Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Προγράμματα
Μνήμη Μακρυγιάννη

«Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς "εγώ"; Οταν αγωνιστή μόνος του να φκιάση, ή χαλάση, να λέγη "εγώ", όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" και όχι εις το "εγώ"...». Εκατόν εβδομήντα δύο χρόνια πέρασαν από τότε που ο στρατηγός Μακρυγιάννης ξεκίνησε να γράφει τα «Απομνημονεύματα», παρ' όλα τα χρόνια που πέρασαν όμως, τα λόγια του παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.

Ενα σημαντικό ντοκιμαντέρ καταγραφής του έργου, της ζωής και της δράσης του αγωνιστή του '21, πρωτεργάτη της Σεπτεμβριανής Επανάστασης του 1843 και κατάδικου των στρατοδικείων του Οθωνα, παρουσιάζεται ενόψει της επετείου της 25ης του Μάρτη, με τίτλο «Αφιέρωμα στο στρατηγό Μακρυγιάννη».

Στο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί σε δύο μέρη, γίνονται εκτενείς αναφορές στο συγγραφικό έργο του στρατηγού και διαβάζονται μεγάλα αποσπάσματα από τα έργα του «Απομνημονεύματα» και «Οράματα και Θάματα», από τον ηθοποιό Νίκο Βασταρδή. Ενώ την ίδια ώρα επιστήμονες μιλούν για τη σημασία του έργου του και αναλύουν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου ερμηνεύοντας τη θέση του Μακρυγιάννη. Σκοπός και στόχος ειδικά του δεύτερου μέρους του ντοκιμαντέρ, είναι να αναλυθεί διεξοδικά το όλο φαινόμενο της θαυμάσιας, γνήσιας, λαϊκότροπης γλώσσας του Μακρυγιάννη.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς χώρους, όπου γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στο κείμενο των «Απομνημονευμάτων», όπως Θήβα, Λιβαδειά, Αράχωβα, Δελφοί, Αμφισσα, Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Ναύπλιο, Αργος και αλλού. Η έρευνα, η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη. (Κυριακή & Δευτέρα, ΝΕΤ, 18.00)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ