Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα εκδηλώσεων
Τέχνη και μηχανική

Ενα πανόραμα από ιδέες και εικόνες της δημιουργίας ενός οικουμενικού καλλιτέχνη, του αρχιτέκτονα, μηχανικού, γλύπτη και ζωγράφου Σαντιάγο Καλατράβα, παρουσιάζει η έκθεση που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Εκτός από την κατεξοχήν δημιουργία του καλλιτέχνη, που κινείται κυρίως στο χώρο της αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται ακόμη γλυπτά, σχέδια, μακέτες και ακουαρέλες. Η έκθεση της Αθήνας είναι από τις πιο πλήρεις και γίνεται με την υποστήριξη της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια, της πόλης του Καλατράβα που αναμορφώθηκε ριζικά με το μεγαλειώδες και σύνθετο έργο του «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών».

«Τα αρχιτεκτονικά έργα του Καλατράβα γεννήθηκαν από το μορφολογικό πειραματισμό και την εξέλιξη ιδεών και λύσεων που είχε επεξεργαστεί στα γλυπτά του», σημειώνει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Μανουέλ Μπλάνκο. «Η αμοιβαία σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, τέχνης και μηχανικής, αποτελεί το συνδετικό κρίκο του επιβλητικού αυτού συνόλου. Ο Καλατράβα φιλοτεχνεί μελέτες της ανθρώπινης φιγούρας σε υδατογραφία και αργότερα τις μεταμορφώνει σε πύργους επικοινωνίας, γέφυρες ή κτίρια. Είναι δημιουργός μνημείων της εποχής μας».

«Ποιητική και νεοτεριστική, από την άποψη του εικαστικού της περιεχομένου» χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του Καλατράβα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, τονίζοντας ότι «συνδυάζει μοναδικά πανάρχαια αρχέτυπα με τις πιο προχωρημένες λύσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Το κύριο γνώρισμα του έργου του είναι η ποιητική και συμβολική του διάσταση. Μελετά την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, εμπνέεται από τη φύση. Τα σχέδιά του εμπεριέχουν την κίνηση, τη ροή. Θυμίζουν ανθρώπινους οφθαλμούς, παγωμένους καταρράκτες, σκελετούς προϊστορικών ζώων, γιγαντιαία έντομα, φυτικά σύμβολα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 του Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ