Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Συνεχίζεται μέχρι το τέλος του μήνα, το πλούσιο πρόγραμμα για παιδιά που πραγματοποιείται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Στις δραστηριότητες με το ψυχαγωγικό - και όχι μόνο - ενδιαφέρον, μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6 έως 15 χρόνων. Πιο αναλυτικά:

Δευτέρα 27, έως και Παρασκευή 31 Ιουλίου (12.00-14.30) «Club Ρομποτικής» για παιδιά 10 έως 15 ετών (με προεγγραφή). Τα «ανήσυχα» πνεύματα, με τη βοήθεια του Γιώργου Μπίκα, θα γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της ρομποτικής. Θα κατασκευάσουν τα ρομπότ και θα τα προγραμματίσουν με υπολογιστές, ώστε να εκτελούν τις εντολές τους!

«Find the Answer and Win», στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης. Οι μικροί «εξερευνητές» ψάχνουν σε πηγές, ώστε να απαντήσουν σε ερωτήσεις διαφόρων θεμάτων, κερδίζοντας λογοτεχνικά βιβλία.

Τρίτη 28 Ιουλίου (11.00-13.00) «Ο αγώνας των κάστρων»! Με την Θεατρο-παιδαγωγική Ομάδα «Σαλτιμπάγκοι». Αγόρια και κορίτσια μέσα από περιπέτειες και δοκιμασίες καλούνται να επιστρατεύσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ανασυγκροτήσουν τα κατεστραμμένα τους κάστρα. Θεατροκινητικά και εικαστικά παιχνίδια εμπνευσμένα από τον παραμυθένιο κόσμο των κάστρων και των ιπποτών. Για παιδιά από 8-11 ετών (με προεγγραφή). Εργαστήρι Ρομποτικής, για παιδιά από 7-9 ετών (μία συνάντηση με προεγγραφή).

Πέμπτη 30 Ιουλίου (11.00-13.00) «Κοκτέιλ πάρτι»! Μεγάλες γευστικές απολαύσεις από μικρούς σεφ! Τα παιδιά γίνονται ευφάνταστοι σεφ και διασκεδάζουν, φτιάχνοντας δροσιστικά, πολύχρωμα κοκτέιλ φρούτων και πρωτότυπα καλοκαιρινά σνακ με εικαστική διάθεση. Με την Ομάδα «Σαλτιμπάγκοι», για παιδιά δημοτικού με προεγγραφή. «Ψηφιακές δημιουργίες» (10.30-11.30). Τα παιδιά παίζουν και δημιουργούν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για παιδιά 6-9 ετών (με προεγγραφή, μία συνάντηση).

Μικρές σελίδες

Μια γυναίκα προσπαθεί να επιλέξει μεταξύ φυλακής και κινηματογράφου. Μια άλλη απλώς να διο­ριστεί. Ενας φυγόδικος εκτελεί τρεις αστυνομικούς, που δε σέβονται το δικαίωμά του να ολοκλη­ρώσει το γεύμα του. Η «Βίλα Βικτωρία», όπου οι γυναίκες χάνονται. Ο γάμος ως σωσίβια λέμβος που οδηγεί στην άβυσσο. Δυο ξαδέλφια που ερωτεύονται. Η Πρόνοια ως μια μορφή καταστολής. Οι άγριοι νόμοι του χωριού. Η αξιοπρέπεια και το τίμημά της. Ο κύριος ανακριτής και μια περίεργη υπό­θεση αυτοκτονίας. Το βιβλίο «Ο κόσμος που πεθαίνει και ο κόσμος που έρχεται» (εκδ. «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ») είναι μια ανθολογία διηγημάτων της πρώτης κομμουνίστριας Ελληνίδας πεζογράφου και ποιήτριας, Γαλάτειας Καζαντζάκη. Η συλλογή προετοιμάστηκε από την ίδια το 1962, αλλά εκδόθηκε τον επόμενο χρό­νο, λίγο καιρό μετά το θάνατό της. Σε όλα τα διηγήματα του βιβλίου διαχέεται ο ανθρωπιστικός στο­χασμός της σπουδαίας πεζογράφου, οι προβληματισμοί της και, κυρίως, η πάντα επίκαι­ρη οργή της για την έκπτωση του ανθρώπινου είδους και για την εξέλιξη της κοινωνίας σε «μια απέ­ραντη ζούγκλα, με θηρία που αλληλοσπαράσσονται».

Καθ'οδόν: Στις Πρέσπες

Κοντεύουν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η στήλη είχε βρεθεί ξανά στις Πρέσπες. Σήμερα επανερχόμαστε για να πάρουμε μια άλλη γεύση της περιοχής, μέσα από περιστατικά που συνθέτουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα που με δεξιοτεχνία περιγράφει ο συγγραφέας, φίλος της στήλης, Βαγγέλης Μηνιώτης. Ας τον ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν. Σε μια εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί...

Ανθρωποι, ποντίκια...

«Είδα στην τηλεόραση τις Πρέσπες, τη μικρή ν' απλώνεται νωχελικά στο ελληνικό έδαφος και τη μεγάλη να χώνεται στην αγκαλιά των γειτόνων και είπα: - Τι καλά θα ήταν το ίδιο αγαπημένοι να ζούσαν και οι κάτοικοι των χωρών μας, όλων των χωρών της γης, αν δεν υπήρχε ο πειρασμός του αδηφάγου κεφαλαίου που σαρώνει τους ανθρώπους σε πολέμους και φοβερές αιματοχυσίες προκειμένου να αυξάνει συνεχώς τα υπάρχοντά του.

Τις είδα και μέσα μου ξύπνησε η λαχτάρα της χαμένης νιότης πάνω στα ψηλά βουνά που τις τριγυρίζουν. Στη μικρή Πρέσπα βρέθηκα στρατιώτης αμέσως μετά τη λήξη του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου και "εγκατασταθήκαμε" σ' ένα υπόγειο καταφύγιο μέσα στο οποίο δεν μπορούσε να εισχωρήσει της ημέρας το φως, με συντροφιά τα ποντίκια που παραδόξως ήταν τετράπαχα και, το φόβητρο όλων των συγκατοίκων, εξαιτίας του γεγονότος ότι αρέσκονταν να 'τρώνε τα αυτιά των φαντάρων! Δεν είναι και μικρό κακό, η αλήθεια, να γυρίσει κανείς σπίτι του κουτσαύφτης σε μια ηλικία της παντρειάς, που πρέπει ν' αρέσει στα κορίτσια!


Από το σκοτεινό χαράκωμα βγαίναμε για φαγητό, για διάφορες υπηρεσίες κι αν είχες διάθεση μπορούσες ν' αγναντεύεις τις λίμνες από ψηλά ή να τις πλησιάσεις και ν' απολαύσεις τις ομορφιές τους που θα σε απομάκρυναν για λίγο από τις αντιξοότητες της ζωής, αρκεί να διαθέσεις μερικά χιλιόμετρα ορειβασίας. Απάνθρωποι οι στρατοί! Να βλέπεις παλικάρια, με όνειρα και επιθυμίες, να σπαταλούν τη νιότη τους μ' αυτόν τον τρόπο γιατί δεν κατάφερε η ανθρωπότητα να στεριώσει σε παγκόσμια κλίμακα αδιατάραχτη ΕΙΡΗΝΗ. Αυτά σκεφτόμουν στα σπλάχνα του βουνού που κατοικούσα στο τριεθνές».

...και λαγοί

«Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν λιγοστοί και ταλαιπωρημένοι στα γύρω χωριά, που φαίνονται τώρα όμορφα και ανανεωμένα, όπως το επιβάλλει το πανέμορφο περιβάλλον! Οι κάτοικοι λιγοστοί, αλλά πλήθος οι λαγοί, περιφέρονται στα μονοπάτια ανενόχλητοι μιας και οι φαντάροι δεν ασχολούνται μαζί τους γιατί και αν τους πιάσουν δε ξέρουν τι να τους κάνουν μέσα στη σπηλιά! Ούτε μάγειρας υπήρχε, ούτε σκεύος μαγειρικής!

Δε ξεχνώ την ημέρα των εκλογών του 1951 που κατεβαίνοντας για να ψηφίσω υποχρεωτικά στο χωριό ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ, ξαφνικά βρέθηκε μπροστά μου στο μονοπάτι ένας λαγός τεράστιος που με κατατρόμαξε! Εκείνος έδειξε εντελώς ατάραχος και συνέχισε την πορεία του αδιαφορώντας για την παρουσία μου. Η δική του παρουσία διέκοψε τη σκέψη που με βασάνιζε στη διαδρομή: - Τι, και πώς θα γίνει η ψηφοφορία; Γεγονός είναι ότι η ψηφοφορία... έτσι κι αλλιώς έγινε και όπως θα θυμούνται οι παλιοί βγήκε ο Παπάγος.


Ας έλθουμε όμως στο αγρίμι που πήδηξε μπροστά μου και με κατατρόμαξε. Μια πιθαμή ήταν πλάι μου μα δεν πρόλαβα να το χαϊδέψω, έγινε... λαγός αφήνοντάς με στη σκέψη μου: - Πώς θα ψηφίσω; Φυσικά βγήκε ο Παπάγος.

Ενας άλλος λαγός, να δείτε τι μου έκανε! Σα διαβιβαστής που ήμουνα, είχα την ευθύνη του τηλεφώνου που τα καλώδιά του ήταν σκόρπια πάνω στις βουνοπλαγιές, όταν λοιπόν, μια μέρα έπαθε βλάβη η γραμμή, με έστειλαν μόνο, να τη βρω και να τη διορθώσω. Περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα στην οροσειρά παράπλευρα με τα σύνορα ακολουθώντας την πορεία του καλωδίου που συνέδεε τα φυλάκια, κάποτε, ανακάλυψα τη βλάβη πάνω σ' ένα ψηλό δέντρο και σκαρφαλώνοντας με βιαστικές κινήσεις πάνω του προσπαθούσα να επανασυνδέσω τις δυο άκρες του καλωδίου οπότε, ένα ξαφνικό και δυνατό φρουου, κόντεψε να με αφήσει επιτόπου! Αθελα έκλεισα τα μάτια και κουλουριάστηκα στο δέντρο ώσπου αντίκρισα στο ξέφωτο ένα λαγό τεράστιο σαν κατσίκι. Μετά από αυτό το ξαφνικό, πήρα το μονοπάτι της επιστροφής και έτρεχα σα λαγός ή μάλλον σαν τρελός στα παραμεθόρια βουνά για να φτάσω το γρηγορότερο στη σπηλιά μου με τους πελώριους ποντικούς που αποτελούσαν μόνιμη τρομάρα... για τα αυτιά και τη μύτη των οπλιτών! Που αντί για όνειρα γλυκά, ένεκα το νεαρόν της ηλικίας, ξημεροβραδιάζονταν με το φόβο των αρουραίων.

Ξαναπήγα και ως πολίτης εκεί πάνω, όχι βέβαια στην ποντικοφωλιά του βουνού και θεώρησα τυχερούς, με όλα τους τα προβλήματα, όσους βιώνουν σε τέτοιες τοποθεσίες».


Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Εικόνες δροσιάς...

Εικόνες του κόσμου, που δροσίζουν τα όνειρά μας...






Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ