Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Οχι σε όλα τα ναρκωτικά

Το 12% των μαθητών στην Ελλάδα έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών, έστω μια φορά. Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές που αναφέρουν χρήση ουσιών έχουν επαναλάβει τη χρήση. Η κάνναβη παραμένει η περισσότερο διαδεδομένη παράνομη ουσία. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν (8.4.2009) από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και προκύπτουν από συμπεράσματα της Εκθεσης της Πανευρωπαϊκής Ερευνας «ESPAD» για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Το λογικό θα ήταν οι κυβερνήσεις να εστιάζουν στην πρόληψη και στην απομυθοποίηση της «θεωρίας» περί «μαλακών» και «σκληρών», ώστε να προλαμβάνουν τα οδυνηρά αποτελέσματα. Στον τομέα της απεξάρτησης το λογικό θα ήταν να ακολουθούσαν το δρόμο των προγραμμάτων που οδηγούν στην απεξάρτηση και την πλήρη αποχή από όλες τις ουσίες. Τα αποτελέσματα στη χώρα μας απ' τα προγράμματα μεθαδόνης, ως προς το στόχο της απεξάρτησης, φτάνουν το 10%. Τα «στεγνά» προγράμματα έχουν επιτυχία κοντά στο 70%. Στη Δανία το 44% των θανάτων από ναρκωτικά οφείλεται στη μεθαδόνη, ενώ στη Γερμανία σ' ένα χρόνο σημειώθηκαν 350 θάνατοι από βουπρενορφίνη (άλλο υποκατάστατο). Εάν πάμε στις ΗΠΑ θα δούμε ότι μόνο τη δεκαετία 1994 - 2004 οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης από τη συγκεκριμένη ουσία, αυξήθηκαν κατά 390%!


Να επισημάνουμε, επίσης, ότι το 70% των χρηστών κάνουν χρήση και άλλων ουσιών, παράλληλα με τη βασική ουσία χρήσης. Εχουμε, δηλαδή, το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται με ένα υποκατάστατο. Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνήσεις μετά το 2000 με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης που εφαρμόζουν προκρίνουν τη συντήρηση του προβλήματος με υποκατάστατα, εναρμονιζόμενες με τις γενικότερες κατευθύνσεις των Σχεδίων Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η εναρμόνιση αυτή με τις κοινοτικές κατευθύνσεις υποβαθμίζει τον τομέα της πρόληψης. Η προσπάθεια γίνεται κυρίως μέσω της συμβουλευτικής ενημέρωσης απ' τα μέσα ενημέρωσης, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται και εργαζόμενοι σ' αυτά βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.

Στην υποβάθμιση της πρόληψης οδηγούν και οι «θεωρίες» περί «μαλακών» και «σκληρών», οι οποίες καλά κρατούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Το 1992, υπήρχε κοινή πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - με την οποία συμφώνησαν βουλευτές της ΝΔ - για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά. Το 1997 ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε υπουργός Παιδείας, πρότεινε «να δοθεί η δυνατότητα στο χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί σπίτι του μια μικρή ποσότητα χασίς για δική του χρήση...». Πρόσφατα, μάλιστα (26.3.2009) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση με τίτλο «Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις», προωθώντας τη λεγόμενη συννοσηρότητα. Πρόκειται για την αντιεπιστημονική προσέγγιση που λέει ότι η χρήση των ουσιών συνυπάρχει με ψυχικές διαταραχές και έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα.

Λίγες μέρες μετά (8.4.2009) η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απ' τη Βουλή, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν έκανε μια συζήτηση για τα θέματα της ψυχικής υγείας: Εμπλεξε εκεί τα ναρκωτικά. Δηλαδή, είναι για τον ψυχίατρο ο ναρκομανής! Αλλο πράγμα αν η μακροχρόνια τοξικοεξάρτηση δημιουργεί προβλήματα ψυχισμού». Οσο για τις θέσεις του ΚΚΕ; Σε αντίθεση με άλλα κόμματα υποστηρίζει ξεκάθαρα: Οχι στο διαχωρισμό «σκληρών» «μαλακών», ολοκληρωμένες δομές πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης σε κάθε νομό της χώρας, με δημόσιο χαρακτήρα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν.



Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ