβέλης, οι πιανίστριες Μάρω Φραγκούλη και Λουντμίλα Πασχαλίδου και το Κουαρτέτο Σαξόφωνων Δαραβέλη ερμηνεύουν έργα των Δημήτρη Δραγατάκη, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Δημήτρη Νικολάου, Κωνσταντίνου Αγουρίδη, Ιωσήφ Βαλέτ, Γιώργου Δαραβέλη, Κωνσταντίνου Α. Λυγνού, Δημήτρη Παριανού, Γεράσιμου Πυλαρινού, Βίκυς Τζουμέρκα - Knoedler και Μιχάλη Τσαούση. Τα περισσότερα έργα παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση.
  • Πρεμιέρα, στο «Θέατρο Εξαρχείων» του έργου «Το πένθος του Αρουραίου» του Γουόλας Σον, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα και Μανώλης Γιούργος. Πιάνο παίζει επί σκηνής η Θάλεια Αθανίτη.
  • «Τα Φώτα που σβήνουν» δίνουν συναυλία στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15, τηλ. 3305.056). Το συγκρότημα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο δίσκο του «Η γη απ' τα αστέρια», κομμάτια από τον προηγούμενο δίσκο του καθώς και διασκευές αγαπημένων τραγουδιών του συγκροτήματος.
Σάββατο (31/3)
  • Εργο του Ανδρέα Κατσιμάρδου
    Εργο του Ανδρέα Κατσιμάρδου
    Η ανθρώπινη φιγούρα, πορτρέτα και νεκρές φύσεις, είναι το θέμα των έργων που παρουσιάζει ο Γιώργος Κουρκούβελος στην αίθουσα τέχνης «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι).
Ατζέντα εκδηλώσεων
Τέχνη και μηχανική

Ενα πανόραμα από ιδέες και εικόνες της δημιουργίας ενός οικουμενικού καλλιτέχνη, του αρχιτέκτονα, μηχανικού, γλύπτη και ζωγράφου Σαντιάγο Καλατράβα, παρουσιάζει η έκθεση που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Εκτός από την κατεξοχήν δημιουργία του καλλιτέχνη, που κινείται κυρίως στο χώρο της αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται ακόμη γλυπτά, σχέδια, μακέτες και ακουαρέλες. Η έκθεση της Αθήνας είναι από τις πιο πλήρεις και γίνεται με την υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια, της πόλης του Καλατράβα που αναμορφώθηκε ριζικά με το μεγαλειώδες και σύνθετο έργο του «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών».

«Τα αρχιτεκτονικά έργα του Καλατράβα γεννήθηκαν από το μορφολογικό πειραματισμό και την εξέλιξη ιδεών και λύσεων που είχε επεξεργαστεί στα γλυπτά του», σημειώνει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Μανουέλ Μπλάνκο. «Η αμοιβαία σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, τέχνης και μηχανικής, αποτελεί το συνδετικό κρίκο του επιβλητικού αυτού συνόλου. Ο Καλατράβα φιλοτεχνεί μελέτες της ανθρώπινης φιγούρας σε υδατογραφία και αργότερα τις μεταμορφώνει σε πύργους επικοινωνίας, γέφυρες ή κτίρια. Είναι δημιουργός μνημείων της εποχής μας».

«Ποιητική και νεοτεριστική, από την άποψη του εικαστικού της περιεχομένου» χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του Καλατράβα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, τονίζοντας ότι «συνδυάζει μοναδικά πανάρχαια αρχέτυπα με τις πιο προχωρημένες λύσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Το κύριο γνώρισμα του έργου του είναι η ποιητική και συμβολική του διάσταση. Μελετά την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, εμπνέεται από τη φύση. Τα σχέδιά του εμπεριέχουν την κίνηση, τη ροή. Θυμίζουν ανθρώπινους οφθαλμούς, παγωμένους καταρράκτες, σκελετούς προϊστορικών ζώων, γιγαντιαία έντομα, φυτικά σύμβολα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 του Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ