Με ένα Βιέχο θα ξεκινήσουμε: Πορτό, μια κουταλιά της σούπας Περνό και μερικές σταγόνες αγκοστούρα. Ανακατεύουμε τα ποτά στο ποτήρι και φύγαμε, πάμε να κόψουμε λουλούδια:
Για να πάμε μακριά θα πιούμε μια: Βότκα της άνοιξης: 4/5 βότκα, 1/5 χυμό λεμονιού, Μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και παγάκια. Χτυπάμε τα υλικά στο σέικερ, γεμίζουμε τα υλικά ως τα 2/3, προσθέτουμε βότκα, γαρνίρουμε με μια φέτα λεμονιού και μια από πορτοκάλι, τοποθετούμε το απαραίτητο κερασάκι και το πίνουμε στην υγειά σας.
Ισως να το είχατε ακούσει και να το περνούσατε για παραμύθι. Τόσο απίστευτο μοιάζει ότι ο κάποτε πνευματικός ηγέτης των Ισμαϊλιτών Μουσουλμάνων, ο Αγά Χαν, μετρούσε το βάρος με χρυσάφι... και η σύζυγός του η Μπεγκούμ είχε τα ωραιότερα κοσμήματα του κόσμου. Ολα αυτά μας έγιναν γνωστά από το γάμο του Αγά Χαν με την ωραιότατη ηθοποιό Ρίτα Χέιγουορθ, με την οποία είχε αποκτήσει και δυο παιδιά. Ομως, ο μυθικός γάμος ανήκει στο παρελθόν και τώρα που εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο ο 48ος Χαν, ο πνευματικός ηγέτης, τα κοσμήματα της άλλης συζύγου του, της Μπεγκούμ Ομ Χαλιμπέ, δημοπρατήθηκαν από τον οίκο «Sotheby's» στη Γενεύη πέρσι στις 15 του Νοέμβρη. Η Μπεγκούμ, μια γυναίκα που, παρ' όλη την εφήμερη θέση της, κάτι πρόλαβε να καταλάβει για τα προβλήματα που μαστίζουν τις χώρες του υπό... ανάπτυξη κόσμου, αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπικά έργα. Ισως και εκείνη, ποιος μπορεί να ξέρει, να συνειδητοποίησε ότι η φτώχεια δε θεραπεύεται με αγαθοεργίες, γι' αυτό και στη διαθήκη της δώρισε την περιουσία της στο ίδρυμα Αγά Χαν που εδρεύει στη Γενεύη. Ας ελπίσουμε ότι το ίδρυμα θα κάνει καλά τη δουλιά του και θα βοηθήσει, με τα υπέρογκα ποσά που εισέπραξε από τα κοσμήματα της εκλιπούσης Μπεγκούμ, τα φτωχά παιδιά της Ασίας και της Αφρικής. Οχι πως θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά, έτσι, κουβέντα να γίνεται... Η καλή θέληση και καλή πρόθεση δεν αρκούν...
Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το Μάη. Το Μάη το μυρωδάτο, το Μάη το λαμπερό και το φωτεινό, που θα μας αποκαλύψει όλες τις ομορφιές της φύσης, αλλά και που τονίζει όλες τις ταλαιπωρίες του προσώπου μας. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, που χρησιμοποιείται πλατιά και στη διατροφή και στη φαρμακευτική και πολύ περισσότερο στην αισθητική για καλλυντικά παρασκευάσματα. Σήμερα, η Βουλγάρα κοσμετολόγος, δόκτωρ αισθητικής Ζίτα Παπάζοβα μας προτείνει μία μάσκα προσώπου με βασικό συστατικό το παραδοσιακό μέλι. Παίρνουμε λοιπόν: 30 γραμμάρια αλεύρι σιταρίσιο (είναι προτιμότερος ο νισεστές, αν υπάρχει) 20 γραμμάρια νερό, 30 γραμμάρια μέλι, λίγες σταγόνες ροδόνερο. Αναμειγνύομε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ μέχρι να γίνουν ένα όχι πολύ πηχτό μείγμα. Το μείγμα αυτό το απλώνομε στο πρόσωπο, το οποίο έχουμε προηγούμενα πολύ καλά καθαρίσει. Το αφήνουμε 20-30 λεπτά της ώρας (μέχρι να στεγνώσει) και στη συνέχεια το αφαιρούμε με μία βρεγμένη πετσέτα σε χλιαρό νερό. Τη μάσκα αυτή, όταν τη χρησιμοποιούμε δύο φορές τη βδομάδα για περίπου ένα μήνα, εκτός από ευεργετικές, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Σημείωση: Για τις γυναίκες που η επιδερμίδα τους είναι πολύ ξερή η Ζίτα Παπάζοβα προτείνει πριν χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα, να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο. Και για τις γυναίκες με πολύ λιπαρή επιδερμίδα, 2-3 σταγόνες λεμόνι.
Τις γλυκές στιγμές θέλουμε όλοι να τις ζήσουμε, με την πραγματική έννοια της γλύκας. Ομως, δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό κάτι τέτοιο. Και επειδή από μόνες τους δεν ήρθαν ακόμη - κάποτε θα 'ρθουν και αυτές, όμως μέχρι τότε τι γίνεται; - θα καταφύγουμε σε μια γλυκιά στιγμή, που θα πάρει μια ώρα για να την ετοιμάσουμε. Θα κάνουμε μια τούρτα ανανά: Τι χρειαζόμαστε; 2 κουτιά ζελέ ανανά ή λεμόνι, 1,5 της κούπας κρέμα γάλακτος, μια κομπόστα 800 γραμμαρίων ανανά, 200 γρ. σαβουαγιάρ και για το γαρνίρισμα 150 γρ. σαντιγί, κόκκινα και πράσινα κερασάκια.
Στραγγίστε την κομπόστα. Κρατήστε μια ρόδα ανανά για το γαρνίρισμα και κόψτε τις υπόλοιπες σε λεπτά κομματάκια. Μετρήστε το σιρόπι και συμπληρώστε με νερό, έτσι ώστε να φτάσει τις τρεις κούπες. Βάλτε το μισό σε μικρή κατσαρόλα επάνω στη φωτιά. Μόλις αρχίζει να βράζει, κατεβάστε το και διαλύστε το ζελέ. Ρίξτε και ανακατέψτε το κρύο σιρόπι και βάλτε στο μείγμα στο ψυγείο. Χτυπήστε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος, ώστε να πήξει ελαφρά. Ρίξτε μέσα το μισοπηγμένο ζελέ και συνεχίστε το χτύπημα άλλα δυο λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Αφήστε το να πήξει λίγο, ρίξτε μέσα και ανακατέψτε ελαφρά τα κομματάκια του ανανά. Αδειάστε το μείγμα σε μια λυόμενη φόρμα που έχετε στρώσει και περιτριγυρίστε τη με σαβουαγιάρ. Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Καλύτερα θα ήταν να την έχετε ετοιμάσει από την προηγουμένη μέρα. Πριν τη βάλετε σε φόρμα, περάστε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο τοίχωμα της φόρμας και τα σαβουαγιάρ και κατόπιν ξεκουμπώστε τη στεφάνη και αφαιρέστε τη. Μεταφέρτε την τούρτα σε μια πιατέλα μαζί με το δίσκο της φόρμας. Στολίστε τη με σαντιγί, τον ανανά που κρατήσατε και τα κόκκινα και πράσινα κερασάκια μασκίνο. Θέλει ακόμη να μείνει στο ψυγείο. Και μετά από δυο ώρες, οι «γλυκές στιγμές» αρχίζουν.