Κυριακή 6 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Εις υγείαν

Ολο λέγαμε ότι έρχεται, όλο κάναμε όνειρα, πότε επιτέλους θα εμφανιστεί επίσημα, και νάτη. Η άνοιξη είναι εδώ μπροστά μας, τα λουλούδια μοσχομυρίζουν, τα πουλάκια κελαηδούν, η φύση οργιάζει, ε, κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς για να είμαστε σε θέση να της πούμε εύθυμα: Καλώς ήρθες.

Με ένα Βιέχο θα ξεκινήσουμε: Πορτό, μια κουταλιά της σούπας Περνό και μερικές σταγόνες αγκοστούρα. Ανακατεύουμε τα ποτά στο ποτήρι και φύγαμε, πάμε να κόψουμε λουλούδια:

Για να πάμε μακριά θα πιούμε μια: Βότκα της άνοιξης: 4/5 βότκα, 1/5 χυμό λεμονιού, Μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και παγάκια. Χτυπάμε τα υλικά στο σέικερ, γεμίζουμε τα υλικά ως τα 2/3, προσθέτουμε βότκα, γαρνίρουμε με μια φέτα λεμονιού και μια από πορτοκάλι, τοποθετούμε το απαραίτητο κερασάκι και το πίνουμε στην υγειά σας.

Η καλή θέληση δεν αρκεί

Ισως να το είχατε ακούσει και να το περνούσατε για παραμύθι. Τόσο απίστευτο μοιάζει ότι ο κάποτε πνευματικός ηγέτης των Ισμαϊλιτών Μουσουλμάνων, ο Αγά Χαν, μετρούσε το βάρος με χρυσάφι... και η σύζυγός του η Μπεγκούμ είχε τα ωραιότερα κοσμήματα του κόσμου. Ολα αυτά μας έγιναν γνωστά από το γάμο του Αγά Χαν με την ωραιότατη ηθοποιό Ρίτα Χέιγουορθ, με την οποία είχε αποκτήσει και δυο παιδιά. Ομως, ο μυθικός γάμος ανήκει στο παρελθόν και τώρα που εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο ο 48ος Χαν, ο πνευματικός ηγέτης, τα κοσμήματα της άλλης συζύγου του, της Μπεγκούμ Ομ Χαλιμπέ, δημοπρατήθηκαν από τον οίκο «Sotheby's» στη Γενεύη πέρσι στις 15 του Νοέμβρη. Η Μπεγκούμ, μια γυναίκα που, παρ' όλη την εφήμερη θέση της, κάτι πρόλαβε να καταλάβει για τα προβλήματα που μαστίζουν τις χώρες του υπό... ανάπτυξη κόσμου, αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπικά έργα. Ισως και εκείνη, ποιος μπορεί να ξέρει, να συνειδητοποίησε ότι η φτώχεια δε θεραπεύεται με αγαθοεργίες, γι' αυτό και στη διαθήκη της δώρισε την περιουσία της στο ίδρυμα Αγά Χαν που εδρεύει στη Γενεύη. Ας ελπίσουμε ότι το ίδρυμα θα κάνει καλά τη δουλιά του και θα βοηθήσει, με τα υπέρογκα ποσά που εισέπραξε από τα κοσμήματα της εκλιπούσης Μπεγκούμ, τα φτωχά παιδιά της Ασίας και της Αφρικής. Οχι πως θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά, έτσι, κουβέντα να γίνεται... Η καλή θέληση και καλή πρόθεση δεν αρκούν...

Γλυκό σαν μέλι... .

Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το Μάη. Το Μάη το μυρωδάτο, το Μάη το λαμπερό και το φωτεινό, που θα μας αποκαλύψει όλες τις ομορφιές της φύσης, αλλά και που τονίζει όλες τις ταλαιπωρίες του προσώπου μας. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, που χρησιμοποιείται πλατιά και στη διατροφή και στη φαρμακευτική και πολύ περισσότερο στην αισθητική για καλλυντικά παρασκευάσματα. Σήμερα, η Βουλγάρα κοσμετολόγος, δόκτωρ αισθητικής Ζίτα Παπάζοβα μας προτείνει μία μάσκα προσώπου με βασικό συστατικό το παραδοσιακό μέλι. Παίρνουμε λοιπόν: 30 γραμμάρια αλεύρι σιταρίσιο (είναι προτιμότερος ο νισεστές, αν υπάρχει) 20 γραμμάρια νερό, 30 γραμμάρια μέλι, λίγες σταγόνες ροδόνερο. Αναμειγνύομε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ μέχρι να γίνουν ένα όχι πολύ πηχτό μείγμα. Το μείγμα αυτό το απλώνομε στο πρόσωπο, το οποίο έχουμε προηγούμενα πολύ καλά καθαρίσει. Το αφήνουμε 20-30 λεπτά της ώρας (μέχρι να στεγνώσει) και στη συνέχεια το αφαιρούμε με μία βρεγμένη πετσέτα σε χλιαρό νερό. Τη μάσκα αυτή, όταν τη χρησιμοποιούμε δύο φορές τη βδομάδα για περίπου ένα μήνα, εκτός από ευεργετικές, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Σημείωση: Για τις γυναίκες που η επιδερμίδα τους είναι πολύ ξερή η Ζίτα Παπάζοβα προτείνει πριν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα, να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο. Και για τις γυναίκες με πολύ λιπαρή επιδερμίδα, 2-3 σταγόνες λεμόνι.


Ε. Μπ.

Αγγελοι στο ... Δάσος

Ενα εξαιρετικό βιβλίο, ένα μυθιστόρημα του κορυφαίου Βούλγαρου συγγραφέα Πάβελ Βέζινοφ (1914-1983), που τιμήθηκε με το βραβείο Δημητρόφ και έχει επιλεγεί από την Ουνέσκο στη Συλλογή Αντιπροσωπευτικών Εργων θα διαβάσουμε σήμερα. Το μυθιστόρημα «Ασπρα άλογα μέσ' στη νύχτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», μας μιλά για τον βιολόγο και ακαδημαϊκό Ουρούμοβ, ο οποίος είναι μεγάλης ηλικίας και κινείται στο χώρο της επιστήμης του για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την ανθρωπότητα. Η δραστηριότητα και η προσωπική του ζωή, οι αναμνήσεις του, αλλά και η ζωή μιας ομάδας νέων που ζουν γύρω του, δένονται από απρόσμενους δρόμους, σ' ένα σφιχτοδεμένο σύνολο, μια πραγματική τοιχογραφία της σύγχρονης βουλγάρικης κοινωνίας και ταυτόχρονα μια συναρπαστική ανατομία ανθρώπινων σχέσεων και αισθημάτων.

Μικρές ιδέες
Υπνος και άνθη

Ολα τα θέλουμε, λευκά τα θέλουμε, χρωματιστά τα θέλουμε, αρωματικά, μεθυστικά, συναρπαστικά. Στα μπαλκόνια, στις βεράντες και στους κήπους θα βγούμε λίγο αργότερα, τώρα μας ενδιαφέρει το υπνοδωμάτιό μας. Επιθυμούμε τη λευκότητα, μια απαλή γαλάζια απόχρωση στην πολυθρόνα, αλλά κυρίως έχουμε ανάγκη από άνθη. Από άνθη παντού. Στο κομοδίνο μας, στο τραπεζάκι, στο λουτρό, ακόμα και στο μπαλκόνι μας. Ενα μπουκέτο όμορφα φρέσκα λουλούδια θα μας φτιάξει το κέφι. Με την ευκαιρία, ρίξτε και μια ματιά σε όλον το μικρόκοσμό μας και σιγουρευτείτε ότι όλα άνθισαν.

Λευκές, γλυκές στιγμές

Τις γλυκές στιγμές θέλουμε όλοι να τις ζήσουμε, με την πραγματική έννοια της γλύκας. Ομως, δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό κάτι τέτοιο. Και επειδή από μόνες τους δεν ήρθαν ακόμη - κάποτε θα 'ρθουν και αυτές, όμως μέχρι τότε τι γίνεται; - θα καταφύγουμε σε μια γλυκιά στιγμή, που θα πάρει μια ώρα για να την ετοιμάσουμε. Θα κάνουμε μια τούρτα ανανά: Τι χρειαζόμαστε; 2 κουτιά ζελέ ανανά ή λεμόνι, 1,5 της κούπας κρέμα γάλακτος, μια κομπόστα 800 γραμμαρίων ανανά, 200 γρ. σαβουαγιάρ και για το γαρνίρισμα 150 γρ. σαντιγί, κόκκινα και πράσινα κερασάκια.

Στραγγίστε την κομπόστα. Κρατήστε μια ρόδα ανανά για το γαρνίρισμα και κόψτε τις υπόλοιπες σε λεπτά κομματάκια. Μετρήστε το σιρόπι και συμπληρώστε με νερό, έτσι ώστε να φτάσει τις τρεις κούπες. Βάλτε το μισό σε μικρή κατσαρόλα επάνω στη φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει, κατεβάστε το και διαλύστε το ζελέ. Ρίξτε και ανακατέψτε το κρύο σιρόπι και βάλτε στο μείγμα στο ψυγείο. Χτυπήστε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος, ώστε να πήξει ελαφρά. Ρίξτε μέσα το μισοπηγμένο ζελέ και συνεχίστε το χτύπημα άλλα δυο λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Αφήστε το να πήξει λίγο, ρίξτε μέσα και ανακατέψτε ελαφρά τα κομματάκια του ανανά. Αδειάστε το μείγμα σε μια λυόμενη φόρμα που έχετε στρώσει και περιτριγυρίστε τη με σαβουαγιάρ. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Καλύτερα θα ήταν να την έχετε ετοιμάσει από την προηγουμένη μέρα. Πριν τη βάλετε σε φόρμα, περάστε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο τοίχωμα της φόρμας και τα σαβουαγιάρ και κατόπιν ξεκουμπώστε τη στεφάνη και αφαιρέστε τη. Μεταφέρτε την τούρτα σε μια πιατέλα μαζί με το δίσκο της φόρμας. Στολίστε τη με σαντιγί, τον ανανά που κρατήσατε και τα κόκκινα και πράσινα κερασάκια μασκίνο. Θέλει ακόμη να μείνει στο ψυγείο. Και μετά από δυο ώρες, οι «γλυκές στιγμές» αρχίζουν.

Καθ' οδόν: στην Πρετόρια

Για να φθάσει κανείς στην Πρετόρια, πρέπει να διασχίσει μια μεγάλη έκταση. Φυσικά, είναι Αφρική. Δεν είναι, όμως, ζούγκλα. Είναι σαβάνα, ένα πιο συγκρατημένο, πιο ήρεμο τοπίο. Είναι ένα συμβολικό γεγονός. Είναι σαν το συγκρατημένο και γαλήνιο τοπίο, να θέλει να ανακουφίσει και να ηρεμήσει όσους κατευθύνονται στην Πρετόρια από το πολύβουο και γεμάτο κίνηση Γιοχάνεσμπουργκ. Αλλωστε, αν το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η «ζούγκλα», η Πρετόρια είναι πράγματι η «σαβάνα». Από τη μια μεριά, είναι πολύ πιο ήσυχη και χαλαρή, σαν επαρχιακή πόλη, παρ' όλο που είναι η πρωτεύουσα. Από την άλλη, σε διάκριση με το γεμάτο ουρανοξύστες και επιδεικτικές τράπεζες Γιοχάνεσμπουργκ, είναι μια πολύ απλωμένη και επίπεδη πόλη όπου το παλαιό αποικιακό στιλ κατέχει ακόμη μεγάλη θέση. Αλλωστε, και μας μάς υποδέχεται με ένα παρόμοιο μνημείο: Τον παλαιό της σιδηροδρομικό σταθμό. Με τη γενικά απλωμένη της αρχιτεκτονική, τους ευρείς της δρόμους και τον ανοιχτό της ορίζοντα, η Πρετόρια κρατά όσο μπορεί το προφίλ της παλαιάς παραδοσιακής επαρχιακής πόλης. Βέβαια, οι καιροί δεν περνούν χωρίς να την αγγίξουν. Εχει κι αυτή το σύνηθες εμπορικό της κέντρο, από το οποίο δεν μπορεί, βέβαια, να περιμένει κανείς πρωτοτυπία ή διατήρηση της παράδοσης. Στο κάτω - κάτω, η αλλαγή είναι νόμος της ζωής, όπως λέμε όταν οι εμπνεύσεις μας εξαντλούνται. Εδώ, πρέπει να πούμε ότι οι αλλαγές που επιφυλάσσει το μέλλον για την Πρετόρια είναι ακόμη ανεξιχνίαστες και διαφορετικές από εκείνες που θα μπορούσε κανείς να προβλέψει για άλλες πόλεις. Η Πρετόρια είναι μια αφρικανική πόλη, η πρωτεύουσα της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλη που είδαμε και η πόλη που γνωρίζουν όσοι την είδαν ως τώρα, ήταν, παρά την αντίθετη μαρτυρία που μας δίνει η αφρικανική καταγωγή της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της, μια ευρωπαϊκή πόλη. Μια πόλη που έχτισαν οι Ευρωπαίοι για τις δικές τους ανάγκες. Μια πόλη που ήταν η πρωτεύουσα των Μπόερς ώσπου την κατέλαβαν οι Αγγλοι στις 5 Ιούνη του 1900. Μια πόλη της οποίας τα μνημεία π.χ., έχουν έντονα ευρωπαϊκό χαρακτήρα και σχετίζονται με το λευκό τμήμα του πληθυσμού της. Ωστόσο, ο πολιτικός ορίζων της Νότιας Αφρικής έχει, τα τελευταία χρόνια, ριζικά αλλάξει. Η χώρα δεν είναι πια αυτό που για πολλές δεκαετίες ήταν. Αυτό και μόνο προσδιορίζει όχι μόνο σοβαρές αλλά και απρόβλεπτες αλλαγές για την Πρετόρια και όλες τις νοτιοαφρικανικές πόλεις. Στο κάτω - κάτω, ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική και η πόλη ποτέ δεν πήγαιναν χωριστά και, από ό,τι φαίνεται, δεν μπορούν να πάνε.







Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ