Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο: «Οργανο του Σοσιαλεργατικού Κόμματος και της ΓΣΕΕ».

1947 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Πακιστάν.

1969 Βρετανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Μπέλφαστ με τη διαταγή του πρωθυπουργού Ουίλσον, για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις των Καθολικών που αντιστέκονται στη βρετανική κατοχή. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Εϊρε καλεί στα όπλα 2.000 αξιωματικούς και οπλίτες προς ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

1972 Εκατόν πενήντα έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν ένα αεροσκάφος «Ιλιούσιν» των ανατολικογερμανικών αερογραμμών εκρήγνυται λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σένφελντ του Ανατολικού Βερολίνου. Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο ατύχημα στην ιστορία της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας.

1973 Μέγα σκάνδαλο ξεσπά στη Γαλλία, όταν αποκαλύπτεται ότι η χριστιανική αδελφότητα του Αγίου Πνεύματος υποχρεώνει τους μικρούς τροφίμους των ορφανοτροφείων της να γίνονται πειραματόζωα για εταιρίες καλλυντικών.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1769 Γεννιέται ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Υπήρξε μεγάλη πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα. Διατέλεσε πρώτος ύπατος αρμοστής της Γαλλικής Δημοκρατίας (1799-1804), αυτοκράτορας (1804-1814 και Μάρτιος - Ιούνιος 1815). Χαιρέτισε τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση και πήρε μέρος σ' αυτήν. Διακρίθηκε για την τόλμη και τις ικανότητές του. Διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού και το 1796 ανώτατος διοικητής της στρατιάς. Οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι είχαν στην αρχή τους προοδευτικά στοιχεία, γιατί συνέβαλαν στην κατάργηση του φεουδαρχικού συστήματος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ηταν ωστόσο γενικά πόλεμοι κατακτητικοί, που έγιναν προς όφελος της γαλλικής αστικής τάξης στην αντίθεσή της κυρίως με την αποικιοκρατική κυριαρχία της Βρετανίας. Πέθανε στις 5 Μάη του 1821 εξόριστος από τους Βρετανούς στο νησί της Αγίας Ελένης.

ΚΑΙΡΟΣ

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 16 έως 33 βαθμούς, στα βόρεια από 13 έως 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 18 έως 31 βαθμούς.

Για την Αττική σήμερα Τρίτη προβλέπεται αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια του νόμου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί με τάσεις ενίσχυσης από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ μέρος ενός ενδιαφέροντος άρθρου του Χρήστου Κόφφα μπορείτε να διαβάσετε σήμερα με αφορμή τη Γένοβα και όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για την «παγκοσμιοποίηση» (σελίδα 6)

ΣΤΟ ΠΩΣ το ΚΚΕ βλέπει το περιεχόμενο της αλλαγής πολιτικής που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και τόπος αναφέρθηκε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συνεστίαση του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, ενώ στηλίτευσε όσους καπηλεύονται τη λαϊκή απαίτηση για αλλαγή πολιτικής και προβάλλουν μεγαλόστομα συνθήματα άνευ ουσίας (σελίδα 7)

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ από μεριάς κυβέρνησης δεν περιορίζονται μόνο στο «Ριζοσπάστη», αλλά τείνουν να βιομηχανοποιηθούν και σε άλλες αγωνιστικές επάλξεις του Τύπου στην επαρχία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Αλήθειας» στη Χίο, όπου εξαιτίας της καθημερινής αγωνιστικής της στάσης δέχεται συνεχείς διώξεις (σελίδα 19)

«ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ), με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο ή με τον τεμαχισμό και εκχώρηση δραστηριοτήτων του στο μονοπωλιακό κεφάλαιο», τονίζεται σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Αντ. Σκυλλάκου, Λ. Κανέλλη, Ν. Γκατζή, Στ. Σκοπελίτη και Α. Τζέκη (σελίδα 10)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - καταγγελία της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΔΕΗ (ΕΣΚ-ΔΕΗ), για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν. Μετά το θερμό από αντιλαϊκά μέτρα καλοκαίρι, θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ακόμα θερμότερος αγωνιστικός χειμώνας, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση (σελίδα 12)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ το «ταξίδι» του σε κάθε γωνιά της χώρας, το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και συζητήσεις σε θέματα που απασχολούν κάθε νέο και νέα (σελίδα 19)

Κηδεύτηκε χτες, από το Κοιμητήριο Χολαργού, ο γνωστός χορογράφος και χορευτής Γιάννης Φλερύ, ο οποίος έχασε την Παρασκευή τη μάχη με την επάρατο νόσο, σε ηλικία 87 ετών (σελίδα 21)

1974: Ο «Αττίλας 2» χτυπάει στην Κύπρο

Η Λευκωσία στις φλόγες από τις βόμβες των τουρκικών αεροσκαφών στις 14 του Αυγούστου 1974
Η Λευκωσία στις φλόγες από τις βόμβες των τουρκικών αεροσκαφών στις 14 του Αυγούστου 1974
Στις 3.30 τα χαράματα της 14ης του Αυγούστου 1974 τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα. Μία ώρα αργότερα, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν Λευκωσία, Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Ο «Αττίλας 2» είχε ξεκινήσει. Από το μεσημέρι της 14ης του Αυγούστου, τουρκικά άρματα και ισχυρές δυνάμεις πεζικού αρχίζουν να κινούνται από Λευκωσία προς Αμμόχωστο, στα ανατολικά, και προς Λεύκα-Λιμνίτη, στα δυτικά. Το Πολεμικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 6 τα χαράματα υπό την προεδρία του Καραμανλή στην Αθήνα, διαπιστώνει την τραγική αδυναμία της Ελλάδας να συνδράμει στρατιωτικά την Κύπρο και έτσι οι ελληνικές αντιδράσεις περιορίζονται στο διπλωματικό τομέα. Μέχρι το βράδυ, η ελληνοκυπριακή αντίσταση έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και τα οχυρά εγκαταλείπονται. Στις 15 του Αυγούστου, τα στρατεύματα του «Αττίλα» μπαίνουν στην Αμμόχωστο, στις 16 του Αυγούστου ο «Αττίλας 2» ολοκληρώνεται με την κατάληψη της Μόρφου, ενώ η κυβέρνηση Κληρίδη μεταφέρεται πρόσκαιρα στη Λεμεσό, φοβούμενη ότι επίκειται κατάληψη της Λευκωσίας. Οι Τούρκοι, έχοντας πετύχει τους στρατιωτικούς τους σκοπούς, δέχονται κατάπαυση του πυρός στις 6 το απόγευμα της 16ης του Αυγούστου 1974. Ηδη κατείχαν το 36,4% του κυπριακού εδάφους. Περίπου 2.000 Ελληνες και Ελληνοκύπριοι είχαν σκοτωθεί, πάνω από 1.600 ήταν οι αγνοούμενοι και 200.000 ήταν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση Καραμανλή στην Αθήνα αμέσως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, όπου οι Αμερικανοί έδειξαν να ρίχνουν το βάρος τους υπέρ της Τουρκίας, διαπιστώνει ότι βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Από τη μια βλέπει ότι οι «σύμμαχοί» της όχι μόνο δε συμμερίζονται τις θέσεις της, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν με τη στάση τους τους εισβολείς. Από την άλλη, οι λαϊκές αντιδράσεις μεγαλώνουν στην Ελλάδα, όπου πλέον όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή είναι το ΝΑΤΟ και η μόνιμη επιδίωξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη «ΝΑΤΟποίηση» του νησιού. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση ο Κ. Καραμανλής, το πρωί της 14ης του Αυγούστου, ανακοινώνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ηταν ένας ελιγμός υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, με τον οποίο ωστόσο επιβεβαιωνόταν περίτρανα ο ρόλος της «Συμμαχίας» τόσο στα όσα προηγήθηκαν, όσο και στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά της Κύπρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ